MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 22 грудня 2022

258 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 22 грудня.

"Радий оголосити про нашу першу спільну перемогу": 10 ключових тез із виступу Зеленського в Конгресі США 

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до США 21 грудня виступив перед американським Конгресом у будинку Капітолію. Він подякував законодавцям і народу країни за допомогу та закликав і надалі спільно діяти проти агресії Росії.

Конгресмени стоячи 21 раз аплодували українському лідеру. OBOZREVATEL зібрав десять ключових тез із виступу Зеленського перед федеральним законодавчим органом Штатів, інформує UAINFO.org.

Головні 10 тез із промови президента України перед американським Конгресом:

1. Зеленський заявив, що американці не просто допомагають Україні у боротьбі проти російської агресії, а й інвестують також у власну та світову безпеку. Він закликав до продовження фінансової підтримки з боку США.

"Ваші гроші – не благодійність. Це інвестиція у глобальну безпеку та демократію, якими ми розпоряджаємося найбільш відповідально", – сказав президент, звертаючись до обох палат Конгресу.

2. Президент наголосив, що війна в Україні не може бути заморожена або відкладена.

"Її не можна ігнорувати у сподіванні, що океан захистить. Від США до Китаю, від Європи до Латинської Америки, від Африки до Австралії – весь світ пов'язаний і залежний один від одного, щоб почувати себе у безпеці, коли відбуваються такі битви", – заявив український лідер.

3. Зеленський нагадав, що у цю мить на території України тривають жорстокі бої, однак військові боронять свою землю.

"Перш ніж приїхати сюди, я був на фронті у Бахмуті. На сході України російські збройні сили, найманці намагалися захопити Бахмут, починаючи з травня, однак український Бахмут стоїть. Минулого року 70 тисяч людей жили там, а тепер залишилися лише деякі цивільні. Кожен метр цієї землі насичений кров'ю. Донбас кілька разів переходив із рук у руки в запеклих і навіть рукопашних боях. Але український Донбас стоїть і надалі", – сказав він.

Слідами Черчилля. Чому візит Зеленського до США такий важливий – CNN 

Прибуття українського президента Володимира Зеленського в Білий дім 21 грудня символічно підсилить роль Америки в запеклій війні за виживання України та надішле приголомшливий сигнал Володимиру Путіну. Про це йдеться в аналітичній статті CNN.

НВ наводить скорочений виклад, інформує UAINFO.org.

Критичний момент війни

Це перша поїздка Зеленського за межі України після російського вторгнення в лютому, нагадує автор Стівен Коллінсон, тож вона підкреслить історичну роль президента США Джо Байдена у відродженні західного альянсу, який стримував Радянський Союз, а зараз протистоїть новому експансіонізму Москви у проксі-війні між ядерними наддержавами.

Прийом Зеленського у Білому домі стане безпомилковим знаком підтримки з боку США та Заходу боротьби України з диктатором Путіним, який каже, що ця держава не має права на існування. Війна є прикладом того, що Байден назвав глобальною боротьбою між демократією та тоталітаризмом, зауважив Коллінсон.

Конгресмен Рубен Гальєго (Демократична партія), який відвідав Україну на початку грудня, заявив в ефірі CNN, що Зеленський прибув до Вашингтона з конкретною місією. «Він намагається намалювати чітку лінію між нашою підтримкою та виживанням і майбутньою перемогою України», — сказав він.

Очікується, що під час візиту Байден оголосить про виділення Україні додаткової допомоги на безпеку в розмірі 1,8 мільярда доларів США, включно з давно бажаними ракетними системами Patriot. Рішення щодо останніх відображає процес всередині Сполучених Штатів, де узгоджують поставки зі змінюваною стратегією нападу Росії. Система ПРО допоможе Києву краще протистояти жорстоким ракетним атакам Росії на міста та енергооб'єкти і свідчитиме про глибше занурення США в конфлікт, йдеться в аналітичній статті.

Бен Годжес назвав Крим "ключем до перемоги" та дав прогноз щодо звільнення півострова 

Екскомандувач американських військ в Європі, генерал у відставці Бен Годжес вважає, що Крим буде звільнено до кінця прийдешнього літа - серпня 2023-го. Експерт наголошує, мовляв, сьогодні ще більше впевнений у своєму прогнозі, ніж місяць тому.

Про це повідомляє Atlantic Council, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

За його словами, необов’язково кидати танки на штурм Перекопа задля звільнення півострова. Для цього, переконаний Годжес, достатньо регулярно обстрілювати шляхи його постачання - Керченський міст і сухопутний коридор через тимчасво окупований Мелітополь.

"Якби українці зараз мали далекобійні ракети ATACMS, вони б уже зараз могли розбомбити кожен російський штаб, кожен транспортний вузол чи склад боєприпасів у Криму. Це зробило б півострів непридатним для перебування російських збройних сил", - зауважив Годжес.

Він вважає причиною відсутності у ЗСУ необхідної зброї те, що в адміністрації США є сумніви, що можна змусити росіян піти з Криму. "Десь у глибині серця вони вважають, що це неможливо, що така спроба призведе до ескалації із застосуванням атомної бомби", - пояснює експерт.

Тарас Кузьо: Російське вторгнення має один беззаперечний плюс 

Захід, який писав про Україну з 1991 року, перебільшував регіональні поділи в країні, а розкол між сходом і заходом зображувався як ознаки слабкої держави з розділеною ідентичністю. Це спонукало західних політиків до 24 лютого вірити, що російське вторгнення отримає підтримку чи байдужість у східних регіонах України, пише професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" Тарас Кузьо спеціально для Gazeta.ua, інформує UAINFO.org.

Це була м'якша форма поглядів російських політиків, які вважали Україну "штучною державою", а їхню так звану "спеціальну військову операцію" мали вітати "малороси" – царський принизливий термін, який заперечував існування українців. Західні та російські політики дійшли умовної згоди, що Україна буде переможена протягом кількох днів, президент Володимир Зеленський покине країну, а східні українці підтримають чи залишаться пасивними щодо російської армії.

Вони всі помилялися. У той час як російські політики продовжують вірити в міфи XIX століття про Україну та українців, західні політики дійшли висновку, що їхній попередній аналіз був помилковим.

Жоден український регіон не вітав російську армію, зокрема Донбас. З 24 лютого російське вторгнення усунуло будь-які розбіжності між українськими областями у внутрішній та зовнішній політиці.

Українська ідентичність поступово змінювалася під впливом Помаранчевої революції та Євромайдану, анексії Криму в 2014 році та російського вторгнення, а також восьмирічної війни на Донбасі. Вторгнення 2022 року поставило на стероїди зміни в українській ідентичності, поширивши традиційно негативне ставлення до росіян та Росії, характерне для заходу країни, на південний схід. Східні та південні українці тепер мають такі самі погляди на росіян та Росію, як і на заході. Окрім внутрішньої політики, зближення східних і західних українців означає, що вони дотримуються однакових поглядів на військову зовнішню політику.

Фундаментальні зміни після 24 лютого вже неможливо повернути назад. Майже половина українців вважає, що російсько-українські відносини покращаться лише через 10-30 років. 37% та 45% на сході та півдні України відповідно вважають, що відновити відносини з Росією неможливо ніколи.

"Огидний фарс і знущання": боєць, який втратив обидві ноги, відреагував на вибачення Шуляк 

Український військовий Олег Симороз якому ампутували обидві ноги не прийняв вибачення лідерки партії "Слуга Народу" Олени Шуляк та вимагає її звільнення.

Про це він написав у Facebook, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

"Вибачення" Шуляк переді мною є просто огидним фарсом і знущанням! По-перше, з'явилося воно на шостий день і лише після величезного скандалу та коли народні депутати "слуги" почали писати через неї заяви на вихід з партії, головою якої вона є. По-друге, почала прикриватися передовою, що максимально бридко й цинічно, бо де передова, а де Шуляк, думаю всім зрозуміло", - написав військовий.

Олег Симороз відзначив і той факт, що Шуляк не вказала в дописі, перед ким вибачається.

"Ну й вишенькою на тортику є та частина тексту, яка нібито має вважатися самим "вибаченням" - "ЯКЩО я чимось його образила". Тобто Шуляк банально не розуміє за що їй треба вибачитися. Більше того, вона навіть не згадує по імені того, перед ким нібито "вибачається", - обурився військовий.

Олега Симороз також звинуватив Олену Шуляк у тому що вона живе за принципом вседозволеності.

"Пані Олено, це - дно, й констатація того, що Ви живете за принципом вседозволеності. Але насправді дуже добре, що Ви навіть не задумалися чому це треба питати у військового з двома ампутаціями ніг, який лежить у військовому госпіталі, дозволу на зустріч. Чому треба спочатку дізнатися чи він взагалі хоче Вас бачити й з Вами "дискутувати", добре знаючи його ставлення до Вас. Адже це яскраво ілюструє Ваше справжнє ставлення до українського війська, на відміну від Ваших байок про передову, якими Ви намагаєтеся прикрити свою ницість" - пише Симороз.

Орбан хоче "осушити болото" у Брюсселі та розпустити Європарламент, - Associated Press 

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що склад Європейського парламенту слід розпустити, оскільки настав час "осушити болото" у Євросоюзі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Associated Press, інформує UAINFO.org.

За словами глави угорського уряду, нещодавній корупційний скандал за участю кількох членів Європарламенту поставив під сумнів довіру до цієї установи, і він підтримує скасування цього органу у його нинішньому вигляді.

"Угорці хотіли б, щоб Європарламент було розпущено у його нинішньому вигляді", - заявив Орбан на щорічній міжнародній прес-конференції у Будапешті.

Під час виступу він розкритикував Європейський парламент за нещодавні викриття корупційного скандалу з оплатою послуг грошима, в якому нібито замішаний Катар, і запозичив фразу колишнього президента США Дональда Трампа, заявивши, що настав час "осушити болото" у Брюсселі.

Варто зазначити, що нинішня прес-конференція відбулася після того, як Євросоюз заморозив фінансування Угорщини на суму понад 12 мільярдів євро через побоювання, що уряд Орбана вживає жорстких заходів щодо незалежності судової системи, нагляду за офіційною корупцією та обмеження прав меншин.

У Росії популярний сайт вакансій заблокував всіх Сергєєв через закон про ЛГБТ

Закон про заборону пропаганди ЛГБТ у Російській Федерації привів до несподіваних результатів. На одному з сайтів з пошуку вакансій заблокували всіх Сергєєв.

За даними Telegram-каналу Baza, під удар потрапив сервіс "Хедхантер". Зазначається, що Сергій хотів опублікувати резюме, але модератори ресурсу відхилили його публікацію.

При цьому зазначено, що приводом для відмови в публікації резюме став мат в ПІБ, хоча ніяких заборонених слів там не було. Крім того, повідомляється, що на ресурсі забанили ще одного користувача на ім'я Сергій за якийсь мат в ПІБ. Пізніше резюме розблокували.

"Купив" дітей: прикордонники затримали "багатодітного" батька з фальшивими документами  

На Одещині затримали чоловіка, який аби перетнути державний кордон України видавав себе за багатодітного батька. Він намагався надурити прикордонників фейковими документами.

Як повідомив УНІАН начальник прес-служби Ізмаїльського прикордонного загону Південного регіонального управління ДПСУ Ігор Перегняк, чоловіка затримали у пункті "Рені". Він так хотів виїхати, що "купив" собі дітей, інформує UAINFO.org.

"На Одещині прикордонники Ізмаїльського загону викрили чоловіка, який вдавав з себе багатодітного батька, щоб незаконно перетнути кордон. Зокрема, у пункті пропуску "Рені" 35-річний громадянин України пред’явив свідоцтва про народження на трьох дітей", - повідомив він.

Як виявилося, документ доньки – справжній, а свідоцтва її молодших братиків-близнюків – високоякісна фальшивка, розпізнати яку вдалося за допомогою технічних засобів прикордонного контролю. Чоловік зізнався, що документи на вигаданих синів він придбав у знайомого за 3 тис. дол., а дочка залишилась в Україні з дідусем.

Двомісячна дитина отримала опіки під час операції та загинула: деталі трагедії. ВІДЕО

У Рівному під час операції двомісячна дівчинка отримала жахливі опіки, внаслідок яких вона згодом загинула. Дитину обпекла грілка. Нині інцидентом займаються правоохоронці.

Батьки маленької Поліни розповіли журналістам ТСН, що у їхньої доньки була вроджена вада. Про це вони дізналися вже після того, як дитина з'явилася на світ. Лікарі казали про необхідність провести операцію, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Виявили, що це менінгоцеле, по-простому грижка, що вона не має ніякого сполучення зі спинним мозком, що загрозу дитині ніяку не несе", - розповіла матір дитини.

Дівчинка провела на операційному столі чотири години. Після цього матір побачила свою доньку повністю забинтованою. Дитина отримала жахливі опіки від спеціальної грілки, на якій вона лежала під час операції.

"Навіть щоки були попечені у дитини. Як за чотири години можна не подивитися взагалі?!", - не стримує болю жінка, що втратила доньку.

Завідувач відділення, де відбувалася операція, зазначив, що він вперше бачить таке за майже 40 років роботи. Дівчинку одразу перевели до реанімації, майже половина її тіла була в опіках. Лікарі боролися за життя дитини вісім годин, проте вона померла від опікового шоку. 

Батьки маленької дівчинки звернулися до прокуратури. Поліція вже склала протокол, тіло дитини відправили на судмедекспертизу. У лікарні стверджують, що хочуть співпрацювати зі слідством та нічого не приховують.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини