MENU

Налог на роскошь - одна из популистских реформ регионалов

820 0



Вже як тижденьточаться активні розмови довкола намірупровладної більшості у парламентіприйняти неодноразово анонсованийзаконопроект про податок на розкіш.


Так,напередодні лідер фракції ПР Олександр Єфремов заявив,що Верховна Рада можерозглянути зазначений законопроект нацьому пленарному тижні. Окрім того,регіонал підкреслив – ініціатива небуде популістською. Але чи насправдітак все продумано та передбачено упровладному законопроекті і чи не будейого прийняття черговою реформою ізпрефіксом «псевдо-» – ще треба детальнорозібратися.


Найбільшісумніви у дієвості положень законопроектувиникають, в першу чергу, щодо податкуна майно, який  становитиме 2%розміру мінімальної заробітної платиза 1 кв.метр загальної площі об'єкта нерухомості.Оподаткуванню підлягатимуть квартиризагальною площею більше 200 кв. метрів,дачні або житлові будинки загальноюплощею від 500 кв. метрів. Такимчином, мінімальна планка суми податкуу квартирі площею 200 квадратних метрів складе4,4 тисячігривень.


А тепер –перше питання: чому автори законопроектувраховують лише площу нерухомості, ане беруть до уваги її вартість? Наприклад,квадратний метр квартири на Софійськійплощі у Києві коштує 25 тисяч доларівСША, тобто VIP-оселяу 195 квадратних метрів вартує близько5 мільйонів доларів і … не підлягаєподатку на розкіш. Йдемо далі – мало некожен провладний депутат та чиновникмає власний котедж у Криму, площа якого,зазвичай, перевищує 500 квадратних метрів,а отже – його власнику обов’язководоведеться платити податок на розкіш.Проте, й тут не врахували, що 85% нерухомостіу Криму – це самобуди. От і виходить, щоза офіційними документами – нічийнапорожня ділянка землі, а насправді наїї місці – елітне котеджне містечко зависоченним парканом. І це – тількинезначна частина лазівок, які «зашили»регіонали для себе самих у, за їхнімисловами, «не популістський» законопроект,який вже зараз із цілковитою впевненістьможна назвати черговою псевдо реформоючинної влади. Доказом цьому – ще кількааргументів.

Так, із впровадженнямцього податку регіонали сподіваютьсяпоповнити в наступному році державнийбюджет України на 500 мільйонів гривень.Проте, вони не врахували, скільки томуж держбюджету вартуватиме самеадміністрування податку на розкіш. Асаме – експертна оцінка справжньоївартості того чи іншого предмета розкоші,перевірка щодо належності нерухомостіабо дорогих автомобілів певним громадянамтощо.  


Більше того,у законопроекті не передбачений механізмзменшення витоку коштів за кордон,запровадивши який можна було б поповнитибюджет України на значно більшу суму,ніж очікується отримати з податку нарозкіш. Адже, за інформацієюукраїнських ЗМІ, за останні два роки вофшорні зони та на Кіпр булаперерахована просто астрономічнусума коштів - 53 мільярди397 мільйонів доларів.


Таким чином,колекція псевдореформ, які провела зачас свої каденції чинна влада, поповнитьсяще одним екземпляром – так званим«податком на розкіш». Вже зараз цілкомзрозуміло, що його із легкістю уникнутьвсі ті депутати та чиновники-регіонали,які й нині згідно власної податковоїдекларації – нібито бідніші за церковнумишу. Тільки от при цьомуавтівка Porsche Cayenne вартістюпонад 100 тисяч доларів, на їхню думку, -бюджетний варіант транспорту.  



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини