MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 22 червня 2023

79 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 22 червня.

Україна відзначає День скорботи: що важливо знати про початок німецько-радянської війни і брехню часів СРСР про 22 червня 

У четвер, 22 червня, Україна відзначає День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

Цей пам’ятний день відзначається в Україні з 2000 року в день початку німецько-радянської війни як частини подій Другої світової, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Війна між гітлерівською Німеччиною та Радянським Союзом тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Російська пропаганда називає її «Великою вітчизняною», тоді як Друга світова війна охоплює значно більший проміжок часу, з 1 вересня 1939 року до 2 вересня 1945-го.

Через вісім десятиліть Росія, яка вважає себе спадкоємицею СРСР і зусиллями пропаганди намагається «привласнити» перемогу у Другій світовій, знову принесла в Європу повномасштабну криваву війну. І після нападу на Україну в 2014 році, і особливо з початком вторгнення в лютому 2022-го РФ фактично повторює на українській землі найстрашніші злочини нацистської Німеччини.

NV нагадує кілька радянських і російських історичних міфів про події 22 червня 1941-го та років, які передували цій даті.

Чому для України і українців Друга світова розпочалася не 22 червня

Радянська історіографія намагалася нав’язати думку про те, що Друга світова війна для українського народу та інших націй СРСР розпочалася від моменту агресії Третього Рейху проти СРСР 22 червня 1941 року.

Насправді ж участь українців у Другій світовій війні не обмежувалася періодом протистояння між СРСР і Німеччиною в 1941—1945 роках. Друга світова війна від самого свого початку восени 1939 році відбувалася на території сучасної України.

Ще до початку Другої світової війни, 14—18 березня 1939 року, українці Карпатської України воювали за власну свободу з Угорщиною, яку підтримувала гітлерівська Німеччина. Коротка боротьба Карпатської України коштувала, за різними даними, від 2 до 6,5 тисяч життів її захисників.

Світ знайде спосіб ліквідувати Путіна, якщо він не припинить погрожувати ядерною зброєю, – Зеленський

Світ знайде спосіб як позбавити російського диктатора Володимира життєдіяльності, якщо він не припинить погрожувати ядерною зброєю.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на президента України Володимира Зеленського в інтерв'ю ВВС, інформує UAINFO.org.

Він заявив, що Путін небезпечний для України ще з 2014 року, коли він окупував перші наші території. Проте диктатор став ще небезпечнішим з 24 лютого, коли розпочав повномасштабну війну.

"Людина, яка абсолютно відкрито сказала про війну і про знищення українців. Небезпечнішим, я вважаю, не можна бути", - сказав президент.

При цьому, за словами Зеленського, ніхто не може дати стовідсоткових прогнозів щодо того, чи застосує Путін ядерну зброю. 

"Я можу сказати свою думку. Я вважаю, що він боїться за своє життя. Я вважаю, що якщо він не припинить погрожувати світу ядерною зброєю, світ знайде формат, як позбавити його життєдіяльності. Це дуже небезпечно, і тому він обережно робить ці меседжі", - сказав він.

ЗСУ вдарили по Чонгарському мосту на кордоні з Кримом. ФОТО 

Українські воїни вдарили по мостах на кордоні Криму та Херсонської області. За повідомленням окупантів, "прилетіли" ракети Storm Shadow.

Як повідомив гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо, знищено дорожнє покриття кількох мостів, зокрема автомобільного моста у Чонгарі, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"За попередньою оцінкою, використовувалися англійські ракети Storm Shadow. На мостах пошкоджено дорожнє покриття. Жертв серед людей немає", - пише Сальдо, пообіцявши відновити рух транспорту "найближчим часом".

Натомість гауляйтер Криму Сергій Аксьонов підтвердив удар тільки по Чонгарському мосту. Про застосування Storm Shadow колаборант не згадав.

"Вночі було завдано удару по Чонгарському мосту. Постраждалих немає. Наразі вибухотехніки проводять експертизу для оцінки типу боєприпасу. Профільні служби розпочали обстеження дорожнього полотна", - заявив Аксьонов.

У Києві в 16-типоверхівці стався вибух: одна людина загинула, двоє постраждало. ФОТО

У Києві в багатоповерхівці по вул. Малишка в Дніпровському районі стався вибух.

Як повідомили в ДСНС, в даний час тривають роботи з ліквідації наслідків вибуху у багатоповерхівці, інформує UAINFO.org.

"О 3:45 У Дніпровському районі по вул. Малишка стався вибух у 16- поверховому житловому будинку, попередньо газу, на 7 поверсі з подальшим руйнуванням конструкцій", - розкрили деталі у відомстві.

За попередньою інформацією, внаслідок вибуху у 16-поверхівці зруйновано 4 та пошкоджено 6 квартир. Врятовано 18 осіб, двоє людей постраждали.

Триває гасіння пожежі на 7 та 8 поверхах за допомогою пожежної та спеціальної висотної техніки, а також пошук потерпілих. 

О 05:45 пожежу на місці вибуху локалізовано.

О 6:35 мер Києва Віталій Кличко повідомив, що під завалами в пошкодженій частині 16-ти поверхового будинку в Деснянському районі, де стався вибух,  рятувальники виявили тіло одного загиблого. 

Ймовірно, у багатоповерхівці вибухнув газовий балон, оскільки у будинках понад 10 поверхів централізованого газопостачання не буває.

"До останнього українця": Путін зробив цинічну заяву про війну, звинувативши у всьому Захід 

Російський диктатор Володимир Путін вкотре підкреслив свій намір продовжити безглузду, але жорстоку війну, використовуючи власних солдатів як звичайний ресурс. Водночас він невпинно стверджує, що винен у всьому Захід і саме світові лідери провокують подальші бої.

Слова диктатора передають пропагандистські ЗМІ. У своїй звичній манері демонстративного спокою та цинізму сучасний фюрер вказав на фактори, що нібито впливають на тривалість війни в Україні, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Мобілізаційний резерв України не є безмежним, схоже, що західні країни готові воювати до останнього українця", – зауважив Путін.

"Вкид" ворога. Пропагандисти поширили скріншот "ізраїльського паспорта" Олени Зеленської: у ЦПД пояснили, чому це фейк 

Пропагандистські Telegram-канали поширюють інформацію про те, що перша леді України Олена Зеленська під час свого візиту до Ізраїлю нібито отримала ізраїльський паспорт, передає NV, інформує UAINFO.org.

Як доказ пропагандисти публікують скан «документа». У Центрі протидії дезінформації пояснили, чому це фейк, і вказали на безліч помилок, яких припустилися окупанти. Також наголошується, що подібні фейки спрямовані на підвищення недовіри українського суспільства до представників органів державної влади.

«Проаналізувавши опубліковане фото Центр протидії дезінформації повідомляє, що це черговий інформаційний «вкид» ворога», — зазначається на офіційному сайті ЦПД.

Зокрема, на так званому паспорті різні шрифти, це вказує на те, що дати і написи були вирізані з різних документів або зображень. Крім того, дата закінчення терміну дії «паспорта» (18.06.2023) минає раніше, ніж він був «виданий» (19.06.2023), а фото, зображене на «документі», взяте з Telegram-каналу Зеленської.

Крім цього, формат «паспорта» застарілий і неактуальний, а слова на івриті написані неправильно.

Кім про можливе призначення главою КМВА: "Перший раз про це чую, обговорювати не готовий"

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім не підтвердив інформацію щодо його можливого призначення новим головою Київської міської військової адміністрації.

Про це він заявив у коментарі LB.ua, інформує UAINFO.org.

"Перший раз про це чую", – сказав Кім.

На уточнювальне запитання, яким буде його рішення, якщо від ОП все ж буде така пропозиція, Кім додав: "Я не готовий це обговорювати".

Нагадаємо, раніше джерела Цензор.НЕТ повідомляли, що новим головою КМВА може стати очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.  

Все залежить від Криму: Арестович про можливий ядерний удар Путіна 

Імовірність застосування ядерної зброї Росією залежить від того, чи зайдуть ЗСУ до Криму.

Таку думку висловив колишній радник Офісу президента Олексій Арестович у розмові з російським журналістом та правозахисником Марком Фейгіним, передає ТСН,  інформує UAINFO.org.

"Я вважаю, що ймовірність застосування (ядерної зброї – Ред.) є. Головною умовою є захід українських Збройних сил у Крим. Точніше, не умовою, а критичною точкою. Тому що Крим – це перлина в короні Путіна... Він спробує вдатися до ядерного шантажу, приведенням, наприклад, до підвищеної бойової готовності, погрозами, відповідними спробами впливати на світову спільноту... Ядерного блефу буде багато", – каже Арестович. 

На його думку, застосування ЯЗ Росією може відбутися лише за певних виняткових умов. Насамперед дуже важливо, що Китай, Індія та Туреччина дуже сильно проти цього.

Розшукуваний НАБУ ексглава Фонду держмайна Сенниченко зареєстрував фірму в Іспанії – розслідування УП

Ексглава Фонду державного майна та втікач Дмитро Сенниченко, якого детективи НАБУ підозрюють в присвоєнні 500 мільйонів гривень державних коштів, створив фірму в іспанській Валенсії.

Про це йдеться в розслідуванні Української Правди, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Журналістам вдалося отримати витяг з іспанського реєстру, в якому зазначено, що в грудні 2022 року колишній очільник Фонду держмайна України зареєстрував компанію під назвою NEWFORM LAB. За даними з реєстру, фірма зареєстрована в житловому комплексі на околицях іспанського міста Валенсія.

Розслідувачі не змогли зафіксувати чиновника-втікача Сенниченка за наявною адресою. Однак на дзвінок журналістів до цього комплексу, вони отримали відповідь українською мовою, що такої людини немає і не було.

Також виявилося, що ані ексглава відомства, ані його дружина не володіють апартаментами, де зареєстрована компанія. Згідно з даними місцевого реєстру, ця житлова площа перебуває у власності громадянки Іспанії з 2006 року.

Ексглава Фонду держмайна Дмитро Сенниченко очолював відомство з вересня 2019 до лютого 2022 року. За цей час правоохоронці відкрили проти нього шість кримінальних проваджень за цілим рядом епізодів — від недостовірного персонального декларування до доведення підприємства до банкрутства і порушення процедур приватизації.

Зірка "Кухні" Кузнєцова припустила, чому донька Сумської залишається в Росії: ми не спілкуємося так, як раніше

Актриса родом із Києва, донька народної артистки України Ольги Сумської Антоніна Паперна після повномасштабного вторгнення залишилася жити в Росії разом із чоловіком-росіянином, актором Володимиром Ягличем. Колега Антоніни, зірка серіалу "Кухня" Катерина Кузнєцова, яка на відміну від подруги після 24 лютого залишила країну-терористку, висловилася про її позицію.

Як зізналася Кузнєцова, вона зараз не так близько спілкується з Паперною, проте 1 червня телефонувала колезі, щоб привітати з днем народження. Про ймовірні причини мовчання дочки Сумської знаменитість розповіла в інтерв'ю Славі Дьоміну для його YouTube-каналу, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Я привітала її з днем народження. Ми не спілкуємося так, як раніше. Ми й раніше не дуже спілкувалися, тому що у неї сім'я, у мене була робота. Але ми все одно одна до одної з повагою ставилися, вітали одна одну", – розповіла актриса.

Саме через сім'ю, як припускає Кузнєцова, українка зайняла мовчазну позицію і не поспішає залишати країну-агресорку. Ось уже півтора роки Паперна ігнорує кровопролитну війну на Батьківщині, хоча, як стверджує Сумська, дочка все розуміє та усвідомлює. Тим часом зірка "Кухні" не відкидає, що Володимир Яглич не поділяє поглядів дружини.

Читайте також: Зірка серіалу "Кухня" Катерина Кузнєцова розповіла про сварки з чоловіком-росіянином через війну в Україні

"Думаю, вона там через дітей, звичайно. У неї маленька дитина. Можливо, там чоловік по-іншому налаштований. Я не торкалася з нею цієї теми. Не впевнена, що вона зі мною б про це говорила, бо вона така дівчина, закрита. Вона не може тобі все викласти", – поділилася Катерина.

Нагадаємо, зараз Антоніна Паперна з чоловіком та дітьми перебувають у Москві. Про війну в Україні публічно мама двох дітей – 4-річної доньки Єви та 2-річного сина Данила – не говорить. В одному зі своїх інтерв'ю Ольга Сумська пояснила, що дочка знає про всі жахіття, що відбувається в Україні, але "в умовах страшного терору" не може говорити про це.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube 

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини