MENU

Коли насправді народився Ісус Христос: теорії вчених та теологів

2256 0

Коли насправді народився Ісус Христос: теорії вчених та теологів

Мільйони людей відзначають народження Ісуса 25 грудня (7 січня за Юліанським календарем), проте більшість науковців сходиться на думці, що насправді це відбулося не у вказані дати, а також не в першому році нашої ери.

Коли насправді міг народитися християнський месія, та що про це каже наука, розповіло видання Live Science, інформує UAINFO.org з посиланням на Оbozrevatel.

Чому день народження Ісуса святкують 25 грудня

На думку дослідників, церква обрала для святкування 25 грудня, оскільки на цю дату припадало зимове сонцестояння. Також у цей день відзначалося язичницьке свято Сатурналії, котре було присвячено давньоримському богу Сатурну. Як зазначає вчений Ігнаціо Л. Гьотца у своїй книзі "Ісус-єврей: реальність, політика і міф – особиста зустріч", церква могла долучитися до цього свята та асимілювати його.

Справжня ж дата народження Ісуса достеменно невідома, але у дослідників є декілька припущень на цю тему.

Смерть царя Ірода

Дехто з вчених вважає, що Ісус міг народитися приблизно в 6-4 роках до н.е. Ця теорія базується на біблійній розповіді про царя Ірода. Намагаючись вбити месію, правитель нібито наказав винищити усіх хлопчиків у віці до 2 років, які жили в околицях Віфлеєму. Оскільки ця подія відбулася нібито незадовго до смерті царя, вчені базуються на хронології римських істориків, які вважали, що Ірод помер у 4 столітті до н.е.

Читайте також: Вчені розповіли, чому були закинуті копальні царя Соломона

Але єдиної думки з цього питання немає, адже дехто з дослідників взагалі апелює до того, що масової різанини взагалі могло й не бути. Річ у тому, що як зазначив у своїй книзі "Зілот: життя та часи Ісуса з Назарету" бібліїст Реза Аслан, немає жодних історичних підтверджень, що ця подія насправді відбулася.

Віфлеємська зірка

Інша група вчених вирішила визначити дату народження, використовуючи астрономію. Віфлеємську зірку, котра сповістила про народження спасителя, спробували співставити з реальними астрономічними подіями.

Астроном Колін Хамфріс у 1991 році припустив, що небесне явище насправді було не зіркою, а повільною кометою, яку навіть зафіксували китайські спостерігачі у 5 році до н.е. Однак цю теорію пізніше спростували.

Використовуючи астрономічні дані намагалися визначити навіть місяць народження месії. Серед вчених побутує думка, що Віфлеємська зірка могла бути поєднанням Сатурну та Юпітера – рідкісного астрономічного явища, під час якого на небі можна спостерігати яскраве світло, схоже на зірку. Ця подія могла відбутися у червні 2 століття до н.е. Іншою вірогідною датою вважають жовтень у 7 столітті до н.е.

Підказки в Біблії

Теолог та професор Фуллерської духовної семінарії Ян Пол розповів про теорію, яка базується на наявних у Біблії підказках, за якими можна визначити приблизну дату народження Ісуса. Першою зачіпкою він вважає натяк на зв'язок народження Ісуса та Іоанна Хрестителя.

"На шостому місяці вагітності Єлизавети Бог послав ангела Гавриїла в Назарет, місто в Галілеї, до діви, яка пообіцяла вийти заміж за чоловіка на ім’я Йосип, нащадка Давида. Діву звали Марія", – цитує Біблію дослідник.

Як він пояснює, якщо допустити, що Марія завагітніла незабаром після цього, за умови, що у Марії та Єлизавети пологи відбулися у звичайний термін, то Ісус народився через п’ять-шість місяців після Іоанна.

Читайте також: Що згубило Пальмірське царство, з'ясували вчені 

Другою підказкою він назвав дані про батька Іоанна Хрестителя. Відомо, що Захарія був священником у храмі. Порівнявши дані про нього з календарними хроніками давніх євреїв, вчений заявив, що Іоанн міг бути зачатий приблизно на початку червня.

Якщо додати шість місяців між Іоанном та Ісусом і дев’ять місяців вагітності Марії, то месія мав би народитися в середині вересня наступного року.

На користь цієї теорії він навів декілька аргументів. Кліматичні ознаки також ставлять під сумнів теорію народження Ісуса наприкінці грудня. У цей період в околицях Віфлеєма занадто холодно, щоб у нічний час зустріти пастухів з отарами овець. Водночас у вересні погодні умови більш помірні й подібне можливо.

До того ж, як заявив теолог, стародавні записи свідчать, що 25 грудня є датою зачаття. Враховуючи, що ідеальний період вагітності людини становить 280 днів, 29 вересня можна було б вважати датою народження спасителя, що приблизно припадає на час свята Суккот.

Проте за відсутності точних історичних свідчень та матеріальних доказів, вчені навряд зможуть назвати точний місяць або хоча б рік народження месії.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини