MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 27 квітня 2023

77 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 27 квітня.

Зеленський відреагував на удар по Миколаєву і показав його наслідки. ВІДЕО 

Президент України Володимир Зеленський показав наслідки нічного ракетного удару росіян по Миколаєву. Ворог націлив ракети "Калібр" на приватні будинки, історичну будівлю та багатоповерхівку.

Про це повідомляє UAINFO.org із посиланням на Telegram-канал глави держави.

"Країна-окупант ні на день не перестає доводити, що основна мета цієї війни - терор і знищення українців та всього українського. Вночі Росія обстріляла Миколаїв..." - написав президент.

За його словами, на цю мить відомо про одного загиблого та 23 поранених, серед яких дитина.

"Вічна пам’ять загиблому та скорішого одужання пораненим. Цей черговий злочин проти людяності не зійде терористам з рук. Знайдемо всіх винних. За все буде відповідальність", - зазначив Зеленський.

Як відомо, в ніч на 27 російські окупанти атакували ракетами Миколаїв.

За інформацією ОК "Південь", ворог випустив чотири "Калібри"з акваторії Чорного моря, які були спрямовані з використанням особливостей місцевості та змін траєкторії для ускладнення їх виявлення.

Російська армія наражає на ризик ЗАЕС, створюючи позиції на дахах реакторів, – британська розвідка

У березні 2023 року російські сили встановили бойові позиції з мішків із піском на дахах кількох із шести корпусів реакторів Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter, інформує UAINFO.org.

Як наголошується у зведенні, Росія контролює ЗАЕС із березня 2022 року. Однак це перша ознака того, що будівлі реакторів враховуються під час планування тактичної оборони. Росія, мабуть, побудувала ці позиції, бо її дедалі більше турбують перспективи великого українського наступу.  

За даними британської розвідки, цей крок збільшує ймовірність пошкодження систем безпеки ЗАЕС, якщо навколо ЗАЕС будуть бойові дії.

"Однак пряме катастрофічне пошкодження реакторів малоймовірне за найімовірніших сценаріїв із використанням піхотної зброї, оскільки конструкції дуже сильно укріплені", - зазначають у Міноборони Британії.

Чи можна відновити кордони України 1991 року дипломатією: що кажуть у Міноборони 

Україна обов'язково вийде на міжнародно визнані кордони 1991 року. Дипломатичний шлях можливий, але не за теперішнього керівництва РФ.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів міністр оборони України Олексій Резніков, інформує UAINFO.org.

Глава Міноборони наголосив, що мета нашої держави - довести, що зміна кордонів силовим шляхом неприпустима. Він припустив, що дипломатичний шлях закінчення війни можливий, але малоймовірний.

"Дипломатичний шлях можливий, коли слабшають ресурси агресора, але він все одно хоче щось виторгувати. Він захоче виторгувати зняття якихось санкцій, можливість щось продавати, торгувати, щоби за щось жити. Його конкретні власники скарбниці захочуть нею скористатися, вони захочуть перестати бути ізгоями, щоб їхні діти десь навчалися. Вони шукатимуть, торгуватимуться. А торг - це вже дипломатія", - сказав він. 

На думку Резнікова, переговори України та Росії можливі, але не за нинішнього керівництва РФ.

"Однозначно, ні. Думаю, вже з тими, хто змінить їхній режим. Вони можуть залишитися ідеологічно тими ж, але прізвища будуть іншими і їм буде легше кивати на попередників, мовляв, це вони все зіпсували", - заявив міністр.

Країни НАТО передали Україні 98% обіцяної техніки, – Столтенберг

Країни НАТО передали Україні майже всю обіцяну броньовану техніку. Йдеться про майже 2 тисячі одиниць бойової техніки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга на брифінгу 27 квітня, інформує UAINFO.org.

За його словами, Україна має військовий потенціал, щоб звільнити території від російських окупантів. Генсек наголосив, що альянс надав майже всю обіцяну техніку. 

"Союзники та партнери по НАТО надали Україні безпрецедентну підтримку. Понад 98% бойових машин, обіцяних Україні, вже поставлено", - сказав Столтенберг.

Генсек НАТО додав, що йдеться про понад 1500 броньованих машин, 230 танків та іншої техніки, включаючи велику кількість боєприпасів.

Народний депутат повідомив, кого з митрополитів УПЦ МП позбавили громадянства України через російський паспорт 

Оприлюднено прізвища чотирьох митрополитів Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), позбавлених громадянства України через російський паспорт.

Про це повідомив народний депутат партії "Голос", інформує UAINFO.org.

"Митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій - більше не громадянин України. Продовжую з особливою увагою відстежувати діяльність так званої "УПЦ" (фактично - РПЦ в Україні) та боротися з цією злочинною організацією. Розслідування Михайла Ткача на УП наштовхнуло на думку перевірити факти наявності російського громадянства в окремих рпцшників. Виявилося, не дарма", - йдеться у повідомленні.

Позбавили українського громадянства:

  • митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія (Валентин Єгоренко);
  • митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана (Анатолій Єлецьких);
  • вікарія Тульчинської єпархії, єпископа Ладижинського Сергія (Сергій Аніцой);
  • митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея (Іван Середній).

Також скасовано оформлення набуття громадянства України архієпископу Бучанському Пантелеймону (Віктор Бащук).

Щодо Онуфрія, у якого за даними Михайла Ткача також є російське громадянство, інформацію поки що не надали.

Детектор Медіа: Після початку війни сайт дружини Петра Симоненка, продовжує публікувати російську пропаганду

22 лютого 2022 року на ютуб-каналі "ГолосUA" вийшло останнє відео: у пресцентрі видання власниця "Голосу" Оксана Ващенко розмовляла з політтехнологом Андрієм Єрмолаєвим. Під час інтерв’ю Єромолаєв заявив, що в Україні секретно ведеться розробка ядерної зброї, і тому Путін визнав "ЛНР" і "ДНР". І що Зеленський через свої амбіції провокує Росію, а також запропонував "побудувати нові стосунки з частково визнаними республіками".

Після цього ютуб-канал видання не оновлювався — але весь цей час сайт "ГолосUA" продовжує працювати. Попри те, що команда проєкту, як стверджує колишня головна редакторка видання Вікторія Полушкіна, була відсторонена від роботи, ТОВ "Голос.ЮА" не веде фінансової діяльності, а власниця видання, дружина Петра Симоненка Оксана Ващенко, перебуває за кордоном, повідомляє Детектор Медіа, інформує UAINFO.org.

Як розповіла "Детектору медіа" Вікторія Полушкіна, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну сайт працював і "створював проукраїнський контент". 

"Я працювала в "Голосі" десять років, і звісно, що у війну ми ввійшли з тією командою, яку я збирала ці десять років. Коли почалася війна, звісно, ми давали проукраїнський контент на підтримку нашої армії, нашої країни, але оскільки інвестор, скажімо так, підтримував росіян і білоруську сторону, то звісно, що в нас виник конфлікт через це, і згодом нас позбавили доступу до сайту", — каже Полушкіна.

Також сайт зазнавав DDos-атак: "Ще до війни до третини нашої аудиторії заходили на сайт за допомогою Яндексу з Росії. Після початку війни доступ до сайту в Росії залишився відкритим і до нас ще більше почали заходити — ми давали проукраїнський контент, об’єктивну картину того, що відбувалося, і трафік з Росії постійно зростав. У нас за півтора місяця було вісім DDos-атак, з якими ми впоралися. Потім нас почали блокувати в Росії".

У той час, за словами Полушкіної, редакція працювала самостійно: власниця, вона ж генеральна директорка "Голосу" Оксана Ващенко певний час не виходила на зв’язок. Про те, що Ващенко виїхала за кордон, Полушкіна дізналася випадково на початку березня під час спілкування з нею.

Чиновниця з команди Раїси Богатирьової оскандалилась зйомками в кліпі про Бахмут 

Чиновниця МОЗ із команди Раїси Богатирьової Інна Солодка знялася у кліпі-рімейку групи "Антитіла" "Фортеця Бахмут". Її звинуватили у показусі та порадили направити свою енергію на реальну допомогу тим, хто захищає Бахмут та постраждав там.

Про це журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва розповіла на своїй сторінці у Facebook, інформує UAINFO.org з посиланням на Апостроф.

"Вдягнула піксель, шепоче щось у подобу рації. На цю творчість можна було би глянути, якби не одне але — Бахмут зараз, як рана що не загоїться ніколи, для тисяч українських родин. Мені здається, що чиновниця МОЗ могла би використати свою енергію в більш корисне русло ніж мімікрію. Особливо після низки історій, як брак рацій ставав фатальним", - пише журналістка.

Вона додала, що нещодавно до неї звернулася дружина пораненого в Бахмуті бійця – чоловік втратив кисті рук та око. Данилюк-Ярмолаєва запропонувала Солодкій допомогти його сім'ї дістати чи купити протези.

Російська економіка більше не може забезпечити інтенсивну війну проти України – The Economist 

Росія витрачає на війну проти України близько 3% ВВП. Вона все ще має економічну нагоду вести війну, проте не може забезпечити інтенсивні бойові дії.

Про це пише видання The Economist, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org 

Російська держава має багато варіантів для самофінансування. Суверенний фонд добробуту Росії, як і раніше, має близько 150 мільярдів доларів (близько 10% ВВП), навіть після того, як торік він був виснажений приблизно на 30 мільярдів доларів. Уряд може випустити більше боргових зобов'язань.

Але заміна пошкодженої зброї та відпрацьованих боєприпасів – це не просто питання грошей. Росія поставила військову техніку у величезних масштабах. Наприклад, оцінки кількості бронетехніки, знищеної під час війни, коливаються від 8 000 до 16 000, згідно з нещодавньою доповіддю Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS), аналітичного центру. Росія також втратила багато літаків, безпілотників та артилерійських систем.

Проблема в тому, що для виробництва передової зброї йому потрібен доступ до високоякісних компонентів подвійного призначення західного виробництва, від двигунів до мікрочіпів, які важко отримати через західні санкції. Вкрай необхідні деталі завжди можна перенаправити на їхнє термінове використання.

Гурт "Антитіла" анонсував концерт у Криму

Український гурт "Антитіла" спантеличив та, водночас, порадував шанувальників неочікуваною новиною, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Так, колектив анонсував концерт у Криму, в місті Ялта. Музиканти вже відкрили продаж квитків на перше велике стадіонне шоу в Ялті, яке відбудеться 23 липня 2024 року на стадіоні "Авангард".

"Антитіла". Ялта. Літо 2024! Так, вам не здалося. "Антитіла" оголошують концерт у Криму. В українському Криму. Ми відкриваємо передпродаж на перше велике стадіонне шоу в Ялті. 23 серпня 2024 року, стадіон "Авангард". Від першого дня російського вторгнення, взявши до рук зброю і перебуваючи на передовій, ми жодної секунди не сумнівалися у перемозі України. Ми завжди знали, настане день і ЗСУ повернуть контроль над Кримськими степами, Аюдагом, мисом Фіолент, Генуезькою фортецею та Ластівчиним гніздом (або просто Кримом). І ми обов'язково усі приїдемо туди з нашими коханими, дітьми та друзями", - йдеться в повідомленні гурту на офіційній сторінці в Instagram.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини