MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 21 лютого 2023

189 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 21 лютого.

The Economist: Від долі України залежить авторитет Заходу в світі

Штаб Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі (SHAPE), розташований поблизу бельгійського міста Монс, - це антонім імпозантності. Замість граніту і мармуру коридори з низькою стелею оздоблені гіпсокартоном і плиткою. Чотиризіркові генерали, звісно ж, віддають перевагу кабінетам на верхніх поверхах. Але будівля SHAPE має лише три поверхи. Її збудували в кінці 1960-х років як тимчасова.

Крихкість штабу SHAPE як ніколи суперечила монументальному сенсу місії НАТО. Вторгнення Владіміра Путіна в Україну 24 лютого 2022 року вдихнуло нове життя в альянс. Вперше з 1967 року, коли штаб SHAPE відкрили, НАТО отримав новий набір цілей. Якщо стара його версія була реакційною, тепер він побудований для стримування Росії у мирні часи і швидкого реагування, якщо російські сили будуть загрожувати вторгненням на територію країни-учасниці, - пише The Economist, інформує UAINFO.org з посиланням на ZN.UA.

«Ми швидко розширюємо готовність наших сил. І наша загальна військова здатність реагувати зростає експоненціально», - сказав виданню генерал сер Тім Редфорд, «другий номер» в командуванні SHAPE.

Війна змінила Україну навіть ще більше. Путін планував блискавичний удар для повалення уряду, кульмінацію агресії і дестабілізації, які почалися в Криму і на Донбасі в 2014 році. Натомість на руїнах Донбасу і в бомбосховищах по всій країні народилася нова, більш об’єднана, більш орієнтована на Захід і більш стійка демократія. Тим часом, Росія переформатувалася навколо війни і путінської більш широкої ворожості до НАТО, попри те, що санкції і втеча найкраще освічених громадян підірвали її довгострокові економічні перспективи.

«Її падіння в деспотичний мілітаризм в поєднанні з відновленням НАТО і трансформацією України перетворило війну у випробування конкуруючих ідеологічних систем. Українське майбутнє досі висить на волосині і, швидше за все, залишиться невизначеним на роки. Путін може погодитися на перемир’я в якийсь момент, виходячи з доцільності. Але його перебудова російського суспільства повністю спрямована на агресію за кордоном і репресії вдома. Тож будь-яке можливе припинення боїв вимагатиме надійних гарантій безпеки з боку Заходу, а також великих і довготривалих поставок зброї і фінансової допомоги, ніби значно більший Ізраїль з’явився на східних кордонах Європи», - пише видання.

Кілька місяців у режимі суворої секретності: у Зеленського розповіли, як готувався візит Байдена до України 

Візит президента Америки Джо Байдена зберігався у суворій таємності протягом тривалого терміну. Підготовка до зустрічі потребувала максимальної конфіденційності.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак. Зустріч глав держав має прискорити процеси постачання зброї для Збройних сил України, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Готувався візит досить довго... Але точно відомо про те, що він відбудеться, стало минулої п'ятниці, коли ми розмовляли із Салліваном", – розповів Єрмак.

Як зазначив Єрмак, підготовка до візиту була суворо засекречена у зв'язку з необхідністю зберігати сувору безпеку. Ця подія має сприяти прискоренню процесів постачання різної зброї, яка так необхідна ЗСУ для перемоги над Росією. 

"Це сигнал для Кремля, що США буде з Україною до самої її перемоги у війні, зі свого боку Кремль не має шансів перемогти", – додав глава Офісу президента.

Також секретність підготовки до візиту підтвердив і заступник радника голови Білого дому з національної безпеки Джон Файнер.

"Дії України не залишають місця для дипломатичних відносин": Грузія не прийняла запрошення візиту до Києва 

Україна запросила делегацію парламенту Грузії приїхати до Києва з візитом, однак представники Сакартвело відмовилися. Як зазначив член правлячої партії "Грузинська мрія" Іраклій Заркуа, ця зустріч повинна була відбутися в річницю повномасштабної війни 24 лютого.

"Коли високопоставлені особи України закликають нашу державу до відкриття другого фронту, коли ув'язненого Саакашвілі, у якого багато серйозних звинувачень, називають політв'язнем, я думаю, що це не залишає місця для дипломатичних відносин", - передає слова Заркуа ресурс Interpressnews, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Водночас член правлячої партії зазначає, що влада Грузії і надалі підтримує український народ. В тому числі намагається зробити усе для цього на усіх рівнях.

Окрім цього Заркуа заявив, що багато сильних країн "не наважилися зробити те, що наважилася Грузія проти Росії". Він сказав це в контексті і європейських держав.

Ще 13 років тому Буш попереджав Обаму про можливу агресію Росії проти України – NYT  

У 2009 році 43-й президент США Джордж Буш - молодший припускав, що Росія може атакувати Україну, повідомляє The New York Times.

У розсекречених записках Буша, які він перед виходом з поста в 2009 році передав своєму наступнику Бараку Обамі, йдеться, що РФ "може спробувати кинути виклик територіальній цілісності України в Криму, який на 59% складається з етнічних росіян і де базується Чорноморський флот ВМФ Росії", інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Також у документах йдеться, що "Росія використовуватиме залежність Європи від російських енергоносіїв" і використовуватиме політичні засоби, "щоб вбити клин між Сполученими Штатами та Європою". 

Таким чином, Буш попередив колегу про погрози з боку Росії за п'ять років до того, як російські війська окупували Крим, і за 13 років до того, як РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Також у записках Буш розповів Обамі й про інші країни.

"Індія – друг. Пакистан – ні. Не вірте Північній Кореї чи Ірану, але говорити краще, ніж мовчати. Слідкуйте за Росією: вона прагне території свого сусіда України. Остерігайтеся потрапити в пастку нерозв'язних наземних воєн на Близькому Сході та Центральній Азії", — писав Буш.

Путін сам загнав себе в кут, – ексспівробітник КДБ назвав єдиний вихід для диктатора 

Коло поганих справ навколо російського очільника Владіміра Путіна з кожним днем стає вужчим. Він набрид абсолютно всім тамтешнім елітам і сам себе загнав у кут. Утім, вихід є: простий, але з поганим кінцем для диктатора.

Який вихід є у Путіна

Не зважаючи на всі проблеми, Путін може вибратися зі свого глухого кута завдяки одному рішенню.

"У нього є дуже простий вихід – сказати, що я виводжу війська і закінчую цю війну. Все, жодних проблем немає", – зазначає Жирнов. 

Так, це рішення не буде приємним для диктатора. Але й будь-які інші, від кого б вони не йшли, все одно не допоможуть Путіну.

Російські еліти хочуть "злити" Путіна

Крім себе, Путін тягне за собою на дно представників так званої еліти. Єдиний шанс для них втриматися на плаву – зробити його цапом відбувайлом.

"Усі еліти зрозуміли, що Путін є гарним виходом. Можна повісити на нього усіх собак, сказати, що він нас змушував, а ми чинили опір", – каже ексспівробітник КДБ.

Пригожин: Перспективи війни – не найкращі. В укропів залізні яйця 

Керівник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин продовжує вербувати росіян, які сидять у в'язниці. Він заявив, що сам відсидів десять років, перш ніж став Героєм Росії.

У мережі поширилося відео з черговим вербуванням ув'язнених Пригожіним. У свою військову компанію він запрошує кримінальних авторитетів, які сиділи за вбивство і тяжкі тілесні ушкодження, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Як зазначив керівник ПВК "Вагнер", його формування є воєнізованим ОЗУ і перебуває поза законом. Вони мають свій кодекс, який "відрізняється від законів РФ". 

"Ідеальний кандидат у ПВК – Ілля Муромець не перший раз судимий, який відсидів "пятнашку і більше, бажано за вбивство". Серед іншого, він повинен був у своєму житті "відп*здити адміністрацію чи ментів". Нам потрібні "кримінальні таланти", – зазначив він.

Як додав Пригожин, "опущених" і скривджених він не хоче бачити у лавах своїх військовослужбовців.

"Перспективи війни – не найкращі. Вирішили, що укропи налякаються, а укропи такі самі, як ми з вами. У них такі ж залізні яйця", – додав керівник "вагнерівців".

"Я повинен поділитися її таємницями з Вільямом і Гаррі": колишній дворецький Діани сподівається помирити принців

Чоловік, якого Діана називала своєю "скелею", боїться, що може забрати ці таємниці з собою в могилу, так і не отримавши можливості розповісти синам покійної принцеси Вільяму і Гаррі те, що він знає про їхню матір. Готуючись до операції з видалення раку простати, Пол Баррел згадав моменти, коли Діана довірила йому свої найпотаємніші таємниці, пишуть Факти, інформує UAINFO.org.

В інтерв'ю газеті Mirror, яке він дав у своєму будинку в Чеширі, колишній королівський слуга сказав: "Моя хвороба зосередила мою увагу на тому, щоб розповісти хлопчикам все, поки не стало занадто пізно — розповісти їм те, що вони дійсно повинні знати. Думаю, Діана сказала б мені: "Поле, ти повинен зробити це своїм пріоритетом. Ти повинен піти й побачити моїх хлопчиків".

64-річний Пол, який був дворецьким Діани протягом 10 років аж до її смерті в 1997 році, ділиться: "Я багато часу проводив з Діаною. Я провів багато годин з Діаною, як в її найщасливіші часи, так і в її найтемніші часи. Вона довіряла мені, і є багато речей, про які я ніколи не говорив, але зараз я відчуваю, що час настав. Я думаю, що те, що я скажу, може об'єднати хлопців, чого Діана відчайдушно хотіла б. Я розповім їм тільки правду. Я скажу їм лише правду, і все. Я не шукаю нічого натомість".

Тусовщик "Блонді": розкрито секрет гламурного сина Соловйова. ВІДЕО

Син топ-пропагандиста РФ Володимира Соловйова виявився людиною з цінностями, проти яких так наполегливо виступає його батько. Цей юнак відомий у дуже специфічних колах під прізвиськом "Блонді".

Про це у новому випуску програми "Аргумент" розповіла оперна співачка та екс-депутат Держдуми РФ Марія Максакова. За її словами, світлини сина Соловйова у жіночних позах та образах шокували навіть її. Політикиня пожартувала, що Соловйов-молодший у "мереживних трусиках" позбавив батька "останнього аргументу", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Блонді - знаєте, що це його (сина Соловйова - УНІАН) кличка? Він дуже добре відомий в колах усіляких вечірок і тусовок. У певних, звісно колах. Там у нього є кличка "Блонді". Ось такі ось цікаві два Соловйови", - сказала Максакова. 

Вона додала, що у російських пропагандисті дуже часто з'являються гострі нестикування у стратегії та дійсності. Не тільки у Соловйова є такий син, але й у пропагандиста В'ячеслава Манучарова. За її даними, у кремлівського рупора, який виступає проти США, є двоє дітей від сурогатних матерів-американок. Отже, і громадянство США у них є.

Зірка "Дизель шоу" почала працювати на росіян, хоч 17 днів жила під їхньою окупацією та евакуювалася на танку 

Акторка комедійного "Дизель шоу" Марина Грицук, котра застала повномасштабне вторгнення під Києвом та пережила окупацію, почала працювати на російський телеканал в Білорусі, звідки вона родом. Новим роботодавцем артистки став "ТНТ International" – міжнародна версія росканалу "ТНТ".

Там вона стала ведучою ранкового шоу "Підйом". Кадрами зі знімального майданчика Грицук поділилася в Instagram, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Варто зауважити, що з 2001 року власником "ТНТ" стала компанія "Газпром-медіа". Міжнародна версія на 75% повторює сітку мовлення основного "ТНТ", за винятком фільмів та мультсеріалів, права на показ яких купуються виключно для Росії.

Не варто й пояснювати, що зароблені кошти, зокрема, відправляються й в РФ, де компанія-власник платить податки, які конвертуються в фінансову підтримку війни в Україні.

Повномасштабну війну Грицук відчула повною мірою, коли 17 днів провела в окупації. Її ексколега по "Дизель шоу" Єгор Крутоголов розповідав, що про евакуацію в березні минулого року ледь домовився її чоловік-білорус.

"Вона потрапила в окупацію під Києвом. 17 днів вона з сім'єю просиділи без зв’язку та світла. На 17-й день чоловік домовився її забрати. За нею приїхав танк і її забрав. Її чоловік – артист. Просто хотів врятувати свою дружину, бо ми не могли допомогти. Вони дуже сильно ризикували", – сказав тоді Крутоголов.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини