MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 9 листопада 2023

52 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 9 листопада.

Рада ухвалила бюджет на 2024 рік: основні показники

Верховна рада ухвалила в цілому закон про державний бюджет на 2024 рік. Проект в цілому підтримали 276 депутатів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка в Telegram, інформує UAINFO.org.

Текст до другого читання

Кабінет міністрів 2 листопада, подав до Верховної ради проект держбюджету-2024 до другого читання.

Дохідна частина проекту держбюджету збільшена порівняно з першим читанням на 22,2 млрд гривень до 1 768,5 млрд гривень. Видатки збільшено на 95,2 млн гривень 3 355 млрд гривень.

Прогноз зростання реального ВВП на 2024 рік було знижено до 4,6% під друге читання порівняно з 5,0% на перше читання, у тому числі з урахуванням зміни припущення тривалості війни (впродовж 2024 року), логістики (обмеженість повноцінного користування морськими портами) та міграційних процесів тощо.

У прогнозі на 2024 рік було скориговано у бік зменшення показник споживчої інфляції - з 10,8% до 9,7% (у розрахунку грудень до грудня).

"Уточнення відбулось на фоні зміни припущень щодо курсу гривні - у середньому за рік 40,7 гривень за долар до другого читання порівняно з 41,4 гривень за долар у попередньому прогнозі", - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Яковина: HIMARS у Скадовську дістали когось важливого 

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за фактом удару HIMARS по готелю в Скадовську. Руїни будівлі оточені співробітниками поліції, на місці працюють співробітники ФСБ і прокуратури.

Ризикну припустити, що ЗСУ дістали там когось справді важливого і високопоставленого — генерала або навіть кількох. А оскільки це вже другий такий удар за останній час (1 листопада ЗСУ підірвали штаб угруповання Дніпро), то, ймовірно, підозрюють зраду, пише журналіст-оглядач Іван Яковина, інформує UAINFO.org

Тому — справа у СК РФ і тому слідчі ФСБ і прокуратури.

Російські ТГ-канали поки що здебільшого мовчать з приводу цієї історії. Їм вочевидь дали команду закрити роти, оскільки зазвичай після таких прильотів вони хором вимагають «притягнути до відповідальності», «підвищити пильність» тощо.

Один лише Z-канал оголосив, що в шикарному (за місцевими мірками) готелі утримували «українських військовополонених», але навіть його власна аудиторія порадила йому не брехати настільки вже незграбно.

Подумав тут: цілком імовірно, що в Лотос міг переїхати розбомблений 1 листопада штаб Дніпра — Скадовськ розташований якраз у зоні його відповідальності.

Далі вже чиста спекуляція: якщо я маю рацію щодо штабу угруповання, то в готелі в момент удару теоретично міг перебувати його командувач — генерал ПДВ Михайло Теплинський, якого називають «найкращим генералом Путіна». Якщо загинув він, то це дуже серйозно.

Але поки що треба набратися терпіння. Думаю, за кілька днів ситуація стане яснішою.

У ГУР анонсували низку операцій "схожих на події в Керчі" 

Сили оборони України готують нові операції у тимчасово окупованому Криму. Вони будуть схожі на нещодавню атаку, внаслідок якої в Керчі було уражено портову інфраструктуру заводу "Затока" та російський ракетний корвет "Аскольд".

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його коментар в ефірі телеканалу "Еспресо", інформує UAINFO.org.

За словами спікера, про результати серії нових операцій громадськість може дізнатися найближчим часом.

"Наразі паралельно йде підготовка до цілої низки операцій, схожих на події в Керчі. Носіїв (крилатих ракет, - ред.) "Калібрів" у Чорноморського флоту РФ ще достатньо. Тобто ми не одним "Аскольдом" маємо тішитися. Переконаний, що найближчим часом ще будуть новини", - зазначив Юсов.

Також представник військової розвідки не став підтверджувати або спростовувати інформацію у пресі про те, що точні координати корабля "Аскольд" проекту 22800 "Каракурт" злив російський капітан з Інгушетії за 1500 доларів.

"Коментувати на даному етапі такі речі немає потреби... Не будемо говорити. Ми використовуємо різну мотивацію спілкування з ворогом - ідейну та меркантильну зокрема", - сказав Юсов.

Офіцеру, який подарував гранати помічнику Залужного, повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону старшому помічнику Головнокомандувача ЗСУ повідомлено про підозру за фактом незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 263 КК України).

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора, інформує UAINFO.org.

За даними слідства, 6 листопада 2023 року підозрюваний подарував на День народження помічнику Головнокомандувача Збройних Сил України 6 універсальних бойових гранат. Одна з них вибухнула під час огляду подарунків. Майор ЗСУ загинув на місці.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Київрада позбавила керівних посад депутатів від ОПЗЖ

У четвер, 9 листопада, Київрада підтримала рішення про позбавлення керівних посад у комісіях депутатів від забороненої проросійської партії ОПЗЖ. Таке рішення підтримали 68 депутатів.

Про це повідомила авторка проєкту рішення і депутатка Київради Вікторія Пташник, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Також іншим рішенням Київрада ухвалила новий склад комісій у новій редакції.

Згідно з проєктом рішення, який було винесено на голосування, депутати від ОПЗЖ, які обіймали керівні посади, стають членами цих комісій. Таке рішення підтримали 64 депутати Київради.

17 жовтня Київська обласна рада призупинила повноваження депутатів від забороненої проросійської партії ОПЗЖ.

28 березня 2022 року партія ОПЗЖ заявила про призупинення своєї діяльності. 14 квітня на засіданні Верховної Ради оголосили рішення РНБО про зупинення діяльності фракції ОП ЗЖ у парламенті. 21 квітня в Раді заявили про створення депутатської групи Платформа за життя і мир, до якої увійшли представники забороненої ОПЗЖ. Очолив групу Юрій Бойко. Частина колишніх «опзжшників» створила депутатську групу Відновлення України.

В Україні заборонили трансляцію 16 медіасервісів, пов'язаних із РФ: список 

В Україні регулятор сьогодні, 9 листопада, вніс 16 медіасервісів до переліку сервісів держави-агресора. Їх не можна буде транслювати на території країни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, інформує UAINFO.org.

"Національна рада на засіданні 9 листопада поповнила перелік аудіовізуальних медіасервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора ще 16-ма сервісами", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за результатами моніторингу та вивчення матеріалів регулятор дійшов висновку, що вони відповідають вимогам розділу ХІ закону України "Про медіа" і не можуть транслюватися на території країни.

До переліку було внесено такі медіасервіси:

  • 24ТВ (24TV);
  • Амедіатека (Amediateka);
  • Baskino;
  • Filmix;
  • HD REZKA;
  • КІНОГО;
  • Кінокрад;
  • Кіноточка;
  • КіноЗапас;
  • Кіон;
  • Бачу;
  • ГідОнлайн;
  • Лайм HD TV - безкоштовне онлайн ТБ (Laim HD TV - besplatnoe onlain TV);
  • Смотрешка (Smotreshka);
  • Триколор Кіно і ТБ онлайн (Trikolor Kino i TV onlain);
  • Цифрове ТБ 20 каналів безкоштовно (Tsifrovoe TV 20 kanalov besplatno).

Армія маніяків і виродків: чому Путін помилував жорстокого вбивцю

Російський диктатор Путін помилував нелюда, який жорстоко вбив у Кемерово 17-річну дівчину Віру Пехтєлєву і був засуджений до 17 років колонії. Згодом убивця відправився на війну в Україну. Мати загиблої шокована вчинком Путіна і тим, що він відпускає на волю жорстоких виродків. Однак російське суспільство ніяк не відреагувало на цей кричущий факт. Чи готові росіяни жити серед маніяків та жорстоких убивць – своєю думкою в ефірі Апостроф TV поділився британський журналіст Андрій Остальський.

Звичайно, новина огидна і таких історій ми бачили чимало за останній час. Це вже стало конвеєром. Систему придумав Пригожин, але вона настільки припала владі до смаку, що і без нього вона живе. Тобто випускають на волю неймовірно жорстоких убивць, тисячі кримінальних злочинців, з кримінальним мисленням, яким пропонують легку дорогу до помилування, якщо вони повоюють в Україні.

І те, що ми бачили в Бучі, Ірпені та багатьох інших містах України, зокрема справа рук таких ось убивць.

Щодо помилування жорстоких убивць, як у цьому випадку, то я таких прецедентів навіть згадати не можу. Це напевно увійде до світових історичних підручників, хай і маленьким пунктом, як кричущий факт деградації системи державного управління. Тому що це немислима справа. Я не розумію, як російське суспільство може з цим миритися. З одного боку, у росії це не дуже широко відомо, тому дуже важливо доводити інформацію до широких російських народних мас, щоб вони замислилися, в якій державі вони живуть.

Путін під час візиту в Казахстан знову не зміг вимовити ім'я Токаєва, той не залишився в боргу

Президент РФ Володимир Путін під час візиту до Казахстану 9 листопада вкотре не зміг коректно вимовити ім'я президента Касима-Жомарта Токаєва. Звертаючись до казахського лідера, глава Кремля спочатку зробив паузу, а потім замість Касим-Жомарт Кемелевич Путін видав "Каміль Жомартович". 

Токаєв зі свого боку заговорив по-казахськи, чим збив з пантелику російську делегацію.Відео конфузу Путіна опублікували ЗМІ. Журналісти зазначають, що російський диктатор вже як мінімум вчетверте не зміг вимовити ім'я Токаєва на публічному заході, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Під час нинішньої зустрічі, дякуючи Токаєву за запрошення до Казахстану, Путін зробив паузу приблизно в дві секунди, проте все ж таки перекрутив ім'я Токаєва. Потім він зробив ще одну паузу і промовив ім'я та по батькові співрозмовника вже без помилок.

Токаєв, своєю чергою, не залишився в боргу. Під час зустрічі він несподівано для російської делегації заговорив рідною казахською мовою. Реакцію росіян закарбували камери журналістів.

Крім того, під час виступу з Путіним відбувся ще один курйоз. На мить йому вимкнули мікрофон, проте він спробував згладити становище жартом.

34 роки тому впав Берлінський мур. 10 вражаючих фактів про перешкоду, яка десятиліттями розділяла Схід і Захід

9 листопада 1989-го, 34 роки тому, впав Берлінський мур. Тоді вперше за майже три десятиліття жителі східної та західної частин міста змогли вільно перетнути кордон.

У НДР Берлінський мур офіційно називали Антифашистським оборонним валом, у ФРН — Ганебною стіною., пише NV.ua, інформує UAINFO.org.

В історію ж стіна увійшла як найбільш матеріальне втілення «залізної завіси»: Західний і Східний Берлін, а з ними і два світи, розмежували більше 155 км бетонних і металевих загороджень, додатково оснащених на більшості ділянок «смугою смерті». Земляні рови, колючий дріт, сигнальна огорожа під електричною напругою, смуги з гострих шипів і контрольно-слідові піщані ділянки, сторожові вишки і конвой, готовий відкрити вогонь на ураження — все це було покликане утримати жителів НДР від спроб втечі до ФРН.

«28 років, два місяці і 28 днів Берлінська стіна розділяла Схід і Захід. Вона перерізала інфраструктуру міста, пролягала прямо через будівлі, наглухо блокувала вулиці, водні шляхи і залізничний рух; розривала сім'ї, друзів і коханих; руйнувала надії і життя», — так пише про сумнозвісну споруду відомий німецький історик Ганс-Герман Гертле у своїй книзі Берлінська стіна — монумент Холодної війни (Die Berliner Mauer — Monument des Kalten Krieges).

"Берегиня Мати": представниця України на "Міс Всесвіт 2023" презентувала розкішний національний костюм  

18 листопада у Сальвадорі відбудеться фінал одного із наймасштабніших конкурсів краси "Міс Всесвіт 2023", на якому Україну представить київська співачка, модель і волонтерка Ангеліна Усанова. 16 листопада в рамках грандіозного шоу традиційно відбудеться презентація національних костюмів. Цього року представниця нашої країни вийде до публіки в розкішному та символічному образі "Берегині Матері".

Національний комітет "Міс Всесвіт Україна" представив світлини та відео національного костюма. Стало відомо, що окремі елементи вбрання розроблялися і друкувалися на 3D принтері, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Костюм під назвою "Бергиня Мати" створювала команда МÜ production, яка співпрацює з багатьма відомими вітчизняними артистами, розробляючи для них концертні вбрання. Розробка та виробництво національного костюму для "Міс Всесвіт" зайняли близько 1,5 місяців.  

Для створення ефектної та символічної сукні знадобилося 30-35 метрів шифонових та органзових тканин. Деякі елементи, як ми уже зазначили вище, друкувалися на 3D принтері. Для оздоблення використано приблизно 45 000 декоративних камінців. На тканині можна помітити принт у вигляді білих хмаринок на блакитному полотні, що символізує мирне небо без ракет.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини