MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 11 липня 2023

73 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 11 липня. 

ЗСУ звільнили майже стільки ж території, скільки РФ захопила за півроку – аналітики 

Українські захисники в ході контрнаступних операцій з початку літа 2023 року звільнили стільки ж території, скільки армія РФ захопили більш ніж за шість місяців. Зазначається, що Сили оборони відбили понад 250 квадратних кілометри території, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Аналітики Інституту вивчення війни відзначили, що цифри в офіційних звітах Міноборони України про звільнені території відрізняються від даних ISW, тому що Київ "по-різному розраховував свій первісний контроль над територією".

"Російські сили захопили всього 282 квадратних кілометри на всьому театрі військових дій з 1 січня (2023 року - УНІАН). За п'ять тижнів українські сили звільнили майже стільки ж території, скільки російські війська захопили більш ніж за шість місяців", – йдеться у звіті. 

За інформацією експертів, з початку визвольної операції Сили оборони відбили приблизно 253 квадратних кілометри території.

"Вагнерівці" зайшли на місце зберігання ядерки, але не змогли відкрити двері – Буданов

Під час заколоту у Росії найманці ПВК "Вагнера" дійшли до бази "Воронєж-45", на якій зберігається ядерна зброя.

Про це розповів начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов у коментарі Reuters, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Згідно з опублікованими відео та інтерв'ю з місцевими мешканцями, частина бойовиків під час руху у бік Москви повернула на схід по шосе в напрямку укріпленої російської армійської бази. Однак спостереження припиняється за 100 км від ядерної бази "Воронєж-45".  

За словами Буданова "вагнерівці" пішли набагато далі. Вони досягли бази і хотіли отримати "невеликі ядерні пристрої радянських часів", щоб підняти ставки у своєму заколоті. 

"Адже якщо ти готовий битися до останнього, то це один з об'єктів, який значно підвищує ставки", – пояснив начальник української розвідки.

Єдиним бар'єром між бойовиками ПВК і ядерною зброєю виявились двері до ядерного сховища.

"Двері сховища були зачинені, і до технічної частини вони не зайшли", – зазначає Буданов.

Не треба поспішати звільняти Бахмут – Світан

Після виходу Сил оборони на панівні висоти з півночі і півдня Бахмута, в районі Берховки та Кліщіївки, місто знаходиться в оперативному оточенні, що дозволяє досить ефективно знищувати ворожі війська. 

Разом з тим поки не варто будь-що повністю оточувати Бахмут, адже є набагато ефективніший шлях для звільнення Донбасу, про що в ефірі 24 каналу заявив військовий експерт Роман Світан, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"У повне оточення воно може і не перерости. Я б сказав, що і не варто цього робити. Бахмут зараз - як полігон зі знищення російських військ. Якщо цей полігон є і працює, якщо в ньому хоча б на добу знищуємо одну-дві роти, а десь так і відбувається, 150-200 осіб ми знищуємо, немає сенсу його оточувати і рухатися, щоб ризикувати життями наших людей. Навіщо? Знищуємо і знищуємо. Перше завдання будь-якої армії - знищення противника", - сказав він. 

За словами Світана, якщо оточити і звільнити Бахмут, то потрібно буде кудись далі рухатися військам. Якщо просуватися далі у бік Попасної, то там ще одне пасмо Донецького кряжу, за яке треба буде битися з противником, що означатиме наші втрати. 

"Донбас треба оточувати по Луганську, за східним краєм Донецького кряжу. А ось тут (в районі Бахмута - УНІАН) зайняли таку позицію - дуже хороша оборонна позиція і відмінна позиція для знищення. Далі потрібно рухатися не на оточення Бахмута, а рухатися вздовж висот - від Берховки рухатися у бік Соледара по висотах, від Кліщіївки і Бахмута - на південь у бік Горлівки, через Курдюмівку... І це потрібно проробляти в районі Донецька - там вихід на висоти в районі Трудовських і районі ДАПу (Донецького аеропорту - ред.)", - сказав він.

У ГУР підтвердили ліквідацію російського командира, який запускав "Калібри" по Україні

В краснодарі знищено командира підводного човна «краснодар», причетного до ракетних обстрілів України.

Про це повідомляє ГУР, інформує UAINFO.org.

"В російському краснодарі застрелено сергія ржицького – колишнього командира підводного човна «краснодар» чорноморського флоту вмф рф.

10 липня «підводник» здійснював пробіжку в краснодарському парку культури і відпочинку ім. 30-річчя перемоги. Близько шостої ранку в нього було здійснено сім пострілів з пістолета макарова. В результаті вогнепальних поранень ржицький помер на місці.

Через рясний дощ в парку було безлюдно, тож немає свідків, які могли б повідомити деталі або упізнати нападника.

«краснодар» – один з шести підводних човнів проєкту «варшавянка», які входять до складу чорноморського флоту вмф рф. Кожен з них здатен нести до чотирьох крилатих ракет типу «калібр».

У районі Бердянська ліквідували російського генерал-лейтенанта, який "відзначився" при захопленні Криму – ЗМІ 

На півдні України було ліквідовано російського генерал-лейтенанта Олега Цокова. Його "денацифікували" у районі тимчасово окупованого Бердянська Запорізької області 11 липня.

Про це повідомляє Telegram-канал "Вантаж 200". Ліквідований окупант свого часу відзначився під час захоплення Росією українського Криму, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Сьогодні на півдні, в районі Бердянська, було ліквідовано російського генерал-лейтенанта Цокова Олега Юрійовича", – зазначено в повідомленні.

Інформацію про ліквідацію Цокова підтверджують джерела радника мера Маріуполя Петра Андрющенка. Він нагадав, що у вересні минулого року окупант уже мало не подався на той світ.

"Повідомляють, що сьогодні в районі Бердянська, було ліквідовано російського генерал-лейтенанта Цокова Олега Юрійовича. У вересні 2022 року його вже трьохсотили, але він вижив. Зараз кажуть, що могилізацію здійснено остаточно", – написав Андрющенко.

Тоді у вересні Цоков отримав поранення під час обстрілу українських військ у районі населеного пункту Сватове. Із зони бойових дій окупанта евакуювали 20 вересня. Пропагандисти РФ запевняли, що він нібито відбувся тоді пораненням ноги та проходив лікування у Санкт-Петербурзі.

Байден "пожертвував" Фінляндією та Швецією: Лавров видав маячню через розширення НАТО 

Глава Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров звинуватив Швецію та Фінляндію в раптовій здачі нейтралітету заради інтересів НАТО.

Про це він висловився після переговорів з главою МЗС Оману в рамках підсумкової прес-конференції, на якій були присутні росЗМІ. Чиновник вказав, що сильно "здивувався", інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Вразила та швидкість, з якою і Фінляндія, і Швеція відмовилися від свого нейтрального статусу, від тих переваг, які цей нейтральний статус довгі десятиліття їм надавав", - заявив Лавров. 

При цьому він пройшовся по США, заявивши, що чинні політичне керівництво пожертвувало інтересами фінів і шведів, щоб забезпечити гегемонію Заходу на континенті "на віки вічні".

Лавров вважає, що бажання Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО пояснюється "положенням повного підпорядкування США".

WTA зробила заяву щодо відмови українок тиснути руку тенісисткам з РФ і РБ 

У неділю, 9 липня, українка Еліна Світоліна перемогла білоруську тенісистку Вікторію Азаренко на Wimbledon-2023 і відмовилася потиснути їй руку після матчу. 

Еліна заявила, що не буде тиснути руку суперницям з РФ і Білорусі до тих пір, поки російські війська не покинуть територію України, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Також українська спортсменка закликала WTA зробити заяву щодо рукостискань між українськими тенісистками і представницями країн-агресорів, щоб поставити крапку в цьому питанні. 

Жіноча тенісна організація (WTA) відреагувала на заклик Світоліної і опублікувала офіційну заяву з приводу відмови українок тиснути руку представникам РФ і Білорусі.

Читайте також: "Був сильний тиск": Світоліна висловилася про допуск росіян і білорусів до Wimbledon-2023

"Після прикрих обставин і непорозумінь в матчі на Wimbledon (разом з іншими матчами за останні кілька тижнів), WTA хотіла б надати ясність з приводу післяматчевих рукостискань.

У зв'язку з триваючою ганебною війною, WTA поважає позицію українських спортсменів щодо відмови від традиції рукостискання з суперницями (з Росії та Білорусі) в кінці матчу, оскільки це особисте рішення.

"Таємна коханка Путіна" Кабаєва здивувала змінами у зовнішності і засвітила обручку: пропагандисти відзначили один "нюанс" 

Олімпійська чемпіонка з РФ Аліна Кабаєва, яку вважають коханкою диктатора Володимира Путіна, зʼявилася на публіці з обручкою на безіменному пальці. Спортсменка здивувала пропагандистів не тільки прикрасою, яку вони назвали дешевою, а й змінами в зовнішньому вигляді.

РосЗМІ зауважили, що "таємна коханка Путіна" набрала вагу, а її обручка зовсім непримітна. Обранця зірки назвали "не таким щедрим, як можна було подумати", передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Кабаєва в місті Сочі відвідала липневі збори в академії "Небесна грація", де зібралися гімнастки з усієї країни-терористки. Вона поспілкувалася зі спортсменками та дала настанови, поки пропагандисти розглядали образ чемпіонки.

Особливої уваги відзначилася набрана вага росіянки та її обручка, яка, зі слів псевдожурналістів, виявилася срібною та непримітною, оскільки не була прикрашена діамантами та іншими сяючими камінчиками.

Відсьогодні в Україні діють нові заборони для курців: що змінилось 

Відсьогодні, 11 липня, в Україні набувають чинності зміни до законодавства, які забороняють рекламу електронних пристроїв для куріння та продаж е-сигарет і  рідин до них з ароматичними та смаковими добавками.

Про це повідомляє МОЗ України, інформує UAINFO.org.

Зокрема, заборонена реклама та продаж:

• тютюнових виробів з ароматичними добавками (це енергетичні добавки, вітаміни, кофеїн, таурин; добавки, які роблять викиди диму кольоровими), які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання тютюну; 

• сигарет та тютюну для самокруток (зокрема, фільтр, папір, капсула яких містить тютюн або нікотин, або смако-ароматичні добавки);

• рідин з нікотином чи без, які містять смако-ароматичні добавки (зокрема, зі смаком фруктів, ментолу чи кофеїну).

"Заборона виробництва та продажу тютюнових виробів, е-сигарет та рідин до них з добавками набуває чинності з 11 липня. Проте залишки продукції виробники зможуть розпродавати ще протягом року", - акцентували в МОЗ.

Як зазначається, законом передбачено штраф за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 гривень, а у разі повторного порушення - 10200 гривень.

"Це був би чудовий останній день життя, адже завтра ми їдемо в Україну": мережу розгнівали дописи української письменниці з джакузі

Українська письменниця, поетеса, сценаристка та драматургиня Катерина Бабкіна, за якою в соцмережах стежить понад 17 тисяч людей, розгнівала свою аудиторію неоднозначними публікаціями з-за кордону. Як можна зрозуміти із соцмереж українки, після повномасштабного вторгнення вона була змушена виїхати з рідної країни, а тепер збирається повертатися додому.

Проте повідомила цю новину письменниця не у найкоректніший спосіб. Історія Бабкіної в Instagram викликала неоднозначну реакцію підписників і навіть, як розповіла Катерина, шквал хейту на її адресу, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

"Залізла в гаряче, м'якеньке джакузі серед польових квітів. І подумала, що це був би чудовий останній день життя. Адже завтра ми їдемо в Україну", – написала Бабкіна, похизувавшись  фотографіями своїх водних процедур.

Така комунікація видалася неприємною тій частині 17-тисячної аудиторії письменниці, яка продовжує жити в Україні. По-перше, після підриву окупантами Каховської ГЕС ще не в усіх регіонах країни відновили водопостачання і деякі українці досі залишаються без технічної та питної води, тому для багатьох людей це окремий тригер.

І, звичайно, багатьох зачепило формулювання про "останній день життя" перед приїздом в Україну. Інтернет-користувачі вважають, що у письменниці немає емпатії до власної аудиторії співвітчизників.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини