MENU

74% украинцев считают вопрос русского языка навязанным «регионалами»

630 2


Соціологічна кампанія«Рейтинг» 14 – 27 липня 2012 року провелаопитування 2000 респондентів щодо їхставлення до мовного питання. Похибкадослідження становила 2,2%.


Об этом в своём блогенаписал президент Аналитического центра«Відкрита політика» Игорь Жданов.


"Отриманірезультати вбивчі для Партії регіонів,яка розраховувала з допомогоюантиукраїнського мовного закону піднятисвій рейтинг та відволікти увагусуспільства від соціально-економічнихнегараздів. Регіонали потрапили у мовнийцугцванг – будь-які їх подальші діїможуть призвести до рейтингових втрат.На чому базується такий висновок?", - пишет Жданов.

По-перше,наш народ мудрий і розуміє, де справжняпіклування про виборців, а де банальнийпіар. Абсолютна більшість опитаних(74%) вважає, що політики використовуютьпитання мови лише для здобуття додатковихголосів виборців. У цьому твердженніоб'єдналися мешканці усіх регіонівУкраїни.

По-друге, громадяни Українивпевнені, що, насамперед, необхіднозахищати українську мову (37%)! Вдвічіменше опитуваних (18%) вважають, що такогозахисту потребує російська мова. І для34% обидві мови потребують захисту.

Навіть16% прихильників Партії регіонів,переконані, що саме українська мовапотребує захисту, 36% вважають, що захиступотребують як українська, так і російськамова.

Тобто, як не крути технологиПР, напевне помилилися з точкою, до якоїпотрібно прикладати надзусилля. Анинішня влада не розуміє взагалі, щотаке гуманітарна політика.

По-третє,майже за 3 роки (з жовтня 2009 року по липень20121 року) кількість прихильників наданняросійській мові статусу державноїзменшилася на 11% (з 52% до 41%). При чомувідчутні зміни відбулися за червеньцього року: кількість прихильниківросійської мови як державної зменшилисяз 45% до 41%, а кількість противників цьогонавпаки збільшилася – з 48% до 51%.

Тобтопедалюванням мовного питанням тавнесенням мовного закону регіоналинавпаки знизили підтримку ідеї російськоїмови як другої державної. А всеукраїнськийреферендум би програли.

І на останок.Сухий залишок з результатів соцдослідженьгрупи «Рейтинг»: абсолютна більшістьопитаних вважають, що мовне питанняактуалізовано з метою заробляннядодаткових виборчих рейтингів, відноснабільшість громадян переконані, щобільшого захисту потребує саме українськамова, кількість прихильників державноїдвомовності суттєво зменшилася тасьогодні на 11% менше, ніж прихильниківстатус кво.

 



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини