MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 14 березня 2024

89 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 14 березня. 

Наступ армії Путіна буде зупинено: Світан назвав термін та умови

Нині відновилося постачання в Україну артилерійських боєприпасів. До кінця березня їх обсяг буде достатнім, щоб повністю зупинити просування російської окупаційної армії.

Йдеться про постачання 800 тисяч снарядів, які передадуть Україні завдяки посередництву президента Чехії Петра Павела. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA висловив льотчик-інструктор, полковник ЗСУ у запасі, військовий експерт Роман Світан, інформує UAINFO.org

"Снаряди з цієї партії вже почали надходити, поки що у невеликих кількостях. Норму використання снарядів уже збільшено в 2-3 рази, тобто потік уже йде", – зауважив він.

Читайте також: У Чехії назвали терміни постачання боєприпасів в Україну

За оцінками експерта, цей потік вийде на максимальні показники до кінця березня, що приведе до зміни ситуації на полі бою. Зокрема, це дозволить зберегти контроль за населеним пунктом Часів Яр, розташованим на панівній висоті.

"Нині росіяни використовують 10 тисяч боєприпасів на добу, ми – близько 2-3 тисяч. Коли буде хоча б 5 тисяч на день, можна буде говорити про паритет. Чому? Тому що наша натовська зброя точніша. Коли це буде, припиниться наступ росіян", – заявив Світан.

США вироблятимуть в Австралії далекобійні ракети для HIMARS на потреби України, – WSJ

Сполучені Штати планують відкрити в Австралії перший іноземний завод з виробництва керованих далекобійних ракет GMLRS для реактивних систем залпового вогню HIMARS. Боєприпаси направлятимуть на потреби Сил оборони України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal, інформує UAINFO.org

Видання зазначає, що компанія Lockheed планує найняти шістьох австралійських інженерів для підготовки і запуску виробництва. Рішення ухвалене, оскільки оборонна промисловість США не може задовольнити попит і швидко поповнити запаси ракет.

"Швидке споживання боєприпасів в Україні та на Близькому Сході, - від ракет до артилерійських снарядів, - ускладнило здатність промислової бази США задовольнити попит і поповнити вичерпані запаси. Адміністрація Байдена прагне розробити кілька виробничих ліній у країнах-союзниках для критичної зброї, хоча це нелегко", - пише WSJ.

Австралійські чиновники зазначають, що першу партію з 12 ракет GMLRS планують протестувати наприкінці 2025 року, а до 2030 року країна розраховує виробляти щорічно тисячі боєприпасів. Перешкодами для здійснення плану можуть стати брак кадрів, складнощі у транспортуванні та дефіцит необхідних для виробництва компонентів. 

ISW пише про ризик прориву РФ на фронті. Експерт пояснив, чому це не так 

Аналітики ISW пишуть, що дефіцит боєприпасів та іншого озброєння в Україні може зробити нинішню лінію фронту "більш крихкою", чим можуть скористатися російські війська для "раптового прориву". Але наразі у ворога немає такого потенціалу, щоб він міг втілити таке в реальність.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів військовий експерт Петро Черник, інформує UAINFO.org.

При підготовці матеріалу використовувалися: аналітика Інституту вивчення війни (ISW), та ексклюзивний коментар експерта Петра Черника.

Що написали в ISW

У свіжому огляді аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) написали, що Україна буцімто надає пріоритет секторам, які є найбільш загрозливими з огляду інтенсивних російських наступальних операцій. І нібито це "може створити вразливі ділянки в інших місцях".

Аналітики припускають, що окупанти можуть скористатися цим, "здійснивши раптове і несподіване просування вперед". Але водночас наголошують - це може трапитися за умови, якщо постачання зброї українським Силам оборони надалі буде скорочуватися.

США можуть "кинути" Україну з передачею F-16: Жданов насторожив заявою

Військовий експерт Олег Жданов не виключає, що США можуть "кинути" Україну в питанні постачання авіації західного зразка. Про це він сказав, відповідаючи на запитання, які літаки могли б передати ЗСУ європейські країни замість винищувачів F-16, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

"Я не здивуюся, що є якась домовленість: якщо США нас "кинуть" остаточно, то нам Швеція дасть Gripen. Коли починалася епопея з підготовкою пілотів, то шведський уряд провів окреме засідання, на якому розглядався варіант можливості передачі Україні літаків типу Gripen і відповідно підготовки льотчиків на цих літаках", - зазначив він.

При цьому Жданов додав, що і перенавчати українських пілотів літати на Gripen після підготовки на F-16 "буде набагато простіше".

Крім того, експерт згадав винищувачі Mirage 2000:

"Цілком може бути і такий варіант, що Франція нам їх надасть. Подивимося. Але як я розумію, до липня питання передання авіації західного зразка Україні закрите".

Охорона Ердогана потрапила в ДТП у Туреччині: є загиблий та поранені 

Охорона турецького президента Реджепа Тайіпа Ердогана потрапила у ДТП на південному сході Туреччини. Внаслідок цього один поліцейський із охорони загинув, також є поранені.

Про це повідомляє турецький новинний канал TRT Haber. Аварія сталася на шосе Джізре-Нусайбін, коли кортеж Ердогана зіткнувся із джипом, у якому перебували поліцейські, передає OBOZ.UA, інформує UAINFO.org.

Внаслідок аварії загинув поліцейський Фірат Дер, троє людей, у тому числі двоє поліцейських, отримали поранення.

Президент Ердоган сказав: "Я бажаю Божої милості нашому поліцейському Фірату Деру. Я бажаю якнайшвидшого одужання пораненим", – заявив турецький лідер, коментуючи ДТП.

НБУ знизив облікову ставку до 14,5% 

Нацбанк України ухвалив рішення з 15 березня знизити облікову ставку з 15% до 14,5%. У лютому рівень річної інфляції знизився до 4,3% проти 4,7% в січні

Про це на брифінгу 14 березня заявив голова НБУ Андрій Пишний, інформує UAINFO.org з посиланням на Еспресо

Причинами зниження облікової ставки є подальше сповільнення інфляції, стале поліпшення очікувань, стійка ситуація на валютному ринку, а також часткове зниження ризиків, пов'язаних з отриманням міжнародної допомоги.

Пом'якшення процентної політики підтримає відновлення економіки, не створюючи загрози для макрофінансової стійкості, переконаний голова НБУ.

Ставка за тримісячними депозитними сертифікатами з 15 березня знижується на 1,5 в. п. – до 17,5%. Також на 1,5 в. п. зменшується ставка за кредитами рефінансування – до 19,5%.

Ставка за депозитними сертифікатами овернайт і надалі дорівнюватиме обліковій ставці.

Облікова ставка визначає відсоток, під який НБУ надає кредити комерційним банкам, а від цього, відповідно, залежить те, під який відсоток банки надаватимуть кредити населенню та бізнесу, а також прийматимуть депозити.

Росіяни масово тікають з Бєлгородскої області. ВІДЕО

У Мережі з'явилося відео, як жителі російського міста Грайворон із клітчастими сумками втікають із Бєлгородської області.

Відео опублікував у телеграм-каналі український журналіст Андрій Цаплієнко, передає ТСН, інформує UAINFO.org.

На кадрах видно, як декілька росіян із великими сумками та валізами біжать із міста, не оглядаючись назад. Серед людей є як жінки із дітьми, так і літні. 

Варто зазначити, що вранці 14 березня російські добровольці з РДК звернулися до мирних жителів Курської та Бєлгородської областей із закликом негайно евакуюватися, оскільки вони змушені були відкрити вогонь по військових об'єктах РФ.

ЛСР закликає російських військових здатися і переходити на їхній бік 

Російські добровольці, які влаштували прорив кордону 12 березня, звернулися до солдатів та офіцерів регулярної армії РФ. Добровольці окреслили два можливі варіанти для військових.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Легіон "Свобода Росії", інформує UAINFO.org.

"Російські солдати та офіцери! У російській армії зараз робити нічого - тільки вмирати. Раніше у вас був непростий вибір піти і згинути в "м'ясному штурмі" або спробувати перейти лінію фронту мінними полями, щоб зберегти собі життя. Зараз все стало набагато простіше. Ми, легіонери, самі прийшли до вас. Вам просто достатньо вийти до нас без зброї та з піднятими руками", - йдеться у заяві. 

Добровольці нагадали, що не борються з тими, хто рятується від путінського режиму і не вбиває безневинних.

Покінчив з собою: у Росії розповіли деталі смерті віцепрезидента "Лукойла" після атаки дронів на НПЗ

Віце-президент компанії "Лукойл" Віталій Робертус покінчив життя самогубством. Він наклав на себе руки прямо у своєму робочому кабінеті.

Про смерть 53-річного керівника у компанії було оголошено 12 березня, але причини не були уточнені. Деталі опублікував Telegram-канал "База", передає OBOZ.UА, інформує UAINFO.org.

За даними джерел, тіло Робертуса було знайдено у його кабінеті в офісі "Лукойлу" на Стрітенському бульварі.

Незадовго до смерті Робертус скаржився на своє самопочуття та попросив пігулки від головного болю, після чого пішов до свого кабінету. Кілька годин він не виходив, і коли співробітники не отримали від нього відповідь на дзвінки, вони вирішили зайти до кабінету, де виявили його тіло.

Робертус вчинив самогубство, померши через асфіксію. Він працював у компанії близько 30 років.

Вкрали "Тіні забутих предків": прихильники Навального у Франції назвали фільм Параджанова частиною "російської культури"

У Франції організатори Фестивалю російського фільму влаштовують показ стрічки Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" під назвою "Вогненні коні" і представляють стрічку "частиною російської культури".

Про це йдеться у повідомленні "Укрінформу", передає ТСН, інформує UAINFO.org.

"Культура продовжує цинічно використовуватися для легітимізації російської агресії. Відомо, що роками цей фестиваль "російського фільму" спирався на підтримку російської влади. Очевидно, що незважаючи на нібито формальну зміну акцентів організаторами, їхні методи багато в чому залишаються незмінними", – заявили кореспондентові "Укрінформу" в українському посольстві.

Дипломати наголосили, що йдеться про випадок культурної апропріації, тож просять французьку владу розібратися з ситуацією та відновити справедливість.

"Тіні забутих предків" Сергія Параджанова включив до своєї програми так званий Фестиваль "російського фільму", який організувала асоціація "Інша Росія". Це вже 10-й подібний захід цього року, його присвятили пам’яті російського опозиціонера Олексія Навального.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини