MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 11 жовтня 2022

287 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 11 жовтня. 

Чи загрожує Україні "спільне розгортання військ" Росії та Білорусі: в ISW оцінили ризики 

Російська Федерація та Білорусь заявили про спільне розгортання військ - формувань, призначених для захисту Союзної держави. Однак вони навряд наважаться атакувати ними Україну з півночі. 

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org

Як відзначають аналітики, ймовірно, що російський компонент будь-якого формування "регіонального угрупування військ" складатиметься з мобілізованих або призовників, які мають низький рівень підготовки та не становитимуть значної загрози для України.

Також компонент може складатися з частин 1-ї гвардійської танкової армії, 20-ї загальновійськової армії та повітрянодесантних підрозділів, які зазнали значних втрат в Україні та мають суттєво знижену боєздатність.

Перед цим ЗМІ повідомляли про те, що Росія масово перекидає своїх солдатів до Білорусі у вагонах для худоби. Раніше ISW оцінював, що Кремль сподівається використати білоруські військові об'єкти та інфраструктуру для підготовки мобілізованих солдатів, однак й це не є індикатором неминучого відкритого вторгнення з території Білорусі.

Водночас Росія може спробувати використати свої сили в Білорусі, аби "зафіксувати" українські війська під Києвом та не допустити їх передислокації до іншого місця або ж участі в контрнаступі.

"Буде до кінця хитрувати": Шейтельман розповів, як Лукашенко хоче "нагріти руки" на війні РФ проти України  

Незаконно обраний президент Білорусі Олександр Лукашенко не хоче безпосередньо брати участь у війні проти України. Водночас він спробує отримати матеріальну вигоду, розмістивши війська Росії на своїй території "за ціною п'ятизіркового готелю".

Таку думку висловив політтехнолог Михайло Шейтельман під час інтерв'ю журналістці Наталії Влащенко. Запис розмови був опублікований на YouTube-каналі "Власть & Влащенко", пише Обозреввтель, інформує UAINFO.org.

За словами Шейтельмана, останнє, що хоче Лукашенко – це брати участь у цій війні.

"Він буде до кінця обманювати, хитрувати, викручуватися, щоб його не змусили. Але він не проти, як завжди, нагріти ручки на всьому цьому багатті", – сказав експерт.

Наприклад, білоруський політик "продає" місця для російських солдатів й офіцерів. Як пожартував Шейтельман, Лукашенко готовий особисто стояти з рушником і питати: "Що бажаєте, панове офіцери?" – тому що виставлятиме Росії рахунок "за кожну скормлену калорію".

Якщо в Росії мобілізованих поміщають у жахливі умови, то в РБ казарми "пофарбовані, доглянуті, трава навколо скорена", бо самопроголошений президент країни любить порядок.

"Візьме за це як за п'ятизірковий готель, годування буде "все включено", за окремі великі гроші", – зазначив політтехнолог.

Також відомо, що білоруські фабрики будуть шити форму для ЗС РФ. Раніше HUGO BOSS створював форму для німецьких солдатів, а тепер підприємства РБ одягатимуть російських армійців за ціною HUGO BOSS.

Кім пояснив, чому Росія сьогодні запускає ракети партіями  

Глава Миколаївської ОГА Віталій Кім записав коротке відео, в якому пояснив, що сьогодні стоїть за ракетною атакою РФ і чому більшість ракет досить легко збивається.

Ролик він опублікував у своєму Телеграм-каналі, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

За першою версією Кіма, окупанти навмисне випускають ракети малими партіями, щоб довше тримати людей у підвалах. Друга версія - "розкривають" нашу ППО.

"Радіти рано... Росіяни спеціально пускають партіями по кілька ракет, щоб тривога була довго. Також, можливо, русня "мацає" наше ППО, шукає слабкі місця, щоб вдарити масово. Ну, і третій варіант - вони просто нелогічні ідіоти", - заявив глава Миколаївської ОДА.

У Білому домі не виключили зміну стратегії Путіна через атаку на Україну 

У США вважають, що Росія планувала масовані авіаудари по Україні ще до вибуху на Кримському мосту. При цьому там не виключають, що президент РФ Володимир Путін вирішить змінити тактику через програш російської армії на поле боя.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву речника Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі, передає CNN, інформує UAINFO.org.  

"Ймовірно, це було те, що вони планували протягом довгого часу. Це не означає, що вибух на Кримському мосту міг прискорити їх планування", - сказав Кірбі.

Кірбі також не зміг сказати, чи остаточно Путін змінює свою стратегію з програшною війною на полі боя на кампанію щодо підриву морального духу українців і завдання руйнівного збитку інфраструктурі України. Хоча він і припустив, що ця тенденція, що розвивається в останні дні, цілком вже намітилася.

При цьому, за його словами, вчорашня атака на Україну добре б відповідала "резюме" нового російського генерала, який керує війною в Україні, Сергія Суровікіна, який служив у Сирії та Чечні. В обох місцях Росія без розбору обстрілювала житлові райони та руйнувала інфраструктуру.

На думку Кірбі, попри атаку, все ж немає жодних визнань того, що Росія призводить до дії свого ядерного озброєння.

WP: У війні Росії проти України настав переломний момент, її темп і природа змінюються 

Менш ніж за місяць війна в Україні швидко перетворилася з виснажливої і майже статичної артилерійської битви, яка повинна була тривати всю зиму, у багаторівневий конфлікт, який швидко погіршується. І це кидає виклик стратегіям США, України і Росії.

Російські ракетні удари по цивільній інфраструктурі в більш ніж 10 українських містах, розташованих далеко від фронту, викликали шок і роздратування, - пише Washington Post, інформує UAINFO.org з посиланням на ZN.UA.

В результаті того, що Держсекретар Ентоні Блінкен назвав бомбардуванням «дитячих майданчиків і парків», загинуло щонайменше 14 людей і ще 100 були поранені. У багатьох частинах країни люди залишилися без води і електроенергії.

«Влаштовуючи ракетні удари по цивільним, які сплять у своїх домівках, чи по дітях на шляху до школи, Росія ще раз довела, що вона терористична жержава, яку потрібно стримувати якомога сильніше», - сказав посол України в ООН Сергій Кислиця під час відкриття сесії Генеральної асамблеї, проведення якої було заплановане ще до обстрілів, щоб закликати світ засудити Москву.

Ракетний обстріл України став однією з низки останніх карколомних подій, які змінили природу і темп війни за останні кілька тижнів. Виникають питання, чи США і їхнім партнерам доведеться вийти за межі концепції допомоги Україні в самообороні і натомість більш рішуче добиватися української перемоги. 

СБУ викрила соратника Киви на коригуванні ракетних ударів по Дніпру: намагався виявити локації ППО. ФОТО 

Служба безпеки України викрила на злочині особу з найближчого оточення екснардепа Іллі Киви. Слідчі знайшли докази, що він коригував російські ракетні удари по Дніпру.

Про це 11 жовтня повідомила пресслужба СБУ, інформує UAINFO.org.

Виявилось, що затриманий – місцевий бізнесмен у сфері IT – ховається за кордоном від правосуддя за злочини проти України.

Ворожий агент залишився у Дніпрі після початку повномасштабного вторгнення, щоб допомагати окупантам "на місці".

Чоловік намагався виявити й передати росіянам геолокації українських підрозділів ППО. Також він збирав інформацію про переміщення Збройних сил України, координати об'єктів критичної інфраструктури.

Хотів померти красиво: в Україні ліквідували окупанта-артилериста, який воював, щоб дружина виплатила кредит

На війні в Україні було ліквідовано російського артилериста – старшого офіцера батареї. Окупант на ім'я Денис воював заради того, щоб його дружина отримала гроші та виплатила кредит.

На це звернув увагу на Facebook журналіст Юрій Бутусов. Загарбники відверто зізналися про цілі ліквідованого в одному із пропагандистських каналів, пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Окупанти написали, що Денис "хотів померти красиво" і 4 жовтня він справді став добривом для української землі. На розмови про загибель молодий батько говорив: "Нічого, дружині виплати будуть, із кредитом розплатиться".

"Вони це пишуть всерйоз, офіцер йде в бій із думкою, що дружина зможе закрити кредит завдяки його смерті. Жодного тобі Путіна в голові, "русского міра", все просто – потрібні гроші, а навіть своє життя цінності не має, тому що такі правила фінансування", – відреагував Бутусов.

"Ще й збирають додатково кошти для дружини, так чого ж сумувати, пацан досяг успіху, треба ще на могилі написати "Загинув, героїчно закривши кредит", додати номер рахунку на плиту і буде повний хепі-енд", – додав журналіст.

Учора російська ракета вбила лікарку "Охматдиту" в Києві, яка спішила до своїх пацієнтів, її 5-річний син залишився круглим сиротою 

Під час масованої атаки вдень 10 жовтня у Києві загинула лікарка-онкогематолог лікарні "Охматдит" Оксана Леонтьєва. Її маленький син залишився сиротою.

Про це у Facebook повідомили колеги загиблої, інформує UAINFO.org.

"Ти назавжди в нашому сердці, хоча сьогодні нам вирвала з грудей його російська ракета, яка застала тебе в машині, коли ти їхала на роботу рятувати людей!" - написали вони.

Лікар Володимир Ковальчук у своєму Facebook розповів, що 5-річний син загиблої залишився сиротою, його батько загинув півроку тому.

"Величезне горе. Від російської ракети загинула лікар, дитячий онкогематолог "Охматдиту". 5-річний син залишився сиротою, його батько загинув півроку тому", – написав він.

Про смерть Леонтьєвої повідомила ще одна її колега – Анна Брудна.

«Пані, яка завжди і зі всього виколупувала гриби, мала тисячу цікавих історій в кишені, і завжди шукала в людях щось добре… Оксана Григорівна — тендітна жінка, яку в професії ніколи не зупиняли величезні обсяги роботи, яка мала досвід лікування унікальних клінічних випадків, мама-янгол для свого синочка Григорія, надійна колега, яка не підведе і підставить плече в тяжкий момент… Оксана Григорівна — та, про чию мужність і витримку всі знаємо не з розмов, а з щоденного спостерігання її невтомної боротьби. Та сьогодні плани і мрії цієї молодої жінки варварськи обірвав „руський мір“… Вона загинула в дорозі на роботу… Не віриться досі, Оксаночка Григорівна, Ви завжди з нами! Світла память!», — написала вона, опублікувавши фото Леонтьєвої на роботі.

Зрадниця Жанна Бадоєва з'явилася на російському ТБ 

Відома телеведуча Жанна Бадоєва з'явилася на одному з російських телеканалів. Вона буде вести продовження свого шоу "Життя інших".

Повідомляється, що в першому випуску нового сезону вона побувала в мексиканському Канкуні, розташованому на узбережжі Карибського моря на півострові Юкатан, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

Тобто поки в Україні йде повномасштабна війна, Бадоєва продовжує працювати в Росії і спокійно подорожує по найвіддаленіших точках світу. Попри те, що телеведуча здобула популярність саме завдяки українському шоу "Орел і Решка", вона зрадила Україну.

Позиція Жанни Бадоєвої щодо війни в Україні

Так, в перші дні російського повномасштабного вторгнення вона говорила, що їй страшно за близьких, які перебувають в Україні, але при цьому вона так і не назвала Росію агресором, а війну - війною.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини