MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 31 березня 2023

79 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 31 березня.

"Ніколи не пробачимо": Зеленський про річницю звільнення Бучі від окупантів

Сьогодні, 31 березня, рівно рік, як українські воїни звільнили Бучу від російського війська. Місто перебувало під окупацією 33 днів.

Про це нагадав президент України Володимир Зеленський, інформує UAINFO.org.

"Буча. 33 дні окупації. Понад 1400 смертей, із них 37 дитячих. Понад 175 людей знайдено в братських могилах і камерах тортур. 9000 російських воєнних злочинів", - сказав президент.

Зеленський наголосив, що нині 365 днів, як Буча знову вільне українське місто, та є символом звірств армії Росії.

"Ніколи не пробачимо. Покараємо всіх винних", - додав президент.

Трагедія Бучі, Ірпеня та Гостомеля. Як Сили оборони України рік тому звільнили Київську область 

У ці дні Україна відзначає першу річницю звільнення Київщини від російської окупації. 28 березня 2022 року було звільнено місто Ірпінь, 31 березня – Бучу, 1 квітня – Гостомель, а вже 2 квітня вся територія Київської області була деокупована.

Частина Київщини перебувала під російською окупацією довгих 38 днів. Увесь цей час у містах і селах процвітали мародерство і терор місцевого населення, зокрема зґвалтування, катування і вуличні розстріли людей, які видавались окупантам підозрілими. Особливо страшні сліди росіяни залишили по собі в місті Буча лише за 33 км від Києва. OBOZREVATEL згадує, як це було, інформує UAINFO.org.

Окупація Київщини російською армією

24 лютого 2022 року російські війська почали вторгнення в Україну одразу з кількох напрямків: північного, північно-східного, східного та південного. Головною метою наступу з півночі було захоплення столиці і повалення української влади. На шляху до Києва російські війська швидко захопили міста Чорнобиль і Прип'ять у Чорнобильській зоні відчуження, але зустріли шалений опір у Гостомелі, де розташований стратегічний аеропорт "Антонов". 

Через інтенсивність російського наступу Київська обласна військова адміністрація назвала Бучу, Ірпінь, Гостомель, трасу М06 та Вишгород найнебезпечнішими місцями Київської області. Власне, там і відбувались найзапекліші бої.

Та, попри героїчну оборону українських сил, уже до 27 лютого росіяни захопили Гостомель, Бучу, Ірпінь та інші міста на північ та північний захід від Києва. Метою цього "повзучого наступу" було оточити столицю і взяти її в облогу, однак далі Ірпеня окупантів не пустили – Силам оборони України вдалося зупинити російську орду і стабілізувати лінію фронту.

У Бучі найбільші бої відбулись на вулиці Вокзальній, яка веде до Ірпеня. Там українські оборонці знищили колону російської бронетехніки, яка намагалась прорватись далі на Київ.

Прем'єри Словаччини, Словенії та Хорватії приїхали до Києва  

Прем'єр України Денис Шмигаль разом із хорватським колегою Андреєм Пленковичем (Фото:Andrej Plenković/Twitter)

Прем'єр-міністри Словаччини Едуард Геґер, Хорватії Андрей Пленкович та Словенії Роберт Голоб приїхали до України в п’ятницю, 31 березня.

Як пише Aktuality.sk, Геґер приїхав до Києва нічним потягом з Польщі разом із міністром оборони Ярославом Надем, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Прем'єр заявив, що його запросив президент Володимир Зеленський. Також, за словами Геґера, із міністром оборони Олексієм Резніковим обговорюють додаткові можливості військової допомоги Україні.

"Це правда, що можливості Словацької Республіки вже обмежені. Те, у чому ми можемо відігравати ключову роль, — це виробництво боєприпасів на наших заводах", — сказав Надь, додавши, що Братислава зможе збільшити виробництво боєприпасів 155-мм уп’ятеро.

Повітряні атаки агресора: Ігнат розповів, на які хитрощі йде Росія

Російська окупаційна армія щоразу застосовує нові методи та тактики для здійснення атак по території України.

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат, передає NV, інформує UAINFO.org.

Він нагадав, що спочатку РФ застосовувала дрони Shahed вдень, потім і вночі, розуміючи, що у темний час доби мобільні вогневі групи не можуть так ефективно знищувати їх, як удень.

"Але ми не стоїмо на місці, і мобільні вогневі групи отримують від наших партнерів, від волонтерів сучасне обладнання, яке допомагає знищувати Shahed навіть у нічний час", - сказав Ігнат. 

За його словами, Україна, як і РФ, модернізує озброєння, наприклад крилаті авіаційні ракети.

"Нове озброєння набуває більшої перспективи застосування. Те саме стосується і крилатих авіаційних бомб, які ми теж застосовуємо - JDAM. Ми їх теж застосовуємо, щоправда, в нас їх не так багато, як хотілося б", - заявив Ігнат.

Водночас, Росія модернізує фугасні авіаційні бомби, забезпечуючи їх крилами, засобами GPS, щоб не входити до зони поразки української ППО.

Така ракета не залетить далі, ніж на 10-15 км, але і ця відстань прольоту може завдати шкоди українським військам та населенню у прифронтових зонах. Щоб їх збивати, потрібна далекобійна ППО та західні літаки.

ВАКС оголосив у розшук нардепа Сергія Шахова, який намагався приховати 13 квартир та 27 земельних ділянок 

Вищий антикорупційний суд 31 березня оголосив у розшук народного депутата України Сергія Шахова. Його обвинувачують у намаганні приховати 13 квартир та 27 земельних ділянок.

На час розшуку судове провадження щодо недекларування Шаховим майна призупинили. Подробиці оприлюднили на сайті "Судово-юридичної газети", інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Вищий антикорупційний суд оголосив у розшук обвинуваченого у недекларуванні майна народного депутата Сергія Шахова, задовольнивши відповідне клопотання сторони обвинувачення.

"Обвинуваченого Шахова оголосили в розшук. Зупинити судове провадження щодо Шахова до його розшуку…Ухвала оскарженню не підлягає", – оголосила рішення головуюча суддя ВАКС Віра Михайленко. 

31 березня у суді проходило чергове засідання по справі щодо недекларування Шаховим майна. Сам він на це засідання вкотре не з'явився. За версією адвоката Шахова, він з 20 лютого перебуває на стаціонарному лікуванні у столиці Киргизстану – місті Бішкек. Водночас, жодних документів, які би підтверджували перетин Шаховим кордону юристка не надала.

"Що ж він у вас такий хворобливий, півроку постійно в лікарнях?", – відреагувала на заяви адвоката Шахова головуюча суддя Москаленко.

Тим часом прокурор звернувся до суду з клопотанням про оголошення Шахова у розшук через систематичні неявки на судові засідання без поважних причин. Обвинувачення зауважує, що захист не надав оригінали документів про лікування депутата, а на запит до лікувальної установи обвинувачення отримало відповідь, що файл на пацієнта Сергій Шахов відсутній.

Вперше в історії США. У чому хочуть звинуватити Трампа та чи загрожує йому арешт

Колишньому президенту США Дональду Трампу таки висунуть кримінальне обвинувачення. Це перший випадок в історії країни, коли чинного чи колишнього президента можуть заарештувати.

РБК-Україна зібрало головне про ситуацію з Трампом, інформує UAINFO.org

Що вирішив суд

Велике журі присяжних у суді Нью-Йорка визнало Трампа причетним до виплати 130 тисяч доларів порноакторці Стормі Деніелс. Офіційне звинувачення має бути оприлюднене найближчими днями.

Очікується, що на той час прокурори попросять його особисто постати перед судом. Окружний прокурор Манхеттена Елвін Бреґґ підтвердив це у відповідній заяві.

"Сьогодні ми зв'язалися з адвокатом Трампа, щоб погодити його здачу окружному прокурору Манхеттена для пред'явлення звинувачення щодо обвинувального висновку Верховного суду, яке залишається за печаткою. Вказівки будуть надані, коли буде обрано дату пред'явлення звинувачення", - заявив його офіс.

За словами адвоката колишнього президента, швидше за все, той постане перед судом наступного тижня.

У КНДР громадян страчують за розповсюдження відео з Південної Кореї – ЗМІ

У Північній Кореї страчують людей за наркотики, поширення південнокорейських відео та релігійну діяльність. Ця практика душить права людини та свободу громадян.

Про це повідомляє міжнародне інформагентство Reuters, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Міністерство об'єднання Південної Кореї, яке займається міжкорейськими відносинами, випустило 450-сторінковий звіт на свідченнях, зібраних з 2017 по 2022 рік від більш ніж 500 північнокорейців, які втекли зі своєї батьківщини.

"Право громадян Північної Кореї на життя, мабуть, перебуває під серйозною загрозою. Страти широко застосовуються за дії, які не виправдовують страти, включаючи злочини, пов'язані з наркотиками, розповсюдження південнокорейських відео, а також релігійну та забобонну діяльність", – йдеться у повідомленні. у звіті міністерства.

Північна Корея відкинула критику умов своїх прав, і назвала частиною змови з метою повалення своїх правителів.

У звіті докладно розповідається про нестримні порушення прав з боку держави в громадах, таборах для військовополонених та інших місцях, включаючи публічні страти, тортури та довільні арешти.

Міністерство повідомило, що в місцях тримання під вартою регулярно відбуваються смерті та тортури, а деякі люди були страчені без суду та слідства після того, як їх упіймали при спробі перетнути кордон.

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль сказав, що звіт повинен краще інформувати міжнародне співтовариство про "жахливі" зловживання Півночі, заявивши, що КНДР не заслуговує на "ні копійку" економічної допомоги, поки вона переслідує свої ядерні амбіції.

Дістали: Аргентина почала масово висилати росіян 

Влада Аргентини почала масово відмовляти громадянам РФ у продовженні дозволів на перебування в країні після скандалу з навалою вагітних росіянок. Про це заявив завідувач консульським відділом посольства Росії в Аргентині Георгій Полін в коментарі для ТАСС, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Також росіянам відмовляють в оформленні посвідок на проживання і навіть скасовують раніше видані дозволи.

За словами Поліна, також мали місце десятки випадків, коли влада вимагала від громадян РФ негайно покинути Аргентину під загрозою примусової депортації. У російському посольстві запевняють, що громадяни інших країн з таким ставленням не стикаються.

У російському посольстві не назвали жодних причин того, що відбувається, зазначивши тільки, що аргентинська влада порушила звичну багаторічну практику, пославшись на формальні причини.  

Торік росіяни влаштували "пологово-паспортний туризм" в Аргентину. Користуючись особливостями місцевого законодавства, громадяни РФ тисячами кинулися в південноамериканську країну народжувати дітей. Народжена в Аргентині дитина автоматично отримує місцеве громадянство, що дає право її батькам на законних підставах залишитися в країні і теж швидко отримати місцевий паспорт. А той дає безвізовий в'їзд в більшість країн світу.

На початку лютого 2023 року аргентинська влада, нарешті, звернула увагу на потоки російських "туристів" і особливо "туристок". Росіянки прилітали в країну на серйозних термінах вагітності, щоб народити в Аргентині дитину. Міграційні органи почали наводити порядок з потоком вагітних росіянок.

Пояснювати росіянам втрату Криму будуть вже зовсім інші люди, без Путіна, – Піонтковський

Пропагандисти готують росіян до контрнаступу українських сил. Так Владімір Соловйов сумно відзначив, мовляв, Україна серйозно озброюється і від того йому "тривожно". Коли ж ЗСУ будуть звільняти Крим, він разом зі Скабєєвою, і скажуть, що Росія перемогла – так само як було при звільненні Харківщині та Херсонщини.

Коли тривав контрнаступ ЗСУ в Харківській та Херсонській областях, перші декілька днів російські пропагандисти бідкалися, що "все дуже погано". А після того замовкли, більше цю тему не підіймали, і склалося враження, що росіяни це прийняли. І так само вони можуть прийняти факт деокупації Криму. 

Приймуть, але пояснювати їм, чому це трапилось, будуть вже інші люди. Росіяни під звуки "Лебединого озера" почують повідомлення, що Путін припустив низку серйозних помилок в українському питанні. І у зв'язку з різким погіршенням здоров'я залишив посаду президента Росії та відбув на тривале лікування до Китаю, – припустив публіцист.

106-річна тату-майстриня з'явилася на обкладинці Vogue. ФОТО, ВІДЕО 

Тату-майстриня з регіону Калінга на ім'я Апо Ванг-Од стала найстарішою моделлю, яка колись знімалася для Vogue. 106-річна жінка з'явилася на обкладинці та сторінках квітневого філіпінського номера модного видання.

"Проголошена останньою з мамбабаток свого покоління, вона відобразила символи племені калінга, що означають силу, хоробрість і красу, на шкірі тисяч людей, які здійснили паломництво в Бускалан... Життя Апо Ванг-Од написане на її шкірі, від досягнень до хвороб й імен коханців, які давно померли. Вона розповідає історію хоробрості, краси та багатої спадщини племені калінга", – йдеться на сторінці журналу в соцмережі, інформує UAINFO.org з посиланням на Фокус.

Мамбаток – назва татуювальників, які зберігають старовинні традиції регіону Калінга. Такими татуюваннями відзначалася приналежність до племені, а також особливі досягнення чи властивості татуйованого. Чоловіки отримували право набити особливе татуювання, коли приносили додому голову ворога. Апо Ванг-Од відома саме тим, що набивала татуювання останнім хедхантерам свого племені, які приносили додому голови японців під час Другої світової війни. Нині такі тату можуть зробити й жінки. Головне – проїхати 15 годин у північному напрямку від Маніли та дістатися гірського села Бускалан ґрунтовою дорогою через лісові чагарники та рисові тераси.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини