MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 січня 2024

128 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 4 січня. 

Залужний і Умєров наполягають на посиленні мобілізації, бо не буде кому боронити державу

Сьогодні, 4 січня, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав роботу над законопроєктом про мобілізацію. На засіданні були присутні головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони Рустем Умєров.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Вони наголосили, що посилення мобілізації, - це об’єктивна складова війни. Не буде посилення - нема кому буде боронити державу. В той же час вони готові доопрацьовувати законопроєкт та вносити зміни, зокрема, прибирати антиконституційні положення", - повідомив нардеп. 

За його словами, документ планують докладно розглядати протягом найближчих трьох днів. Гончаренко наголошує, що 8 січня закінчується термін подання альтернативних законопроєктів, після цього комітет з нацбезпеки має ухвалити рішення, що він рекомендує Раді.

"На біс": в СБУ показали фільм про два успішні ураження Кримського мосту і пообіцяли продовження

У Службі безпеки України нагадали про те, як вони вже двічі уразили незаконно зведений окупантами Кримський міст, який зʼєднує півострів із територією РФ. Перше ураження на рахунку СБУ мало місце у жовтні 2022 року за допомогою вантажівки з вибухівкою.

Вдруге "бавовна" завітала на Кримський міст у липні 2023 року завдяки морським дронам Sea Baby, це була спільна операція СБУ та ВМС ЗСУ. Фільм із назвою "Кримський міст. На біс" був опублікований на офіційних сторінках СБУ, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Росіяни намагаються залякати українців ракетними обстрілами, але лють до ворога робить нас ще більш згуртованими та сильними. І цей фільм якраз про законну відповідь на терор", – зазначили там.

Голова СБУ Василь Малюк наголосив, що міст, який є дуже важливим для ворога, приречений. Він є законною військовою ціллю для України. "Далі буде багато сюрпризів. І не лише щодо Кримського мосту", – сказав Малюк.

Зруйнувавши Кримський міст Україна позбавила б Росію можливості вільно перекидати на півострів важке озброєння і бронетехніку, зокрема танки, а також забезпечувати паливом і боєприпасами Чорноморський флот Росії.

WSJ: Росія планує отримати балістичні ракети малої дальності від Ірану, КНДР вже передає 

Росія планує купити в Ірану балістичні ракети малої дальності та протягом останніх тижнів вже почала отримувати балістичні ракети з Північної Кореї. Про це повідомляє The Wall Street Journal, посилаючись на неназваних американських чиновників, передає NV, інформує UAINFO.org.

Як пише видання, такі наміри Москви викликали «глибоке занепокоєння» в адміністрації президента США Джо Байдена. Ракети можуть поставити вже цієї весни, але, на думку чиновників, угода не завершена.

«Сполучені Штати стурбовані тим, що російські переговори про придбання балістичних ракет малої дальності в Ірану активно просуваються. За нашими оцінками, Росія хоче придбати ракетні системи в Ірану», — заявили співрозмовники WSJ.

Вони розповіли, що Росія впродовж останніх кількох тижнів отримала кілька десятків балістичних ракет і пускові установки до них від Північної Кореї, а також запаси артилерії. На початку листопада 2023 року в Головному управлінні розвідки казали, що доказів надання балістики не мають.

США побоюються, що посилення співпраці Москви з Тегераном не лише допоможе Росії у війні проти України, а й покращить військовий потенціал Ірану на Близькому Сході і потенційно забезпечить надходження для підтримки його економіки, яка постраждала від західних санкцій, ідеться в матеріалі.

Російські хакери проникли у систему Київстар щонайменше у травні 2023 року – СБУ

Російські хакери проникли у систему телеком-оператора "Київстар" щонайменше у травні 2023 року, заявив у інтерв'ю Reuters керівник департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк.

За його словами, атака залишила "катастрофічні руйнування" – знищено "майже все", зокрема тисячі віртуальних серверів, ядро оператора – і була націлена на збір розвідувальних даних і завдання психологічного удару. Витоку персональних даних не виявили.

"Ця атака є великим посланням, великим попередженням не тільки для України, але й для всього Заходу, щоб зрозуміти, що насправді ніхто не є недоторканним", — сказав Вітюк.

Розслідування СБУ встановило, що хакери, імовірно, намагалися проникнути в Київстар у березні 2023 року або раніше, а були в системі щонайменше з травня.

"Я не можу зараз сказати, з якого часу вони мали повний доступ: імовірно, принаймні з листопада", — розповів Вітюк.

Представник СБУ каже, що після значної перерви було кілька спроб, спрямованих на завдання більшої шкоди Київстару, але спецслужба допомогла відбити нові кібератаки. На армію атака не мала великого впливу, оскільки бійці використовують "різні алгоритми та протоколи".

12 грудня у роботі найбільшого оператора України Київстар стався масштабний збій. Проблеми зі зв’язком та Інтернетом були по всій Україні. У компанії заявили про технічний збій: були недоступні послуги зв’язку та доступу в інтернет у частини абонентської бази.

Путін нарешті сказав правду. Українські хакери показали правдиве новорічне звернення диктатора у деяких регіонах РФ — джерело NV  

Українські кіберфахівці з угрупування Blackjack, яке пов’язане з СБУ, зламали російські провайдери телевізійного мовлення та змусили російського диктатора Володимира Путіна говорити правду про війну проти України у своєму новорічному зверненні.

Про це NV повідомило джерело в одній з українських спецслужб, інформує UAINFO.org.

Кіберфахівцям вдалося зламати деякі російські провайдери та запустити замість новорічного привітання диктатора Володимира Путіна згенероване штучним інтелектом відео, в якому президент країни-агресора «зізнається» про величезні втрати російської армії та помилки військового командування РФ, а також про шалені витрати на війну проти України, провальну міграційну політику та інші невдачі Кремля.

Ролик транслювався у багатьох російських регіонах. Джерело NV зауважило, що покриття було дуже великим. Зокрема, його транслювали канали, які належать до медіахолдингу ВГТРК (Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія) — Росія-1 HD, Перший HD, а також такі канали, як РЕН-ТВ, СТС та СПАС.

"Лягушатники та п-ри". У Медведєва істерика через заяву МЗС Франції щодо ударів по Бєлгороду

Схоже, що російський політичний клоун Дмитро Медведєв усе ніяк не протверезіє після святкування Нового року, продовжуючи публікувати у себе у соцмережах пости, один божевільніший за інший.

Цього разу він вирішив нагадати про своє існування істерикою з образливими висловлюваннями на адресу французів, передає NV, інформує UAINFO.org.

Приводом для цього стала позиція з приводу ударів ЗСУ по Бєлгороду. Так, офіційний Париж вважає їх самообороною, на яку Україна, як жертва військової агресії РФ, має повне право.

При цьому Медведєв, як істинний рашист, накинувся не стільки на владу країни, скільки на саму французьку націю, назвавши її представників «лягушатниками», та натякнувши на їхню нібито нетрадиційну сексуальну орієнтацію.

Вимагав "відкат" за перемогу у тендері: СБУ затримала заступника мера Южного Одеської області. ФОТО 

Служба безпеки викрила заступника мера одного с міст Одеської області. Він намагався отримати "відкат" від бізнесменів за перемогу у будівельному тендері, повідомляє пресцентр СБУ у четвер, 4 грудня.

Як повідомили джерела NV у правоохоронних органах, йдеться про заступника мера Южного з питань житлово-комунального господарства Дмитра Любивого, інформує UAINFO.org.

За матеріалами слідства, в обмін на хабар чиновник обіцяв підприємцям перемогу у «будівельному» тендері, який фінансувався з бюджету міста.

Сума неправомірної вигоди становила 10% від загальної вартості підряду.

У разі відмови платити «відкат», посадовець погрожував створити бізнесменам штучні перешкоди під час розгляду та погодження тендерної документації.

"Крабові палички із присмаком крові". Великого виробника морепродуктів оголошено міжнародним спонсором війни 

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло одного з найбільших та економічно потужних виробників морепродуктів у Європі Viciunai Group (бренд VIČI) з головним офісом у Литві до переліку міжнародних спонсорів війни. Причина – майже через 2 роки після початку повномасштабної війни компанія не зупиняє свої потужності в Росії, шукає нових працівників і сплачує значні податки до бюджету агресора.

Про це повідомили у самому НАЗК. Там зазначили: Viciunai Group продовжує працювати в РФ, попри дану раніше обіцянку піти з її ринку, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Ще у березні 2022 року, після повномасштабного вторгнення росії в Україну, керівник литовської групи Шарунас Матійошайтіс заявив, що компанія піде з російського ринку впродовж 3-4 місяців. Натомість стало відомо, що Viciunai не припиняє свою роботу у рф та залишається одним із найулюбленіших брендів російських споживачів", – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: Viciunai веде свій бізнес у Росії у звичайному режимі без жодних скорочень. А крім того:

  • успішно захищає російську торгову марку у суді;
  • продовжує набирати персонал на свої дочірні підприємства, підтримуючи ринок праці Росії.

Так, наголошується, на виробничому комплексі "Вичюнай-русь" працюють 1 500 працівників. Він знаходиться в Калінінградській області, а його чистий прибуток за 2022 рік збільшився на 156% – до 20 млн доларів.

Крім того, дочірня компанія Viciunai ТОВ "БалтКо", "бувши офіційним представником компанії в Росії", надає там послуги з перевезення продуктів рибної кулінарії, рибної переробки, сурімі та морепродуктів. Її чистий прибуток за 2022 рік становив 2,5 млн доларів.

"Неодноразові заяви про припинення бізнесу та продаж виробництва в рф ніяк не вплинули на роботу Viciunai Group в росії. Компанія продовжує спонсорувати війну проти України, сплачуючи великі суми податків до бюджету путінської воєнної машини", – резюмували в НАЗК.

Акторка "сіськадовська" Ірина Гатун потрапила в "Миротворець" за участь в "актах гуманітарної агресії" проти України

Українська актриса та гумористка Ірина Гатун з'явилася в базі волонтерського сайту "Миротворець". Це сталося після скандалу, викликаного номером "Вечірнього Кварталу", в якому артистка виконала роль переселенки з тимчасово окупованого Скадовська Херсонської області.

Сторінка з даними та фотографіями Гатун з'явилася на "Миротворці" 3 січня. Волонтери заявили, що актриса театру "Чорний квадрат" і резидентка "Кварталу 95" брала участь у "гуманітарній агресії проти України", передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

"Участь у спробах легалізації окупації АР Крим Росією (країна-агресор і терорист). Публічна наруга над українськими громадянами, які перебувають на окупованих російсько-фашистськими загарбниками територіях", – сказано на сайті.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини