MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 7 червня 2023

132 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 7 червня.

Зеленський обговорив з Ердоганом розслідування підриву Каховської ГЕС

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. Зокрема, лідери обговорили розслідування підриву Каховської ГЕС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Hürriyet, інформує UAINFO.org.

Під час зустрічі президент Ердоган заявив, що для детального розслідування вибуху на Каховській ГЕС може бути створена комісія за участю експертів обох сторін, а також ООН і міжнародного співтовариства, включаючи Туреччину.

Ердоган заявив, що Туреччина готова зробити все можливе в цьому відношенні, а також висловив сподівання, що в цьому питанні можна дотримуватися методу переговорів, як у "зерновій ініціативі".

Зазначимо, що у рамках "зернової угоди" Україна не веде прямих переговорів з Росією. Наша країна обговорює питання з Туреччиною та ООН, а ті, своєю чергою, ведуть окремі переговори з РФ.

Окрім того, Ердоган заявив, що його країна буде рішуче продовжуватимуть свої зусилля для встановлення справедливого миру.

"Одна з найбільших дамб, зруйнованих в історії воєн" – вчений-гідролог США про наслідки підриву Каховської ГЕС

Руйнування Каховської дамби - одне з найбільших руйнувань водної інфраструктури за всю світову історію воєн, і є справжньою катастрофою, каже відомий американський вчений-гідролог Пітер Глейк, передає Голос Америки, інформує UAINFO.org.

Він разом з іншими світовими вченими у спільному дослідженні, опублікованому в березні цього року, попереджав про ризики, які становить війна Росії в Україні для водних ресурсів та водної інфраструктури.

Зокрема, вчені застерігали, що раптова втрата води в Каховському водосховищі може загрожувати охолодженню ЗАЕС і призвести до сценарію, схожого на аварію на японській атомній електростанції в Фукусімі, коли цунамі пошкодило лінії електропостачання, що викликало перегрів трьох із чотирьох реакторів на станції. Це призвело до одного з наймасштабніших ядерних інцидентів в історії. Також, застерігали тоді вчені, Каховське водосховище є джерелом води для однієї з найбільших іригаційних систем в Україні та Європі.

Сьогодні МАГАТЕ заявило, що спостерігає за становищем на Запорізькій АЕС і не виявила безпосереднього ризику для безпеки станції немає.

ЗСУ підійдуть до Криму протягом місяця, в Донецьк можуть зайти хоч завтра – Світан

Російське військове командування вважає, що ЗСУ підійдуть впритул до Криму вже через місяць. І це дійсно цілком можливо. Таку думку висловив військовий експерт Роман Світан, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Так, коментуючи інформацію про мінування противником території заводу "Кримський титан" в Армянську, Світан висунув припущення, що росіяни готуються підірвати його в разі підходу ЗСУ. Хімічне зараження місцевості дозволить значно уповільнити просування української армії в північній частині Криму, хоча і не зупинить його.

"Раз почали мінувати підходи до кримскомв "Титану"... раз почали це, роблять зараз, це значить ось вони чекають [приходу ЗСУ до рубежів Криму]. Ну буквально тижні. Ніхто не буде за рік мінувати те, на чому сам сидиш, немає сенсу навіть за місяць. (...) Вони точно знають що не втримають українські війська [в Запорізькій і Херсонській області], якщо вони підуть на прорив", – вважає Світан.

Сирський: Російські окупанти втрачають позиції під Бахмутом. ВІДЕО 

На Бахмутському напрямку Сили оборони України продовжують подальший рух на флангах.

Про це командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський повідомив у Telegram, інформує UAINFO.org.

"Бахмутський напрямок. Сили оборони продовжують рух вперед на флангах, ворог втрачає позиції під Бахмутом", – повідомив Сирський. 

Також він оприлюднив відео і додав, що на місці працює 3 окрема штрумова бригада. 

Жінка з двома дітьми на даху благають про допомогу: мережу вразили кадри з окупованих Олешок після підриву Каховської ГЕС. ВІДЕО

У тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині після підриву росіянами Каховської ГЕС сталася критична ситуація. Місто практично пішло під воду, а люди марно чекають на допомогу. 

У мережі з'явилося відео з жінкою з двома дітьми, які вже близько доби сидять на даху будинку без води і харчів і благають про порятунок. Відчайдушні спроби українців, що опинилися у пастці, сигналізувати про те, що потребують порятунку. Відео зняли аеророзвідники однієї з артбригад на півдні, які просять допомогти врятувати людей, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Бійці однієї з артилерійських бригад ЗСУ, що нині захищають Україну на південному напрямку, під час польоту БпЛА виявили на даху одного з будинків у тимчасово окупованих Олешках жінку з двома дітьми.

Вони, побачивши дрон, почали відчайдушно сигналізувати, що потребують допомоги. На відео, знятому за допомогою БпЛА, видно лише одну дитину з двох. Якоїсь миті хлопчик починає плакати, жінка теж втирає рукою сльози.

За оцінками військових, жінка і діти вже близько доби сидять без води та харчів. Захисники закликають тих, хто має можливість вивезти родину у безпечне місце, спробувати врятувати людей.

Сергій Ребров офіційно очолив національну збірну України з футболу 

49-річний вітчизняний фахівець Сергій Ребров став новим головним тренером національної збірної України з футболу.

Презентація наставника триває нині у київському Будинку футболу, передає Укрінформ, інформує UAINFO.org.

Раніше на клубному рівні у якості тренера Ребров працював з київським «Динамо» (2014-2017 роки), командою «Аль-Ахлі» із Саудівської Аравії (2017-2018), угорським «Ференцварошем» (2018-2921) та клубом «Аль-Айн» з ОАЕ (2021-2023). 

Більшість ігрової кар'єри Сергій Ребров провів у складі «Динамо». Грав на позиції форварда і є другим бомбардиром в історії чемпіонатів України,  а також став першим гравцем, який забив в матчах національної першості сто м'ячів. 

За національну збірну України форвард зіграв 75 матчів (15 голів).

Танцювала на даху будівлі: Руслана опублікувала архівне відео з Каховської ГЕС, зняте до повномасштабної війни 

Українська співачка Руслана опублікувала архівне відео з Каховської ГЕС, зняте у 2019 році для фільму про чисту енергетику.

Минуло понад доби з моменту, коли російські війська підірвали Каховську ГЕС. Руслана поділилася зворушливим відео, в якому танцює на даху будівлі Каховського водосховища.

"Це ще одна демонстрація того, як Росія і Путін спричиняють катастрофи глобального масштабу! Я закликаю міжнародне співтовариство сприяти евакуації цивільного населення і надати всю необхідну допомогу, щоб мінімізувати кількість людей, які постраждали від цього акту терору. Я не можу не акцентувати увагу на тому, наскільки руйнівною може бути повінь такого масштабу. У 2008 році під час повені в Карпатах кожна хвилина була вирішальною. Саме зараз усі міжнародні організації, включно з ООН, мають відкласти другорядні справи та об'єднатися для надання термінової допомоги тим, хто опинився в зоні затоплення. У 2019 році на Каховській ГЕС знімали епізод фільму про чисту енергетику. А ці кадри — тепер просто архівні кадри…", — написала співачка.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини