MENU

Ассоциация Украинских Правоведов в Америке призывает своих коллег противостоять «языковому» закону

686 0

 


«Асоціації УкраїнськихПравників Америки стало відомо, що 3липня 2012 року владна більшість УкраїнськогоПарламенту проголосувала за законопроект«Про засади державної мовної політики»,який грубо суперечить Конституції тапідриває конституційний лад України», - пишет блогер Тарас Кузьо.

«Порівнюючиположення цього законопроекту ізєвропейськими конституційнимистандартами, Венеційська комісія РадиЄвропи зазначила, що цей закон не здатнийвстановити належний баланс між розвиткомі вживанням державної мови як об'єднуючогочинника суспільства і розвитком тазахистом мов національних меншин. Інайважливіше: прийнятий «мовний закон»неприховано і зухвало порушує не лишечисленні чинні в Україні нормативніакти, але й безсоромно порушує КонституціюУкраїни, яка визначає українську мовуяк єдину державну мову в Україні. Цейзакон також безпардонно зазіхає нарозвиток національної ідентичностіукраїнського народу і загрожує державнійнезалежності України.

Обставини,за яких був прийнятий цей закон, просякнутігрубими порушеннями основоположнихпринципів справедливості й відкритості,і являють собою безпрецедентну загрозуреалізації в Україні загальновизнанихзасад верховенства права.

Порядокприйняття законів Верховною РадоюУкраїни регулюється РегламентомВерховної Ради України, який встановлюєпроцедури внесення, обговорення,голосування і прийняття УкраїнськимПарламентом запропонованихнормативно-правових актів перед тим,як вони набудуть чинності. Під часприйняття «мовного» закону ці процедурисистематично і відверто нехтувались!Так, попередні висновки щодо його впливуна законодавство ніколи не подавалисядо законодавчого органу; проект законубув поставлений на голосування безврахування необхідних висновківголовного комітету щодо запропонованихпоправок і наслідків його прийняття;запропонований закон був прийнятий вобхід порядку денного без публічногоі відкритого обговорення його змістувсім парламентом; і насамкінець, прийняттязакону здійснювалося за відсутностідепутатів, що різко суперечить КонституціїУкраїни.

Голова українськогопарламенту Володимир Литвин, який буввідсутній на засіданні під час прийняттязакону, заявив про свою відставку назнак протесту проти грубих порушеньрегламенту при ухваленні «мовногозакону». Як повідомлялося, у відповідьпарламентська більшість ухвалилапорядок, який дозволить зняти з посадиспікера за допомогою простої більшості,а не трьохсот голосів, як вимагає чиннийрегламент. Закон «Про регламент ВерховноїРади України» передбачає затвердженнявсіх ухвалених парламентом нормативнихактів спікером – перед їх надісланнямдо Президента України на підписання зметою набрання ними сили закону. Безпідпису спікера парламенту правовийакт не може набути статусу закону.

Зацих обставин АУПА рішуче закликає ГоловуВерховної Ради Литвина не давати свогосхвалення як щодо «мовного закону», такі щодо закону, що змінює умови голосування,необхідні для обрання Головипарламенту.

Крім цього, АУПА рішучoі категорично закликає наших колег –адвокатів і юристів в Україні, особливоСвітовий конгрес українських юристів,Асоціацію українських адвокатів, Спілкуадвокатів України, Асоціацію правниківУкраїни і Союз юристів України активнота завзято протистояти «мовному закону»через його відверто антиконституційнута антиукраїнську сутність, що розпалюєсоціальне й національне протистояння.У протилежному разі ми стикнемося зпорушенням священної для кожногоправника присяги дотримувати верховенстваправа.

Насамкінець, відзначаємо, що Віктор Янукович є Президентом ВСІЄЇУкраїни – тобто всіх громадян, незалежновід їхніх релігійних переконань,політичних уподобань чи мовних преференцій– і саме тому є гарантом КонституціїУкраїни. Якщо ж Президент підпише «мовнийзакон», і останній набуде чинності, цематиме катастрофічні наслідки дляУкраїнської держави: такий законнезворотньо розділить країну, розпалитьпротистояння і сепаратизм в українськомусуспільстві, і нарешті – він станеосновним каталізатором до руйнуванняпідвалин української державності.

Виходячиз цього, Асоціації Українських ПравниківАмерики шанобливо і водночас рішучoзакликає Президента Віктора Януковича як гаранта Конституції України вжитиусіх заходів задля недопущеннязаконопроекту «Про засади державноїмовної політики» до подальшогорозгляду – як такого, що посягає наконституційний лад в Україні.

Відімені членів Виконавчого комітету іПравління Асоціації УкраїнськихПравників Америки.

Джордж Пазуняк,президент

Мирослав Смородський,Голова Правління», - пишет Тарас Кузьо.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини