MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 14 березня 2023

142 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 14 березня.

ЗСУ контратакували західніше Сватового, війська РФ просуваються до Бахмута: карти боїв ISW

Українські військові провели успішну контратаку на захід від Сватового Луганської області, а також низку рейдів лівобережжям Херсонської області. Війська РФ продовжують просуватися біля Бахмута.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт ISW, інформує UAINFO.org.

Луганський напрямок: ЗСУ здійснили контратаку західніше Сватового

На кадрах з геолокацією, опублікованих 13 березня, видно, що російські війська просунулися на південь від Гряниківки (17 км на північний схід від Куп'янська). Генштаб ЗСУ повідомив, що 12 і 13 березня російські війська вели безуспішні наступальні дії на північний схід від Куп'янська.

Війська РФ також 12 і 13 березня продовжували завдавати наземних ударів у районі Сватового та Кремінної. Російські джерела стверджували, що 12 і 13 березня окупанти досягли локальних успіхів у даному районі, у тому числі в Серебрянському лісництві.

Російський блогер заявив, що ЗСУ провели контратаку в районі Кармазинівки (13 км на південний захід від Сватового), Невського та Макіївки (23 км на північний захід від Кремінної). Також на кадрах з геолокацією, опублікованих 13 березня, видно, що російські війська трохи просунулися на північний схід від Верхньокам'янського (7 км на схід від Сіверська).

Командир розкрив обставини розстрілу росіянами Героя Олександра Мацієвського. ВІДЕО

Хоробрим воїном, який поліг від куль російських військових злочинців після його слів "Слава Україні!", виявився боєць Територіальної оборони, уродженець Чернігівщини Олександр Мацієвський.

Його тіло уже повернуто та поховано вдома. Ким був Герой України?

 Про смерть Олександра мати дізналася давно, й, здавалося, нині серце почало трохи заспокоюватись, як з'явилося те жахливе відео в інтернеті, йдеться в сюжеті ТСН, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Я дивлюся... Саша! Це ж Саша!" - описує свою першу реакцію жінка після побаченого.

Як розповідає командир загиблого воїна, той був з непростим характером, але був дуже відповідальним та надійним. 

На початку повномасштабного вторгнення Мацієвський брав участь в обороні Чернігова та області. Згодом вивчився на снайпера й потрапив у Донецьку область наприкінці 2022-го, його бригада вела бої під Соледаром.

Востаннє мати розмовляла із сином 29 грудня 2022 року, він закликав її берегти себе. Після розмови він поїхав на завдання. Разом з групою побратимів того вечора у них зав'язався бій з ворогом нерівними силами.

"Ситуація була важка, напружена. На жаль, ми втратили зв'язок з групою, в якій був Олександр. Всі загинули у цій групі", - розповідає командир Олександра.

Їх було п'ятеро, забрати тіла не вдалося, це було зроблено пізніше, під час обміну тілами. Експертизу ДНК не проводили, Олександра з численними кульовими упізнала мама й бойові побратими - і за шрамом над бровою, й подарованим командиром шевроном.

Олександру Мацієвському було 42 роки, він розлучений, має 19-річного сина, народився та навчався у Молдові, але останні півжиття прожив в українському Ніжині.

Можливий кандидат у президенти США назвав війну в Україні "територіальною суперечкою" 

Фаворит Республіканської партії, можливий кандидат у президенти США на виборах 2024 року Рон Десантіс викотив цілу порцію антиукраїнських заяв.

В інтерв'ю затятого українофоба, ведучого Fox News Такера Карлсона, який неодноразово ображав Зеленського та українців, Десантіс назвав війну в Україні "територіальною суперечкою".

На його думку, військова допомога в забезпеченні безпеки кордонів європейських країн - не в інтересах США, цитує слова топ-республіканця The New York Times, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

У своїй заяві Десантіс також критикував інших республіканців, прихильних допомозі Україні. Політик додав, що вважає, що Байден робить для України занадто багато, не маючи чітко визначеної мети, і вчиняє дії, які ризикують спровокувати війну між США і Росією. 

"Хоча у США є багато життєво важливих національних інтересів - забезпечення безпеки наших кордонів, подолання кризи боєготовності за допомогою наших збройних сил, досягнення енергетичної безпеки і незалежності, а також перевірка економічної, культурної і військової могутності Комуністичної партії Китаю - вони ще більше заплутуються у територіальній суперечці між Україною і Росією", - сказав Десантіс.

Десантіс додав: "Ми не можемо віддавати перевагу втручанню в ескалацію війни за кордоном захисту нашої власної батьківщини, тим більше що десятки тисяч американців щорічно вмирають від наркотиків, які контрабандою ввозяться через наш відкритий кордон. А наші арсенали зброї, що мають вирішальне значення для нашої власної безпеки, швидко виснажуються".

Скандала з яйцями було замало: для військових вирішили закуповувати "золоті" яблука

В Україні знову закуповують продукти для військових за завищеними цінами. Цього разу "золотими" виявилися не яйця, а яблука за 51 гривню за кілограм від тої ж таки компанії "Актив компані", тоді як магазинні ціни зараз утричі нижчі.

Про це написала журналістка Тетяна Ніколаєнко, інформує UAINFO.org з посиланням на Апостроф

Попри скандал з постачанням невиправдано дорогих яєць, "Актив компані" продовжує бути постачальником продуктів для українських військових. Так, 8 березня компанія відправила в одну з військових частин, зокрема, яблука за 51 гривню за кілограм. 

Військовий, який приймав продукти, переглянув накладну й відмовився брати товар, написавши рапорт, оскільки знав, що господарства продають яблука за 10 гривень за кілограм. Водночас у магазинах яблука можна знайти за ціною від 17 до 28 гривень.

Вихваляв армію Росії: очільника збройних сил Німеччини відправлять у відставку 

У Німеччині головного генерала Еберхарда Цорна плануюють відправити у відставку. Таке рішення, міністр оборони Борис Пісторіус прийняв, зокрема через те, що очільник Бундесверу вихваляв армію Росії.

Про це пише німецьке видання Bild, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Зазначимо, Еберхард Цорн на цій посаді з 2018 року. Утім, навіть після звільнення він, ймовірно, займе важливу посаду в міністерстві, подібну до посади державного секретаря. Видання пише, що Цорна достроково відправлять у відставку у четвер, 16 березня.

Неоднозначні заяви очільник Бундесверу вперше публічно висловив у вересні 2022-го в інтерв'ю Focus. Зокрема, він заявив, що Україна проводить "контратаки, за допомогою яких можна відвоювати місця чи окремі ділянки фронту, але не відкинути Росію назад на широкому фронті".

Ба більше, Цорн виразив побоювання про те, чи зможе Росія відкрити другий фронт війни біля Калінінграда напавши на Фінляндію, Грузію або Молдову.

Тим часом на посаду нового вищого генерала претендує Карстен Брейер.

Генерал-лейтенант Карстен Брейер наразі очолює нове "Територіального командування" Бундесверу. Він здобув свою прихильність після того, коли взяв на себе керівництво урядовою комісією з реагування на пандемію COVID-19.

"Проблеми з хребтом та геморой": Арестович помітив цікаву деталь із зустрічі Путіна і Кадирова

Політичний та військовий оглядач Олексій Арестович вважає, що пропагандисти показали Путіна та Кадирова разом, щоб росіяни вважали, що "вожді працюють". 

Про це він сказав 12 березня у розмові з російським правозахисником Марком Фейгіним, передає ТСН, інформує UAINFO.org

"Таке враження, що Кадирова приволокли до Путіна та показали у вигідному ракурсі, коли менше видно його роздутість. Нам хотіли показати, як два вожді керують ситуацією. Путін настільки нервово зачепився за стіл, що видно, що людині просто фізично тяжко сидіти. Злі язики стверджують, що в нього проблеми з хребтом та геморой. Ця зустріч - це меседж. Це робиться або у відповідь на запит суспільства, або ходять чутки про хвороби", - сказав Арестович. 

Путін провів "співбесіду" із сином Кадирова: експерт розкрив деталі 

Російський диктатор Володимир Путін провів зустріч із сином Рамзана Кадирова. Це була співбесіда на посаду глави Чечні.

Як розповів політолог Микола Давидюк у новому випуску програми "Аргумент", Путін надумав змінити Кадирова. Головним претендентом на його посаду стане Кадиров-молодший.

"Майбутнє його чекає, як у його батька. Просто йому дадуть республіку, він вб'є близьке коло, всіх "вовків", яких під Росію треба буде зачистити. Далі у тебе буде 20-30 років для грабежу... Це все пробачатимуть і закриватимуть очі, а потім і у нього виросте син. Візьмуть нового. Поки у когось з них не з'являться мізки, поки вони не зрозуміють, що простіше звільнити свою країну і жити у своїй країні, поважати її населення, не грабувати її, не відправляти на безглузді війни... А поки це коло сансари продовжуватиметься, Кремль їх зжиратиме", - зазначив політолог. 

Експерт зауважив, що син Кадирова міг би "закінчити цю історію", ліквідувавши Путіна. Однак цей рід, за словами Давидюка, виявився не найсильнішим у Чечні.

Політолог додав, що всі "яструби війни", які штовхали Путіна на війну "до переможного кінця", вже програли. Зокрема, це Віктор Медведчук, Євген Пригожин та низка російських генералів.

Британська розвідка: Росія вводить ліміт на снаряди через їх нестачу

Росія все частіше застосовує принципи командно-адміністративної економіки до свого військово-промислового комплексу, який не встигає забезпечувати потреби фронту у боєприпасах.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії.

Протягом останніх тижнів, як повідомляється, дефіцит російських артилерійських боєприпасів, ймовірно, посилився до такої міри, що на багатьох ділянках фронту застосовуються заходи з нормування снарядів. 

"Це майже напевно стало ключовою причиною того, що жодне російське з'єднання не змогло останнім часом здійснити оперативно значущі наступальні дії", - вважають у Міноборони Британії.

Також зазначається, що Росія майже напевно вже вдалася до використання старих запасів боєприпасів, які раніше були визнані непридатними для застосування.

У Міноборони Британії звернули увагу на те, що указом президента РФ від 3 березня 2023 року передбачені заходи, які дозволять міністерству торгівлі та промисловості в обхід повноважень керівників оборонних підприємств, які не виконують виробничі завдання, призупиняти їхню діяльність. 

"Росія все частіше застосовує принципи командно-адміністративної економіки до свого військово-промислового комплексу, оскільки визнає, що її оборонні виробничі потужності є ключовою слабкістю в умовах "спеціальної військової операції", що дедалі більше виснажується", - йдеться в огляді.

Російський режисер Молочников їде в Україну знімати фільм про дітей Бахмута. Українські митці б'ють на сполох

Російський режисер і сценарист Олександр Молочников збирається зняти фільм про дітей із Бахмута, які постраждали від війни. Минулого року, коли країна-агресорка вже широкомасштабно напала на Україну, він знімав серіал у Росії.

Молочников з оператором уже в Україні та намагається швидко зібрати українську команду. Про це повідомила українська режисерка Ірина Цілик, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Вона назвала цю ситуацію "брудною" та "етичним злочином".

"Геть випадково спливає інформація про те, що це фільм російського режисера, який ще минулого року знімав серіал у Росії, а тепер живе в Нью Йорку та має американський паспорт. Олександр Молочников планує знімати свій ігровий короткий метр про дітей із Бахмута в найближчі дні під Києвом, він з оператором уже в Україні та намагається швидко зібрати українську команду й провести зйомки в реальній локації – зруйнованому домі", – зазначила Цілик.

За її словами, Молочников звернувся до Івана Сауткіна з пропозицією попрацювати на проєкті. Український режисер підіграв пропагандисту й завдяки цьому отримав сценарій і записав їхню аудіорозмову.

Цілик додала, що,зі слів Молочникова, він нібито має підтримку Офісу президента України й отримав прескартки для себе та оператора. Зйомки заплановано на 16-18 березня.

"Вдумайтеся ще раз – у той час, як українські діти гинуть від терористичних дій Росії, режисер-росіянин їде в Україну знімати про це ігровий фільм і залучає до зйомок інших українських дітей, чиї батьки поняття не мають про те, що це за проєкт і хто його автор", – зазначила режисерка.

Вона також нагадала, що 2022 року Молочников зняв серіал "Монастырь", який є вебсеріалом російського виробництва.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини