MENU

Побоїще на Банковій перестали розслідувати?

207 0

Поки всі обговорюють «злиті» в ЗМІ протоколи допитів Попова, Сівковича і Коряка по кривавому розгону Євромайдану 30 листопада, повністю за кадром лишилося розслідування ще більш кривавого побоїща ні в чому невинних людей біля вулиці Банкової 1 грудня.

Серед цих сотень нещасних людей опинилася і 54-річна киянка, педагог-логопед з 30-ти річним стажем Ірина Рабченко. Про цю жінку 11 грудня я вже писав у своїй авторській колонці на «Українській правді» "На кого руку підняв, Янукович?".

Пані Ірина з родиною взагалі не мала ніякого стосунку до подій на Банковій 1 грудня. Вона поверталася додому, йдучи вулицею Інститутською до станції метро «Арсенальна». Долею злого випадку того дня вона потрапила під кийки «Беркута». Причому орли Януковича по-звірячому покалічили її не на самій вулиці Банковій, а на Інститутській. Приблизно біля будинків NN14,16. Тобто спецназ бив і калічив людей без розбору, не зважаючи на вік і стать, не тільки на місці провокацій під стінами АП на Банковій, але й за кількасот метрів далі.

Після побиття жінку шпиталізували до столичної клінічної лікарні N17. Медики діагностували у неї струс мозку, важкий перелом носа (зміщення та роздроблення кісток) та крововилив в склеру правого ока. Потерпіла втратила зір на праве око. 6 грудня їй провели першу складну операцію обличчя. Згодом – операцію на оці у Центрі мікрохірургії ока.

Днями жінку перевели за місцем проживання до столичної лікарні N1 (Червоний Хутір). Ніби, як для лікування лише струсу мозку, до повного одужання. Але насправді самопочуття пані Ірини погіршилося. Сидячи вона втрачає свідомість. Виявилося, що тоді після побиття 1 грудня в неї не діагностували ще цілу низку переламів на обличчі. Тепер вона потребує ще однієї складної операції з вирівнювання зламаних беркутівцями лицьових кісток.


Скільки Ірині Радченко ще слід перебувати в стаціонарі – лікарі прогнозувати не беруться. Лише реабілітація скаліченого ока за оцінками фахівців потребує щонайменше 120 днів.

Янукович неодноразово заявляв, що винні будуть покарані, що буде забезпечене всебічне розслідування тих кривавих подій. Але, схоже, що за показовою «димовою завісою» навколо розслідування розгону Євромайдану 30 листопада, хочуть сховати ще більш криваві злочини «Беркуту» 1 грудня.

Я з командою відвідав у лікарнях чи не всіх покалічених спецназом 1 грудня. Був практично на всіх засіданнях апеляційного суду по затриманих на Банковій. Усе це – невинні люди, мирні громадяни, громадські активісти та журналісти.

Нагадаю, що відповідно до частини третьої статті 12 Закону «Про міліцію» у разі неможливості уникнути застосування сили вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов'язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров'ю правопорушників та інших громадян. При завданні шкоди міліція забезпечує надання необхідної допомоги потерпілим в найкоротший строк.

1 грудня сила «Беркуту» на Банковій була явно перебільшена, більшість потерпілих – мирні люди, які опинилися того дня на Банковій та Інститутській.

У мене питання до Януковича, Захарченка, Клюєва та Пшонки – а де ж замовники, режисери і виконавці кривавого побоїща на Банковій? Хто віддав наказ бити всіх без розбору? Хто бив? Де конкретні прізвища? Адже все це явно виходило за межі повноважень спецпідрозділу «Беркут» і підтверджується чисельними очевидцями та відеоматеріалами журналістів. Крім того, вулиця Банкова і Інститутська буквально нашпиговані відеокамерами спостереження. На них точно зафіксовані ті події. Зокрема, ті спецназівці, які по-звірячому били людей.

Андрій ПИШНИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини