MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 березня 2023

186 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 березня.

Сирський про ситуацію у Бахмуті: "вагнерівці" намагаються просунутися до центру міста

Ситуація у Бахмуті станом на ранок 13 березня залишається складною. Найманці ПВК "Вагнера" намагаються прорвати оборону і просунутися до центру міста.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву командувача Сухопутних військ генерал-полковника Олександра Сирського, інформує UAINFO.org.

"Штурмові загони Вагнера наступають з декількох напрямків, намагаючись прорвати оборону наших військ і просунутися до центральних районів міста", - сказав він. 

Сирський додав, що українські військові продовжують тримати оборону міста і водночас завдають ворогу відчутних втрат.

"Вогнем артилерії, танків, інших вогневих засобів відбиваються всі спроби противника захопити місто", - зазначив командувач.

Також Сирський показав, як проходить нарада з українськими захисниками, зокрема з бійцями 56 ОМБр, 5-ї окремої штурмової бригади та воїнами тактичної групи "Адам".

Кличко: Ми були готові оголосити евакуацію Києва у січні 

Влада Києва була готова оголосити евакуацію жителів столиці через масовані удари РФ по міській інфраструктурі в січні цього року. На щастя, погода сприяла тому, щоб кияни не гостро відчували блекаут.

Про це заявив мер міста Віталій Кличко в інтерв'ю виданню Redaktionsnetzwerk Deutschland, передає DW, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"У січні ми були близькими до того, щоб закликати населення до евакуації. Найважчий блекаут тривав 14 годин. Не було світла, води, опалення. На щастя, погода була м'якою", - сказав Кличко.

Крім того, мер високо оцінив військову допомогу Німеччині Україні, наголосивши на ролі ЗРК Iris-T німецького виробництва у відображенні російських ракетних ударів. При цьому він закликав прискорити подальше постачання зброї.

Удари по енергосистемі в січні

росія цілеспрямовано знищувала українську енергосистему з жовтня 2022 року. Піком активності ворожих ракет став січень. Особливо гостро наслідки ударів відчували в Києві.

Перша серйозна ракетна атака на об'єкти критичної інфраструктури України була 10 жовтня 2022 року. З того моменту по всій країні почалося аварійне вимкнення електропостачання.

23 листопада Міненергетики заявило про те, що енергосистема України перейшла в режим повного блекауту.  Росія продовжила масовані обстріли України навіть у новорічну ніч. 

Приземлення десанту в Києві: Нєбитов розповів про плани росіян 

Скоро виповниться рік, як була деокупована Київщина, але наслідки злочинів "другої армії світу" знаходять та розслідують і досі.

У загарбників були плани - за три дні окупувати Київ. Головне завдання було - висадити десант в аеропорту Гостомель. Його захищали нацгвардійці, далі окупантам дала "прикурити" артилерія.

Про це в інтерв'ю ТСН.ua розповів очільник поліції Київської області генерал Андрій Нєбитов, інформує UAINFO.org.

"Можливості приземлитися окупантам не дали. По знайдених картах ми бачили, що далі в планах у росіян було приземлення десанту в Києві, захоплення центральної частини, встановлення блокпостів. До суботи (26 лютого 2022 року - ред.) вони планували здійснити все це", - зазначив генерал.

Проводив "виховну бесіду": за побиття солдата командиру з Житомира загрожує в'язниця

Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування за фактом побиття командиром взводу однієї з військових частин на Житомирщині підлеглого солдата. Чоловіку загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

Молодший лейтенант, який опинився у центрі скандалу, пояснив, що таким чином проводив "виховну бесіду" із застосуванням ударів руками і ногами, повідомили в ДБР, інформує UAINFO.org.

За його словами, солдат начебто перебував у стані алкогольного сп'яніння.

Правопорушення наразі кваліфікують як перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинені в умовах воєнного стану - ч. 5 ст. 426-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Нагадаємо, у Житомирі молодший лейтенант побив строковика, але згодом записав відео, на якому перепросив за інцидент. У військовому командуванні заявили про початок службового розслідування. Учасників інциденту тимчасово відсторонили від виконання службових обов'язків.

Партія регіонів мала план розпаду України і довічного президентства Януковича – Царьов

Опальний екс-регіонал Олег Царьов, який втік в РФ, відкрито заявив, що режим Януковича розробив план розпаду України. Відділити повинні були не Донбас, а нібито західні області України.

Як повідомив Царьов в інтерв'ю пропагандистам "Свободной прессы", у Партії регіонів був план, як з Віктора Януковича зробити довічного президента України, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Розкажу вам те, що нікому раніше не розповідав. Я тримав у руках документ, розроблений аналітиками Партії регіонів, де розглядався сценарій довічного президентства Януковича. Було очевидно, що вибудовуючи дружні відносини з Російською Федерацією, домагаючись зростання економіки, підвищення рівня життя, все це зробити реально. Два президентські терміни, зміна Конституції, ще два терміни... І єдина загроза втіленню цих планів у життя бачилася одна: Західна Україна завжди розхитуватиме ситуацію на території всієї країни і зробить усе, щоб не дати такий сценарій реалізувати", - заявив опальний політик. 

За його версією, тоді регіонали розробили план, за яким очільник партії "Свобода" Олег Тягнибок, "який отримував гроші в тому числі і з каси Партії регіонів", мав би "виступати за сепаратизм, за відокремлення низки західних областей в автономне утворення, яка не підтримує центральної влади".

Гіркін занив, що РФ провалила зимову кампанію на фронті 

Російські окупанти провалили зимову кампанію в Україні. Успіхи загарбників залишаються на рівні тактичних.

Як заявив терорист Ігор Стрєлков-Гіркін, коментуючи ситуацію на фронті, найбільш запеклі бої йшли в районі Бахмута і на північ від Авдіївки, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Терорист впевнений, що широко анонсованого "контрнаступу" ЗСУ під Бахмутом не буде, інакше його б про нього не озвучували публічно. Однак навіть відхід українських сил з міста не стане катастрофою.

"У рамках загалом успішного (для ворога) завершення "битви на виснаження та виграш часу", свідомо проведеної в ході зимової кампанії командуванням ЗСУ - жодні контрнаступи не потрібні. Половину Бахмута вони і так міцно утримують, але навіть здача "оркестрантам" ("Вагнеру" - УНІАН), що видихнувся, території, що залишилася, не змінить підсумкової ситуації - в ході зимової кампанії ЗС РФ не змогли досягти жодних успіхів, що виходять за межі суто тактичних", - зауважив Гіркін. 

Як зазначив бойовик, на північ від Авдіївки залишки донецької піхоти, поповненої "добровольцями" та російськими "мобіками" – намагаються з півночі обійти Авдіївку та вийти на її комунікації. Командування загарбників похвалилося повідомило окупацією населених пунктів Кам'янка та Красногорівка. Однак джерела Гіркіна цю інформацію не підтверджують.

Пригожин втратив на фронті половину ув'язнених і не може набрати нових, – британська розвідка

Група "Вагнер" втратила на війні з Україною половину набраних ув'язнених і не може набирати нових через заборону російської влади. Група буде змушена скоротити активність на фронті.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter інформує UAINFO.org.

Як зазначається у зведенні, в останні тижні власник групи "Вагнер" Євген Пригожин швидше за все втратив доступ до вербування в російських в'язницях через суперечки з керівництвом Міноборони Росії. Цілком ймовірно, що Пригожин спрямовує зусилля з вербування на вільних російських громадян.  

За даними британської розвідки, при цьому з початку березня компанія "Вагнер" створила виїзні групи у спортивних центрах не менш ніж у 40 населених пунктах по всій Росії. Останніми днями вагнерівські вербувальники в масках також проводили бесіди про кар'єру в московських вишах, роздаючи анкети під назвою "анкета молодого бійця" для збору контактних даних зацікавлених студентів. 

"Близько половини ув'язнених, яких група "Вагнер" вже направила до України, швидше за все, стали жертвами, і нові ініціативи навряд чи компенсують втрату потоку ув'язнених. Якщо заборона збережеться, Пригожин, швидше за все, буде змушений скоротити масштаби чи інтенсивність операцій групи "Вагнер" в Україні ", - вважають у Міноборони Британії.

"Під враженням від почутого сьогодні просто ментально зірвалася". Леся Цуренко розповіла про причину відмови від матчу з Ариною Соболенко в Індіан-Веллс

Скандалом завершився виступ української тенісистки Лесі Цуренко на престижному турнірі в американському Індіан-Веллсі. Вона відмовилася вийти в корт проти білоруски Аріни Сабаленко.

Про це повідомляє "Великий теніс України", інформує UAINFO.org.

Досвідчена українка не вийшла на поєдинок проти другої ракетки світу в 1/16 фіналу змагань. 33-річна тенісистка пояснила відмову результатами спілкування з президентом Жіночої тенісної асоціації (WTA) Стівом Саймоном.

"Причиною відмови стала панічна атака. Офіційно буде написано "особисті причини", але фактично це проблеми з диханням, і, можна сказати, істерика. Кілька днів тому в мене була розмова з нашим CEO, і я була абсолютно шокована тим, що почула", – розповіла Цуренко. 

За її словами, Саймон заявив, що хоч сам війну РФ проти України не підтримує, але протилежна думка тенісистів із Росії та Білорусі "не повинна її засмучувати". Функціонер також висловив упевненість в участі росіян і білорусів у тенісних змаганнях прийдешньої Олімпіади. Мовляв, саме так правила чесної гри та олімпійські принципи на будуть порушені.

"Я була абсолютно шокована цією розмовою і вже в минулій грі було неймовірно складно грати, складно зібратися і сьогодні, коли прийшов час йти на корт. У мене почалася панічна атака, я просто не змогла туди вийти. Дуже сподіваюся, що зможу всю цю інформацію перетравити та буду більш готова до наступного турніру", – додала Цуренко. 

Польські кінематографісти стали єдиними, хто згадав і підтримав Україну на "Оскарі-2023" 

У ніч із 12 на 13 березня в Лос-Анджелесі відбулася довгоочікувана 95-та церемонія вручення найпрестижнішої кінопремії "Оскар", яка часто є платформою для поширення важливих меседжів світовій громадськості. Ось тільки тему вбивчої та руйнівної війни в Україні Американська академія кіномистецтв цього року вирішила повністю проігнорувати та навіть заборонила президенту Володимиру Зеленському виступити з промовою. Єдиними, хто нагадав на заході про нашу країну, стали кінематографісти з Польщі.

Так, актор Матеуш Косцюкевич та оператор-постановник Міхал Димек, які на "Оскарі" представляли польський художній фільм режисера Єжи Сколимовського "Іа", постали перед папарацці із синьо-жовтими стрічками. OBOZREVATEL зібрав кілька знімків,  інформує UAINFO.org.

Матеуш Косцюкевич, позуючи перед фотографами на килимовій доріжці, постійно вказував на стрічку на своїх грудях, а другою рукою демонстрував жест сили та підтримки.

Його колега та співвітчизник також повісив на груди маленький прапорець України.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини