MENU

Русский язык защищают только 18% жителей Украины

858 10



Партиярегионов использует закон о языкахисключительно с целью увеличитьколичество своего электората. Причемтакой тактических ход не обязательнопринесет дополнительные голосапровластной партии на выборых. Избиратели понимают,что вопросом о языках их вниманиеотвлекают от острых социальных иэкономических проблем.


Подтверждениеэтому — комментарии политологов санализом ситуации вокруг закона о языкахи предвыборных шансах Партии регионов.


Ігор Жданов, президентцентру «Відкрита політика»


Я можу сказати, що люди,які пропонували президенту та ПартіїРегіонів такий політично технологічнийхід, дуже помилились. У шахах є такепоняття, як цугцван, так от ПартіяРегіонів потрапила у питанні з мовою ваналогічну ситуацію: коли будь-якіподальші дії можуть призвести дорейтингових втрат. Результати опитуваннясоціологічної групи «Рейтинг» свідчать,що антиукраїнський мовний закон здопомогою якого – ПР розраховувала піднятисвій рейтинг та відволікти увагусуспільства від соціально-економічнихнегараздів, зіграла проти неї.


Наш народ мудрий ірозуміє, де справжня піклування провиборців, а де банальний піар. Абсолютнабільшість опитаних (74%) вважає, що політикивикористовують питання мови лише дляздобуття додаткових голосів виборців.У цьому твердженні об'єдналися мешканціусіх регіонів України.

По-друге,громадяни України впевнені, що, насамперед,необхідно захищати українську мову(37%)! Вдвічі менше опитуваних (18%) вважають,що такого захисту потребує російськамова. І для 34% обидві мови потребуютьзахисту.


По-третє, майже за 3 роки(з жовтня 2009 року по липень 20121 року)кількість прихильників надання російськіймові статусу державної зменшилася на11% (з 52% до 41%). Лише своїми діями зачервень-липень ПР призвела до того, щокількість прихильників російськоїмови, як державної зменшилися з 45% до41%, а кількість противників цього навпакизбільшилася – з 48% до 51%.


Олексій Гарань, політолог


Коли Янукович і Партія Регіонів вирішили запуститимовний закон він переслідував одну мету- мобілізувати власний електорат.Йому треба запропонувати хоч щось, щобповернути тих, хто розчарований усоціально-економічній політиці. Дляцього було вирішено запустити цютехнологію, щоб організувати передвиборами «ядерний електорат» Януковича,щоб поляризувати країну.


Проте закон про мови зодного боку – мобілізує прихильників, але з іншого боку - більшучастину відсторонює.


Згідно опитуваннясоціологічної групи «Рейтинг», більше70 % заявили, що не мають проблем ізвикористання рідної мови. При цьому 37%вважають, що захисту потребує українськамова. Тобто люди в усіх регіонахрозуміють, що захист має бути саме вукраїнської мови.


Яскравим прикладом єрезультати опитування в Донецькійобласті, де 70% висловились, що не протистатусу російської, але при цьому 60%вважають, що саме українська потребує додаткової підтримки.


Тобто люди розуміють,що мовний статус нав’язаний і тількинапередодні виборів, щоб відволікти увагу від соціально-економічних проблем.


На мою думку, Партіярегіонів зіткнулась із проблемою, колизадумане не працює, як треба і робитьлише гірше.


Віталій Бала, ДиректорАгентства моделювання ситуацій


Мова йде про сутополітично-технологічні речі, щоб непозбавити себе підтримки на виборах.Таким чином Партія регіонів мобілізує свій електорат. А статусом російської мови вона наче виконує зобов’язанняперед своїми виборцями.


Я не можу зрозуміти,яким чином відбирались 13 областей, демає запроваджуватись особливий статусдля російської мови, там проводивсяреферендум, опитування чи що?


Вражає невігластво, непорядність політиків, які це зробили.


Не може бути піднятепитання мови в країні, якщо не вирішенібільш важливі соціально-економічніпроблеми. У нас що зарплати по 5000 дол.,пенсії – по 2000? Не варто забувати, щопопереду 2015 рік, вибори президента. Іїх неможливо виграти, якщо президентстане на ліву сторону Дніпра. Я такожне розумію, яким чином Київ попав усписок, де має бути запровадженарегіональна мова. Це абсолютно нелогічно.



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини