MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 червня 2023

73 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 12 червня.

ЗСУ звільнили від окупантів Сторожове на Донеччині: у селі підняли український прапор. ВІДЕО 

Сили оборони України звільнили від російських загарбників ще один населений пункт Донецької області. Державний прапор знову замайорів у селі Сторожове Волноваського району, інформує UAINFO.org.

Про це  повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр: "Державний прапор знову майорить над Сторожовим, і так буде з кожним населеним пунктом, поки ми не звільнимо всю українську землю. Дякуємо 35 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського. Далі буде... Слава Україні!".

На Бахмутському напрямку військові просунулись ще на 700 метрів – Череватий

Сили оборони на Бахмутському напрямку впродовж доби пройшли на флангах до 700 метрів, посунувши російських загарбників.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий, передає кореспондент Укрінформу, інформує UAINFO.org.

«Тут (на Бахмутському напрямку – ред.) продовжуються позиційні бої. Ворог намагається, але безрезультатно, також пробувати контратакувати. За цю добу відбулося загалом три боєзіткнення на цьому напрямку, 249 разів ворог бив по наших позиціях різними типами артилерії, 2 авіанальоти здійснив. Ми в свою чергу продовжували контратакувати там, де були можливості, і на флангах пройшли від 250 до 700 метрів, посунувши ворога», - підкреслив речник.

При цьому, за його словами, українські військові знищили 66 російських загарбників, ще 86 поранили, трьох взяли в полон. 

«Також було знищено дві бойові машини піхоти ворога, дві бойові машини десанту, БТР, два самохідних міномети «Нона», гаубиця Д-30, протитанковий ракетний комплекс і польовий склад з боєприпасами», - повідомив речник.

З Донецька вийшли війська РФ: Світан сказав, де розташувалися 

З тимчасово окупованого Донецька вийшли війська РФ і розташувалися по напівпериметру міста.

Супротивник знаходиться біля міста, контратакує й намагається вести наступальні дії, розповів військовий експерт Роман Світан російській журналістці Юлії Латиніній. За його словами, ворогові раніше вистачало сил для того, щоб "проявляти активність" в районі Донецька і при цьому в самому місті залишати війська, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Донецьк зараз порожній знову, до речі. Знову Донецьк порожній. З Донецька вийшли всі війська і розташувалися зараз... по півпериметру Донецька. В основному, - це в районі Авдіївки, Красногорівки та Мар'їнки. І там також намагаються наступати... - під Мар'їнкою, на Авдіївці намагаються контратакувати", - зазначив співрозмовник.

Світан підкреслив, що українські воїни атакують, а противники контратакують. "...там досить потужні таки контратаки, вони ще можуть їх організовувати... раніше їм вистачало сил проводити наступальні операції по периметру Донецька, і Донецьк був... повний від російських військ, а зараз він реально порожній. Зараз всі війська залучені до контратак і наступальних операцій у районі Донецька...", - додав експерт.

"Це складна формула": Грозєв дав прогноз, коли може закінчитися гаряча фаза війни в Україні, і назвав ключовий фактор успіху 

Існує ймовірність, що гаряча фаза російсько-української війни закінчиться вже в 2023 році. Однак це можливо лише в тому випадку, якщо активна й ефективна військова допомога Заходу Україні продовжиться, а події розвиватимуться в тому ж ключі та в такому ж темпі, що й зараз.

Таку думку в інтерв'ю "Радіо Свобода" озвучив відомий болгарський журналіст-розслідувач, керівник видання Bellingcat Христо Грозєв. Запис розмови був оприлюднений у YouTube, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Це дуже складна формула, яка може дати відповідь "3х або 14у". Все реально залежить значною мірою від того, наскільки Захід, світ продовжить допомагати Україні, а це залежить і від їхніх [результатів] виборів в Америці. Але якщо все буде йти тим ходом, яким ми зараз спостерігаємо, то я бачу кінетичну перемогу України до кінця цього року", – стверджує розслідувач. 

Грозєв робить висновок з інформації, отриманої від власних джерел, у тому числі від агента у приватній військовій компанії "Вагнер". Із ним журналіст "періодично спілкується, щоб отримати їхню точку зору".

Виробник Patriot анонсував передачу Україні додаткових систем ППО: названо терміни і кількість 

Компанія-виробник систем протиповітряної оборони Patriot Raytheon Technologies планує передати Україні додаткові системи ППО. Йдеться про 5 ЗРК до кінця наступного року.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal із посиланням на заяву виконавчого директора компанії Грега Гейса. Також анонсовано збільшення виробництва до 12 систем на рік, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Ми були дуже здивовані його ефективністю", – зазначив Гейс, коментуючи роботу Patriot.

Нагадаємо: раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що для захисту від атак окупантів Україні потрібно 50 батарей Patriot. Тільки тоді ворог втратить можливість залякувати населення нашої держави.

На зустрічі Європейської політичної спільноти у Молдові 1 червня глава держави закликав партнерів передати українській армії сучасні винищувачі. Водночас він наголосив, що до моменту отримання бойових літаків Україну потрібно захистити великою кількістю систем ППО, зокрема Patriot.

Помер екс-прем'єр Італії Сильвіо Берлусконі

Колишній прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі помер у міланській лікарні Сан-Рафаеле у віці 86 років.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Corriere della Sera, інформує UAINFO.org.

Нагадаємо, у п'ятницю Берлусконі госпіталізували. Лікарі стверджували, що це не було пов'язано із критичною ситуацією.

Зазначалося, що Берлусконі перебував у звичайній палаті. Він сам прибув до лікарні.

Його госпіталізували до лікарні Сан-Раффаеле в Мілані, звідки його виписали 19 травня після 45 днів перебування в стаціонарі.

Перед тим 86-річного політика терміново доставили до лікарні 5 квітня й залишили в реанімації понад 10 днів. Після госпіталізації лікарі повідомили, що Берлусконі хворий на хронічний мієломоноцитарний лейкоз – рак крові.

У ГУР розповіли, чи має Лукашенко двійників 

Ні для кого не секрет, що кремлівський диктатор Владімір Путін має декілька двійників. Однак те саме сказати про його друга-злочинця Лукашенка не можна.

На цьому, зокрема, наголосив представник української воєнної розвідки Андрій Юсов, в інтерв'ю УП, пише 24 Канал, інформує UAINFO.org.

За даними ГУР, у самопроголошеного президента Білорусі двійників немає.

Юсов вважає, що причина полягає в тому, що білоруський диктатор занадто нетиповий.

"Він не довіряє (двійникам – 24 Канал) і зовнішність дуже нетипова, тому, окрім українських пародистів, ніхто не міг би претендувати на цю роль", – пожартував Юсов.

Колишній міністр фінансів США припустив кінець епохи долара: коли це станеться 

Колишній міністр фінансів США Ларрі Саммерс (працював за президентства Білла Клінтона) заявив, що долар може втратити статус головної резервної валюти. Однак це може статися лише внаслідок падіння авторитету США та надмірних боргів, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

"Історія дає однозначну відповідь: долар може втратити статус резервної валюти, але коли це станеться, у нас будуть серйозніші проблеми. Тому що якщо долар втратить свій статус, то тільки в результаті падіння авторитету і впливу США у світі. І тому, що ми влізли у непідйомні борги", – цитує колишнього міністра ВВС.

Долар, як і раніше, має величезні переваги як міжнародну валюту, в основному завдяки гігантським, ліквідним і добре функціонуючим фінансовим ринкам. Проте збереження цих передумов не обумовлено.

Читайте також: Чи страшний дорогий долар для України?

Країнам із гігантським профіцитом торгівлі, на кшталт Китаю чи Саудівської Аравії, просто нікуди більше подіти накопичення. У світі немає доступних і ліквідних альтернатив доларовим активам вкладення трильйонів.

Деякі відомі експерти стверджують навіть, що гегемонія долара шкодить США, а статус емітента головної світової резервної валюти – тягар, а не привілей.

"Укрзалізниця" в пілотному режимі відкрила продаж квитків до жіночих купе: перелік маршрутів, на яких доступна дана опція 

АТ Укрзалізниця в пілотному режимі запустила продаж квитків у жіночих купе. Подорожі у вагонах нового формату будуть доступні з 30 червня.

Про це повідомили в Telegram-каналі УЗ, інформує UAINFO.org

Придбати квиток можна виключно через мобільний застосунок. Щоб отримати доступ до функції, необхідно оновити додаток, зазначили в компанії.

Жіночі купе будуть відповідно марковані у застосунку, а посадка на куплені місця буде доступна виключно жінкам та дітям до 6 років.

"Вартість проїзду в жіночих купе не відрізняється від звичайної, кількість квитків на одне замовлення так само обмежена чотирма", – розповіли в УЗ.

На час пілотного режиму, придбати квиток у купе для жінок можна буде на потяги чотирьох маршрутів:

  • № 81 Київ — Ужгород;
  • № 41 Дніпро — Трускавець;
  • № 75 Київ — Кривий Ріг;
  • № 15 Харків — Ясіня.

Саме ці потяги є "лідерами" за кількістю зареєстрованих конфліктних випадків з початку року.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини