MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 22 березня 2023

123 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 22 березня.

У США вважають, що РФ готує ще один наступ на Україну найближчими тижнями, – CNN 

У Сполучених Штатах Америки вважають, що війська РФ можуть спробувати розпочати новий наступ на Україну у скорому майбутньому, і такі атаки, можливо, здійснюватимуться за кількома напрямками.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар координатора зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США в Білому домі Джона Кірбі для CNN, інформує UAINFO.org.

За його словами, найближчі тижні будуть "критичними" у війні РФ проти України. 

Так, американська сторона очікує, що російський диктатор Володимир Путін "спробує розпочати ще один наступ і, можливо, за багатьма іншими векторами", зазначив представник Білого дому.

"Ми маємо переконатися, що робимо все можливе, щоб Україна була до цього готова", - сказав Кірбі.

Американський чиновник також заявив, що Штати хочуть, щоб українці могли захистити себе "від будь-якого відновлення російського наступу", а також мали можливість "проводити власні наступальні операції у будь-який час і в будь-якому місці, у розмірі та масштабі на свій вибір". 

"Саме тут ми зараз виводимо батальйони з України і проводимо для них загальновійськові маневри. Ось чому вони нарощують підготовку з таких речей, як система ППО Patriot. Ми робимо все можливе, щоб переконатися, що вони готові якнайкраще перед майбутніми критичними тижнями та місяцями", - наголошує Кірбі.

"Нам потрібен наш Арлінгтон". Дівчина загиблого Да Вінчі запропонувала створити Пантеон героїв України на Аскольдовій могилі у Києві 

Дівчина героя України Дмитра Коцюбайло, позивний Да Вінчі, Аліна Михайлова запропонувала створити на Аскольдовій могилі Пантеон героїв України.

Аліна Михайлова опублікувала у соцмережах пропозицію створити на Аскольдовій могилі в Києві, де з державними почестями поховали Дмитра Коцюбайла, Пантеон Героїв України, інформує UAINFO.org.

Як приклад вона навела Арлінгтонський національний цвинтар у США, війькове кладовище, де поховані учасники війн, президенти США, голови верховного суду та астронавти.

«Ще з часів Русі однією з центральних місць пам’яті і національної сили в Києві була Аскольдова могила — місце почесних поховань і воїнської доблесті. Тут покоїлись ті, хто зі зброєю захищав свій дім. Хто увічнив свій героїзм кров’ю. Своєю і ворога. Радянська влада зруйнувала це місце сили, і незалежна Україна досі не спромоглась ані відновити його, ані збудувати нове. Попри це, Аскольдова могила сама відроджує свою роль. Тут вшановані Герої Крут, Герої Небесної Сотні, Іловайську, Дебальцеве, Донецького аеропорту», — написала вона. 

Михайлова зазначила, що зараз, як ніколи, Україні потрібен Національний Пантеон Героїв України, державний меморіальний комплекс, що вшановує пам’ять визначних діячів, славетних військових командирів, лідерів національно-визвольної боротьби усіх часів.

Для цього Аліна Михайлова створила на сайті президента України електронну петицію про створення такого Пантеону і закликала у своїх соцмережах підписати її.

Засновник "Добробату" про відновлення Донбасу: "А є сенс його відбудовувати?"

Донецька та Луганська області чи не найбільше постраждали від дій російських окупантів з 2014 року. Зараз же "рускій мір" продовжує стирати українські міста та села з лиця Землі. Разом з тим питання відбудови Донбасу стоїть гостро та повинне розглядатися комплексно після перемоги України над Росією.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів засновник добровольчого будівельного батальйону "Добробат" Ростислав Смірнов, інформує UAINFO.org з посиланням на РБК-Україна.

Як зміниться Донбас після перемоги України

Насамперед за словами Ростислава, потрібно визначитися, чи є сенсу у відновленні сходу України.

"Скажу на елементарному прикладі Мар'їнки. Місто зруйноване на 95%. А є резон його відбудовувати? При всій повазі, я не маю нічого проти. Але ми повинні збудувати житло, дати людям комфортні умови. Можливо, це буде не в Мар'їнці, а в Харкові або Житомирі. Нам потрібно зрозуміти концепцію цього відновлення України 2.0", - пояснює він.

Діяч зазначає, що якщо будувати все там, де воно було зруйноване, то "біда нам і нашій економіці".

"Візьмімо Ізюм. До війни там проживало 50 тисяч людей, зараз - 10. Цих 40 тисяч повертати, щоб що? Добре, будуємо житло, даємо клич, люди приїжджають - а роботи немає, поля навкруги заміновані, не так далеко ворог. Що робити з цим містом?" - наводить він інший приклад.

Смірнов додає, що після війни відбудеться зонування підприємств. Це означає, що інвестори будуть рідше вкладатися у будівництво поблизу з кордоном РФ.

"Інвестор буде вкладатися в будівництво в Мар'їнці чи краще це зробити під Житомиром або десь на Закарпатті? Ми повинні розуміти, що якщо завтра війна завершиться, це не означає, що не може бути повтору через 10, 15, 20 років. Тому буде певне зонування по країні", - каже експерт.

Він також згадує про те, як змінилося місто Хіросіма після того, як на нього скинули атомну бомбу. За його словами, те, що колись було болем, може стати привабливою перевагою.

"У 2019 році це місто відвідали, здається, приблизно 7 000 000 людей. Це розвиток туризму. Багатьом людям цікаво в Чорнобиль поїхати та подібні місця. Я веду до того, що деякі місця будуть музеями просто неба", - вважає Ростислав.

Орест Сохар: Путін перетворив Росію на "молодшого брата Китаю" 

Декілька важливих фактів: ще 30 років тому ВВП Росії був приблизно у 2,8 раза більшим за ВВП Китаю, зараз Пекін, щонайменше, в 10 разів випередив Москву.

Про це на власній сторінці у Facebook пише журналіст Орест Сохар, інформує UAINFO.org.

Ось кілька цифр: 

ВВП Росії в 10 разів менший за ВВП Китаю ($1479 млрд проти $14867 млрд).

Росія навіть до санкцій експортувала у 8 разів менше, ніж Китай ($332 млрд проти $2590 млрд). 

Частка світового експорту в Росії в 7,7 раза менша, ніж у Китаю (1,9% проти 14,7%).

Додана вартість у Китаю в 20,5 раза вища, ніж у Росії....

Пекін перетворився на одного з головних наповнювачів кремлівської скарбниці. Наприклад, 2023 року понад 80% експорту нафти рашисти запланували в т.зв. "дружні країни", з яких левову частку за безцінь скуповує КНР. 

Одним політичним рішенням Сі Цзіньпін може повністю блокувати економіку Московії, зупинивши як притік товарів до цієї країни, так і надходження експортного виторгу. Навряд чи подібні взаємини можна назвали рівноправними, Московію цілком правомірно називають васалом Пекіна.

На тему технологічного порівняння двох країн є хороший анекдот. На уроках праці в мордорі навчають складати табуретки, в Китаї – смартфони.

В ефірі у пропагандиста Соловйова експерт знепритомнів: не витримав порції брехні 

Відомий пропагандист Володимир Соловйов "втратив" одного зі своїх "експертів" просто під час прямого ефіру. Чоловік із невідомих причин різко звалився на підлогу.

Момент падіння потрапив на відео. В мережі з іронією відреагували на інцидент і припускають, що чоловік не витримав "передозування" брехні, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Як видно з кадрів, спочатку чоловік, який виконував роль чергового "експерта" у Соловйова, стояв біля стола в студії та усміхаючись підтакував пропагандисту.

Аж раптом він ні з того ні з цього падає на підлогу під час "промови" Соловйова. 

При цьому пропагандист не надто поспішав на допомогу.

"Лікаря в студію!" – крикнув неохоче Соловйов.

"Брокенський привид": в Українських Карпатах спостерігали рідкісне оптичне явище (uainfo.org)

В Українських Карпатах помітили і зафіксували рідкісне оптичне явище під назвою "брокенський привид". Це коли спостерігач бачить свою тінь на поверхні хмар або туману в напрямку, протилежному до Сонця.

Про це повідомив керівник Чорногірського пошуково-рятувального поста на горі Піп Іван Василь Фіцак. Він же оприлюднив фото цього рідкісного явища, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Брокенський привид. Чорногора", – підписав фото Василь Фіцак.

"Брокенський привид" (нім. Brockengespenst) – це рідкісне оптичне явище в горах, коли спостерігач бачить свою тінь на поверхні хмар (туману) в напрямку, протилежному до Сонця. Ця тінь може здаватися дуже великою, іноді вона оточена кольоровими кільцями (так звана глорія) – цей ефект обумовлений дифракцією світла. Також привид може рухатись (іноді абсолютно несподівано) це пов'язано з рухом хмарного шару та коливанням щільності хмар.

"Брокенський привид" з'являється, коли Сонце світить через альпініста, що дивиться вниз з хребта або піку в туман. Тінь альпініста йде крізь туман, часто приймаючи химерні незграбні контури, викликані перспективою. Збільшення розмірів тіні – оптична ілюзія, яка пояснюється тим, що спостерігач порівнює свою тінь, що лежить на відносно близьких хмарах, з далекими об'єктами поверхні, які видно крізь просвіти в хмарах; або коли неможливо зорієнтуватися в тумані та порівняти розміри. Крім того, тіні потрапляють на краплі води, що розташовані на різних відстанях від ока, чим порушує сприйняття глибини.

Популярності явище набуло завдяки піку Брокен в горах Гарц у Німеччині, де постійні тумани та доступність малих висот дозволяють спостерігати його особливо часто. Це сприяло виникненню місцевої легенди, по якій і дали явищу назву. 

У "Сімпсонах" висміяли Путіна 

У 16-й серії 34-го сезону мультсеріалу "Сімпсони" висміяли главу РФ Володимира Путіна, його диктаторську політику та довгий стіл для переговорів. Сценаристи комедії створили алюзію на тирана, яку з легкістю розпізнали глядачі з України.

Сюжет епізоду обертається навколо одного з ключових героїв Кірка Ван Хутена, котрому не сподобалася історія, яку викладали в школі. З коментарями до серії можна ознайомитися на сайті Simpson UA , передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Ван Хутен захопив владу в місті та спалив всі книги, щоб спотворити історію так, як він її бачить. Гаслом диктатора стала фраза "Очистимо історію заради вашого захисту".

В одному з фрагментів Мардж Сімпсон вирішила привести до тями тирана, але в кабінеті застала його за довгим столом, який вже давно став мемом в мережі та асоціюється з офіційними зустрічами Путіна.

Варто зауважити, що епізод закінчився катастрофою, в якій диктатор Ван Хутен, ймовірно, загинув або опинився під завалами павільйону, де проходив пропагандистський захід.

Українці швидко зрозуміли, які події надихнули авторів сценарію на новий епізод.

"Навряд чи майбутнє буде на сцені", ONUKA розповіла, чим хоче займатися після закінчення війни 

Співачка Ната Жижченко, відома як ONUKA, несподівано заговорила про припинення своєї сценічної кар'єри.

Під час війни виконавиця бере участь у благодійних заходах та використовує свою творчість, щоб допомогти нашій країні. Однак після завершення війни, найімовірніше, ONUKA хоче залишити шоубізнес, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

"Думаю, навряд чи майбутнє буде на сцені. Можливо, це будуть точкові проєкти, більш вузькоаудиторні, менш популярні музично", - заявила у "ЖВЛ" співачка.

Своє майбутнє виконавиця бачить у тому, щоб відроджувати українську культуру та відновлювати країну після війни. Зокрема, Ната хоче зайнятися відбудовою рідної Чернігівської області, де ще 2021 року почала реставрацію садиби свого дідуся Олександра Шльончика, який створював музичні інструменти.

"Я бачу своє майбутнє, свою діяльність у відродженні України, зокрема Чернігова, зокрема майстерні, зокрема цього етнографічного простору", - поділилася артистка.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини