MENU

Стенограма виступу Збігнева Бжезинського на слуханнях Сенату США щодо України

1106 8

Комітет із закордонних справ Сенату США провів слухання щодо наслідків політичної кризи в Україні.

- Мій меседж простий. Демократична, суверенна та європейська Україна - це те, чого хочуть та заслуговують українці. Підтримка України - це не війна проти Росії, а допомога їй стати нормальною пост-імперською країною. Євразійський проект Росії не вирішить її проблем. Раночи пізно, авторитаризм у Росії провалиться.

- Ми маємо виступити за те, щоб європейські парламенти ухвалили заяви на підтримку українського демократичного руху

- Маємо висловити незгоду з усіма зусиллями спрямованих проти демократичних прагнень українців.

- Путін любить говорити, що українці - це росіяни. Але нинішня Україна іде корінням до Київської Русі, повноцінної європейської одиниці тих часів. Саме українці є джерелом рутенської, а отже і російської ідентичності.

- Ми знаємо, що деякі олігархи не згодні з ідеєю України-провінції.

- Треба наполягати на можливостях діалогу між владою та структурою, яка представляє пробуджений український народ. Вона має бути готова до виборів, хоча не факт, що вони будуть відкритими

- Варто дослідити, як можна викрити економічний тиск та відповісти на нього.

- Питання ще і в тому, чим стане Росія на фоні посилення Китаю у колишній радянській Центральній Азії. Нагадаймо Росії, що її майбутнє - бути великою європейською країною. Ми не прагнемо її фрагментації та розвалу, а лише її еволюції у демократичному напрямку.

- Путін стоїть на заваді європейському шляху Росії, його проект провалиться.

- Потрібна довготермінова політика щодо України та відкриті можливості для Росії...

- Нинішні лідери Росії переконані, що без України відтворення імперії неможливе. Проте Путін недооцінює те, що Україна вже 20 років є незалежною!

- Українці, які виросли у незалежній країні, вийшли на холодні вулиці Києва.

- Націоналізм - це дуже заразна соціальна сила. Щойно він вивільнений, його не можна загнати назад. Те, що ми бачимо в Україні - це піднесення... Українці відчувають себе українцями. Тож Путін лише видає свою неосвіченість, коли каже, що росіяни та українці - це єдиний народ.

- Якщо Україна буде підкорена (а я в це не вірю), то Росія таки стане імперією.

- Ностальгія Путіна за минулим - це просто його втеча від реальності. Росія більше не імперська сила, яка шукає імперського статусу... У Росії є націоналізм, до якого апелює Путін, але є і нова сила - середій клас, який має міжнародні зв'язки і ідентифікує себе із західними цінностями.

- Відчуваю, що похід Росію до статусу нової імперії протриває стільки, скільки сам Путін буде при владі.

Бжезинський виступає перед міжнародним комітетом Сенату. Каже, що в оточенні Януковича є олігархи, які зацікавлені в діалозі з опозицією, бо не хочуть поглинання Росією.

- Давайте вчитись з досвіду Польщі. Все почалось з руху, який схожий на Майдан. Солідарність мала лідера, може не розумнішого, але дієвого. Україні потрібна національна альтернатива. Я знаю багато лідерів в Україні. Вони мають пожертвувати амбіціями і виділити ОДНОГО.

- Українцям потрібен Лідер, фігура для них та світу, уособлення демократичних прагнень.

(Раніше Бжезинський сказав, що знає українських лідерів, які принесли чимало жертв, тож мають тепер мати сміливість зробити ще одну - пожертвувати своїми особистими амбіціями...)

- Я проти відновлення Холодної війни. Я критикую Путіна і думаю, що його плани проваляться, але тим не менш, Росія сьогодні це не СРСР.

- Я здогадуюсь, що Янукович відчуває, що якщо піде на Захід, то будуть вільні вибори, які він програє.

- Янукович міг би просто вигнати Тимошенко і вирішити частину проблеми. Але у нього немає уяви чи рішучості для цього. Він надто переляканий можливою втратою влади.

- Але колись гроші Путіна закінчаться.

- Опозиція має вести діалог, думати про перехідний період, пропозиції олігархам, можливо перенесення виборів, поки організовується передача влади...

- Всі опозиційні лідери не можуть балотуватись одночасно.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини