MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 16 лютого 2024

76 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 16 лютого.

ЗСУ відходять з позиції "Зеніт" на околиці Авдіївки, – Тарнавський 

Після багатьох місяців протистояння, командування ОСУВ прийняло рішення рішення відійти з позиції “Зеніт” на південно-східній околиці Авдіївки.

Про це заявив бригадний генерал, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський, інформує UAINFO.org.   

"Ми тримати цю позицію стільки, скільки це давало можливість ефективно стримувати та знищувати ворога", - заявив він.

За його словами, рішення відійти було ухвалено задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки.

"Тактично зайняття цих позицій не надає ворогу стратегічної переваги та не змінює ситуацію в межах Авдіївської оборонної операції. Наразі триває перегрупування військ, поповнення припасів та облаштування підрозділів на нових позиціях. Відбувається планове посилення підрозділів", - зазначив Тарнавський.

Зеленський і Шольц підписали договір про співпрацю у сфері безпеки 

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц підписали договір про співпрацю у сфері безпеки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву прес-секретаря українського президента Сергія Никифорова, інформує UAINFO.org.

Що про це відомо

За словами Никифорова, відбулася церемонія підписання глави держави Володимиром Зеленським та федеральним канцлером ФРН Олафом Шольцом "Угоди про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Федеративною Республікою Німеччина".

Як раніше писало AFP, угода охоплюватиме "довгострокові зобов’язання щодо безпеки та підтримки України".

Навальний помер у виправній колонії Росії 

У російські виправній колонії помер Олексій Навальний. Наразі причина смерті встановлюється.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу управління Федеральної служби виконання покарань Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу (ФСВП), інформує UAINFO.org.

Зазначається, що під час прогулянки Навальний нібито відчув себе погано, після чого практично одразу знепритомнів.

"Негайно прибули медичні працівники установи, була викликана бригада швидкої медичної допомоги. Проведено всі необхідні реанімаційні заходи, які позитивних результатів не дали. Лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть засудженого", - повідомляється на сайті.

Зеленський про смерть Навального: очевидно, що убитий Путіним 

Олексій Навальний, який загинув, сьогодні, 16 лютого, очевидно, був убитий російським диктатором Володимиром Путіним, як й тисячі інших закатованих.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента Володимира Зеленського під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

"Щойно стало відомо, що в російській тюрмі загинув Олексій Навальний. Очевидно він убитий Путіним, як і тисячі інших закатованих, замучених через одну цю істоту. Путіну все одно хто загине, аби тільки він зберіг свої позиції", - заявив президент.

Конгрес США знає про загрозу розробки Росією протисупутникової зброї, – речник Джонсон

Конгрес США вже кілька тижнів знає про загрозу розробки Росією протисупутникової зброї. Відповідні заходи з боку США мають бути вжиті негайно.

Про це заявив речник Палати представників США Майк Джонсон, повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Hill, інформує UAINFO.org

За його словами, вперше про те, що Росія розробляє протисупутниковий потенціал, йому повідомили в січні. Однак ця загроза стала відома цього тижня завдяки публічному попередженню голови Палати представників з розвідки Майка Тернера.

"Ми знаємо про це вже кілька тижнів. Ми попросили про зустріч із президентом. Я зробив це, ми зробили це письмово в січні", - заявив Джонсон.

Читайте також: Загроза нацбезпеці США пов'язана з відправкою РФ ядерної зброї в космос, – ABC

Лист президенту було надіслано 31 січня, повідомили в його офісі.

За словами законодавців, у четвер увечері в Капітолії їх поінформували радник із національної безпеки Джейк Салліван, директорка національної розвідки Авріл Гейнс і представник Пентагону.

Вибуховою хвилею відкинуло на ліжко. 82-річний композитор Поклад з дружиною постраждали від ракетної атаки Росії 

Знаменитий український композитор, лауреат Шевченківської премії, автор музики до мультфільмів "Як козаки..." Ігор Поклад та його дружина Світлана постраждали внаслідок чергової терористичної ракетної атаки Росії на Київщину. Подружжя проживає у Ворзелі. На початку повномасштабного вторгнення селище перебувало в окупації, яку також довелося пережити Покладам. А 15 лютого цього року Світлана розповіла, як вночі її відкинуло на кілька метрів вибуховою хвилею та як вона була змушена ховатися з чоловіком у підвалі.

Подробицями дружина 82-річного композитора поділилася на особистій сторінці у Facebook, передає OBOZ.UA,  інформує UAINFO.org

Вона зізналася, що була дуже втомлена, тож одразу не відреагувала на інформацію про зліт російської балістики. Отримавши такий жахливий лякаючий досвід, Світлана вирішила звернутися до співвітчизників із закликом не ігнорувати тривоги за жодних обставин.

"Зазвичай я слідкую за попередженнями про зліт тих потвор, але вчора дуже стомилася, лягла і проспала. Десь 5:00. Спрацював мій "дзвіночок". Загроза в напрямку Ворзеля. От тут уже не жарти. Піднялася. І пішла до вікна, яке відчинила ще вночі, бо не вистачало повітря, вирішила зачинити про всяк випадок. І тут... Спочатку крихітне щось у небі, ніби місяць за хмарами, а потім – шалений вибух. Шалений! А небо червоне. І мене вдарило об раму, а потім відкинуло на ліжко. Знесло. Я встигла зрозуміти – вибухова хвиля. Щока палає, серце вистрибує. Потім – ще кілька вибухів трохи далі. Далі – холод на щоку, відкрила підвал, скинула тривожну валізу, куртки, допомогла спуститися чоловікові. Собаки заховалися, не змогла спустити, коти спустилися самі", – поділилася Світлана Поклад, показавши фото вирви, яка утворилася неподалік Ворзеля від російського снаряда.

Українська розвідка дізналася про плани Путіна напасти на країни Балтії – FT 

Російський диктатор Володимир Путін готується до війни проти країн Балтії, повідомляє Financial Times із посиланням на високопоставленого українського чиновника, який заявив, що Київ має переконливі дані розвідки щодо намірів Москви, передає NV, інформує UAINFO.org.

«Путін просто не може зупинитися», — наводить видання слова неназваного чиновника.

Служба зовнішньої розвідки Естонії цього тижня заявила, що Росія має намір подвоїти кількість своїх військ, розміщених уздовж кордону з країнами Балтії та Фінляндією, що може передвіщати потенційний воєнний конфлікт з НАТО протягом наступного десятиліття.

«Путін робить все, про що говорить. І єдине, що може його зупинити — це політика сили… Це єдине, що він розуміє», — сказав Крістоф Хойсген, голова Мюнхенської конференції з безпеки.

Супермодель Аліна Байкова назвала Меган Фокс "путінською шльондрою" після недолугого жарту акторки про українок

Всесвітньо відома українська супермодель Аліна Байкова відреагувала на недолугий жарт американської акторки Меган Фокс про "українських надувних ляльок". У ньому зірка "Трансформерів" спробувала принизити українських жінок, а після хвилі хейту запевнила, що "зовсім не це мала на увазі". Тим часом красуня з Кропивницького, яка підкорила не один світовий подіум, публічно назвала Фокс "путінською шльондрою". 

Відповідний коментар Байкова залишила під дописом акторки в Instagram. Крім того, на особистій сторінці, за якою стежить понад 4,1 млн підписників, супермодель залишила ще декілька "теплих слів" на адресу Фокс, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Отже, голлівудська зірка під одним зі своїх останніх фото написала: "О Боже, подивіться, як я змінилася... я зовсім не схожа на себе. Виявляється, це була лише тіньова фотографія з мобільного телефону, де я мала вигляд як українська надувна лялька. Насправді ж я маю вигляд як одна з тих супердорогих силіконових секс-ляльок, які можна купити тільки в Японії". 

У відповідь на це Байкова в коментарях написала: "Подруго, помрій! І продовжуй намагатися! Але наразі ти залишаєшся маленькою путінською шльондрою". 

Читайте також: Меган Фокс втрапила у скандал, образивши українських жінок, і вже виправдалася за власні слова

Скриншот свого коментаря модель виклала в InstaStories, доповнивши його влучним уїдливим текстом: "Як же задовбали ці безмозкі суки, які намагаються виглядати як українські надувні секс-ляльки Тому що бути схожою на українок нереально. Для цього треба мати як мінімум мізки і серце, щоб функціонувати... Закладаюся, що вона така тупа. Побачите, як вона проголосує за Трампа". 

Земля кругла, але Юпітер міг бути пласким: вчені заявили про революційне відкриття. ФОТО, ВІДЕО

У своєму революційному дослідженні вчені заявили, що великі планети, такі як Юпітер, які сформувалися на великій відстані від своїх зірок-господарів, можливо колись були схожі на сплющені диски, а не на сферичні структури, як зараз. Наразі астрономи виявили тисячі планет за межами Сонячної системи, проте залишається незрозумілим, як формуються ці світи. 

Про це повідомляють Science AlertWionews та Independent. У новому дослідженні вчені вивчали комп'ютерне моделювання планет на основі теорії про те, що молоді планети, або протопланети, формуються за короткі проміжки часу в результаті розпаду великих газових дисків, що обертаються, обертаються навколо молодих зірок.

Дослідження показало, що протопланети, швидше за все, матимуть сплощені структури, які називаються сплюснутими сфероїдами, схожими на цукерки M&M.

"Ми вивчаємо формування планет протягом тривалого часу, але ніколи раніше нам не спадало на думку перевірити форму планет у міру їхнього формування в симуляціях. Ми завжди припускали, що вони мають сферичну форму", – сказав співавтор дослідження Дімітріс Стамателлос.

Королева була б шокована: Гаррі і Меган змінили прізвище своїм дітям

Герцог і герцогиня відійшли від давньої традиції, якій вже понад 64 роки, згідно з якою всі спадкоємці покійної королеви Єлизавети II і принца Філіпа носитимуть їхнє подвійне прізвище Маунтбаттен-Віндзор.

Принцу Арчі та принцесі Лілібет при народженні дали прізвище Маунтбеттен-Віндзор, але після коронації їхнього діда, короля Чарльза, їхні батьки вирішили, що діти будуть відомі під прізвищем Сассекські (відсилання до їхнього титулу), інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН

Саме під цим прізвищем інформація про Меган, Гаррі та їхніх дітей з'явилася на їхньому новому сайті sussex.com, що викликало критику з боку деяких людей, оскільки пара відмовилася від королівських обов'язків, але все ще використовує свої титули герцога та герцогині Сассекських.

Інсайдер повідомив The Times, що Гаррі та Меган провели ребрендинг свого вебсайту, щоб "об'єднати" свою родину після того, як їхні діти почали використовувати прізвище Сассекських, пише express.

Нагадаємо, що Гаррі та Меган дозволено продовжувати використовувати свої титули герцога та герцогині Сассекських, але не дозволяється використовувати їх для будь-яких комерційних підприємств у рамках угоди, укладеної після того, як вони пішли з посади членів королівської родини, що працюють на корону. 

Цього тижня Гаррі та Меган знаходяться у Ванкувері в Канаді, щоб розпочати зворотний відлік до "Ігор Нескорених" 2025 року, на яких вперше будуть представлені зимові види спорту. Турнір пройде в лютому наступного року на курорті Вістлер і включатиме такі змагання, як гірські лижі, лижні гонки та керлінг.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини