MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 3 жовтня 2023

86 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 3 жовтня. 

СБУ нейтралізувала одну із найбільших агентурних мереж РФ за час війни 

Служба безпеки провела на Миколаївщині масштабну спецоперацію, у результаті якої нейтралізувала ще одну російську агентурну мережу. До її складу входило 13 місцевих жителів, які працювали на фсб.

Про це повідомляє СБУ, інформує UAINFO.org 

Зловмисники збирали розвіддані про місця базування та переміщення Сил оборони на території південного регіону.

Також вони коригували повітряні атаки рф по житловій та соціальній інфраструктурі обласного центру.

Саме за їхнім наведенням російські окупанти вдарили із зенітно-ракетного комплексу С-300 по багатоповерховому будинку у Миколаєві восени 2022 року. 
Тоді внаслідок ворожого обстрілу загинуло 7 мирних жителів, у тому числі неповнолітня дитина.

Встановлено, що координати українських об’єктів російські інформатори передавали до фсб через «зв’язкового». Ним виявився прокремлівський блогер Сергій Лебедєв (більш відомий під псевдонімом «Лохматий»).

Стали відомі подробиці розстрілу військових у Києві 

Прокуратура оголосила підозру військовослужбовцю ЗСУ, який розстріляв двох інших військових Києві. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону, інформує UAINFO.org.

Нові деталі справи

Прокурори повідомили, що вбивство двох військовослужбовців сталося вночі 2 жовтня в Києві.

Як встановило слідство, солдат однієї з військових частин, дислокованої в столиці, після добового чергування розпивав алкоголь з двома співслужбовцями цієї ж військової частини.

Після раптово виниклого конфлікту, він розстріляв зі штатної зброї обох співслужбовців, а потім намагався покинути місце злочину, проте був затриманий правоохоронцями.

При затриманні у зловмисника було вилучено автомат "Калашнікова" з набоями.

Ризику немає: США продовжать надавати фінансову допомогу Україні, – Маркарова

Попередній американський бюджет містить значні перехідні кошти, тому немає ризику припинення фінансування Сполученими Штатами допомоги для України.

Про це посол України в США Оксана Маркарова сказала в інтерв'ю "Укрінформ". За її словами, суперечки щодо розподілення кошт бюджету зумовлені початком американської передвиборчої кампанії, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Цього року процес ухвалення бюджету-2024 на тлі передвиборчої кампанії, яка вже фактично стартувала, розпочався з дискусій про бюджет на рік та домовленостей у Конгресі щодо "боргової стелі". Поступово, через відсутність консенсусу все перейшло до бюджетної резолюції на квартал, а згодом і взагалі на 30 та 45 днів. Усе це було зумовлено виключно внутрішніми американськими питаннями", - повідомила Маркарова.

Посол запевняє, що двопартійна підтримка України в обох палатах Конгресу, над посиленням якої працює українська команда дипломатів, досі є.

"Про це свідчать навіть проміжні голосування, які відбулися минулого тижня. Однак, зрештою, перед ризиком "шатдауну" Конгрес зміг проголосувати лише "короткий" документ на 45 днів, який містив виключно програми федерального уряду", - додала Маркарова.

У цьому зв'язку вона зазначила: "З урахуванням того, що попередній бюджет містить значні перехідні кошти, ми будемо зараз використовувати їх, тому ризику припинення фінансування немає".

Водночас Маркарова висловила прикрість, що "українські програми не були додані до рішення на 45 днів". Однак, за її словами, набагато важливіше отримати повноцінне фінансування в основному бюджетному рішенні.

Американські чиновники розповіли NYT про нову ціль Путіна у війні проти України 

Неназвані американські чиновники заявили, що диктатор Володимир Путін планує спробувати зупинити підтримку України з боку США та Європи, використовуючи свої шпигунські мережі та нові технології. Про це пише The New York Times, передає NV, інформує UAINFO.org

За словами співрозмовників видання, Путін вважає, що може вплинути на американську та європейську політику так, щоб послабити військову підтримку України. На його думку, це дозволило б Росії потенційно повернути перевагу на полі бою.

Американські чиновники заявили NYT, що глава Кремля, схоже, уважно стежить за політичними дебатами в США щодо допомоги Україні. Вони розповіли, що Росія вже постійно проводить інформаційні операції, спрямовані на очорнення політики НАТО і США, і, «ймовірно, нарощуватиме зусилля найближчими місяцями». 

«Кінцева мета Росії — допомогти підірвати позиції кандидатів, які підтримують Україну, і змінити політику США. Деякі американські чиновники сумніваються, що Росії вдасться це зробити», — ідеться в матеріалі.

Путін може оголосити про своє висунення на пост президента в листопаді, – росЗМІ

Президент РФ Володимир Путін може оголосити про висунення на новий президентський термін на відкритті виставки-форуму "Росія" на початку листопада, пише "Комерсант" з посиланням на джерела, близькі до Адміністрації президента.

Виставка пройде на майданчику ВДНГ з 4 листопада 2023-го по 12 квітня 2024 року і "перекриє" за термінами президентську кампанію. Виставка повинна продемонструвати "найважливіші досягнення РФ в різних галузях економіки". В цьому відношенні вона відродить радянську традицію і стане першим подібним заходом на ВДНГ після розпаду СРСР., передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Джерело також повідомляє, що важливою частиною "ідеологічної рамки" стане уявлення про Росію як про окрему цивілізацію.

"Ми велика країна зі своєю ідентичністю, цивілізація, ми боремося за свої цінності, сім'я найважливіше. Вороги намагаються нас здолати, але ми настільки консолідовані, що у них цього не вийде", - цитує його видання. 

Інший співрозмовник заявив, що виборцям можуть транслювати думку, що Росія - це "сім'я сімей", яка нібито демонструє "справжні цінності людинолюбства".

"Просто м'ясо": Росія відправляє у жорсткі бої каральны загони за досвідом Сталіна

Росія розгортає каральні батальйони за досвідом диктатора Йосипа Сталіна. До їхнього складу входять п’яні "мобіки" та засуджені.

Як пише Reuters, Росія зібрала зеків та інших низькоморальних солдат у штрафні підрозділи, відомі як загони "Шторм-Z", і відправила на передову в Україні. Це підтверджують 13 людей, обізнаних у ситуації, включаючи п'ятьох бійців цих підрозділів, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

"Просто м'ясо"

"Штурмовики - це просто м’ясо", - сказав один солдат, який у травні та червні був дислокований поблизу Бахмута.

Він сказав, що надав медичну допомогу групі з шести чи семи поранених бійців "Шторм-Z" на полі бою, хоч командир наказував не робити цього. Окупант сказав, що не знає, чому командир віддав наказ, але стверджував, що це демонструє те, що офіцери вважають загарбників зі "Шторм-Z" менш цінними, ніж звичайні війська.

Солдат, який побажав залишитися неназваним, сказав, що у "Шторм-Z" відправляють усіх окупантів, яких хоч раз зловили у стані алкогольного сп'яніння. Командування загонів "Шторм-Z" відмовляється коментувати будь-яку інформацію про це, як і міноборони РФ.   

Невдоволені окупанти показали іржаві міни, які їм постачає міноборони РФ. ВІДЕО 

Російські військові скаржаться на іржаві боєприпаси, які їм постачає зі своїх складів міноборони РФ.

Відео з відповідним скигленням загарбники оприлюднили у соцмережах, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

На ньому видно, що сотні мін, які прибули до них, були вкриті іржею, через що росіянам довелося їх буквально відмивати.

Російські військові скаржаться на іржаві боєприпаси, які їм постачає зі своїх складів міноборони РФ.

«Коротше, на війні готуємося до війни. Ось такі ось у нас… Ось вони, наші боєприпаси, бл*. На 82-й міномет. Ось привезли нам 600 мін. Ось зара, щоб повоювати, ми їх будемо мити соляркою. Ось багато вже споряджених, з іржавими детонаторами. Ну, будемо кидати. Із шести дві вибухають. Так от воюємо. Тож, хто не вірить, що ми воюємо іржавим озброєнням, іржавими мінами, нах*й, нехай приїжджає… І так щоразу. Перемиваємо іноді по півтори тисячі мін», — зізнався автор відео.

Навіщо ці приколи? Кияни обурені змінами оплати проїзду: ніхто не розуміє, як працює нововведення

У Києві змінили правила проїзду у громадському транспорті під час оплати карткою. З 4 жовтня оплата стягуватиметься не за кожну поїздку окремо, а за кожні 2 поїздки разом. Але таке нововведення не на жарт розлютило мешканців столиці, бо ніхто не зрозумів, навіщо це зробили.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на публікацію Києва Цифрового у Facebook та коментарями під постом,інформує UAINFO.org.

Як працюватиме нововведення

Тепер, якщо ви сплачуєте проїзд за коштами з пластикової банківської картки, Apple Pay або Google Pay, оплата списується за кожні дві подорожі протягом дня.

Якщо сплатите проїзд банківською карткою лише один раз, тоді оплата спишеться наприкінці дня після 21:00.

Банківською карткою можна заплатити лише за одного пасажира. Якщо ви подорожуєте з близькими, скористайтесь пластиковою транспортною карткою або QR-квитками.

Оплата QR-квитками та поїздками на транспортних картах залишається без змін. Скануйте транспортну картку або QR-квиток на валідаторі - через кілька хвилин запис про використання з'явиться у додатку.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини