MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 25 травня 2023

135 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 25 травня.

Контрнаступ ЗСУ вже триває кілька днів: заява Подоляка

Український контрнаступ розпочався та триває вже декілька днів, повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Про це пишеіталійський телеканал Rai, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

"Вже кілька днів триває контрнаступ, іде інтенсивна війна на 1500 кілометрах кордону, але дії вже почалися", – цитує телеканал Подоляка.

Жданов відповів, чи можуть F-16 діставати до зони пусків російських ракет

Військовий експерт Олег Жданов відповів на питання, чи можуть американські винищувачі F-16 дістати до зони пусків ракет російськими літаками.

"Не тільки F-16. Нам повинні передати ракети, які мають дальність застосування 150-200 кілометрів, і ми зможемо діставати до районів пусків ось цих плануючих бомб, які Росія пускає недалеко від нашого кордону", – зазначив він, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

При цьому експерт додав, що, на жаль, ще немає такого озброєння класу "повітря-повітря", яке діставало б на тисячу кілометрів, щоб вражати російські стратегічні винищувачі над Каспійським морем. 

"В акваторії Чорного моря можемо дістати, але наші винищувачі тоді повинні вийти у міжнародний повітряний простір, і там повинен відбутися повітряний бій. Уздовж кордону можемо дістати те, що підлітає близько до кордону. А з далеких рубежів, на жаль, такого виду озброєння немає", – сказав Жданов.

Південна Корея таємно поставила Україні сотні тисяч артилерійських снарядів – ЗМІ

Південна Корея досягла з Вашингтоном конфіденційної домовленості з приводу передачі Україні артилерійських снарядів і поставила велику партію на сотні тисяч боєприпасів.

Про це повідомляє американський щоденник The Wall Street Journal, посилаючись на дані своїх джерел, передає УНІАН,  інформує UAINFO.org.

ЗМІ уточнюють, що до "спільного знаменника" в цьому питанні сторони прийшли після більш ніж рій дискусій. Це сталося завдяки візиту президента країни Юн Сок Йоля (у квітні він приїхав до Вашингтона заради зустрічі з американським лідером Джо Байденом). 

Зокрема, у 2022 році США закликали Південну Корею поставити Києву боєприпаси, проте тоді в Сеулі досить "прохолодно" поставилися до подібної ініціативи.   

Тепер настрої на цей рахунок змінилися. Раніше радник Південної Кореї з національної безпеки Чо Те Ен в рамках свого виступу перед парламентом уточнив, що офіційні особи не виключають відправки снарядів ЗСУ, проте підкреслив, що країна не планує відправляти їх безпосередньо або ж транзитом з Польщі. Водночас про співпрацю з США він не згадав. 

В ГУР порівняли розмови про контрнаступ з піснею про Паску з TikTok

У ГУР назвали зайвими розмови про дату початку контрнаступу в Україні, порівнявши їх із популярною піснею про Великдень із TikTok. Адже визволення території України відбувається безперервно і зараз.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрія Юсова в ефірі національного телемарафону, інформує UAINFO.org.

"Давайте просто самі собі поставимо питання: а для чого нам зараз це коментувати?...Що стосується дій українських сил безпеки й оборони, то зрозуміло, що звільнення територій буде продовжено. І власне це триває безперервно на різних етапах по всій лінії фронту", - констатував він. 

Юсов порівняв розмови про початок українського контрнаступу з піснею про Пасху, що завірусилась у соціальних мережах напередодні свята.

"Донедавна в нас найбільш популярна пісня була "Скоро вже буде Пасха". Ну зараз актуально, що "Скоро вже буде наступ". Буде. Все буде гаразд", - додав він.

Усе йде за планом: російські пілоти "загубили" авіабомбу під Бєлгородом

У Росії авіаційний снаряд ледь не впав на житлові будинки. Вочевидь він призначався для завдання ударів по Україні, але як і безліч інших бомб, що останнім часом абиде скидає авіація загарбників, опинилася в полі.

Де саме впала авіабомба

Снаряд знайшли у полі біля села Калініно. Бомба впала за 300 метрів від житлових будинків на вулиці Зеленій.

Авіабомбу знайшли ввечері 24 травня. Наразі оточена територія перебуває під охороною.

Що то була за бомба

Це була авіаційна бомба ФАБ-500. При падінні вона не розірвалася. Її мають знешкодити вибухотехніки та сапери найближчим часом.

Такими снарядами росіяни вже бомбили територію України у 2023 році. Модифікована авіабомба може рухатись на відстань до 40 кілометрів.

Активіст та волонтер Сергій Стерненко у своєму блозі висловився щодо падіння бомби в окупантів. Він лаконічно переказав новину та прокоментував її в іронічній манері.

Блогер назвав Бєлгородську область "БНР" та запропонував створити на її території буферну зону. Також він закликав "звільнити" цей регіон.

"Однозначно, БНР потребує звільнення та подальшого створення буферної зони, щоб російські пілоти припинили бомбити молоду республіку", – написав Стерненко.

До слова, це вже 4 за рахунком бомба, яку скинула Росія на власній території.

Уламок міни потрапив під серце: Буданов вперше розповів про важке поранення 

Очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов вперше розповів про серйозне поранення на Донбасі. 

Як розповів головний український розвідник журналістам NV, всього у нього було три поранення, отримані під час спецоперації на Донбасі. Одне з них було важким - уламок міни потрапив під серце, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Його не можна вийняти з тіла, небезпечно. У мене була пробита спина, шия. Виходив через лінію фронту своїм ходом, на адреналіні, десь 5 км, а потім упав знесилений. Поранення важке, але у принципі жити можна", - розповів Буданов, не уточнивши, коли саме отримав це поранення. 

Видання зазначає, що через страх і ненависть до Буданова московити вже більше десятка разів організовували замахи на його життя. Наприклад, у 2019 році під його особистий автомобіль російський кілер заклав вибухівку, яка, на щастя, здетонувала передчасно.

"Наслідки могли б бути непередбачуваними": дружина Буданова їздила на перший обмін полоненими 

Дружина очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова Маріанна брала участь у першому обміні полонених під час повномасштабного вторгнення. Вона увійшла в "обмінну" групу, замість чоловіка.

Як йдеться у статті журналу NV, знаючи про неминучість повномасштабного вторгнення росіян, Кирило Буданов перевіз на Острів (головну будівлю ГУР МО України - УНІАН) свою дружину Маріанну, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Після того, як президент Зеленський призначив його відповідальним за визволення полонених, Буданов вирішив їхати на перший під час повномасштабного вторгнення обмін, але через збіг обставин не зміг, і його підмінила дружина.

"Якби росіяни дізналися, що на обмін приїхав керівник воєнної розвідки України чи його дружина, наслідки могли б бути непередбачуваними. Але все пройшло добре, і я видихнув. Потім обміни поставили на потік", - розповів заступник Буданова Дмитро Усов, який керував "обмінною" групою. 

"Бєлгородський сценарій" для Білорусі: чому Лукашенко з переляку чкурнув до Путіна 

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко знову відправився до російського диктатора Путіна, хоче його попередня поїздка закінчилася 6-денним зникненням.

Навіщо Лукашенко знову поїхав до Путіна, про це в інтерв’ю ТСН.ua розповів військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак, інформує UAINFO.org.

На думку експерта, перш за все білоруському диктаторові потрібні гроші, тому він знову їде до РФ з простягнутою рукою.

Друга причина – події в Бєлгородській області. Ступак вважає, що самопроголошений президент боїться повторення "бєлгородського сценарію" на своїй території. 

"Лукашенко жодного разу не висловився, хоча постійно висловлюється на будь-яку тему, про Бєлгородщину, про ту ситуацію, про РДК. Взагалі нічого. Крім того, вони будують блокпости в Гомелі, укріплюються зі своєї сторони. Я думаю, що він поїхав попросити якісь гарантії, що Росія підтримає Білорусь у випадку, якщо така сама історія відбудеться з Білоруссю. Наприклад, коли полк Калиновського, бійців, які воюють за Україну на території України, спробують просто повернутися додому. То Лукашенко, мабуть, хоче заручитися підтримкою — або отримати якісь письмові гарантії, або попросити техніку і і людей, щоб вони стали на кордоні. Але головна мета — гроші, яких у Білорусі немає. Єдине джерело грошей — РФ", – каже експерт.

Учасниця Євробачення-2023 з Польщі відреагувала на звинувачення, що її брат підтримує Росію: плачу від смутку

Польська співачка Бланка, яка цього року представляла свою країну на Євробаченні та отримала 12 балів від українських глядачів, відреагувала на звинувачення, що її брат підтримує РФ. Поляки поширили скриншот, де нібито на його сторінці був пост з підтримкою кремлівського тероризму, тож на зірку та її рідних вилилося немало хейту.

Співачка заявила, що її сімʼя ніколи не підтримувала РФ, але пояснити, звідки взявся скриншот, не захотіла. Коментар 24 каналу дала пресслужба Бланки, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Артистка заявила, що "плаче від смутку" через інформацію, яка поширилася в українських ЗМІ.

"Я завжди і навіки всім серцем з українським народом. Я підтримувала вас із самого початку. Я, як і вся моя родина, живу солідарно зі стражданнями українського народу, який потерпає від звірських атак. Ми ніколи не підтримували і не підтримуємо агресію проти України", – сказала виконавиця з Польщі.

Слава Дьомін розповів, що Яна Клочкова зрадила Україну і разом з сином поїхала до тимчасово окупованого Криму  

Чотириразова олімпійська чемпіонка, найтитулованіша спортсменка України в історії Олімпійських ігор Яна Клочкова після початку повномасштабної війни не дає про себе знати.

Шанувальників спортсменки дуже цікавить питання, куди ж зникла і де зараз Яна Клочкова. У програмі "Слава ПРО" Слава Дьомін розповів, що на превеликий жаль фанів "золотої рибки", вона зрадила Україну і разом з сином поїхала до тимчасово окупованого Криму, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Там Клочкова живе з батьками і за півтора року жодного разу ніяк не прокоментувала повномасштабну війну росії проти України. Спортсменка робить вигляд, ніби взагалі нічого не відбувається. 

Свій профіль в Instagram Клочкова закрила, а сторінки у російських соцмережах не видалила:

"Таке враження, що Клочкова живе в іншій реальності. Хоча не будемо забувати з ким свого часу вона товаришувала. Нагадаю, що 2006-го Яна була близька до українського президента-втікача Віктора Януковича. І навіть була обрана депутатом харківської міської ради від "Партії регіонів. Мама плавчині Олена Синявська ще 2021-го року у себе в Facebook продовжувала постити георгіївські стрічки", - прокоментував Дьомін.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини