MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 7 липня 2023

93 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 7 липня. 

ПДЧ Україні не потрібен: Клімкін спрогнозував справедливе рішення на саміті НАТО 

На черговому саміті НАТО, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня, має бути ухвалено справедливе рішення щодо України – про те, що наша країна стане членом Альянсу. Водночас вкрай важливо, щоб було озвучено чіткий й максимально конкретний план такого руху.

При цьому План дій щодо членства (ПДЧ) Україні не потрібен, оскільки він перетворився на "релікт" 1990-х років. Таку заяву в ексклюзивному інтерв’ю OBOZREVATEL зробив міністр закордонних справ України у 2014–2019 роках Павло Клімкінінформує UAINFO.org.

"На цьому саміті було б найбільш справедливо сказати, що Україна буде членом Альянсу. Але не в сенсі повторення Бухаресту, а в тому, що починається реальний процес", – наголосив він. 

Дипломат розповів, що хотів би побачити на саміті дві важливих речі. Перша – чіткий план набуття членства в НАТО. Водночас про ПДЧ вже не йдеться. "Якщо на саміті буде погоджений план, він не може бути таким, як ПДЧ, оскільки ПДЧ – це релікт 1990-х років. Його неможливо повторити в ситуації ХХІ століття і війни. Не тому, що він добрий чи поганий, а тому що він своє відпрацював", – констатував Клімкін.

ЗСУ просунулись на понад кілометр на Бахмутському напрямку, – Череватий

Українські військові просунулись на понад кілометр на Бахмутському напрямку за останню добу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого в ефірі телемарафону, інформує UAINFO.org.

"Сили оборони продовжують (на Бахмутському напрямку - ред.) утримувати ініціативу, тиснути на ворога, проводити штурмові дії, просуватись по північному та південному флангах. Зокрема, за останню добу там пройдено більше кілометра", - сказав він.

Читайте також: ЗСУ просуваються на Запорізькому напрямку і розвивають успіх під Бахмутом: карти боїв ISW

При цьому російські окупанти чинять опір. Так, вони 318 разів били по українських бійцях ствольною та реактивною артилерією, здійснили три авіанальоти.

Загалом відбулось 7 боєзіткнень, у ході яких було знищено 61 загарбника, ще 116 поранено та п'ятьох взяли у полон.

Експерти МАГАТЕ оглянули кілька об’єктів ЗАЕС, але на дах не потрапили – Ґроссі

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) оглянули кілька об’єктів Запорізької атомної електростанції, але на дах, де виявлено об'єкти, схожі на вибухівку, так і не потрапили.

Про це заявив голова агентства Рафаель Ґроссі 7 липня, передає "Радіо Свобода", інформує UAINFO.org.

"Ми маємо прогрес. Із середи по сьогодні ми змогли отримати більше доступу. Ще не на дах, але ми подали запит (окупаційній – УНІАН) владі, щоб піднятися туди", – заявив Ґроссі на пресконференції. 

Очільник МАГАТЕ також висловив впевненість, що експерти отримають такий дозвіл. Вони вже оглянули кілька інших об’єктів.

"Ми змогли здійснити огляди охолоджувальних ставків та інших місць. Як видно з моїх повідомлень, ми не побачили жодних ознак вибухівки чи мін у цих місцях", – додав він.

Атлантична рада окреслила чотири сценарії майбутнього РФ, серед них – громадянська війна

Після заколоту ПВК "Вагнер" американський аналітичний центр "Атлантична рада" (Atlantic Council) розглядає чотири сценарії майбутнього Росії.  

Про це йдеться у статті, оприлюдненій на сайті Atlantic Council, передає Укрінформ, інформує UAINFO.org.

Як зазначається, хоча безпосередня загроза заколоту для російського президента Володимира Путіна може розвіятися, у перспективі ці події неминуче відіб’ються на розвиткові РФ.

Відповідно до першого сценарію, Росією продовжує правити ослаблений Путін. Проте «фасад порядку і стабільності», який він побудував за два десятиліття свого правління, буде зруйновано. Нейтралізація Пригожина відлякує потенційних опонентів від наслідування його прикладу, але Путін змушений приділяти більше уваги стримуванню різних олігархічних груп.

Внутрішні процеси в Росії залежатимуть від воєнних дій в Україні. Путін зосереджує сили на стримуванні українського контрнаступу. Проте Україна може досягти важливих успіхів.

При цьому Путін стає дедалі залежнішим від Китаю, що закріплює статус Росії як молодшого партнера КНР.

Другий сценарій – становлення нового режиму. Влітку 1991 року прихильники жорсткої лінії Кремля здійснили спробу державного перевороту, який провалився, але президент СРСР Михайло Горбачов був ослаблений і до кінця року втратив владу.

За цим сценарієм, на Путіна чекає подібна доля. Його політична позиція зазнає непоправної шкоди та швидко погіршується. Внутрішні конкуренти вишиковуються в чергу, консолідують сили й чекають слушної нагоди для удару.

Більше, ніж у наближених до Путіна. ЗМІ розповіли про ордени ватажка ПВК "Вагнер". ФОТО 

Журналісти розповіли про велику кількість орденів та медалей на парадному піджаку власника терористичної організації ПВК Вагнера Євгенія Пригожина.

Загальна кількість нагород є значно більшою, ніж у найближчого оточення російського диктатора Володимира Путіна, пише Агентство, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

Журналісти підрахували та перелічили всі нагороди та ордени, які були розміщені на піджаку Євгена Пригожина під час обшуку в його будинку.  

Крім того, журналісти помітили іноземні нагороди, зокрема — з Центральноафриканської республіки (ЦАР) (хрест Військової доблесті, зірка За військові заслуги та орден За заслуги) та від Судану (Орден Республіки та орден Двох Нілів). Загальна кількість нагород і медалей складає 30 одиниць.

Чарльза ІІІ та Каміллу коронували вдруге: церемонія пройшла в Шотландії. ФОТО

Король Великої Британії Чарльз III та його дружина Камілла в середу, 5 липня, були короновані вдруге у Шотландії. Урочиста церемонія та служба проходили у Соборі Святого Джайлза в Единбурзі через два місяці після офіційної коронації у Вестмінстерському абатстві у Лондоні.

Чарльзу вручили скарби шотландської корони. Королівське подружжя супроводжували їхні головні спадкоємці – принц Вільям та його дружина Кейт Міддлтон. OBOZREVATEL зібрав знімки із Шотландської коронації суверена, інформує UAINFO.org.

Відомо, що народна процесія розпочалася біля Единбурзького замку та попрямувала до Західної парламентської площі біля собору. Корону, меч і скіпетр, які є почесними знаками Шотландії, на церемонію доставили у супроводі королівської гвардії та почесної варти, сформованої з військовослужбовців ВМС, армії та Королівських ВПС.

На церемонії було близько ста гостей. З промовою виступив, зокрема, перший міністр Шотландії Хамза Юсаф.

Корону із найстарішими у світі коштовностями, а також скіпетр та державний меч монарху передала олімпійська чемпіонка з веслування Кетрін Грейнджер. Зазначається, що спеціально для коронації для Чарльза III виготовили новий меч, оскільки існуючий з XVI століття став надто крихким.

Науковці показали, як будують шлюзи для порятунку Долини нарцисів. ФОТО

У Закарпатській області будують гідроспоруди на річці Хустець, аби врятувати від висихання Долину нарцисів.

Про це повідомляє у Фейсбуці Карпатський біосферний заповідник, інформує UAINFO.org.

"Науковці КБЗ разом із працівниками ПНДВ "Долина нарцисів" ім. проф. Василя Комендаря збудували чергову гідротехнічну споруду на магістральному каналі, який перетинає це природоохоронне відділення. Саме через нього відбувається найбільша втрата води, яка скидається в р. Хустець", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, для уповільнення цього процесу на каналі створено каскад дерев’яних шлюзів, який не тільки регулює стік, а й підвищує рівень ґрунтових вод, яких недостатньо. Протягом цього року заплановано збудувати не менше чотирьох гідроспоруд.

Карпатський біосферний заповідник десятиріччями докладає зусиль для вирішення цих проблем. Зокрема, в останні роки тісно співпрацює з ГО "Дунайсько-Карпатська програма" в рамках міжнародного проєкту "Врятуй Долину нарцисів", який підтримується Європейською асоціацією охорони навколишнього середовища та німецьким виробником туристичного спорядження ORTOVOX.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини