MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 березня 2023

122 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 березня.

Гроссі після візиту на ЗАЕС: станція більше не може бути захищена

Запорізьку АЕС зараз неможливо захистити, оскільки в районі станції значно збільшилась кількість військ.

Як повідомляє РБК-Україна з посиланням на Sky News, про це заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі, інформує UAINFO.org. 

Після свого візиту на територію тимчасово окупованої Запорізької АЕС він зазначив, що, незважаючи на роботу групи експертів МАГАТЕ на території станції, ситуація продовжує залишатися нестабільною.

"Очевидно, що військова активність у всьому регіоні зростає. Тому станція не може бути захищена", - заявив Гроссі.

Нагадаємо, вчора, 29 березня, Гроссі вдруге приїхав на територію Запорізької АЕС. Він заявив, що МАГАТЕ розробляє нову концепцію захисту станції.

"Ворог намагатиметься зірвати наш наступ": у ГУР дали прогноз, по яких цілях в Україні окупанти можуть бити ракетами

У Головному управлінні розвідки вважають, що масованих ракетних ударів по Україні, які були восени та взимку, може більше не бути. Окупанти провалили доведення енергетичної інфраструктури нашої держави до критичного стану. Тепер ворог намагатиметься зірвати контрнаступ ЗСУ та, ймовірно, битиме по військових об'єктах.

Про це сказав речник ГУР МО Андрій Юсов у інтерв'ю Gazeta.ua. На його переконання, окупанти битимуть по шляхах постачання і усьому, що пов'язано з підготовкою до звільнення українською армією тимчасово захоплених росіянами міст, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Водночас для цивільного населення, як наголосив Юсов, загроза не зникне. У першу чергу, це пов'язане з тим, що у армії противника закінчуються запаси високоточної зброї. Від кількості, що була на початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року, її залишилося близько 15%. 

Крім того, окупанти у більшості випадків мають не точні розвідувальні дані. Тому, як наголосив представник української розвідки, далі найбільше страждатиме саме цивільна інфраструктура.

За словами Юсова, не варто сподіватися, що у російської армії закінчаться ракети. Окупанти мають ще тисячі ракет С-300, а також налагоджують виробництво "Калібрів", йдеться про десятки у місяць.

Митрополит Павло звернувся до Зеленського: Горе вам. Бійтеся 

Скандальний митрополит УПЦ МП Павло звернувся до президента Володимира Зеленського і заявив, що "Бог не простить" главі держави виселення Московського патріархату з Києво-Печерської лаври.

Про це митрополит Павло сказав у відеозверненні, передає ТСН, інформує UAINFO.org. 

"Кажу вам, пане президенте, і всій вашій сворі, що сльози наші не впадуть на землю. Вони всі впадуть вам на голову! Сьогодні ви думаєте, що увійшовши до влади на наших спинах, ви можете так з нами поступати? Господь не простить ні вам, ні вашій родині. Тому що 220 чоловік братії викинуті вами на вулицю", – сказав митрополит.

Також він дорікнув Зеленському, що той нібито мав прийняти митрополита Онуфрія і членів синоду, коли вони без попередження прийшли під Офіс президента. 

Не оминув Павло і міністра культури Олександра Ткаченка. На думку скандального ієрарха, Ткаченко "одержимий буйством, злобою, ненавистю і диявольським збішенням".

"Горе вам. Бійтеся", – завершив звернення до президента митрополит Павло.

Також він попередив Мінкульт, що монахи Києво-Печерської лаври "не мають намір залишати монастир без відповідного рішення суду і надання затвердженого складу комісії з питань приймання-передавання майна державній установі".

"Нам запропонували "компроміс": виїжджають з Лаври блаженніший Онуфрій, семінарія, і я. Я сказав, що з хреста не сходять, з хреста знімають. Ми не потребуємо таких "компромісів". Вони хочуть забрати нашу Лавру, Почаївську, і перейти" до жіночих монастирів", – сказав Павло.

У РФ заявили про "збиту" бомбу GLSDB: у РНБО розповіли, що їх немає навіть у армії США. ФОТО  

Російська пропаганда почала розповсюджувати фейки про застосування ЗСУ на фронті керованих бомб GLSDB. Про це повідомив Центр протидії дезінформації при Раді нацбезпеки та оборони України, інформує UAINFO.org з посиланням на Фокус.

Міністерство оборони Росії 28 березня заявило про нібито перехоплення системами ППО 18 снарядів РСЗВ "HIMARS" та 1 керованої бомби GLSDB. Такі бомби навіть не поставили у серійне виробництво, а російські військові експерти вже кажуть, що проти них будуть ефективні засоби ППО "Тор-М2" та "Панцир-С1".

"Ракети GLSDB ще не стоять на озброєнні в США. Американська адміністрація замовляє це озброєння для України у виробника Boeing та Saab, а не передає із запасів Збройних сил США", — наголосили в Центрі при РНБО.

Пентагон підтвердив відправку пакету військової допомоги із бомбами GLSDB 5 лютого цього року. За оцінками західних аналітиків, першу партію снарядів зможуть виробити через 9 місяців.

"Роспропагандистам відсутність даних ракет в України не заважає їх "перехоплювати" і вихвалятись вигаданими перемогами", — підсумували українські фахівці.

"Диверсанти наших у кубрику вирізали, трьох у полон взяли": росіянин поскаржився дружині на українських "карателів". Перехоплення ГУР

Російський окупант поскаржився на значні втрати армії РФ в Україні. Він розповів, як українські диверсанти спромоглися знищити цілий взвод окупантів-десантників. Троє загарбників потрапили в полон.

Наших військових було п'ятеро. Про це стало відомо з телефонної розмови військової "другої армії миру" з дружиною, перехопленої Головним управлінням розвідки Міноборони України, інформує UAINFO.org.

"Вирізали вдвшний взвод у сусідній лісосмузі. Зайшли в кубрик, вирізали їх, трьох у полон взяли відвели. Я не знаю, що варта робила?" – каже воєнний злочинець. 

Окупант також похвалився дружині тим, що разом із товаришами по службі обстрілював село Торське. Росіянка при цьому назвала чоловіка "котиком" і з гордістю сказала, що його робота – вбивати людей.

"Стався до цього по-іншому, милий. Ти служиш своїй країні", – додала вона.

Окупант розповів, що у місті Кремінна на Луганщині, де вони перебувають, місцеві жителі погано ставляться до військових РФ. Цивільні відкрито називають росіян агресорами.

"Кулі будуть не страшні": російським "мобікам" видали "свічки для захисту" і порадили запалювати їх просто в бою

У Пермському краї (РФ) мобілізованим на злочинну війну проти України видають свічки, які нібито мають захистити солдатів. Мовляв, вони допоможуть "вигнати злих духів" і відвернути кулі.

Такі свічки "мобікам" радять запалювати під час бою. На упаковці намальований хрест, а також написана чи то молитва, чи пропагандистське напуття (до речі, з помилками). Про це Telegram-каналу "Пермь 36,6" розповів один із військових і показав фото "щедрого подарунка", передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Скільки саме таких "свічок для захисту" відправлять на фронт, інформації немає. За словами мобілізованого, їм також видали "другосортну" форму, тоді як контрактники отримали нове обмундирування.

"Запали свічку в бою, не знаючи страху – і кулі не страшні. Своїх ми не кидаємо, адже сила в правді", – написано на упаковці свічки.

Мобілізованому така ідея не сподобалася. "Це п**дець якийсь, я все більше дивуюся з таких приколів. Поголовно видали такі свічки в роті. Який баран їх запалюватиме в бою, цю свічку захисту? Як форму чи берці нові видати, так не належать терміни, а як роздати по свічці, так без проблем", – заявив російський солдат.

Ілон Маск і група дослідників закликали зупинити експерименти зі штучним інтелектом: може загрожувати людству

Гендиректор SpaceX, Tesla та Twitter Ілон Маск та група спеціалістів і топменеджерів IT-галузі закликали зупинити експерименти зі штучним інтелектом. Вони бояться, що ШІ може загрожувати людству.

Ілон Маск та ще понад 1100 професорів, інженерів та дослідників підписали відкритого листа до ШІ-лабораторій з вимогою негайно зупинити принаймні на пів року навчання систем штучного інтелекту, більш потужних, ніж GPT-4. Лист опубліковано на сайті некомерційної організації Future of Life Institute, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Серед тих, хто підписав листа, співзасновник Apple Стів Возняк; Ендрю Янг, підприємець та кандидат на президентських виборах у США у 2020 році, Рейчел Бронсон, президент Бюлетеня вчених-атомників, який встановлює годинник Судного дня, співзасновник Pinterest Еван Шарп, співзасновник Skype Яан Таллінн та багато інших.

Підписанти вважають, що продукти зі ШІ "можуть становити серйозну загрозу суспільству та людству". Працюючи з ними слід бути дуже уважними, однак цього не відбувається.

"Системи штучного інтелекту з конкурентоспроможним інтелектом можуть становити серйозні ризики для суспільства та людства... Як зазначено в широко схвалених Принципах ІІ Asilomar, просунутий ШІ може стати глибокою зміною в історії життя на Землі, і його слід планувати й керувати ним з відповідною ретельністю та ресурсами. На жаль, такого рівня планування та управління не існує, навіть попри те, що останніми місяцями лабораторії штучного інтелекту застрягли в неконтрольованій гонці з розробки та розгортання все більш потужних цифрових умів, які ніхто — навіть їхні творці — не може зрозуміти, прогнозувати чи надійно контролювати", – йдеться в листі.

У Туреччині врятували кота, який провів під завалами після землетрусу майже 50 днів 

У турецькій провінції Кахраманмараш кіт перебував під завалами протягом 49 днів після руйнівних землетрусів у лютому й зміг вижити.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в матеріалі Anadolu, інформує UAINFO.org. 

Дворічний британський сріблястий кіт на ім’я Хан живе в сім’ї 36-річної турагентки Ніди Діни та її доньки. Під час першого землетрусу жінка з дитиною змогли врятуватись, але кіт так і не вибіг із будівлі. Другою хвилею 11-поверхівку зруйнувало повністю.

Діна протягом понад місяця жила в машині біля уламків колишнього дому й шукала кота: ходила по притулках і розпитувала місцевих. Зрештою під час розбирання завалів тварину таки знайшли.

"Це неймовірне диво для нас. Я не втрачала надії до останнього моменту, кіт завжди спав зі мною. Його побачили та знайшли екскаваторник і власник будинку – на килимі на кухні. Потім ми відвезли його до ветеринара", – розповіла жінка Anadolu.

У серіалі "Щасливі разом" ще в 2006-му Росія "привласнила" собі українські території: Ізюм, Бердянськ та інші міста показали на мапі РФ. ВІДЕО

Російський серіал "Щасливі разом" довгі роки крутили на українському ТБ, де він мав велику популярність. Однак цей проєкт, як і більшість інших, був черговим рупором кремлівської пропаганди, де через призму "гумору" принижували українців і звеличували РФ. Так, в одній із серій першого сезону, який вийшов на екрани в далекому 2006 році, Букіни вирушили відпочивати на Азовське море до вигаданого поселення під назвою Стара Чушка, яке, як показали на карті на екрані, територіально знаходилося в районі Херсонської та Запорізької областей. Проте герої гордо казали, що це Російська Федерація.

Це помітив один із користувачів TikTok і записав у соцмережу відповідне відео. Воно стало вірусним, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

В епізоді показують маршрут, яким їде одіозна родина з Єкатеринбургу на курорт на Азовське море. Продавець взуття Гена Букін "патріотично" заявляє, що він із дружиною та дітьми відпочиватимуть у Росії. По дорозі він розповідає Свєті та Ромі про "пам'ятки" батьківщини.

Зупинки Букіни роблять також у вигаданих населених пунктах, але на карті видно, що це ніяка не Росія, а Україна. Персонажі проїжджають Харківську та Донецьку область. Потім – Запорізьку та Дніпропетровську – міста Нікополь, Енергодар, Мелітополь, Бердянськ.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини