MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 29 червня 2023

88 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 29 червня.

ЗСУ вдалося перехопити стратегічну ініціативу, українські сили просуваються – Залужний 

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що українським силам вдалося перехопити стратегічну ініціативу на фронті.  

У Telegram Залужний повідомив, про телефонну розмову з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Залужний і Міллі обговорили ситуацію на фронті, інформує UAINFO.org.

«Нам вдалося перехопити стратегічну ініціативу, Сили безпеки і оборони України продовжують ведення наступальних дій, є просування", – повідомив Залужний генералу Міллі.

Головнокомандувач ЗСУ додав, що російські війська чинять потужний опір, водночас зазнають великих втрат.

Попри це, ворог намагається втриматися на позиціях за рахунок суцільного мінування місцевості, додав він.

Також Залужний розповів про актуальні потреби українських військових в озброєнні, боєприпасах і засобах розмінування та подякував генералу Міллі за пакет військової допомоги, про який США оголосили напередодні.

У Краматорську завершили аварійно-рятувальні роботи: кількість загиблих знову зросла 

Аварійно-рятувальні роботи у кафе Краматорська Донецької області, куди армія Російської Федерації вдарила ракетою, завершені. Всього загинуло 12 осіб.

Про це повідомили у ДСНС України, інформує UAINFO.org

Вранці, 29 червня, з-під завалів деблоковано тіло ще одного загиблого.

"В цілому загинули 12 осіб, в тому числі три дитини, постраждали 60, в тому числі дитина, і врятовані 11 осіб, з них сім - підрозділом ДСНС", - йдеться у повідомленні рятувальників.

Аварійно-рятувальні роботи офіційно завершені. 

27 червня 2023 року росіяни вдарили по центру Краматорська і по селищу біля міста з балістичних ракетних комплексів "Іскандер". Станом на вечір 28 червня було відомо про 11 загиблих.

Крім того, поранення отримали 60 осіб, у тому числі восьмимісячний малюк та троє громадян Колумбії. 

"Вагнерівці" більше не воюватимуть в Україні, – Буданов

Серед наслідків "заколоту Вагнера" для України значущими є компрометація російського керівництва та те, що підлеглі Євгена Пригожина більше не воюватимуть проти нашої держави.

Про це заявив очільник ГУР МО Кирило Буданов, передає UAINFO.org із посиланням на УП.

"Ми отримали компрометацію російського керівництва. В черговий раз зруйновано міф про непохитність російського режиму. Було нанесено втрати військово-космічним силам РФ. А ще – ПВК "Вагнер" більше не братиме участь у бойових діях на території України. А це найефективніший підрозділ РФ, який вмів досягати успіху за будь-яку ціну", - зазначив він. 

Купівля дорогих авто та вілли в Іспанії: скандальним одеський військкомом зацікавилась прокуратура 

Офіс генерального прокурора повідомив, що перевіряє причетність скандального одеського військкома Євгена Борисова щодо ухилення від військової служби, незаконного збагачення та перевищення службових повноважень. 

Про це йдеться у повідомленні Офісу генерального прокурора, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

За даними прокуратури, відкрито провадження за фактами можливого незаконного збагачення, ухилення від військової служби та перевищення службових повноважень колишнім керівником Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ст. 368-5, ч. 4 ст. 409, ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Слідство встановлює дані оприлюднені у ЗМІ щодо того, що родина скандального ексвійськкома з Одеси під час воєнного стану придбала дорогі автомобілі та віллу в Іспанії на загальну суму 196 млн грн., що не відповідає їхньому реальному доходу. 

"Для підтвердження цієї інформації здійснюється комплекс слідчих та процесуальних дій, а також направлено до компетентних органів Королівства Іспанії, Республіки Молдови, Румунії, Туреччини запити про міжнародну правову допомогу", - повідомили у прокуратурі. 

Financial Times про арешт Суровікіна: Він перший, але не єдиний. Путін наводить лад у владі 

Видання Financial Times повідомляє з посиланням на три джерела про арешт російського генерала Сергія Суровікіна. На думку видання, він перший, але не єдиний, хто буде позбавлений волі внаслідок заколоту Пригожина.

Про це йдеться в публікації FT, інформує Цензор.НЕТ, інформує  UAINFO.org.

За словами джерел, від Суровікіна нічого не чути вже кілька днів. При цьому незрозуміло, чи його заарештували після провалу повстання бойовиків ПВК "Вагнер" під проводом Євгена Пригожина, чи лише затримали, щоб допитати. 

За повідомленням FT, Путін після повстання Путін розпочав операцію з очищення керівництва російських спецслужб. Його мета - позбутися критиків, відновити порядок та свій авторитет. 

В останні кілька днів, пише видання, з публічного простору зникли багато тих, хто симпатизував "Вагнеру" й критикував російське військове керівництво. Натомість лояльні Путіну військові керівники - такі, як міністр оборони Сергій Шойгу - отримали додаткові можливості для публічних заяв та виступів.

Невдалий бунт Пригожина: як Китай буде використовувати слабшого Путіна 

Пекін, ймовірно, стане обережнішим щодо російського лідера Володимира Путіна та майбутньої стабільності його уряду. Однак зв'язки між Китаєм і Росією залишаться міцними навіть після невдалого заколоту найманців “Вагнера”. 

Про це повідомляє Al Jazeera, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Пекін, як і багато інших урядів, здебільшого мовчав 24 червня, коли війська найманців Пригожина рушили до Москви після захоплення південного російського міста Ростов-на-Дону.

Наступного дня, коли бунт вщух і Пригожин погодився на вигнання до Білорусі, Китай опублікував заяву. Міністерство закордонних справ назвало інцидент “внутрішньою справою Росії” і заявило, що підтримує спроби Росії “утримувати національну стабільність і досягти розвитку і процвітання”. 

Державні ЗМІ, які приділили мало часу суботнім подіям, також підхопили тему стабільності, зазначивши швидке вирішення кризи урядом Путіна.

І все ж, незважаючи на те, що публічні повідомлення применшували події вихідних, повстання, ймовірно, змусило нервувати високопосадовців Китаю, включаючи президента Сі Цзіньпіна, сказала Елізабет Вішнік, старший науковий співробітник Східноазіатського інституту Уезерхеда Колумбійського університету.

Зубов: У Путіна в червні 2023 істотно менше сил, ніж у Гітлера в липні 1944-го

Безпосередньо з дня заколоту Пригожина абсолютно незрозумілою була роль армії в цьому заході. Армія не виступила проти заколоту. І в Ростовській, і у Воронезькій області великі прифронтові військові з'єднання пропустили заколотників без жодного пострілу, пише у своєму блозі російський історик і політолог Андрій Зубов, інформує UAINFO.org.

Тепер поширюються чутки про затримання або, щонайменше, ізоляцію генерала Суровікіна — фактичного командувача російських військ в Україні. Якщо це так, то можна з упевненістю сказати, що заколот Пригожина — це тільки надводна частина величезної крижаної гори широкої військової змови проти Путіна і його ближнього кола. Було зручно не залучати регулярні війська в «марш справедливості». Чорну справу захоплення влади й усунення Путіна за нейтралітету армії мали зробити найманці, а вже потім виступили б генерали.

У цьому випадку йдеться не про збереження і легалізацію Вагнера — що генералам до Вагнера? — він їхній конкурент, а про зміщення нездалої у війні групи Путіна і про вихід з української війни без втрати обличчя.

Звідси й контакти змовників з американською розвідкою, про що майже відкрито заявляють і Джон Кірбі, і Ентоні Блінкен, розповідаючи, що американська розвідка в деталях знала про підготовку заколоту, але довірила свої дані лише кільком конгресменам і чиновникам, допущеним до вищого рівня державної таємниці.

Усе це дуже нагадує невдалу антигітлерівську змову 20 липня 1944 року в Німеччині. Її влаштували не переконані антинацисти, не ліберальні політики, які звідкись взялися, а генерали й офіцери Вермахту, які вірно служили Гітлеру, поки його божевільні плани успішно здійснювалися. Ці німецькі генерали й офіцери щосили сприяли нацистській авантюрі, поки не переконалися, що вона провалена.

У Німеччині на фестивалі росіянка побила українку, бо "гинуть окупанти": організатори цинічно відреагували 

У Німеччині під час танцювального фестивалю в Дюссельдорфі росіянка накинулась на українку - побила її та облила водою. Громадянка країни-агресорки обзивала українців "нацистами" та звинувачувала у загибелі російських окупантів, які прийшли зі зброєю на територію України. 

Про це повідомила у Facebook Юлія Федорова, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Вона зазначила, що її подруга вперше після початку повномасштабної війни Росії проти України виїхала за кордон, щоб взяти участь у танцювальному фестивалі. Проте на захід також допустили громадян Росії. Під час цього неадекватна громадянка країни-терористки накинулась на українську учасницю - побила її та облила водою. Росіянці не сподобалось, що українці захищаються у своїй державі від окупантів, бо "мовляв через це гинуть росіяни". 

"Моя подруга була шокована і втратила дар мови, в той час як росіянка істерично кричала на неї. Згодом я дізналася, що росіяни також облили мою подругу водою і вдарили по голові", - наголошує Юлія Федорова. 

Авторка допису також засудила реакцію організаторів фестивалю. 

"Реакція організаторів була грубою - вони навіть не спробували розібратися, що сталося, і попросили обидві сторони розійтися. Що було абсолютно несправедливо по відношенню до людини, яку безпідставно образили", - написала вона. 

В Мукачеві релокований харків'янин побив місцевого жителя за зауваження щодо російської мови. ФОТО, ВІДЕО 

В Мукачеві релокований харків'янин побив місцевого жителя через те, що той зробив йому зауваження щодо російської мови. Справу з обвинувальним актом вже скеровано до суду. Фігуранту загрожує до п’яти років обмеження волі. 

Про це повідомила пресслужба Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, інформує UAINFO.org.

Інцидент трапився 11 червня на вулиці Духновича. На місце події виїжджали наряд поліції та слідчо-оперативна група, які встановили, що між чоловіками виник конфлікт через те, що мукачівець зробив зауваження перехожому за мову якою він спілкується.

Подружжя ледь не загинуло під час відпочинку у хамамі на Закарпатті, а адміністрація виставила їм рахунок у 20 тисяч гривень: що сталося 

Подружжя Христини та Віталія Битовичів було на відпочинку в одному з готелів Яремче. Там вони вирішили залишитися лише на ніч, тому бронювали номер швидко. Однак згодом стало зрозуміло, що до вибору готелю потрібно ставитися більш прискіпливо.

Що з ними сталося, жінка розповіла на своїй сторінці в Instagram, інформує UAINFO.org з посиланням на РБК-Україна. 

У день заселення пара вирішила відвідати хамам на території готелю. Проте коли чоловік і дружина захотіли вийти, зробити цього не змогли - двері не відчинялися.

Подружжя почало кликати на допомогу, але ніхто не прийшов.

"Я кричала так гучно, що в мене лопнули капіляри в очах. Або від того, що я перегрілася в сауні. Ми продовжували стукати у двері та кликати на допомогу. У мене всі руки в синцях від того, що я з усіх сил стукала у двері", - пише Христина.

За словами жінки, пара відчула, що починає задихатися.

"Мені вже було складно дихати, і я опустилася на підлогу та намагалася ловити повітря через маленьку щілину, але вже задихалась. Віталік сказав, що він задихається теж і вже не має сил чекати", - згадує вона.

Чулпан Хаматова відповіла росіянам, які благали її повернутися і "гарантували безпеку": Я можу стати на коліна, але не хочу 

Російська актриса Чулпан Хаматова, яка свого часу виправдала анексію Криму та окупацію Донбасу, а в 2022 році разом із дітьми переїхала до Латвії, розповіла, що її благали повернутися. Зірці готові були пробачити всі антивоєнні заклики та "гарантували безпеку".

Проте артистка не хотіла слухати жалюгідні пропозиції і залишилася при своїй думці. Її слова процитували російські пропагандисти, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

За словами Хаматової, їй телефонували люди, "повʼязані з виконавчою владою", а отже можновладці б не перешкоджали поверненню зірки.

"Спочатку кликали назад. То були директори театрів, тобто люди, пов'язані з виконавчою владою. Мені давали гарантії безпеки, казали: "Що ви, що ви. Вас так люблять. Ви стільки корисного зробили". Я навіть не слухала. Одного разу підвищила голос і накричала на людину, яка мені телефонувала: "Більше не телефонуй мені", – поділилася акторка.

Вона переконана, що може будь-якої миті повернутися до Росії, хоч тепер їй доведеться довго і щиро просити пробачення, щоб відновити там карʼєру.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини