MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 5 січня 2024

123 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 5 січня. 

"Подальша допомога давно назріла": німецький євродепутат закликав передати Україні ракети Taurus 

Президент Європейської народної партії – ключового міжпартійного об’єднання ЄС – Манфред Вебер закликав Німеччину якнайшвидше передати українській армії крилаті ракети Taurus. Євродепутат вважає "давно назрілим" надання Києву німецьких далекобійних ракет.

Про це Вебер сказав в інтерв’ю виданням медіагрупи Funke, передає AFP, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Це озброєння має дальність дії понад 500 кілометрів, що дасть можливість Україні вражати склади зброї і лінії постачання окупантів у глибокому тилу. 

"Подальша підтримка, така як постачання німецьких ракет Taurus, давно назріла", – наголосив політик.

На його переконання, "стратегія дозволити Україні воювати, але не зробити її достатньо сильною, щоб перемогти, була б цинічною". Тому Вебер закликав Захід "підтримати Україну найкращим чином", оскільки вона "веде свою битву за свободу і повинна перемогти".

Ігнат відреагував на плани РФ обладнати крилаті ракети X-32 касетними боєприпасами

У намірах РФ обладнати крилаті ракети Х-32 касетними боєприпасами немає нічого дивного. Якщо плани ворога здійсняться, то Силам оборони потрібно буде брати це до уваги та реагувати.

Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону, повідомляє РБК-Україна, інформує UAINFO.org.

"Росія неодноразово використовувала і касетні боєприпаси, і запалювальні боєприпаси. Як ще його називають фосфором", - пояснює Ігнат.

За його словами, будь-яка ракета чи бомба може оснащуватися касетною частиною, і в цьому немає нічого дивного.

"Це реалії війни", - наголосив Ігнат.

Читайте також: Росія планує оснащувати крилаті ракети касетними боєприпасами – Центр нацспротиву

Зокрема, речник повітряних сил зауважив, що Україна теж отримала від партнерів боєприпаси, якими можна цілком ефективно вести бойові дії.

"Якщо таке відбудеться (обладнання ракет РФ Х-32 касетними боєприпасами - ред.) , то звичайно на це треба буде реагувати Силам оборони і брати це до уваги" - підсумував він.

У ЗСУ є лише один напрямок для просування – військовий експерт

Треба ще дуже багато зробити для звільнення півдня нашої держави від російських окупантів, тому що від цього залежить просування на сході.  

Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Сергій Грабський, інформує UAINFO.org 

"У нас один напрямок, тому що без стратегічного вирішення питання півдня говорити про будь-яке просування на схід неможливо. Жоден військовий не буде планувати бойові дії, маючи загрозу завдавання флангового удару по комунікаціях військ, що намагаються наступати. Нам дуже потрібен південь і визволення Криму, щоб закріпити своє панування на більшій частині акваторії Чорного моря, значно розширити зону наших економічних операцій, які є також складовою війни. Головною складовою будь-якої війни є гроші. Тому в нас немає напрямків – у нас є тільки один напрямок. Без вирішення питання півдня говорити про будь-які інші операції абсолютно безглуздо", - сказав він.

Ми можемо говорити про якісь тактичні операції, наприклад, з просуванням на лінію Троїцьке - Сватове - Кремінна, ми можемо говорити про тактичні операції в районі Білогорівки чи про контратаки в районі Бахмута, але це все локальні дії. І без розвалу південного фронту, над чим ми зараз працюємо, говорити про якісь інші напрямки, на мою думку, абсолютно неправильно, додав експерт. 

Росія може розпочати новий наступ під Харковом: західні ЗМІ повідомили, коли чекати на удар 

15 січня 2024 року Росія може розпочати новий наступ під Харковом. Російська армія готується до масштабної атаки на Куп'янськ та прилеглі території.

Про це повідомляє видання The Telegraph з посиланням на джерела, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

Місцеві підрозділи військової розвідки вважають, що російські війська можуть посилити повітряні атаки цими вихідними - 7 січня.

Співрозмовник видання додав, що сухопутний наступ може розпочатися вже 15 січня. 

І російські, і українські війська борються за кращі позиції вздовж лінії фронту, яка охоплює села Куп’янськ, Сватове та Кремінна, неподалік від кордону Харківської області.

Москва зосередила свої ресурси в цьому районі, намагаючись наступати на контрольовані Україною міста Кремінна та Лиман, які були окуповані російськими військами, доки Київ не розпочав блискавичний контрнаступ у вересні 2022 року.

 

"В Росії не все так добре". Політолог заявив, що окупанти розглядають сценарій переговорів як один з базових

Політолог Олексій Кошель в інтерв'ю Radio NV висловив думку, що поява низки заяв та публікацій про можливість переговорів, свідчать про те, що Росія розглядає такий сценарій як один з базових.

"Лише за перші 10 днів грудня я особисто нарахував лише в публічних джерелах шість заяв і публікацій про можливі переговори. Очевидно, в Росії не все так добре, і сценарій переговорів вони розглядають як один із базових", — сказав Кошель в ефірі Radio NV, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

За словами політолога, у контексті можливих натяків на переговори можна розглядати також масштабний обмін полоненими, що відбувся 3 січня. Він уточнив, що в цьому випадку йдеться не про переговорний процес про мир, а про переговорні процеси "можливо, по санкціях, по окремих точкових моментах економічних питань".

Водночас Кошель звернув увагу, що з листопада 2021 року позиція Росії не змінюється.

"Можливо, вони відмовилися від "денацифікації", бо до кінця самі не розуміють, що це таке. Натомість додавали пункти про російську православну церкву, трішки коригували свою позицію. А в усіх інших питаннях позиція була незмінна", — наголосив політолог.

"Кинджал" розчаровує Кремль: експерти пояснили, що не так з російською "суперзброєю"

Російська гіперзвукова ракета "Кинджал" виявилася значно менш грізною зброєю, ніж про це розповідала російська пропаганда. Про це пише британське видання The Telegraph, аналізуючи випадки застосування цих ракет, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

Зазначається, що отримані Україною зенітно-ракетні комплекси Patriot PAC-2 і PAC-3 успішно збивають "Кинджали" щонайменше з травня. Але найбільшого успіху українська ППО досягла 2 січня, коли вдалося збити 10 із 10 запущених в цей день "Кинджалів".

"Спостерігачі уважно вивчили відеозаписи ударів, щоб зрозуміти, як розчаровує "Кинджал". Розчаровує Кремль, тобто", – пише видання, посилаючись зокрема і на одне таке відео, де перехоплена ракета шкереберть падає у Дніпро в межах Києва.

Вивчаючи нечисленні відео, на яких зафіксовані атаки "Кинджалом", фахівці дійшли висновку, що ці ракети летять зі швидкістю не більше 1,9 Маха, а не 5 Махів. Принаймні на фінальній фазі польоту. Експерти зауважують, що це має принципову важливість.

"У той час як "Кинджал" може рухатися зі швидкістю 5 Махів або швидше під час найефективнішої фази польоту на великій висоті – одразу після запуску – він значно сповільнюється, коли знижується та наближається до цілі. Оскільки він стає нижчим і повільнішим, його легко спіймати батареям Patriot", – зауважує видання. 

 

 

Кондратюк про "Квартал 95": тільки ідіот може жартувати про ебонітові палички та "Україну-повію", а їздити в окупований Крим – взагалі тупість

Український телеведучий та продюсер Ігор Кондратюк вважає "Квартал 95" взірцем низькопробного гумору. Він не розуміє навіщо люди продовжують дивитися шоу, та пригадав, як давні "факапи" кварталівців, так і свіжий скандал з переселенкою "сіськадовська".

Про це він розповів в ефірі "Говорить великий Львів". Шоумен зізнався, що не дивиться "Квартал" ще з 2005-го року. Найголовніша тому причина – зірка не розуміє гумору шоу. Крім того, програма багато років лунала в ефірі виключно російською мовою, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Кондратюк каже що для нього "Квартал" – терра інкогніта. Гість вважає, що зараз шоу більше схоже "на виступи обласного студентського театру естрадних мініатюр"."Їхня низькопробність полягає в тому, що в них немає тонкого гумору. І в них нема розуміння речей антисоціальних, антиукраїнських, – висловився шоумен. – Тільки ідіот може додуматись пожартувати про ебонітові палички".

Мова йде про цинічний жарт, який прозвучав у "Новорічному вечірньому кварталі" 2013-го року. Актори у номері посилалися на події Революції гідності, коли сталося жорстоке побиття людей спецпідрозділом МВС "Беркут". "От якщо беркутівцям видати ебонітові палички, а мітингувальників вдягти у шерстяний одяг, так ми зможемо добувати електричний струм?" – звертається герой Кошового до Януковича, якого грає Пікалов.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини