MENU

«Газпром» за долги отберет стратегические и доходные предприятия Украины

806 0

  

Подальшим посиленняменергетичної залежності від Росіїзагрожує Україні допущення «Газпрому»до приватизації облгазів. Днями головаФонду держмайна України ОлександрРЯБЧЕНКО заявив, що «Газпром» є однимз головних претендентів на купівлюдержпакетів акцій газопостачальнихкомпаній. ФДМУ планує приватизувати 20облгазів за липень-серпень.

Контрольнад облгазами дозволить «Газпрому»підім'яти під себе газові мережі,диктувати ціни комунальному сектору,а також захопити за газові боргистратегічні та прибуткові підприємстваУкраїни. Натомість «Нафтогаз України»,який втратить найприбутковішихпромислових покупців, накопичуватимеастрономічні борги, що, врешті-решт,призведе до втрати ГТС України.

Україна,яка приєдналася до Енергетичногоспівтовариства ЄС, зобов'язана виконуватидирективи Третього енергопакету, якийзабороняє мати справу з будь-якимимонополістами, які одночасно видобуваютьгаз та володіють газотранспортними йгазопостачальними компаніями. Сьогодні«Газпром» і так є монополістом наоптовому ринку України. Норми Третьогоенергопакету ЄС обмежують вплив«Газпрому» на економіку ЄС, який набувзагрозливого характеру після повзучоїприватизації газовим монополістоммагістральних трубопроводів тагазорозподільних мереж в країнах ЄС.Так, на початку червня парламент Естоніїприйняв закон, що передбачає примусовийпродаж естонським концерном Eesti Gaas,головним акціонером якого є «Газпром»,своєї газорозподільчої мережі. Метоюзакону є приведення стану на естонськомуринку у відповідність до директив ЄС.Таким же шляхом має йти і Україна.

Юрий КОСТЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини