MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 12 грудня 2023

75 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 12 грудня.

"Це війна": у компанії "Київстар" назвали мету масштабної хакерської атаки

У компанії "Київстар" заявили, що не можуть сказати, скільки потрібно часу для відновлення системи після масштабної хакерської атаки. Мета кіберзлочинців – знищити інфраструктуру оператора мобільного зв'язку, інформує UAINFO.org з посиланнм на УНІАН

"Це війна. Вона йде не тільки на фронті, а й у віртуальному просторі, в кіберпросторі. На жаль, ми вражені в результаті цієї війни. Це проникнення в інфраструктуру і руйнування її. Ми бачимо, що основна мета цієї атаки - максимальне руйнування віртуальної IT-інфраструктури оператора", - розповів СЕО "Київстар" Олександр Комаров в ефірі телемарафону.

За його словами, витоку персональних даних немає, бо вони знаходяться на інших елементах інфраструктури.

"Основна мета руйнування інфраструктури і частково вона була досягнута. Суттєво пошкодили інфраструктуру, був обмежений доступ, через що ми не могли протидіяти на віртуальному рівні, тому ми вимикали "Київстар" фізично з мережі, щоб обмежити доступ ворога до інфраструктури компанії", - зазначив представник компанії.

Збій Київстару: в низці громад не працюють системи оповіщення про тривогу

В окремих громадах під час збою у роботі мобільного оператора "Київстар" перестали працювати системи оповіщення про повітряну тривогуінформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН. 

Зокрема, Сумська міська військова адміністрація попереджає: "Через збій в роботі оператора "Київстар" на території Сумської міської ТГ тимчасово не працюватиме система оповіщення. На час усунення спеціалістами мобільного оператора технічних несправностей, оповіщення громади під час повітряної тривоги здійснюватимуть працівники патрульної поліції та ДСНС. Також закликаємо відстежувати повідомлення про повітряні тривоги на офіційних інформаційних ресурсах".

Офіційний Telegram-канал про оперативну ситуацію в Бориспільській громаді повідомляє, що у громаді тимчасово не функціонує система оповіщення. 

"На цей час інформування про повітряну тривогу здійснюватимуть екіпажі поліції через свої гучномовці. Також слідкуйте тут за повідомленнями та поширте цю інформацію", - закликають місцевих жителів.

Харківська ОВА також попередила, що деякий час частина сирен системи оповіщення не буде працювати "у зв’язку з проведенням технічних робіт", яких саме не уточнюється. 

Громадян закликають користуватися офіційним мобільним додатком "Повітряна тривога".

Водночас , міська влада Києва повідомляє, що збій у роботі "Київстару" не впливає на систему оповіщення про повітряну тривогу у столиці.

"Смерть" податкової служби РФ: українська розвідка провела успішну кіберспецоперацію

Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України здійснили чергову успішну спецоперацію на території Росії ― цього разу атакували податкову систему держави-агресора інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Як повідомила прес-служба ГУР, під час спецоперації воєнним розвідникам вдалось проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів фєдєральной налоґовой служби (ФНС РФ), а далі ― у понад 2300 її регіональних серверів по всій Росії, а також на території тимчасово окупованого Криму.

Зазначається, що внаслідок кібератаки усі сервери отримали шкідливе програмне забезпечення. Паралельно у такий же спосіб була атакована російська ІТ-компанія Office.ed-it.ru, яка обслуговувала ФНС РФ.

"У результаті двох кібератак повністю ліквідовані конфігураційні файли, які роками забезпечували функціонування розгалуженої податкової системи РФ ― знищена уся база даних та її резервні копії (backup). Зв’язок між центральним офісом у Москві та 2300 російськими територіальними управліннями ― паралізований, як і між ФНС РФ та Office.ed-it.ru, що була для податкової дата-центром (банком даних). Фактично йдеться про повне знищення інфраструктури одного із основних державних органів терористичної Росії та численних супутніх даних податкової за великий часовий період", - йдеться у повідомленні.

Росія готується до широкомасштабної війни проти НАТО: в ISW назвали ознаки

Росія готується до майбутньої широкомасштабної війни проти НАТО. На підготування до цього спрямовані довгострокові зусилля армії РФ з реструктуризації та розширення.

Таку оцінку дали аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Підготування Росії до війни з НАТО

Довгострокові зусилля російської армії з реструктуризації та розширення спрямовані на підготування країни-агресорки до майбутньої широкомасштабної конвенційної війни проти НАТО. Той факт, що Росія виділяє дорогі військово-морські ресурси до районів за межами України та Східної Європи, може бути спрямований на загрозу для Альянсу та його союзників у багатьох регіонах.

Аналітики звернули увагу, що Кремль регулярно наголошує на тому, що Росія є морською державою в Тихому океані, прагнучи до рівноправного оборонного партнерства з Китаєм. Окрім того, РФ брала участь у військово-морських операціях в Охотському морі у травні 2023 року, спрямованих на стримування подальшої підтримки України з боку Японії.

Президент Росії Володимир Путін на нараді з питань економічного розвитку російської арктичної зони 11 грудня наголосив на стратегічному інтересі Росії в Арктиці. Це регіон, у якому РФ може мати намір зміцнити свій військово-морський потенціал, враховуючи нещодавній вступ Фінляндії до НАТО та майбутній вступ Швеції до Альянсу.

Данілов про затримку допомоги Україні від США: не варто робити з цього трагедію 

У Сполучених Штатах Америки досі не дійшли консенсусу щодо бюджету на наступний рік, у якому закладена підтримка України. Однак не варто робити з цього трагедію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова в інтерв'ю BBC, інформує UAINFO.org.

"Якщо станеться так, що ми отримаємо подарунок до Різдва, ми будемо щасливі", - сказав Данілов.

Однак, за його словами, якщо це станеться трохи пізніше, то "не варто робити з цього трагедію".

Відповідаючи на запитання, чи програє Україна війну, якщо припиниться допомога США, він відкинув таку можливість, тому що "правда на нашому боці".

"Чи знищить Путін нас на очах у всього людства? Чи буде він вбивати наших дітей, наших жінок, наших старих? І весь світ буде дивитися на це із закритими очима? Тоді виникає запитання: у якому світі ми живемо?", - додав секретар РНБО.

Путін працює проти економіки Росії, яка досягла небезпечного стану – The Economist

Економіка Росії може не витримати зростаючих витрат на фоні обмеженої пропозиції та зростаючої інфляції. Причина – перебування у стані небезпечного перегріву.

Про це йдеться в матеріалі The Economist, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org 

Його автори пояснюють:

  • зроблені на початку повномасштабного вторгнення в Україну прогнози західних економістів і політиків, що РФ очікує на економічний крах, "виявилися абсолютно помилковими";
  • ба більше, російська економіка зростає – причому, досить впевнено;
  • однак це зростання стає дедалі більшою проблемою для країни – адже, серед іншого, все ще зростаючий попит стикається зі скороченням пропозиції, а це вже призводить до зростання цін на сировину, капітал і робочу силу.

"Російська економіка не витримає такого швидкого зростання. Якщо придивитися до економіки Путіна під час війни, стане ясно, що вона небезпечно перегрівається", – зазначають автори матеріалу.

Чи врятує Київ від колапсу "човниковий рух" у метро? Відповідь експерта

8 грудня в Києві зупинили рух між станціями метро "Деміївська" та "Теремки". Для того, щоб у місті не стався повний транспортний колапс, КМДА запустила альтернативні наземні маршрути, проте затори лише збільшилися. Тому наразі в метрополітені тестують "човниковий рух" поїздів.

РБК-Україна (проєкт Styler) розпитало транспортного експерта Олександра Гречка про те, чи допоможе таке рішення врятувати Київ від колапсу, інформує UAINFO.org 

Що таке "човниковий рух"

Начальник "Київського метрополітену" Віктор Брагінський розповів, що фахівці опрацьовують питання запуску "човникового руху" між зачиненими станціями. Однак спочатку для цього потрібно провести тестування.

На дні колишнього Каховського водосховища знайдено трьохсотрічний артефакт

На дні колишнього Каховського водосховища у Нікополі на Дніпропетровщині  знайшли кількасотрічний артефакт – металевий якір.

Про це Суспільному розповів заступник директора місцевого краєзнавчого музею Мирослав Жуковський, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

За його словами, за однією з версій, це може бути металевий якір ХVІІІ століття. Довжина знахідки — 1 метр 20 сантиметрів, вага — 18 кілограмів.

Як зазначив фахівець, якір заіржавів, але загалом у доброму стані. Тепер знахідку відправлять на експертизу в Запорізьку область.

"Не хочеться забігати наперед. Мова йде поки що про дві версії. Перша — це основа якоря. Друга — якесь інше призначення, але пов'язане з останньою Запорозькою Січчю, яка існувала на території водосховища з 1734 року по 1774 рік", — сказав історик.

Це 11-та знахідка в музеї з Каховського водосховища і, як каже історик, не остання. Раніше на дні колишнього Каховського водосховища знайшли козацький поховальний хрест і кам'яні гарматні ядра.

Тоня Матвієнко вперше назвала причину смерті мами: "Майже чотири роки була хвороба" 

Українська співачка Тоня Матвієнко розповіла про втрату мами, легендарної виконавиці Ніни Митрофанівни.

Зокрема, в першому за довгий час інтерв'ю для Viva! артистка розповіла, що ж насправді стало причиною смерті Ніни Матвієнко, передає ТСН, інформує UAINFO.org

За словами Тоні, життя її мами забрала хвороба. Ніна Митрофанівна про недуг дізналася лише на початку серпня, хоча сама хворіла вже майже чотири роки.

"8 серпня в якийсь момент вона стала погано почуватися – дуже живіт болів – і швидка відвезла її до лікарні. Для всіх було шоком. Як це – людина, яка все життя була енергійною, спортивною, не пила, не палила, до кінця життя бігала по сходинках – і таке могло статися. Лікар сказав, що у Ніни Митрофанівни вже майже чотири роки була хвороба. Для неї це був також шок. Вона боялася померти від цієї хвороби", - розповіла співачка.

Тоня Матвієнко радить всім обов'язково робити раз на рік повне обстеження організму. За словами артистки, якщо виявити хворобу на ранніх стадіях і вчасно її вилікувати, то можна потім ще багато років прожити.

"Хочу, щоб усі почули, тим паче – ті, кому за 40 років: обов'язково робіть профілактичні обстеження в лікарів та раз на рік проходьте медичні чек-апи. Адже на ранній стадії це можна зупинити й прожити ще дуже багато років", - закликала виконавиця.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини