MENU

ТОП-10 фактов о смородине

1932 0

1. Ця ягода отримала свою назву за різкуватий запах, який поширюють її кущі, адже смородина і «смердіти» слова одного кореня, в якому відбувається чергування е / о.

2.Смородина воістину джерело корисних людському організму елементів. В 1 чайній ложці чорної смородини, перетертої з цукром, міститься добова норма вітаміну С. Смородина містить калій, залізо, море мікроелементів - ось неповний перелік вмісту цього чудодійного скриньки здоров'я.

3. Вчені з'ясували досить цікавий факт - чим суворіше і холодніше клімат, в якому була вирощена смородина, тим більше вітамінів міститься в ягодах.

4.На сьогоднішній день найбільшими вважаються ягоди смородини сорту «ядреная» з максимальною масою ягід 7-8 м. Але є у крупноплідність і свої мінуси. Вона слабо поєднується з високим вмістом вітаміну С. Так, в ягодах «ядреной» його міститься до 96 мг%, а в ягодах дрібноплідного сорти «муравушка» - 287 мг%. Рослини великоплідних сортів просто не в змозі наситити вітаміном С великий обсяг м'якоті і ягід. За останні 8 років світовий асортимент чорної смородини поповнився 150 сортами. З них в Англії виведено 3, Швеції - 2, Нової Зеландії - 8, Україна - 20, Росії - більше 100. Селекціонери скоротили термін створення нового сорту з 20-30 років до 10-12, і це незважаючи на те, що селекція ведеться майже по 70 параметрам.

5. Місто Сестрорецк отримало свою назву від фінського - «сіестрейоку», що в перекладі означає - «чорносмородинова ріка».

6.Смородіна - одна з небагатьох ягід, яка вже в Х столітті вирощувалася як садова культура. Кущі смородини росли в монастирях, в купецьких і князівських садах.

7.У старовинних травниках, датованих ІХ-Х ст. можна зустріти рецепти уварювання смородини до густоти. Сахара в той час ще не було - і смородину уварювали з медом або випарювали в печах. Таке смородинове вариво було не що інше, як варення, тільки без цукру.

8.Червона смородина (порічка) в скандинавських країнах використовується як компонент фруктових супів і підданого. У Німеччині її використовують в комбінації з заварним кремом або безе, як наповнювач для тортів. У Росії, Україні, Білорусії її використовують як десерт, перетираючи з сахором, настоюючи близько години.

9.Ягоди чорної смородини легко переносять заморожування і зберігання в морозилці, практично не втрачаючи своїх корисних властивостей.

10.Дуже важливий для жінок факт - чорна смородина містить ліноленову кислоту, яка сприяє розщепленню жирів. Існує спеціальна дієта на чорній смородині.

falkoner

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини