MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 26 січня 2023

113 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 26 січня.

Виробник F-16 зробив важливу заяву щодо передачі літаків Україні

Компанія, яка виробляє американські винищувачі F-16, готова постачати літаки європейським країнам, які передаватимуть свої винищувачі Україні, повідомляє УНІАН, інформує UAINFO.org.

Як пише Financial Times, операційний директор Lockheed Martin Френк Сент-Джон заявив, що ведеться багато розмов про передачу винищувачів F-16 третім сторонам, тобто про реекспорт іншими країнами американських винищувачів в Україну для захисту її повітряного простору. Він додав, що його компанія не бере безпосередньої участі в переговорах, проте "збирається нарощувати виробництво літаків F-16 у Грінвіллі (Південна Кароліна), щоб досягти того рівня, коли ми зможемо досить ефективно підтримувати будь-які країни, які вирішать здійснити передачу літаків третім сторонам, щоб допомогти у вирішенні поточного конфлікту".

Як пише видання, Білий дім відхилив прохання України про надання сучасних винищувачів F-16. Це сталося через побоювання, що літаки можуть бути використані для нанесення ударів по російській території.

Для початку американський уряд має схвалити продаж або передачу третім країнам винищувачів американського виробництва. Тоді європейські країни потребуватимуть політичної підтримки з боку адміністрації Байдена. 

Росія провела умовний пуск "суперзброї" Путіна в Атлантичному океані

Фрегат флоту РФ "Адмірал Горшков" відпрацював застосування гіперзвукової ракети морського базування "Циркон", яку у росЗМІ охрестили "суперзброєю" Путіна, в Атлантичному океані, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

Як стверджують Міноборони РФ, "Горшков" вразив "Цирконом" морську ціль -"ворожий корабель" - на відстані понад 900 км. Навчальний пуск, заявляють в міністерстві, був виконаний за допомогою комп'ютерного моделювання.

Цього ж дня фрегат передали на бойову службу.

У лютому окупанти планують відправити "Адмірала Горшкова" на навчання з ПАР і Китаєм біля берегів Африки.

"Грамотно і правильно". Офіцер Армії оборони Ізраїлю дав оцінку рішенню українського командування вивести підрозділи ЗСУ з Соледару 

Військовий аналітик та офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін називає Соледар "м’ясорубкою для ворога" і зізнається, що у тому протистоянні не розуміє мети загарбників.

Після того, як з офіційних джерел стало відомо, що українські військові покинули Соледар, бої за який точилися більше місяця, NV звернувся до військового аналітика та офіцера Армії оборони Ізраїлю Ігаля Левіна з проханням прокоментувати цю подію, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

«Як і варто було очікувати, ніякого розвалу фронту або глибокого прориву з боку росіян не сталося. Генштаб України відвів частини з міста, зберігши людей, знову обираючи між землею і руїнами та живою силою, наше командування вирішило зберегти живу силу. Це грамотно і правильно.

Бійці були відведені на нові позиції, де продовжать далі тримати фронт. Не варто забувати, що Соледар вже був руїнами, там ніхто не жив фактично. Від десятитисячного населення, яке там було колись до повномасштабного вторгнення, майже нікого не залишилось. Тому просто утримувати зруйновані будівлі і шахти, втрачаючи наших бійців, сенсу не було.

Бункери Путіна: екс-розвідник розповів, де може ховатися президент РФ 

Колишній співробітник КДБ СРСР та Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов заявив, що російський диктатор Володимир Путін має чимало бункерів. Проте не всі вони пристосовані для тривалого проживання.

В ефірі телеканалу FREEДОМ Жирнов підтвердив, що під Кремлем був бункер ще за правління Сталіна. Також ще за його часів була побудована гілка метро, якою він міг непомітно виїхати з Кремля в будь-який момент, пише УНІАН, інформує UAINFO.org.

За словами екс-співробітника Служби зовнішньої розвідки РФ, другий бункер має назву "Раменки-43". Він теж розташований у Москві.

"Плюс є бункери у всіх спецслужб, у КДБ теж є кілька об’єктів, у генерального штабу є кілька об’єктів. Насправді цих бункерів у спецслужб – як собак нерізаних", – додав він.

Крім того, Жирнов зазначив, що для Путіна вирили бункер у Ново-Огарьово.

"Я до кінця сумнівався, що він відбудеться": Медведчук розповів, як проходив його обмін

Екснардеп Віктор Медведчук, звинувачений у держзраді, заявив, що до останнього не вірив у те, що його обмін відбудеться.

Про це він розповів російському пропагандистському каналу RT, інформує UAINFO.org з посиланням на Фокус

За словами Медведчука, 21 вересня його літаком у супроводі представників Головного управління розвідки Міноборони та Служби безпеки України доставили до Польщі.

"Я перебував у літаку 12-14 годин. Я бачив, що йшли переговори, представники ГУР та СБУ постійно вели якісь переговори. І я розумів, що не все так складається, як мінімум, за їхніми словами, щоб говорити чи бути впевненим у тому, що цей обмін відбудеться", — розповів Медведчук.

Пізніше екснардепа доставили до столиці Туреччини Анкару, де він побачив російський літак і зрозумів, що обмін таки відбудеться.

"Як потім з'ясувалося, ці сумніви були марними. Я виразно зрозумів, що цей обмін відбудеться, коли з Польщі мене перевезли літаком до Анкари, де я вийшов і побачив російський літак. Я розумів, що цей обмін вже за фактом буде", — додав Медведчук.

Сергій Климовський: Чому на українських телеканалах звучить говірка окупантів?

Питання, де правильно наголошувати в імені міста Бахмут, може здатися "не на часі", коли за нього йдуть важкі бої. Власне через них ім'я міста і стало щодня звучати на телебаченні. Але замість звичного БАхмут, з наголосом на першому складі, люди в телеефірі стали нав'язливо і підкреслено вимовляти ріжуче вухо БахмУт з наголосом на останній склад і московський лад.

Про це на власній сторінці у Facebook пише український історик і блогер Сергій Климовський, інформує UAINFO.org.

Саме так із наголосом на останній склад вимовляв ім'я міста Гостомель російський десантник, який заблукав на Київщині на рубежі лютого-березня. Він дзвонив командуванню і скаржився, що їхній підрозділ по-справжньому заблукав, і на питання, де знаходяться, натужно прочитав з дорожнього покажчика: "У ГостомЕлі". Прочитав у звичній для жителів "Залісся" манері, наголошуючи на останній склад, подібно до того, як вони вимовляють - МосквА, і говорять про себе "псковскИе", а не "пскОвские". Така вимова властива глибинці "ЗаліссЯ", де не зазнали впливу української вимови та літературної російської мови, яка у ряді випадків перейняла її. 

Заблукавший окупант був у відчаї і ретельно вимовляв вперше побачену ним назву міста за складами в надії, що начальство знайде на карті його і цей ГостомЕль. Не знаменитий "поребрик", але з тієї ж серії. Так само московити легко впізнають не місцевих в українцях, які говорять чистою літературною російською мовою. 

Зараз БахмУт з наголосом на останньому складі ріже слух так само, як різануло тоді ГостомЕль. У традиціях української вимови наголошувати в назві наших міст на перший, а не на останній склад, навіть при використанні російської мови. Тому БАхмут і БАхмач, а не БахмУт та БахмАч, і БУхалівка, а не БухалІвка, як жартував Андрій Данилко в образі провідниці поїзда Вєрки Сердючки. Можна вимовити імена українських міст на московський лад із наголосом на останньому складі та подивитися, що з цього вийде.

Викликає параліч: у магазинах Києва виявили небезпечне печиво з отруйною речовиною  

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомило про харчовий продукт, в якому виявлено високий вміст акриламіду. Це печиво, яке виготовлене в Румунії (виробник: Ro Star S. A., Romania) та експортувалося з Польщі.

Про це йдеться на сайті Держпродспоживслужби, пише ТСН,  інформує UAINFO.org.

"Попереджаємо операторів ринку про виконання обов’язку, передбаченого частиною 3 статті 20 Закону України "Про основні принципи й вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а саме: негайного вилучення харчового продукту з обігу та письмового інформування компетентного органу про виявлену невідповідність у строк не більше двох робочих днів", - йдеться у повідомленні.

Двері московської квартири Монеточки обклеїли лайками через підтримку України: співачка гнівно звернулася до росіян

Російська співачка Монеточка, яка нещодавно була визнана "іноагентом", продовжує влаштовувати благодійні збори на гуманітарну допомогу українцям та "відбиватися" від фанатів Путіна.

Двері московської квартири Єлизавети Гирдимової (справжнє ім'я артистки) обклеїли образливими написами. Але, як заявила дівчина, їй все одно на ці витівки співгромадян.

Після інциденту виконавиця залишила гнівний пост на своїй Instagram-сторінці, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel

Монеточка стверджує – вже 10 місяців вона висловлюється проти війни, але з "хвилею праведного хейту" зіткнулася тільки зараз. Вокалістку підтримують усі її родичі та друзі, жодна людина не засуджує її через позицію щодо України (щоб подивитися фото, доскрольте сторінку до кінця).

"Якщо ви намагаєтеся показати, як мене всі довкола ненавидять, то я вам все одно не повірю. Жоден з моїх близьких друзів-колег по цеху не відвернувся від мене, я відчуваю стільки підтримки, скільки ніколи не відчувала раніше", – написала знаменитість.

Крім того, вона зізналася, що близько 100 тисяч євро на гуманітарну допомогу українцям прийшло від російських слухачів. Монеточка більше не приймає близько до серця "витівки" розлючених прихильників путінського режиму, розуміючи, що їй нічого соромитися і боятися.

"Жодних альтернативних всесвітів з їхніми вічними "якби", ніяких перемоток на вісім років… зараз ми тут. І тут мирні українці гинуть у власних квартирах від рук путінської армії. Ховайтеся за метафорами, згадуйте відповідні цитати великих людей, корчіть пики, малюйте на дверях, вигадуйте факти… але я, і тисячі таких як я, як і раніше, проти", – резюмувала Єлизавета.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини