MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 7 лютого 2024

143 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 7 лютого.

Україна під ворожим обстрілом: у Харкові є влучання балістики, у Києві й областях відпрацювала ППО. Всі деталі

Рано вранці, 7 лютого, у різних містах України пролунали вибухи. Росія влаштувала проти нашої держави чергову масовану атаку, запустивши балістичні ракети, пише OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

Гучно було, зокрема, у Харкові. Там місцева влада повідомила про чотири вибухи та "прильоти" у Слобідському районі.

Також росіяни спрямували ракети на Київщину. За даними моніторингових каналів, в області працює ППО. Також пролунали вибухи.

Харків

У Харкові пролунали вибухи після 6:00. Росія вдарила по обласному центру балістичними ракетами. Міський голова Ігор Терехов у Telegram закликав містян бути обережними.

Керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що вибухів було щонайменше чотири. Він закликав містян перебувати в укриттях до відбою.

Синєгубов повідомив, що попередньо зафіксовано влучання у Слобідському районі Харкова. Є пошкодження нежитлової інфраструктури. Інформації про постраждалих наразі немає.

Станом на 6:47 ракети Х-22 зафіксували над територією Харківської області. Місцевих жителів закликали не покидати укриття.

Близько 7 ранку пролунав іще один вибух, імовірно, в передмісті Харкова, повідомило "Суспільне". В області чутно бойову роботу.

Київ і область

Також близько 7:00 вибухи пролунали у Києві. У столиці працює ППО.

Міський голова Віталій Кличко закликав жителів міста перебувати в укриттях.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак також підтвердив роботу ППО У Києві.

Черкащина

У Черкаській області також пролунали вибухи, пише "Суспільне".

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект про мобілізацію 

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект щодо посилення мобілізації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на допис нардепа Ярослава Железняка в Telegram, інформує UAINFO.org

Як голосували депутати

243 народних депутатів підтримали проект закону, 12 - проти і утримались - 45.

"Законопроект прийнято без пропозицій Комітету. Далі внесення правок до 21 лютого і друге читання", - заявив Железняк.

За його словами, найбільш ймовірно законопроект в цілому буде прийнято в останній тиждень лютого, підписаний на початку березня і вступить в силу через місяць, тобто у квітні.

Окупанти ймовірно захопили Веселе на північ від Соледара та мають просування в Авдіївці і біля Новомихайлівки – ISW

Збройним силам України, ймовірно, вдалося відновити деякі втрачені позиції в Авдіївці, однак і російські війська просуваються в районі цього міста. Окупанти також мають просування біля Новомихайлівки Донецької області і, ймовірно, захопили Веселе біля Соледара на Бахмутському напрямку.    

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Російські війська мають нові підтверджені просування північніше Бахмутабіля Авдіївки та на південний захід від Донецька на тлі продовження позиційних боїв уздовж усієї лінії фронту. Водночас і ЗСУ відновили деякі із втрачених позицій.

  • Авдїівка: геолокованя кадри, опубліковані 5 лютого, свідчать, що українські військові нещодавно відновили обмежені тактичні позиції в житловому районі на півдні Авдіївки. Водночас додаткові кадри, опубліковані 6 лютого, вказують на те, що війська РФ нещодавно просунулися в північну зону Авдіївки. Російські джерела при цьому стверджували, що окупанти просунулися в північно-західній частині Авдіївки вздовж вулиць Сапронова та Лесі Українки (неподалік місця з встановленою геолокацією на згаданих кадрах у північній частині міста), а також у районі кар'єру на північній околиці Авдіївки. Кілька російських «воєнкорів» також стверджували, що російські війська просунулися до одного кілометра в напрямку Первомайського (на південний захід від Авдіївки) і досягли південно-східної околиці населеного пункту, хоча ISW не помітив візуальних доказів, які б підтверджували ці твердження.
  • Бахмутьский напрямок: геолоковані кадри, опубліковані 3 лютого, підтверджують, що російські війська захопили Веселе (північніше Бахмута та на північний схід від Соледара). Міністерство оборони РФ ще 18 січня заявляло, що окупанти нібито захопили Веселе, однак це перший випадок, коли ISW спостерігає візуальне підтвердження цих російських заяв. Поблизу самого Бахмута 6 лютого тривали позиційні бойові дії, проте підтверджених змін на лінії фронту на цій ділянці не було.
  • Новомихайлівка біля Донецька: геолоковані кадри, опубліковані 3 лютого, підтверджують, що окупати просунулися на схід і південь від Новомихайлівки під час нещодавно поновлених механізованих атак південніше населеного пункту. Російські «воєнкори» стверджують, що війська РФ просунулися до східної околиці Новомихайлівки — і це твердження узгоджується з наявними геолокаційними доказами, констатують в ISW. Українські та російські джерела заявили, що позиційні бойові дії тривають на захід від Донецька в районі Перемоги та на південний захід від Донецька в районі Георгіївки та Новомихайлівки. Один з «воєнкорів» РФ визнав, що підготовлена ​​українська оборона біля Георгіївки і прилеглі вогневі позиції української артилерії ускладнять будь-яке просування Росії через населений пункт у напрямку Курахового (13 км на захід від Мар'їнки.

"Цілеспрямоване прагнення Путіна до знищення суверенної України та підкорення її народу продовжує цю війну" – американський дипломат в ООН 

У США немає доказів інформації, яка поширюється російськими медіа, щодо "обстрілу пекарні" 3-го лютого в окупованому Росією Лисичанську та загибелі, як стверджує Росія, щонайменше 28 цивільних.

Про це 6-го лютого під час засідання Ради Безпеки ООН заявив заступник постійного представника США при ООН Роберт Вуд, інформує UAINFO.org з посиланням на Голос України

"Поки ми не змогли незалежно перевірити цю інформацію. Сполучені Штати висловлюють жаль у зв’язку з жертвами серед цивільного населення. Сумна реальність полягає в тому, що Росія не має свободи слова чи незалежної журналістки, тому такі заяви важко підтвердити", – додав він.

Вуд також поклав повну відповідальність за смерті та руйнування, "спричинені агресивною війною Путіна проти України в порушення статуту ООН" на Росію, адже саме "цілеспрямоване прагнення президента Путіна до знищення суверенної держави Україна та підкорення її народу продовжує цю війну".

І поки Росія, за словами дипломата, "вдає занепокоєння щодо українського цивільного населення на окупованих територіях", російські війська продовжують завдавати страждань українським цивільним.

"Коли ми наближаємося до двох років безглуздої та жорстокої війни Путіна, ми повинні пам’ятати факти, підтверджені важкою роботою незалежних слідчих", – додав він.

У Путіна після смертоносної атаки по Україні видали нову заяву про цілі "СВО" 

У Кремлі все ще вважають "денацифікацію" та "демілітаризацію" цілями повномасштабної війни проти України. Також зазвучали тези про "захист" людей, які мешкають на окупованих територіях, і перешкоджання вступу України до НАТО.

На запитання про цілі так званої злочинної "СВО" 7 лютого відповів Дмитро Пєсков, прессекретар російського диктатора Володимира Путіна. Його розмова з одним із росЗМІ відбулася після чергової масованої повітряної атаки ЗС РФ по Україні, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org

Співробітниця державної радіостанції країни-агресора зазначила, що незабаром від початку "СВО" пройде 2 роки. Вона запитала, які цілі "спецоперації" зараз.

Пєсков відповів, що вони "не змінилися, добре відомі та зберігають свою актуальність".

"Це денацифікація, демілітаризація?" – уточнила ведуча.

"Безумовно, демілітаризація, денацифікація. Це забезпечення безпеки людей, які проживають у тих регіонах, які вже стали російськими. Огородження їх від прямих ударів і фактично порятунок їхніх життів", – забрехав представник Кремля.

"Все заплутано": Кулеба заявив про "гостросюжетний детектив" із допомогою від США

Ситуація з виділенням нової допомоги Україні від США стає усе більш заплутаною та вже нагадує гостросюжетний детектив.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільній прес-конференції з віце-президентом Європейської комісії, високим представником Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепом Боррелем у Києві, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"Я вчора вночі отримав останній звіт з Вашингтона про можливі сценарії розвитку подій. І деякі сценарії нагадують гостросюжетний детектив. Тобто, все дуже заплутано. Залежить від багатьох факторів, і може рухатися прямо, вліво, вправо", - сказав Кулеба.

При цьому, він вважає, що питання якогось базового сценарію дуже актуальне для самого Конгресу США.

"Тому що усе настільки щільно заплуталося там всередині, що конгресменам і сенаторам треба самим визначитися з якимось базовим сценарієм руху", - сказав Кулеба.

При цьому, за його словами, є ще й позитивна новина: "усі шукають рішення". 

"Тобто, дискусія не сфокусована на тому, як це рішення не ухвалити. А дискусія сфокусована на тому, а як же нам, все-таки, якнайшвидше ухвалити це рішення", - сказав міністр.

За його словами, робота з американською стороною відбувається щодня, але непублічно. Але Україна не втручається у питання внутрішньої політики США щодо південного кордону.

Керівник спортивного клубу ЗСУ має незадекларовані автівки та маєтки під Києвом – hromadske 

Керівник Центрального спортивного клубу ЗСУ Вадим Височин має незадекларовані будинки та автомобілі, а також родину, на яку записане це майно, йдеться у розслідуванні hromadske.

Згідно з декларацією за 2019 рік, Височин мав службову квартиру та автомобіль. Членів сім'ї він у декларації не прописував. Проте насправді у керівника ЦСК ЗСУ є цивільна дружина і дорослий син, які мають два маєтки під Києвом і декілька автівок, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Зазначається, що у дружини полковника Лесі Леськів, яка теж працює у ЦСК ЗСУ, є будинок на 260 квадратних метрів у селі Петрушки Київської області. Жінка придбала його у 2012 році за 930 тисяч гривень (таку вартість Леськів внесла у декларацію).

Фото: hromadske

Крім того, ще один будинок поруч на 340 квадратів належить дорослому сину Вадима Височина, Павлу.

Дмитро Гордон дивом залишився живий під час обстрілу Києва: що сталося

Український журналіст Дмитро Гордон ледь не потрапив під ранковий обстріл у Києві. Він дивом залишився живий. 

На своїй сторінці в Instagram він написав, що був у двохста метрах від епіцентру вибуху у Голосіївському районі. Відомо, що російська ракета влучила у багатоповерхівку, в результаті чого сталася пожежа, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН

"У момент вибуху я знаходився в двохста метрах від цієї багатоповерхівки. Як думаєте, у пекло Путіна пустять?" – поцікавився у підписників Гордон.

В коментарях одразу ж з'явилися росіяни, які накинулися на Гордона з обвинуваченнями, що це наче саме Україна винна у тому, що відбулося влучання, адже, за їхніми словами, так працює наше ППО.

Житлові субсидії-2024. Кому і в яких випадках держава відмовить у допомозі

Велика кількість українців може отримувати від держави субсидії для оплати житлово-комунальних послуг. Однак є певні критерії, за якими можуть відмовити у такій допомозі.

Про них нагадали на сайті Мінсоцполітики, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua

Кому субсидія не призначається

Субсидія не призначається якщо:

1. Загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування, а також за винятком житлових приміщень (будинків), на які оформлено два і більше окремі особові рахунки, за умови, що загальна площа частини житлового приміщення кожного домогосподарства, на яку призначається субсидія, не перевищує 130 кв метрів для квартири, 230 кв метрів для індивідуального будинку, а також житлових приміщень, якими забезпечено за рахунок державного чи місцевого бюджету осіб з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, які пересуваються на візках).

2. Будь-хто зі складу домогосподарства або член сім'ї особи зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив операцію на суму, яка перевищила 50 тис грн, а саме:

Загиблі військові зможуть стати батьками після смерті. Рада ухвалила рішення

Верховна Рада України підтримала законопроект про біологічне батьківство у разі загибелі військового. Він дозволить зберігати заморожені репродуктивні клітини загиблих воїнів протягом трьох років.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на нардепа Ярослава Железняка у Telegram, інформує UAINFO.org

Законопроєкт №10448 підтримали 264 народні депутати. Документ ухвалили в цілому.

Що пропонує законопроєкт

У разі загибелі військового репродуктивні матеріали будуть безкоштовно зберігатися протягом трьох років. Після закінчення цього терміну зберігання клітин можна продовжити за рахунок іншої особи.

Військовий, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.

У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин їх власник буде визнаватися батьком або матір’ю народженої дитини.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини