MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 листопада 2023

105 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 листопада.

Боррель про підсумки засідання Ради ЄС: Україна – головний пріоритет і втоми не буде 

Україна залишатиметься головним пріоритетом Європейського союзу. При цьому втоми від зобов'язань допомагати нашій країні не буде.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову дипломатії ЄС Жозепа Борреля у Twitter, інформує UAINFO.org.  

Боррель розповів, що під час засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу учасники "виступили з єдиним посланням підтримки України".

"Україна є головним пріоритетом ЄС - ми не втомлюватимемося від наших зобов'язань. Я працюю над нашими майбутніми зобов'язаннями в галузі безпеки відповідно до доручення Ради ЄС", – зазначив Боррель.

Допомога Україні від ЄС

Нагадаємо, зараз Євросоюз розглядає кілька ініціатив щодо допомоги Україні.

Зокрема, у блоці пропонують надати 20 млрд євро на військову допомогу Україні в рамках Європейського фонду миру. Для цього хочуть створити спеціальний фонд. Але, за інформацією ЗМІ, така ініціатива вже зіткнулася з критикою.

Піонтковський: США визначилися з головним ворогом 

Після фултонської промови Блінкена 13 вересня та різко антипутінського виступу Байдена на Генеральній сесії ООН складалося враження, що у Вашингтоні закінчується безплідна дискусія на тему, хто найнебезпечніший ворог Америки – Сі чи Пу? Звісно, Сі! Але саме тому його васал Пу має бути показово нейтралізованим. Тим більше, що ЗСУ з величезним ентузіазмом виконають цю, покладену на них Провидінням, історичну місію, пише у своєму блозі Андрій Піонтковський, інформує UAINFO.org.

Після трагедії 7 жовтня схожа доля чекає на іранську голову китайського дракона. Але нею, разом із США, займеться вже інша доблесна армія. Є підстави вважати, що показова подвійна декапітація змусить голову китайського дракона, що залишилася, схопитися за себе саму і одуматися. 

За останній місяць події складалися відповідно. Дві авіаносні ударні групи та ядерний підводний човен "Огайо" з'явилися поблизу берегів Ізраїлю, ЗСУ отримали ракети ATACMS максимальної дальності, а на аеродромах у Румунії закінчують своє навчання українські пілоти винищувачів F-16. 

Більше того, глава КНР вирушає, якщо не в Каноссу, то принаймні до Сан-Франциско. Дуже розумне рішення після того, як він почув про свої дві співголови, наприклад, таке: 

"In both Israel and Ukraine, democracies are fighting ruthless foes who are out to annihilate them. Only firm American leadership can ensure that tyrants, thugs and terrorists are not emboldened to commit more aggression and more atrocities". (І в ізраїлі, і в Україні демократичні країни борються із безжальними ворогами, що прагнуть їх знищити. Тільки тверде американське  керівництво може гарантувати, що тирани, бандити і терористи не посміють здійснити ще більшу агрісию та ще більше злодіянь).

Ці чудові слова належать міністру оборони США Ллойду Остіну.

A ці – "We cannot and will not let terrorists like Hamas and tyrants like Putin win. I refuse to let that happen." – Президенту США Joseph Biden Jr. (Ми не можемо і не дозволимо перемогти терористам, таким як ХАМАС, та тиранам, таким як Путін. Я відмовляюся дозволити цьому статися).

Тим не менш, свою попередню статтю я назвав досить обережно і навіть з деякою часткою тривоги "Як Захід може і зобов'язаний перемогти в IV світовій війні". Я розумів неминучість наростаючих спільних стосунків ісламських фашистів і західних лібералів про "страждання мирних жителів Гази".

Іллю Киву заочно засудили до 14 років за ґратами

У понеділок, 13 листопада, Личаківський суд Львова виніс вирок у справі відносно колишнього народного депутата України від "ОПЗЖ" Іллі Киви. Його заочно засудили до 14 років в'язниці з конфіскацією майна.

Екснардепа оголошено у міжнародний розшук. Про це повідомила пресслужба суду, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.  

Зокрема, суд визнав Киву винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених:

  • ч.3 ст.109 (публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації),
  • ч.1 ст.111 (державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України),
  • ч.2 ст. 436-1 (публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинене особою, яка є представником влади),
  • ст.436 (публічні заклики до агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Розгляд кримінального провадження здійснювався у формі спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia), оскільки останній переховується від органів слідства та суду на території держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором, а саме: на території Російської Федерації, а також оголошений у міжнародний розшук.

Які прізвища в Україні давали людям, яких зневажали: названо приклади

Прізвища, притаманні українцям, часом видають своєрідне почуття гумору людей, які їх дали. Колись вони починались, як прізвиська, а згодом були легалізовані у документах.

OBOZ.UA розповідає про групу прізвищ, які вказують на те, що сусіди знали про певний недолік людини і робили на ньому акцент. Початково вони мали зневажливо-насмішкуватий відтінок, але зараз носії часом навіть пишаються ними, інформує UAINFO.org.

Першому носієві прізвища могли постійно пригадувати його звичку брати все, що погано лежить, казати неправду чи тягнутись до чарки. В основу подібних родових імен лягали певні звички і особливості характеру людини, недоліки і навіть злочини.

Брехун, Брехуненко, Брехунець – людина, схильна часто казати неправду, обманювати;

Валуйко – вайлувата, необережна людина;

Вертюх – навпаки, хтось аж занадто жвавий;

Волоцюга – безхатченко, який заробляв на життя випрошуванням милостині і дрібними крадіжками;

Забара, Забаренко – хтось, хто постійно спізнювався;

Задира, Задиренко, Задирака, Задирко, Задирний – чоловік, який швидко починав лізти у бійку, або й провокував її сам;

Злий, Зленко, Злоба, Злобенець, Злобенко – недобра, жорстока людина;

Читайте також: Як за прізвищем дізнатися, звідки ви родом: на що звернути увагу

Крикун, Крикунець, Криклій, Криченко – людина, яка або голосно говорила, або багато гнівалась і часто зривалась на крик;

Лихо, Лишенко, Лишук – бідна чи знедолена людина, або хтось, з приходом кого пов’язували нещастя;

Наливайко, Наливайченко – хтось із пристрастю зазирнути у чарку;

Пройдисвіт – хитра людина, здатна на обман, підлість, шахрайство;

Фаріон видала проукраїнського студента з Криму: хлопця схопила ФСБ. ВІДЕО

Скандальна мовознавиця Ірина Фаріон "здала" Федеральній службі безпеки проукраїнського студента з окупованого Криму. 

У своєму Телеграм-каналі Фаріон опублікувала листа від студента Максима, у якому той писав, що чекає Збройні сили України в рідній Керчі та Севастополі, де навчається на факультеті української філології. Хлопець писав, що нібито не хоче чути від українських воїнів "мову окупації", тому дякує Фаріон за працю у контексті нещодавнього мовного скандалу, який спровокувала скандальна професорка, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Фаріон, публікуючи скриншот листа від Максима, не приховала його особисті дані. Ймовірно, вона розуміла, що наражає його на небезпеку.

Автор хіта "Скоро вже буде Паска" Матвій Брус підкорив TikTok новим відео: цього разу про Різдво. ВІДЕО 

5-річний Матвій Брус, з родини фермерів на Черкащині, знявся у новому вірусному відео. Цієї весни він став відомим завдяки оригінальній рекламі м’ясних виробів на Великдень "Скоро буде Паска", яку згодом поклали на музику.

Новий ролик у ТіkTok виклав батько маленької зірки. На ньому Матвій каже, що скоро Різдво, та ділиться подією, яка нещодавно трапилася у його житті, інформує UAINFO.org з посиланням на OBOZ.UA

"Скоро буде Різдво, друзі, так шо утепляйтеся", – сказав хлопчик, звернувшись до підписників. "У мене така подія сталась, друзі. На цьому тижні випав зуб!" – поділився Матвій, показавши дирку в зубах на камеру. Хлопчик додав у притаманній йому манері: "А дід ходе розказує, що його кобила виперділа. Він не знає, що я його феї продав. Він вообще в цій схемі не понімає нічого. Це бізнес не для дорослих"

"Я тих свинособак позбираю в тетрапак": Ані Лорак підтримала Україну та записала пісню "Самотні москалі"

В Мережі з'явилась нова патріотична версія відеокліпу "Полуднева спека" співачки-зрадниці Ані Лорак, інформує UAINFO.org.

Невідомий автор назвав відеороботу "Самотні москалі". Сюжет кліпу та слова пісні повністю переписані. Тепер відома у 2000-х композиція Лорак присвячена російсько-українській війні. 

Для прикладу оновлений саркастичний приспів звучить тепер так:

"Полонені зеки, синя шваль.

Шойгу злито: не вернеться "Міг".

Бо колони нема ніде на жаль.

Львів, як марево, Київ - міф.

Зупиняю КамАЗи й кораблі.

Там, де в попелі ждуть тебе...

Москалі під безоднею небес. Самотні москалі".

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини