MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 15 травня 2023

86 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 15 травня.

Зеленський розповів, що Україна вважатиме успіхом контрнаступу 

Будь-які території, що будуть деокуповані в ході українського контрнаступу, - це успіх для України.

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на заяву президента України Володимира Зеленського в інтерв'ю The Washington Post, інформує UAINFO.org.

Журналіст нагадав слова президента, що ніхто не має більших очікувань від цього контрнаступу, ніж Україна. Виходячи з цього Зеленського запитали, що конкретно має статися, щоб він вважав це успіхом. У відповідь глава держави сказав, що будь-які деокуповані території він вважатиме успіхом для України. 

"Будь-які деокуповані території, я вважаю, це успіх. Ще раз нагадую, з ким ми боремося. Ми розуміємо, що це велика кількість людей і так далі. Я не можу вам сказати, які міста, які кордони є для нас значним успіхом, а які середніми — тільки тому, що я не хочу готувати Росію до того, як, у яких напрямках, де і коли ми будемо наступати. Але ми точно хочемо це зробити", - сказав він.

До того ж президент заявив, що після контрнаступальної операції він зможе цілком відверто сказати, чи розраховували вони на такий процес, чи ж вони розраховували на щось краще.

"Ви завжди можете сказати це, тому що в цьому немає критики. Це самокритика. Ми готові казати, якщо ми програли. І це теж важливо усвідомлювати. Не тільки всередині держави, а й для наших партнерів. І показати, бо всі наші розмови записуються", - сказав президент.

Сирський про оборону Бахмута: Просування ЗСУ – перший успіх наступальних дій, але частковий 

Просування українських військових на бахмутському напрямку  перший успіх наступальних дій під час проведення операції з оборони Бахмута, але він частковий.

Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський, повідомляє Military Media Center у понеділок, 15 травня, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.  

За його словами, останні кілька днів показали, що українські бійці можуть рухатись вперед та нищити російських окупантів "навіть у таких надскладних умовах". 

"Ми воюємо меншим ресурсом, ніж ворог. Разом з тим, нам вдається руйнувати його плани. Все завдяки нашим бійцям, які б’ються з агресором, долаючи найвищу межу людських можливостей. Утім, це лише частковий успіх. І саме так його треба сприймати", — сказав Сирський. 

Генерал наголосив: операція з оборони міста триває, усі необхідні рішення ухвалили та відпрацювали з командирами на полі бою всі можливі сценарії розвитку подій.

Велика Британія передасть Україні ударні безпілотники дальнього радіуса дії

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак оголосить про передачу Великою Британією сотень ракет для ППО і нових ударних безпілотників далекого радіусу дії для України. Це має статися сьогодні, 15 травня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Telegraph, інформує UAINFO.org.

Новий пакет допомоги від Британії, який буде оголошено через кілька днів після того, як Велика Британія оголосила про передачу крилатих ракет Storm Shadow, включатиме сотні нових ударних безпілотників великої дальності з радіусом дії понад 200 км та ракети для ППО.

За даними місцевих ЗМІ, вся ця зброя "буде доставлена в найближчі місяці, оскільки Україна готується посилити свій опір російському вторгненню, що триває". 

Крім того, Сунак обговорить із президентом України Володимиром Зеленським, яка додаткова підтримка буде потрібна Україні найближчими місяцями в контексті підготовки ЗСУ до періоду інтенсивних військових дій.

Ракети Storm Shadow небезпечні для армії Путіна: Селезньов озвучив деталі

Крилаті ракети Storm Shadow, надані Україні Великою Британією, суттєво перевершують озброєння, яке має українська армія. Вони можуть залишатися непоміченими засобами ППО та ПРО ворога.

Ця зброя, з якою контрнаступ ЗСУ стане набагато ефективнішим. Про це в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL розповів військовий експерт Владислав Селезньов, інформує UAINFO.org.

Він порівняв основні технічні характеристики ракет для РСЗВ HIMARS та ракет Storm Shadow. Дальність дії перших становить 80 км, других – 250 км. Бойова частина ракет HIMARS важить 90 кілограмів, британських ракет – 450 кілограмів, а це означає, що вони набагато потужніші. 

"Деякі фахівці стверджують, що точність ураження ворожих об'єктів цими ракетами становить 95-97%", – додав експерт.

"Безумовно, ці ракети будуть використовуватися українською армією для знищення ворожої інфраструктури, ворожих об'єктів у глибині його оборони. Ракети Storm Shadow працюватимуть у рамках нашої підготовки до контрнаступу", – наголосив він.

"Запалення хитрості": журналіст викрив Лукашенка у брехні та назвав його проблему

Олександр Лукашенко - дуже хитра людина, яка завжди намагається вийти сухим з води з будь-якої ситуації, у нього постійно відбувається запалення хитрості.

Як зазначив журналіст Бачо Корчілава, Лукашенко прекрасно розуміє, що РФ програє, і робить все, щоб не вступати у війну з Україною, передає "Еспресо", передає УНІАН, інформує UAINFO.org

"Зараз дуже багато пишуть про те, що у Лукашенка є певні проблеми зі здоров'ям. Тим не менш, я переконаний, що головною проблемою Лукашенка є те, що він прекрасно розуміє, що РФ програє війну і хоче зберегти своє майбутнє політичне життя". 

На думку журналіста, поведінка Лукашенка ніколи не змінювалася.

"Він дуже любить грати на всіх фронтах. І давайте відверто говорити, що Лукашенко прекрасно розуміє, що йому не можна втягуватися в цю війну, і потрібно уникнути ще більш потужних санкцій.  

Альфред Кох: Не вийшло з Україною, взявся за Білорусь: Путін чекає на смерть Лукашенка 

Пройшов один рік та сімдесят дев'ять днів війни. Обстановка на фронті за добу помітно не змінилася. Навіть просування ЗСУ на північ і південь від Бахмута практично зупинилося. Війна знайшла нову точку рівноваги. Чи надовго? Думаю, це пауза перед великими подіями.

Про це у власному блозі пише Альфред Кох, інформує UAINFO.org.

Зеленський приїхав, нарешті, до Берліна. Офіційна інформація виглядає надихаюче. Німецькі керівники презентували безпрецедентний пакет допомоги у 2,7 млрд. євро, обіцяли підтримку доти, доки вона буде потрібна і вже не так однозначно негативно відгукувалися про можливість постачання Україні F-16.

Канцлер Шольц висловився у тому дусі, що він вивчає питання, шукає разом із партнерами можливість його вирішити позитивно тощо. Зеленський, у свою чергу, дякував за допомогу, висловлював упевненість тощо.

Але що відбувалося за зачиненими дверима – можна лише здогадуватися. Напевно, там йшла непроста розмова про членство України в ЄС і НАТО. Не думаю, що повідомлю новину, якщо скажу, що в цьому питанні думка Німеччини є дуже важливою для країн, що вагаються. 

Берлін має масу неформальних важелів, щоб переконати надто "обережних" партнерів підтримати вступ України в обидві ці організації. Якщо, зрозуміло, сама Німеччина вважає таке рішення правильним. І схоже, що Зеленський досяг серйозних успіхів у цьому питанні. 

Я думаю, що цей вояж Зеленського насамперед був присвячений цій темі. Враховуючи, що 11 липня розпочнеться саміт НАТО у Вільнюсі, це, фактично, остання можливість переконати тих, хто вагається в тому, що Україну треба приймати до НАТО. 

Для України ж тут немає підстав для компромісу: членство в НАТО – це єдина працююча гарантія від повторення російської агресії через якийсь час. Саме тому Зеленський так послідовно об'їжджає усі європейські столиці. Сподіваюся, що там до нього прислухаються і ухвалять те рішення, якого він так наполегливо домагається. 

Кремль заборонив високопосадовцям звільнятися під час війни: незгодним погрожують кримінальними справами – ЗМІ

У Росії заборонили високопосадовцям йти у відставку під час війни. Тим, хто хоче звільнитись, погрожують кримінальними справами.

При цьому заборона на звільнення має неформальний характер, допускаються винятки за станом здоров'я, право на "втечу" також можна купити. Про це пише російське видання "Важливі історії", передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Про існування неформальної заборони для високопосадовців звільнятися під час війни, введеної Кремлем, виданню розповіли відразу чотири джерела, не пов'язані один з одним: екс-співробітник ФСБ, політолог , що співпрацює з одним із губернаторів і двоє високопоставлених представників адміністрації президента РФ Володимира Путіна.

"Мені відомо про мінімум два випадки, коли губернатори намагалися піти зі своїх постів, але в УВП (управлінні внутрішньої політики АП - Прим. ред.) їм не просто заборонили, а натякнули на кримінальні справи", – процитували слова колишнього співробітника ФСБ журналісти.

Разом із бійцями ЗСУ на зачистку від окупантів висунулися "бойові" гуси. Напевно, "з біолабораторій". ВІДЕО 

Українські захисники опублікували кумедне відео із зачисткою посадки, під час якої до загону приєдналася досить незвичайна компанія.

Як видно на оприлюднених у соцмережах кадрах, до лав ЗСУ під час просування військових через зарості несподівано затесалися троє гусей, які діловито крокували собі слідом за бійцями, що йшли попереду, також намагаючись дотримуватися тиші, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

У свою чергу користувачі припустили, що це ті самі птахи, яких, згідно з кремлівською пропагандою, вивели у «секретних біолабораторіях США» на території України для винищення росіян.

У Харкові пес, який втратив лапу під час бомбардування, отримав біопротез 

Харківські хірурги вперше провели найскладнішу операцію – поставили біоінтегрований протез собаці. Тварина втратила ногу внаслідок обстрілу РФ.

Про це повідомив хірург із Харкова Віталій Клубань у Facebook. Чорний тер'єр знаходився в саду в момент, коли на Харківщину було скинуто заборонені касетні снаряди, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

56-кілограмовий тер'єр потрапив під російський обстріл забороненими касетними боєприпасами. Власники не кинули свого улюбленця та відвезли до Салтівської ветклініки.

Українці присоромили організаторів Євробачення-2023 через "недовиступ" Руслани у фіналі: що каже співачка 

13 травня у Ліверпулі відбувся грандіозний фінал Євробачення-2023, під час якого на сцену вийшли найяскравіші українські артисти, котрі представляли нашу країну на пісенному конкурсі у різні роки. Так, єврофани побачили Вєрку Сердючку, Джамалу, Тіну Кароль, гурти Kalush Orchestra та Go_A, однак у цьому списку не було Руслани, яка стала першою переможницею Євробачення від України. Ще раніше ця тема спровокувала гучний скандал у мережі, проте організатори запевнили, що співачка у гранд-фіналі з'явиться.

І справді, організатори не збрехали – Руслану показали на екрані під час виступу переможця Євробачення-2010 Дункана Лоренса з Нідерландів. Відео з нашою артисткою було без звуку і тривало близько 5 секунд. В українських єврофанів це викликало обурення, про що вони активно пишуть на сторінці "Євробачення Україна" в Instagram, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Так, поки Лоренс співав свою композицію, на екранах показали відео, де Руслана із групою українців із синьо-жовтими прапорами в руках підспівує нідерландському музикантові на тлі Золотих воріт у Києві. Ось тільки звук на відео з якихось незрозумілих причин був відсутній або був практично не чутний.

Українці не розуміють, як організатори могли проігнорувати Руслану та її переможні "Дикі танці". У коментарях вони залишають: "Руслана в ефірі двічі з прапором майнула і все. Сумно", "Не розумію, чому Руслану не запросили? Вона перша, хто прославив Україну на Євробаченні. Для всіх знайшлося місце, окрім неї", "Ганьба організаторам. Найяскравішу переможницю Руслану не включили нормально у виступ на Євробаченні", "Слів немає", "Ви серйозно? Це і є "важлива місія" Руслани, про яку ви говорили", "Уявляю, як їй прикро", "Скільки всього було на тій сцені, а одна єдина Руслана могла розірвати те шоу та всіх виступаючих, включаючи Лорін". 

Проте сама Руслана відреагувала на "ігнор" організаторів спокійно та навіть шляхетно. У себе в Instagram вона розмістила фото у знаменитому конкурсному костюмі та написала: "Немає значення, на якій ти сцені, головне – це публіка і що тобі є, що сказати".

Українці присоромили організаторів Євробачення-2023 через "недовиступ" Руслани у фіналі: що каже співачка

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube 

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини