MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 23 травня 2023

233 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 23 травня.

Зеленський приїхав на фронт, щоб особисто привітати морпіхів. ФОТО

Президент Володимир Зеленський прибув на фронтову ділянку. Там він особисто привітав бійців із Днем морської піхоти та вручив їм нагороди, інформує UAINFO.org

"Наші захисники. Фронтова ділянка. Сьогодні я тут, щоб привітати наших воїнів із їхнім Днем морської піхоти ВМС ЗСУ. Слава кожному і кожній, хто захищає Україну", - написав Зеленський.

Боррель: Навчання українських пілотів на F-16 вже розпочалися у декількох країнах 

Навчання українських пілотів для керування винищувачами четвертого покоління F-16 вже розпочалися у декількох країнах, і зокрема у Польщі. 

Як передає кореспондент УНІАН, про це віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель сказав перед початком засідання Ради ЄС за участі міністрів оборони, інформує UAINFO.org

"Я радий, що нарешті розпочалися навчання пілотів на літаках F16 у декількох країнах. Для цього знадобиться час, але чим раніше, тим краще", - сказав Боррель. 

Високий представник ЄС додав, що для надання Україні винищувачів F-16 "двері відчинено". 

Як уточнив Боррель, що говорячи про початок підготовки українських пілотів, він, для прикладу, мав на увазі Польщу. 

"Внутрішня російська криза": Маляр пояснила події в Бєлгородській області 

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр прокоментувала нещодавні події в Бєлгородській області.

Вона, зазначила, що рано чи пізно це мало відбутись, а невдоволення серед деяких росіян зріло дуже давно. 

"Це внутрішня російська криза, яка була передбачувана в цій ситуації, і це свідомі патріоти Росії, які хочуть змінити політичний режим в країні", - пояснила Маляр ефірі "Сніданку з 1+1". 

Вона відзначила, що ще до війни було очевидно, що Путін приділяє більше уваги мілітаризації держави, ніж її розвитку.

"Попри те, що в них є ресурс розвиватися, зараз ведеться така страшна війна з Україною. Частина росіян, незалежно від результатів опитувань, які намагаються показати їх підтримку, насправді розуміють, що ці події залишать травму ще на багато десятиліть, і вони відчуватимуть відповідальність за це. Більшість з них відчуває за це ганьбу і розуміють, що цей режим треба змінювати. І власне, це критична маса, вона просто назбиралась саме зараз. Це не те, що виникло раптом", - сказала заступниця міністра оборони України.

Окупанти "брали" Бахмут п'ять разів, а Мар’їнку – шість: брехню росіян показали на інфографіці 

На українському фронті нині в епіцентрі бойових дій перебувають Бахмут і Мар’їнка Донецької області. Там воїни Сил оборони відбивають окупантів, які ведуть безуспішні наступи, хоча від початку війни вже п’ять-шість разів заявляли про "взяття" цих міст.

Так само вони "хвалилися" нібито повним захопленням і низки інших населених пунктів на передовій. Цю брехню ворога видання "Слово і діло" показало в інфографіці, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

"Фейкові перемоги: скільки разів окупанти звітували про "взяття" міст і селищ Донбасу. Паралельна реальність російських пропагандистів змусила нас оновити січневу інфографіку", – прокоментували аналітики. 

Згідно зібраних даних з відкритих джерел станом на 22 травня 2023-го, російська армія "брала" Бахмут п’ять разів від початку цього року. Зокрема, такі заяви від пропагандистів лунали щомісяця.

Міністерство юстиції Росії пропонує визнавати "екстремістськими" географічні мапи

Міністерство юстиції Росії підготувало поправку до законопроєкту про визнання географічних мап, які оскаржують територіальну цілісність Росії, екстремістськими матеріалами.

Про це повідомляє російське видання «Ведомости» з посиланням на двох учасників урядової комісії, яка затвердила поправку, інформує UAINFO.org з посиланням на Радіо Свобода.

Згідно із пропонованими змінами, екстремістськими визнаватимуться «картографічні матеріали та інші матеріали, в яких на момент їхнього створення відомості про державний кордон РФ були свідомо спотворені з метою оскарження територіальної цілісності РФ». 

Законопроєкт про визнання мап, які заперечують цілісність Росії, екстремістськими матеріалами був внесений до Держдуми у вересні 2022 року. 20 грудня законопроєкт був ухвалений у першому читанні.

Уряд РФ висловив низку зауваження до законопроєкту. Зокрема, у початковій редакції проєкту було неясно, чи підпадатимуть під нові норми матеріали, видані до окупації українських територій. Також уряд зазначав, що карти та подібні матеріали виконують інформативну функцію, а для включення їх у поняття «екстремістські матеріали» потрібна наявність наміру щодо заперечення територіальної цілісності Росії.

"Бурятизація" ОРДЛО: російські нацменшини стають "господарями" окупованих міст Донбасу 

Читачі питають мене, чому я не висловила свою думку з приводу параду на 9 травня у Москві. Не дуже вбачаю сенсу писати тексти з приводу чи до дня, бо це якось пахне передовицями з радянського часу. Підсумки якихось подій чи аналітика дій ворога, це вже інше, але не потребує прив’язки до дати. Я в цьому році більше спостерігала за ОРДЛО на 9 травня чим за росією, бо нічого нового на росії "к празнику победы" я не чекала, бо усе, що я мала побачити, я побачила у минулому роціпише у своєму блозі Олена Степова, інформує UAINFO.org.

Й якщо у минулому році святкування – страшне слово, яке росіяни причепили до дня трауру за загиблими у часи Другою світової – та парад у Москві й поведінка путіна на ньому асоціювалась у мене з піснею "старик Козлодоев", то у цьому році та ж сама пісня, але з нотками "похоронного маршу".

Проведення параду, це була психологічна помилка Кремля, бо росіяни побачили останні мощі росії, й це лише людино-ресурс, який путін кине на смерть. Увесь парад, це страх перед беспілотниками, які дістануть окупанта у будь якому його логові, страх перед сучасною супер точною зброєю, якої на росії не було й не буде, страх, страх перед міццю України та українського народу, який помститься за кожного загиблого.

Окупанти не змогли продати своїм споживачам велич, бо її немає вже навіть для картинки. Це вже тихо оговорюється по соцмережам росії, бо парад та поведінка путіна викликали не тільки питання, а й передали невпевненість та страх росіянам, які з подивом почали питати "Это все? С этим мы едем на войну с НАТО? Этим мы пугаем мир?".

Тому парад для мене був цікавим лише поведінкою суспільства, а не старого путіна чи його кухарів. Бо усі ці паради на росії, це продаж емоцій, картинки, як своєму споживачу так й європейському. Своєму «вот наша мощь, вот миллиарды денег вложенных в армию, нас все бояться, мы можем уничтожить мир и любую страну». Росіяни мліли від цього. Оці «повторим» – це підігрівало їх мрії про вбивства, знищення, безкарність. А ота зброя, що йшла по Червоній площі, то було втілення їх мрій про безкарність, вбивства та знищення.

Віктор Швець: Чи усвідомлює Путін, що час розплати вже настав?

Подіі останніх днів, як на фронті так і міжнародній арені свідчать про те, що крах путіна невідворотній і наближається до свого логічного завершення.

Є багато факторів, які однозначно дають підстави вважати, що путін вже стоїть на краю могили і залишився останній історичний крок, який ЗСУ допоможе йому зробити.Безумовно, одним із головних факторів, що на це вказують – передача Україні літаків F-16, пише у своєму блозі Президент Української фундації дослідників права, Народний депутат України V, VI та VII скликань Віктор Швець, інформує UAINFO.org.

Це є підтвердженням того, що США і країни НАТО однозначно прийняли рішення про переможне завершення війни і повного розгрому путіна ще до виборів президента США.Це дуже важливе рішення, яке може значно пришвидшити остаточний крах путіна і путінізму.

Можна не сумніватись, що головною проблемою для путіна на даний час є наступні вибори президента США, а не війна, яку він затіяв проти України і яка обернулась для нього особистою трагедією і ганьбою. Можна допускати, що путін вже усвідомив що війна програна, але він шукає якесь спасіння для себе не тільки, як фізично зберегти своє життя, але як ще й зберегти і свою владу.

Єдина можливість, що може відкрити для нього перспективу збереження життя і влади - це перемога Дональда Трампа на виборах предидента США.

Ні у кого не повинно бути сумнівів, що усі наявні і можливі ресурси, які є у розпорядженні путіна, він направить на втручання у вибори президента США. Путіна ніхто і ніщо не зупинить в цьому. Будуть задіяні усі ресурси - фінансові, пропагандистські, агентурні. Це серйозна проблема.

Усі добре пам’ятають, як після поразки Трампа на виборах був організований штурм Капітолію. Це був замах на державний заколот. У мене не було і немає жодних сумнівів, що це організував путін і його американська агентура.Хочеться сподіватись на мудрість американських виборців, а також що відповідно до загальнонаціональних соціологічних досліджень Джо Байден випереджає Трампа приблизно на 6%.

Путін – це зло планетарного масштабу, яке загрожує людству.Передача ЗСУ літаків F-16 повністю зняла всі бар’єри і обмеження. Президент США усвідомлюючи усю свою відповідальність за долю людства прийняв надважливе рішення, яке все змінить.

"Укрзалізниця" тестуватиме жіночі купе кілька місяців, їх запровадження залежатиме від попиту

Компанія "Укрзалізниця" 23 травня повідомила про плани протестувати ідею жіночих купе в своїх поїздах, інформує UAINFO.org.

За заявою перевізника, для цього знадобиться:

• розробити IT-рішення

• внести зміни до нормативних актів

• проконсультуватися з юристами та громадськими організаціями

Водночас в УЗ розповіли про додаткові заходи безпеки, які вже запроваджуються в нових та оновлених вагонах, які складають 15% від загальної кількості. Йдеться про камери спостереження та кнопки виклику провідника.

"Безпека українців — незалежно від гендеру — є нашим фундаментальним пріоритетом, особливо в період повномасштабної війни. Наші залізничники уважно вивчили світовий досвід, адже жіночі купе або вагони існують у деяких країнах Азії та були протестовані в Європі", – повідомляє пресслужба.

Компанія вірить, що комплекс заходів із тривожних кнопок, сигналізації в купе, відеоспостереження, патрулювання і "невідворотного покарання за будь-який доведений прояв домагань" допоможуть викорінити випадки насильства в поїздах. 

"Поточне рішення залізниці – допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним з яких стане "пілот" з жіночими купе. Ми тестуватимемо їх упродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями приймемо рішення щодо масштабування. Це буде залежати від реального попиту та відгуків", – йдеться в коментарі голови правління компанії Євгена Лященка.

Дослідники знайшли невідому сторінку з Біблії – ультрафіолет показав "прихований розділ" 

Вчені за допомогою ультрафіолетового світла знайшли стару версію розділу Біблії, яка була прихована під іншою частиною тексту понад 1500 років. Відкриття зробили в рукописі, що зберігається у бібліотеці Ватикану.  

Про це повідомляє Business Insider, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Про відкриття оголосив історик Григорій Кессель з Австрійської академії наук.

За словами Кесселя, він використовував ультрафіолетове світло щоб побачити попередній текст під трьома шарами слів, написаних на палімпсесті – типі стародавнього рукопису, на якому люди писали поверх інших слів, але часто залишали сліди оригінального написання.

Палімпсести використовувалися в давнину через дефіцит пергаменту. Слова писали тоди, поки кілька шарів не покриють приховані слова під ним. 

Текст, описаний у відкритті Кесселя, є невідомою версією глави 12 у Книзі Матвія, яка спочатку була частиною старосирійських перекладів Біблії приблизно 1500 років тому.

Рукопис пропонує дослідникам "унікальний шлях" для розуміння ранніх етапів текстової еволюції Біблії та показує деякі відмінності від сучасних перекладів тексту.

Справа в тому, що це єдиний відомий фрагмент четвертого рукопису, який свідчить про давньосірійську версію. 

Знайдена сторінка містить розділи від 11 до 12 від Матвія, де є більше деталей, ніж у сьогоднішньому стандартному тексті Євангелія.

"За неї заплатили": співачка Воронова, яка зняла ППО, зробила гучну заяву про Мішину, яка оскандалилася аналогічним вчинком 

Дружина київського наркодилера Юрія Чернецького, співачка Інна Воронова, яка зняла та опублікувала роботу української ППО, вийшла на звʼязок, щоб відповісти на всі запитання підписників. Один з них поцікавився, чому українці цькують виконавицю, яка вказала геолокацію та у всій красі "злила" позицію захисників неба, але не так затято хейтять акторку Ксенію Мішину, яка також потрапила в скандал через необачну публікацію.

Воронова, яка вже мала розмову з СБУ, заявила, що "за Мішину заплатили" і заборонили згадувати її в публікаціях. Про це OBOZREVATEL стало відомо з її прямого ефіру в Instagram

"Чому Мішину не цькують? Бо за неї, кажуть, заплатили. Black List чи щось таке. Щоб її не можна було публікувати. Хоч вона з того ж "Комфорт Тауна" нібито", – видала Воронова.

Нагадаємо, що в скандал з публікацією відео з роботою ППО Мішина потрапила 16 травня, коли Росія влаштувала черговий масований обстріл столиці. Тоді акторка різко відповіла хейтерам, а відео швидко видалила.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини