MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 3 жовтня 2022

234 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 3 жовтня. 

ЗСУ звільнили село на шляху до Кремінної

Речник Східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий повідомив про звільнення села Торське в Донецькій області.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

Відповідаючи на запитання щодо повідомлень про оточення великої кількості окупантів у напрямку Лиману, Череватий розповів, що "частина з них фізично знищена, частина взята в полон, а частина змогла певними колонами або малими групами вийти".

"Зараз якась частина з них намагається займати оборону в Кремінній. Відповідно, наші підрозділи продовжують там роботу, тому що залишки їхні є по лісах; стабілізацію ситуації, відловлювання цих залишків окупантів; розмінування – дуже сильно замінована територія", – сказав він. 

Череватий заявив, що "також наші підрозділи взяли вже село Торське - по дорозі до Кремінної".

Жданов пояснив, чому затягується звільнення Херсонщини

Звільнення українськими військами правобережної частини Херсонської області від російських окупантів затягується, оскільки наші воїни не можуть втопити всі ворожі пороми.

Захисники України не можуть втопити всі поромні переправи, оскільки на них супротивник разом з військовою технікою ставить цивільні машини й перевозить мирних людей в якості пасажирів, розповів військовий експерт - полковник запасу Олег Жданов, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

"...ми не можемо втопити всі пороми чому? Саме тому що цими поромами користуються місцеві жителі...", - зазначив він.

Експерт підкреслив, що на правобережжі боєздатність військ супротивника знижується поступово. 

"Тільки лише за рахунок того, що кількість споживаних матеріальних ресурсів цього угруповання набагато більша, ніж ті ресурси, які російське командування у змозі сьогодні переправляти через Дніпро, тільки лише з цієї причини відбувається поступове зниження боєздатності російських військ на правому березі Дніпра. За рахунок інтенсивності нашого ведення вогню...", - додав полковник.

Жданов підкреслив, що, на превеликий жаль, процес звільнення правобережної частини Херсонської області затягується.

Держдума РФ підтримала анексію окупованих територій України 

Держдума Росії підтримала незаконну анексію окупованих територій Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "РИА Новости", інформує UAINFO.org.

Державна Дума проголосувала за так зване "приєднання до складу РФ" захоплених українських територій на позачерговому засіданні сьогодні, 3 жовтня. 

Тепер незаконну анексію має підтримати Рада Федерації РФ. Раніше спікер верхньої палати Валентина Матвієнко заявила, що Радфед розгляне питання "приєднання" 4 жовтня.

НАТО побоюється, що Росія готується випробувати ядерну торпеду "Посейдон", – ЗМІ 

У НАТО побоюються, що Росія може вперше випробувати суперторпеду з ядерною боєголовкою "Посейдон". Її часто називається "зброєю Судного дня".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на La Repubblica, інформує UAINFO.org.

За даними видання, розвідка НАТО надіслала союзникам звіт, в якому йдеться про пересування російської підводної ложки "Бєлгород". Вона є носієм "Посейдону".

"В останні дні "Бєлгород" часто згадується в аналізах саботажу газопроводу "Північний потік", оскільки це один із напрямків діяльності, для якого він був розроблений", - йдеться у матеріалі.

Однак розвідка НАТО стверджує, що російський підводний човен ніколи не виходив з Білого моря, а тепер готується провести випробування в Карському морі.

Ексглава ЦРУ розповів, якою буде відповідь США на ядерний удар РФ по Україні

Сполучені Штати завдадуть конвенційного удару по російських військах, якщо керівник Кремля Володимир Путін наважиться віддати наказ щодо застосування тактичної ядерної зброї по Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву колишнього директора ЦРУ Девіда Петреуса в інтерв'ю ABC News, інформує UAINFO.org.

"Ми знищимо всі сили, які зможемо побачити та ідентифікувати на полі бою в Україні, а також усі російські кораблі у Чорному морі", - сказав генерал. 

На думку Петреуса, такої конвенційної атаки від США буде достатньо та не доведеться завдавати ядерного удару.

"Це не може залишитися без відповіді. Але воно не розширюється - це не ядерне для ядерного. Ви не хочете втручатися в ядерну ескалацію, але ви повинні показати, що це не можна прийняти в жодному разі", - додав ексдиректор ЦРУ.

Пропагандистка Симоньян "перевзулась" і заявила, що ніколи не служила владі 

Відома пропагандистка Кремля Маргарита Симоньян, яка із захопленням анонсувала застосування ядерної боєголовки РФ у ток-шоу у Володимира Соловйова та поливала брудом усіх, незгодних із війною в Україні, різко змінила риторику. Вона заявила, що сама представляє виключно глибинний простий народ, а високопосадовцям ніколи не служила.

Про це агітатор вторгнення в Україну написала в Twitter. Симоньян клянеться, що немає політичних амбіцій, служить лише народу Росії, у чому начебто бачить сенс свого життя, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org  

"Я просто люблю свій народ і служу своєму народу. Не чиновникам. Якісь із них хороші, якісь погані, якісь дуболоми. Я хочу залишати за собою право говорити те, що я думаю, на користь того самого суспільства і народу, якому я служу", – намагається виправдатися редактор федерального "смітника" RT.

Аналітики ISW заявили, що Кадиров і Пригожин публічно підірвали авторитет Путіна 

Після того, як українські захисники звільнили від окупантів Лиман, що у Донецькій області, глава Чечні Рамзан Кадиров і власник ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин розкритикували військове командування РФ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що заяви двох силовиків 1 жовтня справили глибокий вплив на російський інформаційний простір. Разом вони зламали наратив Кремля, який намагався пом’якшити удар поразки навколо Лимана. 

"До заяви Кадирова федеральні ЗМІ переважно висловлювали надію на те, що новомобілізовані війська та розгорнуті підкріплення можуть або утримати лінію, або провести контратаки найближчим часом. Але ток-шоу на федеральних каналах негайно підхопили заяви Кадирова-Пригожина, що спонукало коментаторів у прямому ефірі посилити критику вищого військового командування" - пояснили в ISW.

Заяви Кадирова та Пригожина, вказують американські фахівці, публічно підривають авторитет президента РФ Володимира Путіна.

Подруга окупанта розповіла про путінську мобілізацію: дідів по 65 років забирають, уже половина Бурятії втекла

У Росії триває "часткова" мобілізація, у процесі якої повістки роздають навіть чоловікам передпенсійного віку. Особливо активно на війну проти України збирають мешканців Бурятії.

Про це одному із російських окупантів розповіла його подруга. Аудіоперехоплення розмови опублікувало Головне управління розвідки Міністерства оборони України, повідомляє Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Дівчина зазначила, що багато її знайомих намагалися втекти в ліси Тайги, проте силовики їх знайшли і невдовзі наказали приєднуватися до армії. "У Тайзі піднялася Росгвардія, ОМОН, всі поліцейські. Усіх пхають вниз, щоб усі звідти спускалися. І всім їм надійшли повістки", – скаржиться вона. 

Повістка надійшла навіть і їхньому знайомому, який раніше не проходив службу в армії. "Зараз усіх забирають. У нас тут капець, що коїться. З районів усіх смикають. Дідусів забирають, яким під 60-65 років. У нас уже половина покинула Бурятію", – розповіла росіянка.

"62 дні не бачила сонця": матір розповіла про лейтенантку поліції з Маріуполя, яку захопили в полон окупанти

У російському полоні досі перебуває багато захисників і захисниць, а також мирних жителів України. Серед них лейтенантка поліції з Маріуполя – 22-річна Мар'яна Чечелюк, якій окупанти більше двох місяців не давали бачити сонця за гратами.

Нині вона, найімовірніше, перебуває в колонії в Оленівці, розповіла її мама Наталія Чечелюк у коментарі ВВС. Жінка зізналася, що в неї опускаються руки щоразу, коли в списках на обмін вона не знаходить імені своєї дитини.

За її словами, доньку назвали в честь Богоматері. Мар'яна – маленька і худенька за статурою, але боєць по життю.

Родина жила в Маріуполі поряд із "Азовсталлю". У перші дні вторгнення дівчина разом із 15-річною сестрою Аліною опинилися у підземеллях заводу. Як лейтенантка поліції, Мар'яна у бомбосховищі допомагала і військовим, і цивільним. 

Виходили із "Азовсталі" сестри гуманітарним коридором для цивільних 1 травня. Але на фільтрації в Новоазовську Мар'яну затримали окупанти.

Згодом зі дзвінка незнайомої дівчини Наталія Чечелюк дізналася, що донька в Донецьку, жива – її два місяці тримали у окремій камері.

Письменниця Ірена Карпа пояснила, чому важливо відмовитися від російської культури 

Відома українська письменниця Ірена Карпа виступає за бойкот російської культури у всьому світі. Проте, на думку знаменитості, українці мають бути у цьому питанні "досить хитрими та дипломатичними", закликаючи світову громадськість поставити культуру агресорів на паузу до закінчення війни, а не повністю відмовитися від неї.

Своєю думкою Карпа поділилася в інтерв'ю ВВС, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Вона наголосила, що після всіх тих жахів, які трапилися з Україною та українським народом через Росію та російських окупантів, шкодувати культуру країни-терористки просто неможливо.

"Нам зрозуміло, чому ми хочемо кенсельнути (скасувати – ред.) російську культуру. Це культура ґвалтівників і крадіїв, і жодним Толстоєвським це не припудриш. Але назовні треба казати, що ми не виступаємо за кенселінг, а виступаємо за культурний карантин. Цивілізований світ зараз треба захистити від усього російського. Ми виступаємо за те, щоби російську культуру поставили на паузу – до кінця війни, до виплати репарацій, до звільнення військових полонених, до повернення депортованих людей, до того, як будуть оголошені вироки за воєнні злочини", – прокоментувала письменниця.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини