MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 2 грудня 2022

191 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 2 грудня.

Зеленський ввів у дію рішення РНБО про заборону Московського патріархату в Україні  

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на указ №820 від 1 грудня, опублікований на сайті Офісу президента, інформує UAINFO.org.

Таким чином Зеленський ввів у дію рішення РНБО "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Президент доручив Кабміну у двомісячний строк розробити та внести на розгляд парламенту законопроєкти про обмеження і заборону релігійних організацій, які керуються РФ. Також уряд повинен перевірити підстави та умови, за якими релігійні організації користуються майном Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручили у двомісячний термін провести експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв'язку з Московським патріархатом.

Байден заявив про готовність поговорити з Путіним: названо умову 

Президент США Джо Байден назвав розвʼязану Росією війну проти України "огидною" та заявив про готовність поговорити з російським диктатором Володимиром Путіним.

Як зазначив Байден на прес-конференції в Білому домі, він не має наміру найближчим часом говорити зі своїм російським колегою. Проте він готовий це зробити, якщо Путін продемонструє зацікавленність у завершенні початої ним війни проти України, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Ця війна може закінчитися в один раціональний спосіб – якщо Путін виведе війська з України. Звісно, він цього не зробить. За це він заплатив високу ціну, вчинив неймовірну різанину проти цивільного населення України – бомбардував дитячі садки, лікарні, притулки для дітей. Те, що він робить, – огидно", – наголосив Байден.

Байден додав, що він готовий сісти за стіл перемовин з Путіним в консультації з Францією та НАТО. 

"Дозвольте дуже обережно висловитися: я готовий поговорити з Путіним, якщо він справді зацікавлений у тому, щоб знайти рішення про те, яким може бути вихід із цієї війни. Цього він ще не зробив. Якщо це справді буде так, то я в консультації з моїми друзями з Франції та НАТО буду готовий сісти за стіл переговорів із Путіним, щоб дізнатися, чого він хоче і що в нього на думці", – зазначив американський президент.

Він додав, що до того моменту "ми повинні підтримувати український народ, і це вкрай важливо".

Україна почала переговори з Німеччиною про надання систем Patriot, – Кулеба 

Україна розпочала переговори з Німеччиною про надання систем протиповітряної оборони Patriot.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на очільника МЗС Дмитра Кулебу в коментарі для Polsat News, інформує UAINFO.org.

Міністр зазначив, що Україна повністю підтримує ідею Польщі про розміщення Patriot на заході нашої країни. За його словами, це найкращий спосіб захистити не лише Україну, а й Польщу та інші країни Європи і НАТО.

"Ми розпочали переговори з Німеччиною з цього питання. Ми порушували ці питання перед США, оскільки вони володіють технологією Patriot. Я також використовую міністерські зустрічі НАТО та ОБСЄ, щоб поговорити з усіма, хто може допомогти нам прийняти позитивне рішення щодо постачання Patriot в Україну", - сказав Кулеба.

Арестович пояснив, чому Росія вже не захопить Бахмут і Донецьку область 

Радник Офісу президента Олексій Арестович розповів, що Росія не зможе захопити Бахмут і Донецьку область. 

Про це він сказав  під час розмови з російським правозахисником Марком Фейгіним, пише ТСН, інформує UAINFO.org

"На цій ділянці вони намагаються виконати політичну мету та захопити Донецьку область. Проте це - нереально. Вони не зможуть окупувати навіть Бахмут та Авдіївку. Але вони дуже стараються. Вони хотіли окупувати ці міста, поки наші сили звільняли Херсон, але не встигли. Ті гори трупів, які вони викладали - це була гонка на швидкість. А про взяття Донеччини - це нереально. Росія не може вирішити питання із захоплення Донеччини. Вони втратили ініціативу. Вони три доби сперечаються, чи взяли вони Курдюмівку. І це смішно, бо вони вже кілька днів сперечаються: взяли вони чи ні селище. Це свідчить про те, що Росія не може виконати завдання, які вони ставили перед собою", - сказав Арестович. 

Серед членів НАТО "було багато емоцій" після заявки України, але зараз усі підтверджують, що Київ буде в Альянсі – Стефанішина 

Усі країни – члени НАТО погоджуються з тим, що Україна має вступити до Альянсу, і розглянуть її заявку.

Про це розповіла віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в четвер, 1 грудня, на Київському безпековому форумі, який організовує Фонд Арсенія Яценюка Open Ukraine, інформує UAINFO.org з посиланням на НВ.

Стефанішина зазначила, що рішення України подати заявку на вступ до НАТО ухвалили «не для того, щоб закінчити цю війну чи врятувати Україну» — воно є стратегічним рішенням на повоєнний час. За словами віцепрем'єрки, після заявки у багатьох країн, передусім США, «було багато емоцій», проте ніхто не сказав Україні ні.

«Фактично всі 30 країн НАТО за підсумками зустрічі в Бухаресті офіційно підтверджують, що Україна буде членом НАТО і заявку України офіційно розглянуть — те, на що ми не розраховували. Тепер наше головне завдання — втілити це рішення на саміті НАТО у Вільнюсі в липні [2023 року]», — сказала вона. 

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для розгляду питання членства України в Альянсі Україна має перемогти у повномасштабній війні, розв'язаній Росією.

Президент Володимир Зеленський 30 вересня заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у прискореному порядку. Документ підписали президент, а також прем'єр Денис Шмигаль і голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Очільник Лаври та екс-нардеп Новинський попали під санкції РНБО, – джерела 

Рада національної безпеки та оборони ввела санкції проти намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя). Також до списку потрапив і колишній нардеп Вадим Новинський.

Про це РБК-Україна повідомили джерела в силових структурах, інформує UAINFO.org.

Зазначимо, сьогодні стало відомо, що президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії.

Нагадаємо, що серія обшуків СБУ по об'єктах Московського патріархату продовжується по Україні, правоохоронці провели та проводять обшуки у низці монастирів.

Аналітики ISW пояснили, для чого Лукашенко заговорив про загрозу з боку НАТО  

Олександр Лукашенко робить заяви про загрозу з боку НАТО, щоб таким чином підкреслити необхідність захисту та уникнути втягнення у війну в Україні.

Таку думку висловили аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у новому огляді. Експерти, посилаючись на зібрані дані, зазначили, що Лукашенко заявив, що НАТО готується напасти на Білорусь. Зокрема, він звинуватив Україну і НАТО у зростанні кількості провокацій поблизу білорусько-українського кордону і заявив, що Україна намагається втягнути сили НАТО у війну, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Крім того, він заявив, що НАТО нарощує сили і посилює бойову підготовку в сусідніх країнах. При цьому міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що прямої підготовки до війни не ведеться, і що країна буде лише захищати свою територію.

За висновками ISW, Лукашенко і Хренін, ймовірно, зосередили інформаційну кампанію на вигаданій агресії НАТО і провокаційній діяльності вздовж білоруського кордону для підстав стверджувати, що військові повинні залишитися в країні для захисту від потенційної агресії НАТО, і таким чином створити інформаційні умови для протистояння тиску Путіна щодо вступу у війну в Україні.

При цьому аналітики ISW і надалі оцінюють вступ Білорусі у війну Росії проти України як вкрай малоймовірний.

Крім того, аналітики Інституту зазначили, що російські війська продовжили докладати зусиль для оборони від українських контрнаступальних операцій на лінії Сватове-Кремінна і поступово закріплюються в районі Бахмута і проводять наступальні операції в районі Авдіївка-Донецьк.

Фільтрація за категоріями: як у РФ збиралися "утихомирювати" цивільне населення України  

За даними британського Королівського об'єднаного інституту збройних сил, після окупації України російські спецслужби мали намір поділити українців на чотири категорії за рівнем лояльності.

Про це повідомляється у доповіді аналітиків, інформує UAINFO.org з посиланням на Фокус.

Згідно з даними, опублікованими у звіті, влада Російської Федерації припускала, що "активна фаза" вторгнення в Україну завершиться приблизно за 10 днів. Далі контроль за українськими населеними пунктами мав перейти до рук ФСБ РФ та Росгвардії.

У Кремлі також розраховували на те, що українські чиновники спробують втекти або будуть взяті в полон. Крім того, спецслужбам потрібно було знайти та ліквідувати людей, які мають відношення до Революції Гідності 2014 року. 

З локальними протестами проти окупаційної влади мали розбиратися місцеві колаборанти під керівництвом Росгвардії.

Усі українські функціонери повинні були бути затримані ФСБ, а населення поділено на чотири категорії. Основним критерієм фільтрації був рівень лояльності до російських окупантів.

Непримиренні українці підлягали фізичному знищенню. В міру нелояльних пропонувалося залякувати чи намагатися переконувати у фільтраційних таборах. Нейтрально налаштоване населення окупанти мали намір схиляти до співпраці. Частина незгодних підлягали депортації до РФ.

Росії неймовірно страшно, що б вона вже не робила, – Михайло Ткач

Їм страшно. росія вже давно на тому етапі війни, коли їм безнадійливо лячно, щоб вони не робили.

Не дивлячись на те,  що над цією російською національною ідеєю плідно працювало мільйонів сто громадян, горілка ніяк не могла вичерпатися. А це означає, що для пересічних росіян (під керівництвом найбагатшої особини світу) окрім жалюгідного життя, єдиним досягненням якого є його завершення не від алкоголю, дтп з кортежем священника рпц чи мордобою за пожмаканий рубль, взагалі не існувало загроз.

Таку думку на власній сторінці у Facebook висловив журналіст-розслідувач Михайло Ткач, інформує UAINFO.org.

А тепер їм страшно. Всім. І сімоньян страшно, і соловйову дуже страшно. Тим, хто здатен елементарно мислити, навіть страшніше за тих, хто десь в тайзі зараз спить у взутті. 

В російському заскорузлому телевізорі люди, які бояться більше ніж ті, кого вони намагаються переконати, що боятися нема чого. Лікарям страшніше ніж пацієнтам. Пунцові обличчя виглядають так, наче їх власники плачуть за десять хвилин до ефіру.

Пропагандисти вже прекрасно розуміють, що їм кінець, а тому сидітимуть на цьому мурашнику до кінця. Готовий битися об заклад, що хтось із них потягне амбулу з цианідом ще до нашої Перемоги.

На фронт замість тімоті їдуть хрюша і стєпаша, хоча всі троє створені та використовуються в однаковий спосіб.

З Бурятії відправлять "мобікам" на фронт юрти, щоб вони могли провести шаманський обряд

Російським окупантам на фронт відправлять шаманів разом з юртами та костоправами. Така "підмога" надійде "другій армії світу" із Бурятії.

Про це повідомило "Радіо свобода", пише Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Зазначається, що юрти виготовили місцеві громадські працівники. А представники "Гуннського фонду" привезуть їх російським військовим, які перебувають у Старобешівському районі Донецької області. 

Представники фонду зазначили, що такі юрти використовувалися 16 століть тому для військових походів. За словами голови фонду Олега Булутова, крім обрядів шамани і баряшини (костоправи) зможуть надавати пораненим російським окупантам медичну допомогу.

Встановлювати юрти планують якомога ближче до території, де ведуться бойові дії.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини