MENU

«Іменем України» Янукович заборонив використання прапору ЄС

3552 0

25 грудня, коли вся Європа святкувала найбільше своє свято – Різдво, Херсонський окружний адміністративний суд ухвалив антиєвропейську постанову – зняти прапор ЄС, який своїм рішенням підняла на щоглі біля місцевого будинку культури селищна рада містечка Архангельського Високопільського району Херсонської області.

Суд також постановив скасувати рішення селищної ради про відкритий лист до Януковича на підтримку Євромайдану. У цьому зверненні місцеві депутати волелюбної громади поставили перед гарантом вимогу відправити у відставку уряд, подати у відставку самому і провести дострокові президентські та парламентські вибори.

Обидва свої рішення селищна рада прийняла одноголосно 6 грудня. А вже наступного дня, 7 грудня, у День місцевого самоврядування, селищного голову Володимира Гринька прийшли «гаряче» привітати з професійним святом представник управління боротьби з економічною злочинністю та слідчий Великоолександрівської міжрайонної прокуратури Херсонської області.

«В інтересах держави» – саме таким формулюванням Великоолександрівський міжрайонний прокурор Віталій Нікітін мотивував свій позов до Херсонського окружного адміністративного суду, аби визнати незаконними два зазначені рішення селищної ради про підтримку євроінтеграційного курсу України.

У мене питання – в інтересах якої держави зробила це прокуратура? Точно не України! Бо якби прокурори прочитали закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики України, ухвалений парламентом і підписаний президентом Януковичем у липні 2010 року, то неодмінно побачили б статтю 11 цього закону, яка серед основних засад зовнішньої політики України чітко визначає: «забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в Європейському Союзі».

А в заяві Верховної Ради «Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», яка була ініційована в тому числі й представниками Партії регіонів та прийнята 22 лютого 2013 року конституційною більшістю в 315 голосів, зазначається, що «європейська перспектива України має стати об'єднувальним чинником, довкола якого консолідується переважна більшість політичних сил».

Для особливих лизоблюдів режиму зацитую «заслуженого диригента» парламентської фракції ПР Чечетова: «Майбутнє України знаходиться у міцних демократичних руках Партії регіонів, яка приведе Україну до європейського дому».

Загалом євроінтеграція України триває фактично з 1991 року. Це була законодавчо закріплена стратегічна мета для всіх президентів та урядів. І залишається нею і зараз.

Тому опротестовувати в суді підняття прапору Євросоюзу, як прояв солідарності територіальної громади з європейським курсом та відповідного звернення до президента, який одноособово не забезпечив дотримання українських законів, є не лише протизаконною дією прокуратури, але й проявом політичної шизофренії.

Сюрреалізму цій ситуації додав окружний адміністративний суд, який «іменем України» задовольнив позов прокуратури і визнав незаконними публічні прояви підтримки громадою Архангельського стратегічного державного курсу. Виходить, що відтепер в Україні заборонено прапор ЄС, а органи місцевого самоврядування не мають права звертатися до президента?

Проте волелюбне селище, яке знаходиться аж за 170 км на північ від Херсону, не здається. Архангельське – це справжня територія свободи на Херсонщині. Солідарність і рішучість у відстоюванні інтересів громади тут понад усе. Це єдине селище в Херсонській області, де людям вдалося відстояти лікарню, яку в рамках «медичної реформи», хотіла закрити влада. Триває боротьба за 2 млн грн, які незаконно з бюджету селища вилучила податкова. Я з командою юристів надаю постійну підтримку Архангельському, бо це люди-борці, яким допомогти для мене просто за честь. Тому ми готуємо апеляцію на рішення та підтримуватимемо громаду під час розгляду апеляційної скарги в суді.

Навряд чи Янукович чув вислів «країні не потрібні мертві символи, країні потрібна надія». Не знають його і прокурори, які розгорнули справжню війну з прапорами ЄС. Однак, переконаний, що небезпеку символів вони відчувають на рівні тваринних інстинктів, бо розуміють, що силу символам дають люди. Прапор ЄС, який майоріє поруч з українським на усіх майданах країни та український гімн у виконанні сотень тисяч людей, стали справжніми виразниками сили та надії мільйонів. Надії, в якій немає місця ані Януковичу, ані його опричнині.

P.S. Виявляється, що прапор Євросоюзу подразнює тендітну психіку Януковича та його прокуратури не тільки в Херсонській глибинці. В проявах європейськості на рівні громад влада бачить загрозу не меншу, аніж в активних діях активістів Євромайдану. 12 грудня відкрито кримінальне провадження за підняття прапору ЄС на щоглі біля Черкаської мерії. А вже 26 грудня проти депутата Тернопільської облради Степана Барни відкрито кримінальне провадження за підняття прапора Євросоюзу над будівлею облдержадміністрації. Йому інкримінують «наругу над державними символами». Натомість прокуратура і міліція захищають як державний символ портрети Януковича. 25 грудня засуджено під домашній арешт опозиційного депутата Волинської облради Ігоря Гузя, який проводив разом з однодумцями мирну акцію проти політичних репресій перед обласною прокуратурою, тримаючи в руках догори ногами портрети Януковича.

Андрій ПИШНИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини