MENU

Російське ФСБ сертифікуватиме українські збройні підприємства

909 0

Позавчора Україну спіткало підписання її президентом ряду угод з президентом російським. Їх вже з різним рівнем негативних емоцій оцінили політики та політологи. Тепер потрібний фаховий аналіз. Передовсім з точки зору економіки, безпеки та оборони, зовнішніх орієнтирів країни, а також впливу московського бліц-візиту В. Януковича на внутрішню ситуацію в країні.

Вчора у прес-центрі Майдану відбулася перша така розмова представників компетентної громадськості з журналістами, у якій взяли участь економіст Володимир Лановий, фахівець з питань військово-промислової та оборонної галузей Сергій Бондарчук і дипломат Володимир Огризко. Разом вони виклали підсумки первинного експрес-аналізу московських домовленостей президента, здійснених Громадською Експертною Радою.

Інтегральним висновком цього аналізу є констатація небезпечності названих угод практично для усіх площин українського суспільного буття.

В економіці це посилення політичної залежності України від експорту російських енергоносіїв. Ціну на газ для України росіяни переглядатимуть щоквартально. Крім того запропонована знижка компенсується для Росії збільшенням обсягів закупівель, хоча уряд М. Азарова заявляв про намір скоротити їх наступного року.

Співпраця з Росією у наукомістких галузях виробництва – космічній, авіаційній, кораблебудівній означатиме для України унеможливлення самостійного виходу на світові ринки їхньої продукції – зазначив В. Лановий. Те ж саме, лишень у більш жорсткій формі стосується і ринку озброєнь. Позаяк російський ринок сьогодні є неплатоспроможним, то це означає просте згортання збройних виробництв в Україні та перенесення їх у Росію.

Розміщення російським Фондом національного добробуту частини своїх резервів у державних цінних паперах України означає, що Росія фактично отримує ключ від дефолту України, бо має змогу, викинувши ці папери на ринок обвалити їхню вартість. Враховуючи, що ці папери в умовах овалу економіки України не можуть коштувати таких грошей, відкритим залишається питання про те, що реально усно обіцяно росіянам за 15 млрд.

Домовленість про будівництво мостового переходу через Керченську протоку визначає перспективу інфраструктурної прив'язки до Росії Криму. Міст перетвориться на налигач, який може відірвати півострів від України. У цьому йому допоможе російський флот, про модернізаційне переозброєння якого так само домовлено між двома президентами.

Присутність модернізованого ЧФ на території України може призвести до втягування України у ті збройні конфлікти, у яких братиме участь Росія, що прямо суперечить нашим національним інтересам.

Ще однією загрозою для країни, які створюють московські угоди, за словами С. Бондарчука, є те, що вони вимагають при здійсненні військово-промислового співробітництва між Україною і РФ сертифікувати українські підприємства у... ФСБ Росії.

В. Огризко, зокрема дав оцінку загрозам, що їх становлять угоди для цивілізаційного вибору України. Він зазначив, що ідея побудови Росії, як країни цивілізації, трансформувалася у зведення країни-фортеці. З цього можна дійти висновку: угоди приведуть Україну у стіни цієї фортеці, які відгородять нас від іншого світу.

Аби цього не трапилося Майдан – політична опозиція та громадськість мають працювати над роз'ясненням небезпеки втручання Росії у консервацію наявного в Україні стану взаємини суспільства з владним угрупуванням, проектувати алгоритм стрімких та ефективних трансформацій суспільних взаємин в Україні, нав'язувати владі інтенсивний діалог щодо наслідків для країни її вчинків. І то швидко, бо час до втрати суверенітету і єдності країни пішов на тижні.

Тим часом, схоже, що парламентська опозиція шукає шляхів компромісу з владою. Принаймні такий висновок можна зробити з сьогоднішньої прес-конференції її лідерів. Замість – вимоги відставки некомпетентного уряду, опозиціонери втягуються у наперед програшний для них бюджетний процес – голосів бо немає для ухвали «правильного бюджету». Замість – вимоги визнання невинними учасників протестів – пропозиція амністувати їх. Замість вимоги дострокових парламентських і президентських виборів – перенесення на наступнгі сесії парламенту ряду законпроектів.

Зі святим Миколаєм, Майдане!

Костянтин МАТВІЄНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини