MENU

''F*ck the EU'': У Вашингтоні впевнені, що записи злили російські спецслужби

567 0

Короткий аудіозапис розмови заступниці держсекретаря Вікторії Нуланд та посла США Джеффрі Пайетта, викладений на Youtube 4 лютого, сколихнув у Вашингтоні нову хвилю розмов зі згадками про Україну. Іронія в тому, що для американців ця новина з України цікавіша, ніж набагато більш драматичні події у Києві, як от викрадення, вбивства та каліцтва українських громадян. Зрештою, невинні люди гинуть у конфліктах щодня, а от тема статусу американської дипломатії у світі та інформаційної безпеки – це безперечно гаряча суміш. Тому Україна потратила знову у тренд.

У Вашингтоні впевнені, що два записи (окрім американців, також записані голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінськи та заступниця Кетрін Ештон Хельга Шмідт) злили російські спецслужби. Принаймні першим, хто почав коментувати записи у Твіттері був помічник російського віце-прем'єра Дмитра Рогозіна. Речник Білого Дому Джей Карні відразу заявив, що це свідчить про роль Росії.

Вчора речниця Держдепу Джен Псакі під час офіційного брифінгу нарікала, як низько опустиласть Росія, вдаючись до подібних методів. Звичайно, для США принизливо, коли ніби-то конфіденційну телефонну розмову її високопоставлених дипломатів так запросто, без усяких Сновденів і Асанжів, можна виставити на Youtube для загального огляду, при чому, як відзначила сама Нуланд, у такій високій якості. Таким жестом Росія ніби демонструє, хто в регіоні хазяїн.

Мені пригадується провокація щодо американського посла у Росії Майкла Макфола, якому Москва у подібній манері продемонструвала свої можливості, натравивши на нього журналістів під час його приватної зустрічі із другом-активістом Іллею Пономарьовим. Те, що журналісти переслідують посла, знаючи його графік зустрічей, зрозуміло, знервувало Макфола. Він тоді допитувався із яких закритих джерел журналістам стало відомо про зустріч і згаряча назвав Росію «дикою країною».

Треба звернути увагу, що записи телефонних розмов політиків і дипломатів, здійснених на території України, у минулому періодично зливалися в Інтернет. Тобто можна припустити, що українська СБУ може без складнощів і без співпраці з ФСБ здійснювати такі операції. Але цікаво, що у США Україну у цьому плані як самостійного гравця уже навіть не розглядають і відразу звинуватили Росію.

Окрім приниження США та ЄС, куди важливіша функція записів полягає у інформаційній дискредитації Євромайдану та лідерів української опозиції. Ніби-то усі події у Києві інспіровані Заходом. Промовисті назви записів: «Маріонетки Майдану» та «Як вони ділять Україну» розраховані на російську публіку та українців Сходу, яким цілодобово промивають мізки пропагандою про те, що Євромайдан – проплачений США та ЄС. І хоча обговорення місцевої політики, це нормальна практика дипломатів, для зазомбованого обивателя суть розмови неважлива, адже як червона ганчірка діє сам факт, що американці чи європейці обговорюють Майдан.

По самій суті розмов, там нічого сенсаційного немає. Американці звинувачують ЄС, що ті нічого не роблять, щоб врегулювати кризу в Україні. А європейці нарікають, що американці, вимагаючи дій від ЄС, самі є нерішучими. Нуланд «посилає» ЄС, говорячи, що навіть ООН, і та може більше зробити у ситуації з Україною. В принципі, це ми всі і так давно знали.

Найбільш контраверсійним з точки зору міжнародної політики є те, що американські дипломати обговорюють трьох лідерів української опозиції, кого вони підтримуюють і на яку роль. Хоча фактично, усім зрозуміло, що після того, як Янукович втратив свою легітимність в Україні та на Заході, у США і ЄС чекають, коли зміниться влада і логічно, що прийде до влади опозиція у певній конфігурації. Але по ідеї, закордонні дипломати повинні лишатись нейтральними і публічно не можуть висловлювати підтримку тій чи іншій політичній силі. В іншому випадку, вони втрачають авторитет як міжнародні посередники-медіатори конфлікту. Власне, підірвати цю позицію і було метою оприлюднення розмов.

Само-собою зрозуміло, що Росія традиційно зацікавлена розсварити ЄС та США. У Держдепі попередньо оголосили, що Нуланд вибачається перед європейськими колегами за нецензурне слово на їхню адресу. Це не завадило Ангелі Меркель образитись сьогодні, заявивши, що висловлювання Нуланд на адресу ЄС є неприпустимими.

Зрештою, найцікавіше, що якщо Росія вирішує оприлюднити прослухані розмови, вона цим самим закриває для себе один із каналів інформації. Очевидно, що після цього інциденту дипломати у Києві перестануть обговорювати важливі питання по телефону. Це може вказувати на те, що у ситуації з Україною у Путіна лишається мало козирів, і справи ідуть набагагато менш бажано, ніж цього хотіла б Москва.

Олена ТРЕГУБ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини