MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 липня 2023

86 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 липня. 

Сумніви та двозначності прибрано, Україна буде в НАТО – Зеленський 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що за два дні саміту НАТО, який проходив у литовському Вільнюсі 11-12 липня, вдалося прибрати будь-які сумніви та двозначності щодо перспективи членства України в НАТО. Наша країна вступить до Альянсу.

"Дуже важливо: за ці два дні саміту ми прибрали будь-які сумніви та двозначності щодо того, чи буде Україна в НАТО. Буде! Уперше не тільки всі члени Альянсу із цим згодні, але й відчутна більшість в Альянсі енергійно наближає це. Ніколи раніше слова "ви рівні серед рівних" для України від інших членів НАТО ще не звучали справді змістовно. Зараз усі розуміють: це факт – рівні серед рівних. І ми обовʼязково утвердимо цей факт нашою перемогою та вступом у НАТО", – заявив він у вечірньому відеозверненні, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

Глава держави зауважив, що тепер Росія не може диктувати свої умови щодо приєднання країн до НАТО.

"Колись господарі Росії дуже хотіли мати свій шлагбаум перед дверима НАТО. Ми залишили цю російську амбіцію на маргінесі європейської історії – за парканом нашої єдності в Європі та ширше, у вільному світі", – додав Зеленський. 

Критичних втрат для них не існує: аналітик пояснив, що змусить РФ відійти з-під Бахмута 

Для російських окупантів не існує межі втрат, через яку вони можуть відступити на Бахмутському напрямку. Вони перебуватимуть там до повного знищення або отримання наказу на відхід від командування.

Таку заяву зробив військовий аналітик Олексій Гетьман в ефірі телеканалу FREEДОМ. Він наголосив, що для російської армії не існує понять емоційна складова чи критичні втрати, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Емоційна складова, критичні втрати – для російської армії таких понять взагалі не існує. Вони там перебуватимуть, поки не отримають команду на відхід або поки не будуть знищені. Якщо вони спробують відійти самостійно, не здавшись у полон нам, а просто залишити позиції, там є загородзагони, які їх просто розстрілюватимуть. Вони це прекрасно розуміють, тому ніяких відходів не буде", – сказав він. 

За словами Гетьмана, росіян може змусити відступити лише відсутність постачання. На втрати вони не зважають.

"Це фізична складова, коли там у них не залишиться боєприпасів, як і в загороджувальних загонів, коли не буде можливості їм туди підвозити все, що необхідно для бою — воду, їжу, набої, снаряди, міни, якісь ротації, медикаменти — все, що необхідно для того, щоб там можна було якось чинити опір, лише в такому випадку можуть бути якісь дії. А так, якийсь із депутатів російської Держдуми говорив, що для Росії немає критичних втрат, які вплинуть на те, щоб ухвалити рішення про припинення бойових дій, принаймні на якійсь ділянці. Були розмови по всій лінії фронту про критичні втрати в 50 тис., потім у 100 тис., 230-240 тис. – теж для них втрати не критичні. Я думаю, вони стоятимуть до останнього", – пояснив він.

Макрон: Ізраїль та деякі інші демократичні країни мають змінити ставлення і робити більше для України

Президент Франції Еммануель Макрон назвав Росію “крихкою у військовому та політичному плані”. За його словами, дії найманців "Групи Вагнера" показали слабкість Росії.

Під час саміту НАТО у Вільнюсі 12 липня Еммануель Макрон також наголосив: “Час зараз грає на руку України, тому що Росія показала перші ознаки розколу”, інформує UAINFO.org з посиланням на "Голос Америки".  

Президент Франції пообіцяв продовжувати “бути поруч” з Україною, навіть якщо війна буде “війною на виснаження”, додавши, що підтримка Києва є стабільною.

На питання журналістів, чи Ізраїль мав би збільшити допомогу Україні, Макрон відповів ствердно.

“Так, ми б сподівалися, що Ізраїль братиме більше участі в питанні України. Є й інші країни ООН, які вірять у демократичні цінності, але не надали багато обладнання. Ми сподіваємось, що у наступні місяці ці країни зможуть поміняти ставлення і робитимуть більше”, - сказав Макрон.

Макрону в Єлисейський палац надіслали лист із відрубаним людським пальцем – ЗМІ

В Єлисейський палац у Парижі – резиденцію президента Франції Еммануеля Макрона – надіслали відрубаний палець людини. Особу постраждалого встановлено, але інформації про його стан немає, як і даних про злочинців та їх мотиви.

Про цей випадок написало видання Current Values із посиланням на джерела, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Стверджується, що посилку з пальцем кореспондентська служба Єлисейського палацу отримала поштою в період із 9 до 10 липня.

Палець був поміщений у холодильник, яким із побутовими цілями користувалися охоронці, зізналося джерело в службі безпеки.

У ЗМІ заявили: особу, якій належить ампутований палець, встановлено.

"Це негайно ініціювало відповідну процедуру для випадків лиха, щоб про цю людину могли подбати про компетентні служби та провести відповідне медичне спостереження", – процитували журналісти свого співрозмовника.

Світан назвав умову, за якої Україна отримає F-16 у 2023 році

Зараз поки ще є ймовірність того, що Україна отримає винищувачі F-16 до кінця цього року, якщо навчання українських пілотів розпочнеться вже найближчим часом.

Однак, найімовірніше, цю техніку поставлять вже на початку 2024 року, про це в ефірі "24 каналу" заявив військовий експерт Роман Світан, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Ще є надія, що хоча б до кінця року літаки таки з'являться, але, швидше за все, це буде на початку наступного року. А це зимова кампанія у завислому режимі, оскільки взимку без літаків рухатися практично нереально ніде, може бути, лише в районі агломерацій - у Донецьку, Горлівці, у самих містах. Швидше за все, раніше, ніж через чотири місяці, ми точно не побачимо. А це - кінець року чи початок наступного", - сказав він.

Сам Світан вважає, що найімовірніше, українських льотчиків навчатимуть керувати F-16 у Польщі.

"Коли Польща підтвердила майданчик для навчання пілотів на F-16, стало зрозуміло, що швидше за все, навчання наших льотчиків почнеться у Польщі. У поляків є півсотні літаків, є достатня кількість механізмів підготовки льотного складу. Тому, як тільки в Польщі почнуться польоти льотчиків, а про це обов'язково похвалиться хто-небудь з нашого Міністерства оборони, після цього треба брати плюсом три місяці, після чого літаки будуть у нас, якщо не буде якогось іншого рішення, наприклад, з перекидання літаків разом із закордонними льотчиками, які укладуть договори з нашим Інтернаціональним легіоном", - сказав він.

Інтервʼю з Зеленським номінували на престижну премію Еммі-2023 

Інтервʼю з президентом України Володимиром Зеленським номінували на престижну премію Еммі-2023. Премʼєра випуску авторського шоу американського коміка та ведучого Девіда Леттермана під назвою "Мій наступний гість не потребує представлення" відбулася в грудні 2022 року на стрімінговому сервісі Netflix.

Розмову з українським лідером відзначили в номінації "найкращий документальний серіал або спецвипуск з ведучим". З повним списком можна ознайомитися на сайті Еммі, передає Обозреватель,  інформує UAINFO.org.

В цій категорії також представлене інтервʼю телеведучої Опри Вінфрі з колишньою першою леді Америки Мішель Обамою, тревел-шоу "Стенлі Туччі: У пошуках Італії", реаліті "United Shades of America" та кулінарний проєкт "Смак нації з Падмою Лакшмі".

Інтервʼю з Володимиром Зеленським включало в себе не тільки цікаві запитання, а й жарти. Зокрема, український гарант розповів анекдот про війну з Росією, в якому згадав НАТО.

Оскільки Девід Леттерман – комік, у спецвипуску він відвідав підпільний стендап, де засвітився український гуморист Антон Тимошенко.

Правнучка Вагнера прокоментувала використання терористами Пригожина імені її родича 

Правнучка відомого композитора Ріхарда Вагнера - Катаріна Вагнер - прокоментувала використання терористами Пригожина імені свого родича. Вона наголосила, що від жаху в неї перехоплює подих.

Про це вона написала у своїй колонці на сайті Die Welt, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Вона наголосила, що музика її прадідуся асоціювалася з нацистами та війною, оскільки, як відомо, Вагнер був улюбленим композитором диктатора Адольфа Гітлера. Катаріна Вагнер зазначила, що через це музика її дідуся асоціюється з війною.

Читайте також: На могилах вагнерівців почали встановлювати "пірамідки Суровікіна"

"Окупація творчості Вагнера націонал-соціалістами була огидною. І коли російська наймана армія, звірства якої є неперевершеними, мастить ім'я Вагнера на своїх скривавлених прапорах, то не лише в мене перехоплює подих", - пояснила Катаріна Вагнер.

 

У Росії збудували новий корабель для ударів по Україні. Він двічі не пройшов випробування 

Російські пропагандисти похизувалися новозбудованим малим ракетним кораблем "Циклон", з якого збираються завдавати ударів по Україні. Однак він двічі не пройшов необхідні випробування.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву речника Військово-морських сил ЗСУ Дмитра Плетенчука в ефірі телемарафону,  інформує UAINFO.org.

За даними росЗМІ, "Циклон" має на борту установки для пуску восьми крилатих ракет типу "Калібр". Це нібито перший за останні 25 років військовий корабель, який "пройшов на Керченському суднобудівному заводі повний цикл будівництва, включно з комплексом випробувань". 

Водночас Плетенчук заявляє, що Росія намагалася провести випробовування у 2021 та у 2022 роках, проте безуспішно.

"Але вони ставлять його в стрій. Тому що їм потрібна картинка, що вони щось запустили, щось відродили, поповнили свій флот. Проте корабель, основним завданням якого є запуск крилатих ракет, жодного пуску крилатих ракет не здійснив", - розповів він.

Військового на милицях зацькували і побили на Черкащині: воїн плакав від образи 

Черговий випадок побиття військового набув розголосу. В селищі Шрамківка на Черкащині військовий Олександр Сердюк зазнав нападу з боку 21-річного місцевого мешканця Андрія Конкудана. Воїн отримав сильну контузію та множинні осколкові поранення на фронті і нині пересувається на милицях.

Як розповіла місцева волонтерка Тетяна Сила, інцидент стався на зупинці маршрутки 10 липня, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Вийшовши із маршрутки в селищі Шрамківка бачу таку картину: військового із слідами поранень б'є ногами на проїжджій частині якийсь недоліток років двадцяти. З його вуст звучить фраза: "Ви, ЗСУшники, к***ені, мочить треба, через вас війна". Підбігли люди, які були неподалік, відтягнути цього малолітнього, допомогли піднятися військовому, бо він пересувається на милицях. Цей покидьок комусь телефонує і кричить: "Зараз з Києва приїдуть пацани, вас порішають". Військовий виривається з рук своїх односельчан, і шкутильгаючи із милицями, намагається наздогнати цього нелюда. Слідом за ним їдуть на велосипедах хлопчаки років 12-ти і кидають у військового дрібне каміння, викрикуючи образи", – пише волонтерка.

Тетяна зазначає, що поранений Сердюк пішов до лав ЗСУ на початку повномасштабної війни, був снайпером та пройшов Соледар і Бахмут. Після поранення і шпиталю був виведений поза штат і отримав відпустку, яку він вирішив провести у рідному селі. Такий "теплий прийом" вдома "добив" військового.

"Ніколи ще не бачила, щоб сильний, мужній чоловік так плакав від образи. Я ніколи не забуду тремтіння його плечей під моїми руками від сліз образи і безсилля", – пише Тетяна.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини