MENU

Украинские олигархи за год стали еще богаче

447 1

   

  

Нещодавно опубліковані(і не опубліковані) результати діяльностіза минулий рік найбільших компанійкраїни показали зарозумілій Європі, яктреба працювати. У той час як Захід ніякне переборе кризу, зупиняючи величезнівиробництва й звільняючи десятки тисячлюдей, найбільші українські компаніїза рік ледь не вдвічі збільшують дохід.Ну як тут за людей не порадіти?! Авраховуючи, що одна з цих компаній —СКМ — володіє металургією всією Україниплюс електрифікація всієї держави, аінша «Нібулон» ледь не всім вітчизнянимхлібним краєм — можна легко припустити,що тепер ледь не кожна друга українськасім`я рівно вдвічі збільшить свої доходи.


І нехай буде соромнотим, хто в цьому сумнівається. Одразупісля повідомлення про фантастичніуспіхи СКМ народного депутата РинатаАхметова ЗМІ розповсюдили коментарінезалежних експертів, котрі на всякийвипадок пояснили як треба сприйматидосягнення своїх земляків. І солідніспеціалісти постаралися розвіятибудь-які наші сумніви й підозри.


Зокремаексперт Національного інститутустратегічних досліджень Василь Яблонськийпояснює приголомшливий успіх групикомпаній Рината Ахметова дуже гарно йпереконливо: «Серед найбільших українськихфінансово-промислових груп СКМвідрізняється увагою до питанняінфраструктурного розвитку. ПідприємстваСКМ значну частину одержуваного прибуткувкладають у модернізацію, у технічнепереоснащення, використання сучаснихтехнологій виробництва. Компанія,очевидно, вже подолала традиційну дляукраїнського бізнесу фазу експлуатаціїрадянської спадщини, і розвиває своїпідприємства так, як того вимагає нинішнясвітова економіка».


Щоправдаексперт такого серйозного науковогоцентру, котрий працює при самомупрезидентові України, не пояснив, якучастку отримуваного прибутку компаніявкладає в модернізацію виробництва ікуди саме, в яке технічне переоснащення,в які сучасні технології? Тоді б ми щебільше пораділи мудрості РинатаЛеонідовича, котрий дбає про майбутнє.А то скептики досі йому дорікають, щойого СКМ по-варварському експлуатуєприродні ресурси краю й виробничу базурадянської металургійної спадщини —мартени, які пожирають неймовірнукількість дорогущого газу й продукуютьнадзвичайно неякісний метал, а тому вженіде в світі крім України не використовуються.А найкраще було б якби експерт проілюструвавяк при цьому збільшилися заробіткипрацівників СКМ. Досі, наскільки намвідомо, вони отримували близько 10% відсобівартості продукції, хоча їхні колегив Європі отримують близько 60%. Отож,очевидно, все з`їдає якщой не сама модернізація важкого радянськогоминулого, то думки про неї.


Підозрюю, шановнийдруже-читачу, що у вас могла виникнутипідозра в щирості слів шановногоексперта, котрий служить в установі,контрольованій владною командою. Тодіось вам слова незалежного спеціаліста,координатора економічних програм Школиполітичної аналітики при НаУКМА СергіяКисельова, котрий стверджує, що СКМ єособливим роботодавцем на українськомуринку через підвищену увагу до соціальногоаспекту бізнесу (про модернізацію йвикористання передових технологій він,щоправда, змовчав): «Розуміння того, щонеобхідно вкладати не лише у розвитоквиробництва, а й у розвиток суспільства,у якому цей бізнес працює, зараз лишепочинає проникати в уми українськихбізнесменів. І СКМ, на даний момент, єпоки що однією з дуже небагатьохукраїнських компаній , які серйозновкладають у соціальні, медичні, освітніпроекти.»


Шкода, щошановний незалежний експерт теж непояснив, скільки, куди і навіщо серйозновкладає СКМ? Але звучить гарно йпереконливо. Якби ще пару цифр і фактівдля підтвердження. Так, ми самі знаємо,що відповідно до звітності, сумарніактиви групи за 2011 склали $ 28,466 млрд. (у2010 році — $ 22,675 млрд), а сумарний валовийдохід — $ 19,542 млрд (у 2010 році — $ 12,819млрд). Так от скільки змайже 20 млрд. доларів сумарного валовогодоходу мудрий і добрий Ринат Леонідович поклав у модернізацію, соціальну сферу,зарплату?


А так знову ж злі язикистверджують, що Ахметов якщо і вкладаєкудись кошти, то в нерухомість у Лондоніта в теплих краях. І за роки господарювання,заробивши десятки мільярдів доларівна експлуатації українських надр ілюдських ресурсів, не запропонувавжодного інноваційного рішення, жодноговласного товарного знаку. А єдиноюслабістю пана Рината в славному донецькомукраї є рідний футбольний «Шахтар» іззаморськими швидконогими парагвайцямита бразильцями з румуном на чолі. Дляних він точно нічого не шкодує. Абитільки вони тішили його щирий, покірний,не перебірливий і відданий робочий люд.


Шановніексперти не пояснили за рахунок чого жз такою дивовижною швидкістю розростаєтьсяі множиться імперія Рината Ахметова.Їхнє пояснення: сприятлива світовакон`юнктура на метал. Таневже? І де це сприяння відбувається?Адже весь світ у напівлежачому стані.Навіть китайське зростання вдвічі впалоза останній рік. І це на фоні тотальноїукраїнської стагнації, коли зростанняВВП практично дістає нуля. А борги країнидосягли астрономічних висот — 60 млрд.доларів США. То де ж ця сприятливакон`юнктура на метал? Можена Банковій? І може, не на метал?


Є питання й до земельногозернотрейдера Олексія Вадатурського.Робити на землі гроші — це добре. Добре,що й великі гроші. Виробництво зерна навідміну від металу належить до такзваних відновлювальних технологій. ДляУкраїни й це прогрес. Але чи є нинігосподар на землі? Хто стежить засівозмінами? Чому проїжджаючи з Києвадо Миколаєва на одних і тих полях ізроку в рік бачимо пшеницю, кукурудзу тасоняхи? Отож, скільки ця земля можевитримати? І що має селянин від майже12 мільярдів грн. чистого доходу «Нібулону»за минулий рік?


Як бачимо, не на всіпитання відповіли шановні експерти.Але вони старалися. І хіба вони винні,що не мали задовільних відповідей навсі можливі питання? На всі інші питаннямала б відповісти влада: чи отрималаУкраїна під час великої приватизаціїефективного власника? Олігархів отримали,що досі продовжують експлуатуватиколись загальнонародну власність. А чиотримала Господаря? Але якщо не ставитьтак питання, то, мабуть, цю владу як, доречі, й попередню, нові господарізадовольняють. Невже вони задовольняютьі народ вічно обдуреної країни?


Виктор МОРОЗ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини