MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 2 січня 2024

380 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 2 січня. 

Залужний розповів, скільки повітряних цілей вдалося збити силам ППО 

"У ніч на 2 січня 2024 року ворог повторив масовану атаку засобами повітряного нападу різних типів, як це було кілька днів тому – 29 грудня 2023 року", - про це у Фейсбуці пише Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, інформує UAINFO.org.

"Атаковано цивільну та критичну інфраструктуру, промислові та військові об’єкти. Основний напрямок удару – столиця України.

У першій хвилі атакували «шахедами» з південно-східного напрямку, із подальшим рухом по різних регіонах України.

Усі 35 ударних БпЛА «Shahed-136/131» було знищено протиповітряною обороною, про що повідомлялося раніше.

Уранці ворог застосував стратегічну авіацію – бомбардувальники Ту-95МС. 16 літаків вийшли на рубежі пуску близько 6.00 і запустили не менше 70 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55.

Із 07.30 було зафіксовано пуски десяти аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» із винищувачів МіГ-31К.

Також противник атакував із моря трьома крилатими ракетами «Калібр», а з півночі – 12-ма ракетами, які летіли по балістичній траєкторії типу Іскандер-М/С-300/С-400.

Із літаків тактичної авіації Су-35 застосовано чотири протирадіолокаційні ракети Х-31П.

За попередніми результатами противник застосував 99 засобів повітряного нападу - ракет різних типів.

Силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із підрозділами Сил оборони України знищено 72 повітряні цілі:

- 10 із 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал»;

- 59 із 70 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55;

- 3 із 3 крилаті ракети «Калібр».

Про Путіна, мобілізацію та битву за Крим. Головне з інтерв'ю Зеленського для The Economist

Президент України Володимир Зеленський вважає російського диктатора Володимира Путіна "твариною" і не бачить передумов для мирних переговорів. На його думку, битва за Крим стане центральною у нинішній війні, а альтернативи посиленню мобілізації насправді немає.

РБК-Україна публікує переклад його інтерв'ю для The Economist, інформує UAINFO.org.

Володимир Зеленський злиться, але не через успіхи своїх ворогів (він їх не бачить) і навіть не через відсутність прогресу армії на полі бою. Президент України роздратований нестабільністю деяких союзників, а також відстороненістю частини українців.

Загартований тяготами війни та провалом багатообіцяючого контрнаступу, він втратив легкість та гумор, які характеризували його попередні інтерв'ю. Після вторгнення Росії 24 лютого 2022 Зеленський розбудив світ і мобілізував країну за допомогою 32-секундного відео, записаного на його телефон, в якому він просто сказав: "Ми тут". Він та його команда все ще перебувають в урядовому комплексі у Києві.

Росія, як і раніше, завдає ударів по Києву, Дніпру, Харкову, Одесі та іншим місцям, але світ уже не слухає так уважно, і головний комунікатор більше не контролює порядок денний, як двома роками раніше. В Україні настає втома, а на Заході заголовки ставлять питання, чи почав російський диктатор Володимир Путін перемагати. Допомога українцям стала предметом політичного торгу в Америці та Європі.

Росіяни били по Києву Х-101, зробленою в 4 кварталі 2023 року, і це ще не все 

Із власних джерел Defense Express стало відомо про те, що під час сьогоднішньої масованої ракетної атаки по Україні росіяни застосували ракету Х-101, виготовлену вже в четвертому кварталі 2023 року, що демонструє відповідне фото, яке опинилось в нашому розпорядженні, інформує UAINFO.org.

Цей факт демонструє, що настільки тривала пауза в масованих ракетних ударах по нашій країні справді була пов’язана саме з тим, що рашисти хотіли накопичити відповідний запас повітряних засобів нападу, необхідний для масштабної кампанії ударів. Але якщо далі розбиратись в цій історії, то починають випливати ще більш показові деталі.

Зазвичай, на можливий час виготовлення рашистських КР вказує десятизначний серійний номер, який наноситься на усі частини конструкції ворожих ракет. Таке маркування заодно дозволяє дізнатись походження комплектуючих до КР, тому, наприклад, у січні 2023 року фіксувався специфічний спосіб "маскування" російських Х-101 – рашисти там просто болгаркою стирали серійні номери.

Тепер же загарбники пішли значно хитрішим способом, і почали наносити на свої ракети такі серійні номери, щоб їх було складно дешифрувати. Бо, наприклад, якщо поглянемо на фото збитої російської Х-101 вище, то побачимо, що перші 6 цифр її серійного номера – це суцільна "абракадабра".

"Прокинься, Європо!": євродепутат гостро звернувся до ЄС після масованої атаки РФ по Україні

Член Європейського парламенту від Бельгії та експрем’єр цієї країни Гі Вергофстадт відреагував на масовану атаку РФ по Україні та закликав ЄС збільшити військову та фінансову підтримку України. 

Про це євродепутат написав на сторінці у X, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Київ під жорстоким ударом! 99 ракет, випущених Росією по цивільному населенню. У ЄС немає іншої альтернативи, окрім як посилити підтримку України зараз. Військово, фінансово. Путін воює з європейським способом життя, який захищає Україна. Прокинься, Європо!", - закликав він, прикріпивши фото пожежі в одному із київських будинків. 

 

"Позаштатне сходження авіаційного боєприпасу": у РФ "оригінально" пояснили падіння своєї ракети, яка рознесла будинки у Воронезькій області

Міноборони РФ підтвердило, що 2 січня російська ракета впала на село Петропавлівка у Воронезькій області. У відомстві заявили про "позаштатне сходження авіаційного боєприпасу".

Про це повідомили у пресслужбі російського Міноборони, а також місцевий губернатор Олександр Гусєв, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Губернатор заявив про "аварійне сходження боєприпасу" в Острогозькому районі Воронезької області. За словами Гусєва, ніхто не постраждав, але в семи домоволодіннях зафіксовані руйнування.

Водночас у Міноборони РФ вказали, що 2 січня близько 9:00 (за Москвою) при виконанні польоту літака ВКС над населеним пунктом Петропавлівка у Воронезькій області "відбулося позаштатне сходження авіаційного боєприпасу".

У відомстві також повідомили про відсутність постраждалих та поінформували про пошкодження шести приватних будівель.

Росіяни почали розслідування інциденту. На місці працює комісія для оцінки характеру пошкоджень та надання допомоги у відновленні будинків.

У Лісабоні невідомі розмалювали погруддя Шевченка літерами Z

У столиці Португалії вандали залишили рашистську символіку на памʼятнику Тарасу Шевченку, родина українців з провінції Алгарве вже відмила фарбу

Напередодні Нового року невідомі вандали розмалювали погруддя Тараса Шевченка у Лісабоні літерами Z, що є рашистською символікою на війні Росії в Україні, інформує UAINFO.org з посиланням на Еспресо.TV

Так виглядає, що рашисти вирішили завдати масштабного удару по наших історичних і духовних цінностях", - підписав знімки Садоха.

На фото видно, що вандали розмалювали червоною фарбою памʼятник українському письменнику й художнику, а також табличку, присвячену калині.

Родина українців з провінції Алгарве вже відчистила памʼятки.

"Зробили, що могли. Поїхали й відмили все, що скоїли недалекі люди", - зазначила Єлизавета Ярова.

NASA назвало найвизначніші астрономічні події, які відбудуться 2024 року

NASA склало список найвизначніших астрономічних подій 2024 року в хронологічному порядку, найочікуванішою з яких є повне сонячне затемнення 8 квітня

Про це повідомляє The Hill, інформує UAINFO.org з посиланням на Еспресо.TV

22 лютого 2024 року: З'єднання Венери та Марса

Венера і Марс наближаються одне до одного на небі дуже близько приблизно раз на рік. Востаннє вони зближувалися 27 липня 2023 року.

Щоб побачити ці планети разом, ідеально перебувати в південних широтах. Для цього необхідно прокинутися до сходу сонця, вийти на місцевість без високих споруд або дерев і подивитися на південно-східний горизонт.

26 лютого 2024 року: Зодіакальне світло

Всього через кілька днів після з'єднання Венети та Марса розпочнеться двотижневий період, що стане найкращим часом для спостереження світлового явища, яке називається зодіакальне сяйво. 

Зодіакальне сяйво, також відоме як помилковий світанок, з'являється одразу після настання сутінків у вигляді конуса слабкого світла, що поширюється вгору від горизонту. Вчені вважають, що зодіакальне сяйво - це сонячне світло, що відбивається від хмар пилу, втягнутих земною гравітацією.

Щоб збільшити шанси побачити це явище, необхідно розташуватися подалі від міських вогнів та дізнатися точний час настання сутінків.

8 квітня 2024 року: Повне сонячне затемнення

Повне сонячне затемнення - це явище, коли Місяць проходитиме точно навпроти Сонця, створюючи темряву вдень і візуальний ефект вогняного кільця з боку Сонця.

Місяцю знадобиться близько 2,5 годин, щоб завершити свій шлях через Сонце, але повня триватиме лише близько чотирьох хвилин.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини