MENU

Доступ к высшему образованию в 2012 году стал еще труднее

329 0

 


Нажаль, попри усіобіцянки розширення можливостей доступудо вищої освіти українських дітей, тритижні цьогорічної вступної кампаніїпереконують у протилежному. До помилокминулого року додалися ще й новіможливості обмежити доступ до безкоштовноїосвіти та маніпулювати результатами.


Тепер, по-порядку. Якпереконався вже й сам вступник цьогороку доступ до здобуття безкоштовноїосвіти звузився. Не лише тому, що у 2012році кількість випускників  шкілу порівнянні з минулим роком зросламайже на 40 відсотків. Мінмолодьспорту,турбуючись про молодь, якщо рахувати упропорції, зменшило кількість місцьдержавного замовлення. Так, вступникиминулого року й цього року, фактично,поставлені у нерівні умови. Адже призростанні кількості вступників на 40відсотків – цього року для бакалаврівдержзамовлення зросло лише на 16.Арифметика не складна, але чи справедлива?


Умови прийомудо ВНЗ, підготовлені Мінмолодьспортуцьогоріч повторювали всі необґрунтованінововведення попереднього року. Середних:


- збільшення «ваги»середнього балу атестату (переведенняза 200-бальною шкалою), що призвело дозростання кількості медалістів у школах;


- додавання балів запідготовчі курси (20 балів), що призводитьдо нерівності доступу до вищої освіти;


- зарахування сертифікатіврізних років, що ставить абітурієнтівв нерівні умови, адже вимоги тестуваннявідрізняються від року до року.


Отже, знову,хотіли як краще, вийшло, як завжди.Можливо, запитати так – а чи хотіликраще? Наприклад, якщо дитина проживаєв маленькому містечку чи селі, де вонафізично не може брати участь у підготовчихкурсах, що тоді? Або, якщо ця дитина немає коштів оплатити курси? Це автоматичнозабирає в неї можливість мати додаткові20 балів. А ці 20 балів, погодьтеся, підчас самого конкурсу доволі багатоважать. Досить часто, це цілих 20 позиційу списку! А іноді й більше...


Крім того,було збільшено мінімальний бал зпрофільних предметів з 124 до140.Наприклад, 124 бали не набираютьорієнтовно 11-12% абітурієнтів, а от вже140 - як правило до 30%. Таким чином умовиприйому одразу зменшили можливістьвступу для досить значної кількостіабітурієнтів. Нагадаємо, що правопідвищувати прохідний бал з різнихпредметів є у ВНЗ. І це мало б бути тількиїхнім автономним правом.


Погіршиласяякість проведення зовнішнього незалежногооцінювання. Не секрет,що ЗНО недофінансується. Не забезпечуєтьсяякість тестів, у них присутні багатопомилок. На різних сесіях кандидатиперебувають у різних умовах. Ось, будьласка, в деяких завдання з минулого рокучи пробного тестування, а в деяких –нові. Міністерство дискредитує ЗНО, хочмало б навпаки – докласти максимумзусиль, працювати над його розвитком,аби зберегти довіру та віру у справедливістьта чесність.


Знову євеличезна кількість нарікань про технічнінесправності та помилки при реєстраціїна сайті електронного вступу. Є можливістьфальсифікацій при вступі. Електроннийвступ цього року передбачає зв’язок звпровадженою єдиною державною електронноюбазою з питань освіти. Але кардинальнихзмін і виправлення помилок, які булиминулого року, немає! Так і досі невирішені питання нормативного врегулюванняоскарження роботи електронного вступу.Також, наприклад, якщо людина подає велектронному варіанті свої документи,то дані з сертифікату можна звірити, бовони є в єдиній базі. А середній бал затестату звірити неможливо.


Тобто, якщо хтось хоче«надути» прохідний бал, то подаютьсядокументи з зазначенням завищеногобалу з атестату, що не відповідаєдійсності. Так, цей  вступник можепотрапити на вищі позиції в рейтинговомусписку рекомендованих до зарахування.Зрозуміло, що при внесенні документіввсе це розкриється. Але до того часу,доки стане відомо про цю брехню (чи«технічну помилку», «неуважність»,назвіть як завгодно…), іншівступники-конкуренти, хто думає, що непотрапив на бюджет, відмовляютьсявступати. Ті ж, хто був нижче за списком,і кому хочуть посприяти, займаютьпрохідні місця.


Крім того, єзапитання щодо належної роботи системи«Конкурс». Вона має містити всі результатиабітурієнтів і своєчасно показувативсі зміни у рейтингових списках. Але читак це насправді? Минулорічнийпоказав, що приймальні комісії подаютьдані неоперативно і з помилками. Експертинеодноразово говорили перед затвердженнямумов прийому, що слід визначитивідповідальність приймальних комісійза таку ситуацію. Проте, питання невирішено.


І, найганебніше,що можна було б собі уявити – змінюватиправили гри, під час самої гри! Саме такможна охарактеризувати ситуацію, щосталася буквально учора-сьогодні. МОНмолодьспорт, аби зробитивступну не просто справедливою, а«суперсправедливою», розіслало вишамлиста, у якому повідомляє про нову владнуініціативу. З 25 липня цього року дієнова редакція статті 5 Закону України«Про підвищення престижності шахтарськоїпраці». Це означає, що вступати позаконкурсом отримали можливість новікатегорії громадян. Серед них: «Шахтарі,які мають стаж підземної роботи не меншяк три роки, а також протягомтрьох років після здобуття загальноїсередньої освіти особи, батькияких є шахтарями та які мають стажпідземної роботи не менш як 15 років».Ці вступники можуть бути зараховані додержавних і комунальних ВНЗ та ПТУ нанавчання за державним замовленням, лишепросто обравши спеціальність. Ось такасправедливість. Підкупна. Бо чи невипадково ці зміни прийнято напередодніпарламентської кампанії і торкаютьсявони цільової групи виборців провладноїпартії?


На жаль, так чи інакшенинішні абітурієнти змушеніпідпорядковуватися цим «суперсправедливим»правилам гри. Що ж робити, щоб в ційситуації не втратити свій шанс. Звичайно,бути уважнішим, розумнішим. Але, крімтого, ми можемо порадити вступникам впершу чергу захистити свої результативід маніпуляцій у рейтингових спискахпретендентів на місця державногозамовлення.


Зауважте,1-го серпня до 12 години мають бутиопубліковані перші рейтингові списки.Буде визначено прохідний бал. І якщо випройшли на місця державного замовлення– наступні 4 дні є визначальними. Вимаєте розуміти, що оригінали документівнеобхідно подати до кінця робочого днячетвертого серпня. Бо вже наступногодня буде новий рейтинговий список.

Для тих, хто не побачивсебе серед бюджетників, радимовідповідально поставитися до змінданих, які будуть у списках. Особливо,якщо ви у списку межуєте з місцямидержавного замовлення. Коли ж ви непройшли у другій хвилі, раджу сфотографуватицей список. Якщо ви знову не пройшли,варто знати прізвища тих, хто був нижче.Адже, щоб у третій хвилі вони, чомусь,нестали вище вас.


Крім того, інколиприймальні комісії йдуть на своєріднухитрість. Для залучення більшої кількостіабітурієнтів пропонують, якщо ви непройшли у другій хвилі на бюджет,терміново подавати документи на платненавчання. Але пам’ятайте, що документина платну форму навчання приймаютьсядо 25 серпня. Вступ на платну формунавчання також здійснюється за рейтингом.

Лилия ГРИНЕВИЧ 



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини