MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 жовтня 2022

199 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 5 жовтня. 

Війська РФ вдарили іранськими дронами по Білій Церкві

У Білій Церкві (Київська область) вибухи – росіяни атакували місто дронами-камікадзе, є постраждалий.

Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба, мер Білої Церкви Геннадій Дикий, пише Українська правда, інформує UAINFO.org.

 "Київщина. Маємо інформацію про декілька вибухів у Білій Церкві. За попередніми даними, місто атаковане дронами-камікадзе. Через це – пожежі на об’єктах інфраструктури. Є один постраждалий. Екстрені служби вже на місці, працюють. Інформацію про руйнування та потерпілих з’ясовуємо", - заявив Кулеба. 

Згодом Кулеба повідомив про повторну серію ударів дронами.

Мер Білої Церкви Геннадій Дикий просить мешканців, які мешкають біля епіцентру пожежі, не підходити до вікон і в жодному разі не відкривати їх, доки пожежу не ліквідують.

Іран заперечує поставку Росії своїх БПЛА, хоча іранські дрони-камікадзе б'ють по Україні

Офіційний представник Міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані заявив, що його країна нібито не постачала Росії безпілотні літальні апарати. При цьому очевидні та підтверджені удари РФ іранськими безпілотниками по території України Канаані назвав "необґрунтованими".

Крім того, політик додав, що Іран декларує "принципову та чітку політику активної неупередженості та протидії війні". Про це йдеться у заяві Канаані на сайті МЗС Ірану, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org. 

За словами політика, інформація про удари іранськими безпілотниками по Україні нібито не підтверджена.

"Ісламська Республіка Іран вважає опубліковані новини про постачання в Росію безпілотників для використання у війні в Україні необґрунтованими і не підтверджує їх", – сказав Канаані.

Також він заявив, що Іран нібито закликає до дипломатичного діалогу Росії та України, а також засуджує насильство. Канаані видав, що міністр закордонних справ Ірану заявляв про необхідність вирішення розбіжностей шляхом переговорів і говорив про готовність Ірану допомогти цьому процесу.

Гайдай оголосив про початок деокупації Луганщини 

Деокупація Луганської області розпочалася, вже декілька населених пунктів звільнені від загарбників.

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у відеозверненні в Telegram, інформує UAINFO.org.

"Деокупація Луганської області розпочалася. Вже декілька населених пунктів звільнені від російської армії, російських окупантів", - сказав він.

При цьому він не назвав ці населені пункти. 

За словами Гайдая, окупанти розуміють, що "їх розбивають", тому вони намагаються максимально замінувати все – дороги, будівлі.

"Не біжіть попереду потяга, не намагайтесь вже збирати речі і повертатись назад. Ми скажемо, коли можна і куди саме повертатися. Треба, щоб все-таки лінію фронту десь далі посунули ЗСУ і тільки потім вже можна буде заходити в певні населені пункти", - сказав голова Луганської ОВА.

Латиніна: Під "денацифікацією" Путін мав на увазі захоплення всієї України та процес над Зеленським та іншими "нацистськими поплічниками". Їх мали розстріляти

Російська журналістка Юлія Латиніна вважає, що фінал війни, яку проти України розв'язала Росія, буде явно не таким, як його уявляв собі президент РФ Володимир Путін.

Таку думку вона висловила в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, інформує UAINFO.org.

"Я думаю, що Путін уявляв собі кінець цієї війни явно іншим, ніж він виходить. І можна одне сказати: що кінець цієї війни буде не таким, яким уявляв Путін, коли він її починав", – наголосила журналістка.

Латиніна нагадала, що під час звернення про вторгнення російських військ в Україну Путін говорив про потребу провести якусь "денацифікацію" країни, що, на її думку, передбачало розправу над керівництвом України (у зверненні Путін сказав, що Росія прагнутиме "до суду тих, хто вчинив численні криваві злочини проти мирних жителів, зокрема громадян Російської Федерації").

"Взагалі він говорив: "Я не збираюся нічого анексувати в Україні. Ми збираємося зайнятися денацифікацією та дефашизацією". Під цим малося на увазі, що буде захоплено всю Україну, у Києві проведуть процес над [президентом України Володимиром] Зеленським та іншими "нацистськими поплічниками", – сказала журналістка.

Вона порівняла плани російської влади провести розправу над керівництвом України із вбивством радянських політиків, колишніх членів політбюро Миколи Бухаріна та Григорія Зінов'єва. У 1936–1938 роках в СРСР відбулися показові процеси над колишніми більшовицькими лідерами, зокрема над Зінов'євим і Бухаріним, унаслідок яких їх було розстріляно.

"Їх (ідеться про керівників України. – "ГОРДОН"), отже, буде повішено, як Бухаріна. Точніше, розстріляно, як Бухаріна і Зінов'єва. А світ буде, злякавшись, що в нього немає газу, дивитися", – описала журналістка приблизний план Кремля перед вторгненням. 

У міру невдач, з якими російська армія зіштовхувалася в Україні, плани Путіна змінювалися, але він завжди намагався тиснути і тиском схилити Україну до його умов, продовжила вона. Не домігшись зміни влади в Україні, президент РФ захотів анексувати чотири українські регіони, нагадала Латиніна.

"Ядерний блеф побудований на деяких фантастичних припущеннях: що зараз... Він реально вважає, що в Україні він бореться зі Сполученими Штатами. І ось зараз Сполучені Штати, злякавшись, зупинять, отже, своїх "нацистських посіпак" в Україні. Він живе в цьому світі. Одночасно він пропонує моркву: "А я тут хочу попереговорюватися. Отже, давайте, що моє – те моє, а що ваше – давайте поговорімо. А моє – це, отже, ці чотири області. Ось обговорюймо, що чотири області будуть мої, а далі я готовий зупиняти війну", – описала можливу пропозицію Росії журналістка.

Водночас вона наголосила, що порівняно з тим, із чого Путін починав, ця позиція вже слабка.

Тихановська: Без вільної України не буде вільної Білорусі 

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що без вільної України не буде вільної білорусі.

Про це вона сказала на Варшавському безпековому форумі, передає Укрінформ, інформує UAINFO.org

“Без вільної України не буде вільної білорусі... Ми не просимо вас воювати замість нас. Ми просимо вашої підтримки, щоб дати нам сили боротися”, - сказала вона. 

А ще наголосила, що зараз йде боротьба з диктатурою, боротьба за демократію та цінності.

"Просимо підтримки у цьому важливому і нелегкому відрізку нашої історії", - сказала вона. 

Тихановська також закликала міжнародну спільноту продовжувати тиск на білоруський режим.

У Путіна заявили, що збираються окупувати більше територій України

Сьогодні, 5 жовтня, у російських пропагандистських ЗМІ з’явилася інформація про те, що російський диктатор Володимир Путін нібито збирається звернутися до росіян з важливою заявою, яка стосується статусу так званої "спецоперації".

Пізніше речник Путіна Дмитро Пєсков спростував ці чутки. Він наголосив, що зміни формату так званої "спеціальної військової операції" в Україні на контртерористичну операцію поки не буде. Натомість вигадав нову маячню про "повернення до Росії" всіх територій Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

Про це пишуть російські засоби масової пропаганди. 

"Це прерогатива президента. На сьогодні жодних рішень щодо зміни формату спеціальної військової операції в Україні на контртерористичну операцію не ухвалювалося", - заявив Пєсков.

Натомість речник Путіна заявив, що українські території, які ЗСУ звільнили від окупантів, Росія нібито збирається повернути назад.

"Про межі ДНР, ЛНР, Херсонської та Запорізької областей у складі Росії: в указі президента є юридичне формулювання. Там певні території будуть повернуті, і ми продовжимо радитись із тим населенням, яке виявить бажання жити з Росією", - сказав Пєсков.

Путіна можуть оголосити хворим і відправити у відставку – Піонтковський

Російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський назвав найвірогідніший, на його думку, варіант відставки російського диктатора Володимира Путіна. 

Про це йшлося в ефірі ФЕЙГІН LIVE, пише УНІАН, інформує UAINFO.org. 

"Вони досить глибоко зрозуміли, що війна програна, і я довіряю тій інформації, яка є, що [Юрій] Ковальчук (мільярдер, олігарх і соратник Путіна, його називають відповідальним за дезінформаційну війну – УНІАН) обговорював з Путіним м'який варіант, що всім треба зіскакувати", – каже він. 

За його словами, владу, ймовірно, передадуть Радбезу РФ. Дискусії щодо відсторонення Путіна закінчаться, коли ЗСУ звільнять Херсон.  

"Одним із проміжних варіантів може бути: оголошуємо, що за станом здоров'я, захворів, тимчасово передає обов'язки колективному органу. Ніхто в спадкоємці не рветься, кому потрібна відповідальність за капітуляцію. Все буде ховатися за колективним органом, Радою Безпеки. Перед Самаркандом (місто в Узбекистані, де 15-16 вересня проходив саміт Шанхайської організації співробітництва), я думаю, такий варіант обговорювався. Самарканд все змінив. Путін різко підвищив ставки, але війна – кожні нові успіхи української армії... Херсон просто закриє всі дискусії. Після Херсона цей варіант в м'якій або жорсткій формі буде реалізований", – додав політолог.

"Парадокс тиранії": правнучка Хрущова вказала на великі проблеми в РФ, які Путін намагається "перекрити" ядерними погрозами 

Російський диктатор Володимир Путін намагається приховати від громадян країни-агресора явні поразки окупантів у війні проти України. Про це можуть свідчити, зокрема, спроби анексії українських областей, а також постійні загрози для ядерної зброї.

При цьому керівництво РФ позбавляє людей основних свобод, тим самим дедалі більше виявляючи свою тиранію. Про це йдеться у статті Ніни Хрущової, правнучки глави уряду СРСР 1953-1964 років Микити Хрущова, на сайті Project Syndicate, пише Обозреватель,  інформує UAINFO.org.

За її словами, за ядерними погрозами Путіна стоять явні спроби уникнути правди про катастрофічне становище російської окупаційної армії. На додаток до того, що РФ не досягла початкової мети у війні проти України, світова спільнота не визнала жодної територіальної претензії країни-агресора. До того ж оточення Путіна боїться висловити правду про жалюгідне становище армії РФ у поточній війні. 

"Ніхто з радників Путіна не скаже йому, що війна в Україні є для Росії стратегічною катастрофою. Вони не вкажуть, що він не досяг своєї первісної мети: окупувати Київ і возз'єднати "російські землі". І вони не пояснюватимуть, що світова спільнота ніколи не визнає її територіальних претензій. Це правда, яку Путін сподівається приховати ядерними погрозами", – йдеться у статті.

Хрущова підкреслила, що парадокс російської тиранії полягає в тому, що політичне керівництво країни намагається якомога жорсткіше позбавити людей основних свобод.

Подруга Пугачової розповіла, чому насправді артистка вдруге покинула Росію

Подруга російської естрадної співачки Алли Пугачової розповіла, що причиною переїзду артистки за кордон стало цькування її дітей Гаррі та Лізи в Росії. Любов Аксьонова, котра багато років працювала з зіркою, пояснила, що двійнят у школі розпитували про їхнього батька Максима Галкіна, який засудив війну в Україні та не повернувся на батьківщину з сім'єю.

Заради спокою школярів примадонна вирішила забрати їх з РФ та вирушити в Ізраїль. Про це розповіли пропагандисти з News.ru, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Любов Аксьонова відповіла на запитання, що стало причиною виїзду Пугачової з Росії всього через місяць після повернення. 

"Діти, для яких вона хотіла спокою. Адже вони пішли до школи, тиждень проходили, і їх почали, наскільки мені відомо, цькувати. "А де твій тато, а що?" Якщо в Інтернеті зубоскалять, то і діти в школі будуть. А Гаррі та Лізі вже не по три роки, вони дорослі та все розуміють. Приходять додому, ставлять недитячі запитання, хвилюються", – йдеться в коментарі.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини