MENU

Вопреки снижению цены на нефть бензин в Украине скоро перестанет дешеветь - эксперты

1379 1



«Впродовжостаннього місяця усі ми булисвідками поетапногозниження цін на усі марки нафтопродуктів,що, без сумніву, викликало виключнопозитивні емоції у автовласників.Пояснюється така цінова динамікапередусім суттєвим здешевленням нафтовоїсировини на європейському ринку. Однакціни на паливо на українських заправкахпадали не зовсім так, як хотілося б», -об этом пишет Юрий Огирчук.


«Здавалося би, потенціалдо подальшого коригування цін у сторонузниження ще є, однак в дію вступив фактордержавного регулювання розмірів акцизнихзборів з усіх об’ємів палива, що надходитьна внутрішній ринок. То ж чи дешевшатимутьнафтопродукти і далі? Спробуєморозібратися…


Сьогодні на внутрішньомуроздрібному ринку нафтопродуктів всеще панує загальна тенденція до подальшогоздешевлення цін на усі види палива.Тижневі рівні зниження цін у мережахавтозаправних станцій складають, згідноз моніторинговими даними НТЦ «Псіхея»,у середньому 0,12-2,12%. При цьому головнускрипку грають, як і раніше, АЗС, щовходять до групи «Приват». А це такіоператори, як «Укрнафта», «Авіас»,«Сентоза», ANP тощо.


Лише ці заправники,маючи головним джерелом ресурсногозабезпечення єдиний працюючий в країнінафтопереробний завод – Кременчуцький,спроможні на одномоментне зниженнявідпускних цін одразу на 30 копійок налітрі. Так, 6 червня подібну операціюбуло реалізовано на ринку дизпалива, авже за тиждень – і з високооктановимбензином А-95. Нині на «приватівських»заправках дизель пропонується по 9,70грн./л, А-95-й бензин – по 10,70 грн./л.


Для порівняння наведемоактуальні відпускні ціни на дизпаливота А-95-й у інших гравців ринку. Так, назаправках «ТНК» дані види нафтопродуктівпропонуються по 9,76 та 10,89 грн./л, на WOG –по 9,76 та 10,89 грн./л, на «ОККО» - по 9,86 та10,97 грн./л, на Shell - по 9,93 та 11,06 грн./лвідповідно.


При цьому середніроздрібні ціни по Україні складають поданих видах палива відповідно по 9,72грн./л та 10,80 грн./л, що на 3,37 та на 4,64%дешевше, ніж місяць тому.

Однак, позитивна дляспоживачів цінова динаміка, на думкуексперта Інституту енергетичнихдосліджень Юрія Корольчука не в повніймірі відповідає змінам цінових індикаторівпо сировині. Експерт переконаний, щовже сьогодні літр А-95-го бензину в Україніповинен коштувати 10,50 грн.


Так, ціна на бензинзнизилася, але не суттєво. Все цевідбувається, на переконання Ю.Корольчука,тому що наші трейдери не надто сумлінні,- вони роблять вигляд, начебто ціна нанафту не змінилася. Але якщо на початкутравня вона коштувала 120 доларів забарель, то нині - фактично 95 доларів. Засловами експерта, трейдери будутьактивно протестувати проти зниженняцін на бензин і далі. Це пов'язано з тим,що набув чинності новий закон про акцизи,які коректуються світовими цінами нанафту.


Так, на минулому тижнінорми даного закону було застосовановдруге, - на третю декаду червнявідкориговано ставкиакцизного збору на бензини й дизельнепаливо убік їх підвищення. Зокрема,для бензинів ставку збільшено на 18,46євро за тонну - до 251,72 євро, а акциз надизпаливо підвищено на 4,61 євро за тонну- до 111,43 євро.


Варто прислухатися йдо думки іншого експерта, - директораконсалтингової групи «А-95» Сергія Куюна,який вважає, що зниження цін на заправках,яке ми спостерігали в останні кількатижнів, скоро припиниться. Причина тасама - плаваючі акцизи на паливо, якідіють із травня. Пан Куюн запевняє, щоу найближчі тижні паливо подешевшає вУкраїні ще на 15-20 копійок й до кінцячервня середня ціна на А-95-й будеколиватися в межах від 10,60 до 10,80 гривеньза літр, дизельного палива - 9,50-9,70 гривеньза літр. При цьому, на переконанняексперта, якби не підвищення акцизів,прогноз по бензину змістився б на оцінки10,30-10,50 грн./л. Аналогічних змін зазналиб і цини на дизпаливо», - пишет ЮрийОгирчук.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини