MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 лютого 2023

247 0

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 лютого 2023

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 15 лютого.

На честь Головнокомандувача ЗСУ: на Харківщині село Ватутіне перейменували на Залужне 

На Харківщині село Ватутіне Нововодолазької громади перейменували на Залужне. Назву для населеного пункту обрали на честь Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.

Відповідне рішення підтримали депутати Харківської обласної ради у вівторок, 14 лютого. Про це повідомила на своїй у Facebook депутат облради Галина Куц, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Село Ватутіне перейменовано на село Залужне! Тільки Харківська обласна рада підтримала таке рішення. Чудова новина!" – написала Куц.

Сесія проходила у дистанційному режимі. 

"До Харківської обласної ради надійшов лист Нововодолазької селищної ради та пакет документів щодо визначення облради про клопотання перед Верховною Радою про перейменування села", – йдеться у пояснювальній записці до проекту рішення облради.

Зазначається, що Нововодолазька селищна рада прийняла це рішення ще 22 листопада минулого року. У громаді провели опитування щодо перейменування, і найбільшу кількість голосів отримав варіант Залужне. 

ГУР: Українська розвідка співпрацює з людьми, які дуже близькі до Путіна

Головне управління розвідки Міністерства оборони України співпрацює з людьми з близького оточення російського президента Володимира Путіна.

Про це в інтерв'ю грецькому виданню "Iefimerida" розповів представник ГУР МОУ Андрій Черняк, пише Українська правда, інформує UAINFO.org.

"На війні ми використовуємо всі засоби, дозволені законом. Ми знайшли механізми співпраці навіть з людьми, які є дуже близькими до Путіна. Ці люди поза всякими підозрами, вони відомі як прихильники "великої Росії", - зазначив Черняк.

Він розповів, що не багато російських високопосадовців співпрацюють з ГУР через дружні почуття до України. Водночас за його словами, в оточенні Путіна є доволі багато людей, які не підтримують поточну політику РФ щодо України, зокрема повномасштабну війну.  

"Усі вони роблять це заради власної вигоди – це в їхніх інтересах. Хтось, щоб урятувати своє життя. Хтось тому, що втрачає гроші. Після вторгнення в Україну низка людей почали дуже швидко втрачати гроші та вплив. Їм це не подобається", – пояснив він.

Відхід з Бахмута не сприятиме підготовці України до контрнаступу – ISW 

Захід стурбований небажанням України відмовлятися від продовження оборони Бахмута. Натомість аналітики Інституту вивчення війни вважають таке рішення Києва правильним.

Про це йдеться в  щоденному звіті ISW, пише Українська правда, інформує UAINFO.org.

В інституті наголосили, що Захід продовжує висловлювати занепокоєння щодо рішучості України утримувати Бахмут. Зокрема, газета Washington Post повідомила, що американські фахівці з оборонного планування вважають, що українські сили не здатні одночасно захищати Бахмут і розпочати весняний контрнаступ, а тому закликали Україну надати пріоритет весняному контрнаступу, а не захисту Бахмута.

Втім, ISW продовжує вважати, що рішення України захищати Бахмут є стратегічно обґрунтованим. 

"Оборона Бахмута змусила Кремль витратити значну частину ПВК "Вагнер" та задіяти значні ресурси повітряно-десантних сил для підтримки виснажливого наступу. Українська оборона Бахмута послабила значні російські сили та, ймовірно, створить сприятливі умови для майбутнього українського контрнаступу.

Жданов назвав дату кульмінації нового наступу РФ

Росія тільки поступово розвиває новий наступ. Це триватиме ще щонайменше два тижні, а кульмінацію варто очікувати у березні.

Таку думку озвучив військовий експерт Олег Жданов в інтерв'ю OBOZREVATEL. За його спостереженнями, окупанти вже розвивають заплановані наступальні дії на Куп'янському, Вугледарському та Бахмутському напрямках, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Наступ триває, і він тільки наростає. Я вважаю, що він перебуває у своїй першій стадії. Він нарощуватиметься кількістю військ, введених у бій, нарощуватимуться зусилля. Там, де ворог отримує серйозну відсіч, він проводить перегрупування та перекидає туди резерви для посилення тиску на нашу оборону, як це відбувається у Вугледарі та в Бахмуті. Сьогодні ми вже спостерігаємо нові напрямки наступу – вздовж річки Оскіл від російського кордону до Куп'янська. Ще тижнів зо два наступ наростатиме, а його кульмінація, думаю, буде до березня. Це максимум, який вони зможуть показати сьогодні", - зазначив Жданов.

Росія готує бойову авіацію для "повітряної кампанії" проти України через виснаження сухопутних військ – FT 

Країна-агресор Росія стягує до українських кордонів свої бойові літаки й вертольоти, ймовірно, задля підтримки атак із повітря по містах нашої держави. Вона може зробити ставку саме на авіацію, бо її сухопутні війська виснажені тривалою війною.

Такої думки дотримуються представники західної розвідки, передає The Financial Times. За їхніми даними, нині в бойових діях може бути застосовано до 80% військової авіації РФ, пише Обозреватель,  інформує UAINFO.org.

"Ми очікуємо, що вони готуються розпочати повітряну кампанію і тому намагаються вивести з ладу протиповітряну оборону України своїми атаками", – припустив високопоставлений дипломат НАТО.

Під час зустрічі у форматі "Рамштайн" 14 лютого міністр оборони США Ллойд Остін теж вказав на загрозу українським містам від військово-повітряних сил РФ. Він визнав, що в партнерів України є тільки короткий термін, щоб допомогти їй підготуватися до чергового наступу ворога. А ще наголосив, що в українців для цього є досить специфічні потреби. 

"Російські сухопутні сили досить виснажені, тому це найкращий показник того, що вони перетворять це на повітряний бій. Якщо українці хочуть вижити, вони повинні мати якомога більше засобів протиповітряної оборони та боєприпасів", – прокоментував заяву глави Пентагону високопосадовець з адміністрації США.

Військова промисловість РФ ослабла та не задовольняє вимоги армії – британська розвідка

Виробництво зброї у Росії майже напевно не відповідає вимогам Міноборони РФ щодо потрібних ресурсів для кампанії в Україні та відновлення довгострокових оборонних потреб країни, заявляють аналітики британської розвідки.

Зокрема 9 лютого заступник голови Ради безпеки РФ Дмітрій Мєдвєдєв під час відвідування Омського заводу транспортного машинобудування закликав збільшити виробництво танків у Росії.

До цього президент РФ вдавався до публічних коментарів із закликом до оборонної промисловості краще підтримувати «спеціальну військову операцію 

Зокрема, під час онлайн-зустрічі 12 січня Путін критикував віце-прем’єр-міністра Деніса Мантурова, відповідального за оборонну промисловість, за «дуріння». Це був один із найсильніших публічних випадів президента після вторгнення.

«Високопоставлені російські лідери, ймовірно, усвідомлюють, що військова промисловість держави стає критичною слабкістю, посиленою стратегічним та оперативним прорахунком вторгнення в Україну», - резюмують у Міністерстві оборони Великої Британії.

"Є три шляхи розвитку війни": Ходорковський перелічив і пояснив їх

Є три шляхи розвитку війни, розпочатої Росією на чолі з диктатором Кремля Володимиром Путіним.

Про це заявив російський опозиціонер Михайло Ходорковський, пише ТСН, інформує UAINFO.org.

"Перший: російський режим руйнується, наприклад, бо Путін помирає від серцевого нападу. Другий: війна триває роками з великими втратами і неможливо передбачити, чим вона закінчиться. Третій: Захід забезпечує Україну засобами, необхідними для швидкого припинення війни. Це має бути така допомога, коли Путін знає, що він програє", - висловився Ходорковський.

Говорячи про заяву президента Угорщини Віктора Орбана, який сказав, що, мовляв, війна може швидко закінчитись, якщо Україна капітулює, Ходорковський наголосив: "Як досвідчений політик Орбан повинен знати, що закінчення війни можливе лише у разі відходу Путіна".

Також у нього запитали, щодо стану здоров'я Путіна, на що Ходорковський відповів, що "Путін точно не серйозно хворий".

Водночас російський опозиціонер зауважив, що золотого запасу РФ вистачить щонайменше ще на 3 роки. На його думку, санкції проти Росії, які введені Заходом за агресію Москви, безперечно мають вплив у довгостроковій перспективі. Але він вважає, що є річ, яка б завдала Путіну значно сильного удару.

Путін готується до тривалої війни, але в Росії не вірять у перемогу, – Reuters

Російський диктатор Володимир Путін готується до тривалої війни проти України. Проте частина російської еліти не вірить у перемогу Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters, інформує UAINFO.org.   

У виданні зазначають, що Путін розглядає війну "як переломний момент" і можливість "провчити" США, відродити Росію після розпаду Радянського Союзу. Проте диктатор помилився, оскільки війна в Україні зробила РФ агресором та міжнародно ізольованою.

Російське джерело заявило виданню, що надії Путіна покращити свою репутацію виявилися марними, а втрати не варті окупованих територій.

"Попереду буде ще важче і дорожче як для України, так і для Росії. Економічні втрати такого масштабу не варті кількох завойованих територій", – зазначив співрозмовник. 

При цьому багато представників російської еліти поділяють таку точку зору. Водночас, не зважаючи на наслідки війни для Росії, у Путіна досі немає серйозного суперника за владу. І враховуючи придушення будь-якого суспільного інакомислення, диктатору не варто боятися президентських виборів, які мають відбутися в березні 2024 року.

У РФ та окупованому Криму діє мережа таборів для "перевиховання" українських дітей

У країні-агресорі Росії та на території окупованого Криму діє мережа таборів для "ідеологічного перевиховання" та усиновлення українських дітей, викрадених окупантами. Там перебувають діти віком від 4 місяців до 17 років.

Про це йдеться у звіті Лабораторії гуманітарних досліджень факультету охорони здоров'я Єльського університету. Зазначається, що в РФ існує щонайменше 43 таких заклади, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Дослідники стверджують, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 24 лютого 2022 року, до цих таборів вивезли понад 6 тис. дітей із нашої країни. Експерти не приховують, що фактична кількість може бути в рази вищою.

Більшість таборів оздоровчі. Дітей туди відвозять нібито на відпочинок. В решту окупантів розміщують маленьких українців, яких викрали для виховання чи усиновлення росіянами.

Також у звіті йдеться, що більша частина таборів знаходиться в Криму, а 10 з них розташовані поблизу великих російських міст – Москви, Казані та Єкатеринбурга.

Крім того, табори є в Сибіру та Далекому Сході. У Криму та Чечні українських дітей навчають поводженню з вогнепальною зброєю та військовою технікою.

Ба більше, серед таких закладів є психіатрична клініка та будинки для сиріт.

"Основна функція таборів – це, зважаючи на все, політичне перевиховання. Українським дітям насаджують російські ідеї в академічній, культурній, патріотичній, військовій сферах", – сказано у звіті.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини