MENU

Це сакральне слово «Майдан»

720 0

 

 

«На майдані біля церкви
революція іде!»
(П.Тичина)


«Майдан». Це слово стало синонімом свободи і незалежності. Воно у всіх на устах. На Сході і на Заході, в старого і в малого. 

Його не перекладають на жодну мову. Так і називають: «Майдан». В залежності від політичного вітру, дехто добавляє присудок: «Евромайдан», антиМайдан». Але слово залишається міцне у своєму корінні, в стержні. 

Давайте розглянемо і ми, що ж воно означає, який зміст несе із сакрально-енергетичної сторони?

* * *
Почнемо з першого складу «МА».

«Ма» - в давній індійській філософії - останній склад священного містичного вигуку АУМ (Амінь), що означає - розчинення, звільнення. 

В цьому випадку назва «козак Мамай» є ознакою людини, що здатна до внутрішньої трансформації, самозаглиблення, перевтілення, переходу на рівень підсвідомості, до містичного єднання з природою, з Богом. Звідси - божественне маяння, чи Мамаяння, є виявленням спонукаючої Божої сили.

МА (ма-ма) – перше слово, яке вимовляє немовля, означає великий, могутній. Тобто, «моя могутня, велика захисниця, Берегиня».

На думку українського дослідника Миколи Ткача, –Мам-ай – сяйво навколо місяця, ореол, слава місяця.

Волинський вчений, академік Всесвітньої Академії оригінальних ідей Орест Хмельовський знайшов ключ для зв’язку нашої РОДової пам’яті з Пращурами. Вивчаючи образ МАМАЯ, - вчений надав пошукові наукового спрямування, щоб окреслити логіку сакрального бачення.

За його результатами, - усі букви лексеми МАМАЙ є МА-тричними й свідчать про начало-начал (буква А – початок Азбуки) та про МИ-МИслення людеЙ. 

Лексема МА є первенем мислення повторена два рази уособлює зміст МАМА. Отже, абревіатура МАМАй не є іменем конкретної людини. Вона озвучує материнську суть інформаційної системи Всесвіту, з якої постала людина та мислення як таке. МАМАЙ – той, хто поєднує в собі два начала – жіноче й чоловіче (всі слова в українській мові, котрі закінчуються на Й належать чоловічому роду). Абревіатура також відображає головну роль людського Мислення у творенні світу – як МАМАЙ помислить, подумає, так і станеться!

Таким чином, - зробив висновок волинський вчений, - маємо підтвердження взаємозв’язку пози МАМАЯ з Матрицею, Материнською сутністю Всесвіту й діями характерників. Звідси маємо право озвучувати слова МАМАЙ, як втілення образу Вільного Українця, котрий Маючись і співаючи, творить життя.

До середини ХХ століття в кожній селянській, козацькій сім’ї першою і головною іконою був «Мамай». Якщо не було картини, а їх писали не тільки відомі майстри пензля, а й прості селянські маляри, образ розмальовували на скринях, кришках калдубів, вуликах, навіть на дверях. Більш детально про цей цікавий утаємничений образ можна дізнатися з моєї брошури «Я козак Мамай – мене не займай», яка вийшла напередодні відкриття пам’ятника «козаку Мамаю» у селищі Рокині Луцького району.

Ідемо далі.

«Май-дан». В українській мові «ДА» походить від богині Дана – покровительниці Води, Розуму, інтелекту, демократії. Головні назви рік в Україні названі ЇЇ іменем. Або походять від Неї: Дніпро, Дністер, Дон та інші.

Тобто, це слово об’єднує чоловіче і жіноче начало: «Май-Дан». Як і наш герб –«Трисуття» у живій субстанції, а не «тризуб». Таким чином, саме уже слово означає Батьківську родину, дім, оберіг. Тому до нього і тягнеться вся Україна, як до СВОЄЇ хати, де кожного тут зігріють і нагодують, вислухають і захистять від несправедливості та жорстокості. Навіть з німецької мови «мein”,- в перекладі означає «мій», «мій дім».

Тепер розшифруємо, що означають самі букви цього знаменитого слова.

«М» - турбота, готовність допомогти.

«А» - початок бажання, щось почати і завершити.

«Й» - тонка духовність, чуттєвість, доброта, світолюбство. 

«Д» - роздуми, обдумування перед початком справи, готовність допомогти.

«Н» - знак протесту, внутрішня сила не приймає все підряд без розбору.

На Україні Майдан був завжди у кожному селі, селищі, місті. Саме ТУТ вирішувалися всі доленосні події громади. Тут карали злочинців. Тут, на всенародному вічі проголошували рішення миру чи війни. З Трипільської цивілізації, однієї з перших держав світу - Аррати, Оріяни понад 7500 років тому на майдані збиралися односельці. 

Так і сьогодні, на початку ХХ1 століття древній Київ знову відкрив на весь світ силу Майдану. Я «від дзвінка до дзвінка» пройшов всі етапи Помаранчевої революції на Київському майдані. Але тепер, сьогодні в завершальному 2013 році, році Ворона (за арійським українським) календарем, а ворон – це чистильник, коли я знову приїхав із власної волі туди, я був вражений, як і тисячі моїх співгромадян. З позицій психолога і політолога, історика і публіциста, я спостерігав три дні за Майданом. Обійшов всі кутки і штаби, барикади і блок-пости. Вистояв по декілька десятків годин біля сцени і на пагорбах до Майдану.

Перше, що відразу відчув на тонкому енергетичному рівні, це – сильну позитивну енергію. Вона виходила не тільки з Космосу, Всесвіту, Бога, а й від кожного, хто стояв в центрі Києва. В загальному, в час «пік» у неділю цифра зашкалювала за 500 тисяч чоловік. Такої маси людей Майдан не бачив ні в роки здобуття незалежності, ні під час акцій «Україна – без Кучми», ні в Помаранчевій революції. Цих людей не привезли у спецпотягах, не заманювали гривениками. Вони добровільно, за власні кошти, минуючи міліцейські заслони, прибули в столицю, щоб своєю присутністю засвідчити: «Україна – Європейська держава і уряд повинен підписати договір про асоціацію з ЄС».

Таблички з написами міст свідчили, що тут – вся Україна! Щирі, світлі, щасливі обличчя. Саме вони вилучали позитивну енергію, яка зігрівала тих же людей в ті морозні грудневі дні. Багатотисячна маса мітингувальників уважно слухала емоційні виступи ораторів зі сцени Майдану. В знак підтримки вигукували: «Так!», «Героям слава!», Тайоженому союзу,Ні!». Жодна сигарета не запалала в руках слухачів. Жодного матюка не було почуто під час штовханини. Жодний папірець не впав на асфальт. Це уже свідчило про політичну культуру суспільства.

Мітингувальники тепер почувалися впевненіше і безпечніше. І не тільки тому, що зі сцени Майдану на весь голос прозвучали лаконічні, але впевнені запевнення, як присяга перед народом, представників Спілки офіцерів України та Спілки ветеранів Афганістану. Тепер часто можна було зустріти козаків в одностроях, які несли патрульну службу на блок-постах, на Хрещатику, біля Сцени. Вони також зі Сцени запевнили, що охоронятимуть мирні маніфестації своїх співвітчизників, дітей і жінок. Вони поскидали генеральські погони і стали простими козаками, сотниками, осавулами, тобто, тими справжніми козаками, як і тисячу років тому – захищати і боронити свою маму, свою хату, свою Батьківщину. Вахтовим методом, вони несуть службу, як на передовій.

А передова фронту боротьби за Україну залишається і тепер. Схватка за Україну триває. Східний сусід так і не випускає неньку зі своїх хижих пазурів. Тому саме зараз вирішується доля не тільки незалежності і суверенітету великої європейської держави, а й доля самої Європи. 
«Ті мирні люди, що стоять на майдані,- сказав відомий український публіцист і дипломат Юрій Щербак,- захищають не лише право молодого покоління українців на гідність, свободу та євромайбутнє – вони захищають також безпекові інтереси Європи проти відродження імперського монстра, ладного порушити баланс сил на континенті.» («День»,№229,13-14.12.2013).

Майдан живе, Майдан діє, Майдан переможе!
Він уже почав перемагати.
Євромайдан перетворюється у загальнонаціональну організацію Народне об’єднання «Майдан». Таку резолюцію ухвалили на Народному віче у столиці 22 грудня 2013 році. Членами новоствореного об’єднання вже стала низка опозиціонерів, політологів, музикантів, журналістів, освітян. До них повинні долучитися мільйони українців, закликають політики. 

Народне об’єднання «Майдан» – позапартійне громадянське об’єднання, з якого розпочнеться «всенародний похід за очищення України від режиму кримінальних окупантів», йдеться в резолюції Народного віча, яку зі сцени на майдані Незалежності зачитав парламентар від «Батьківщини» Олександр Турчинов.

«Сьогодні влада в державі протистоїть українському народові, тому вся Україна має стати єдиним Майданом, що очистить від Януковича нашу країну», – оголосив він перед голосуванням.

Поки що до складу новоутвореного об’єднання увійшли 37 осіб, серед яких, крім трьох лідерів опозиції, є депутати опозиційних фракцій, музиканти, письменники, політологи, журналісти і освітяни. У списку об’єднання є і Юлія Тимошенко. Цей список відкритий. За словами лідера «Третьої республіки» Юрія Луценка, до новоствореної позапартійної організації «Майдан» мають записатися «мільйони тих, хто був, є і ще буде на Майдані».

«Десять мільйонів членів цієї організації, з десятьма мільйонами однакових значків, з десятьма мільйонами однакових думок у голові можуть змінити ситуацію в країні і повалити чинну владу», – сказав Юрій Луценко.

Раді «Майдану» та його співголовам вже доручено розгорнути «широку мобілізаційну роботу з організації спротиву нинішньому режимові в усіх областях України та координації протестного руху по всій території України».

«Навесні ми маємо забезпечити територією свободи Центральну Україну, влітку територія свободи дійде до Криму», – конкретизував Юрій Луценко.

Незважаючи на те, що новостворений «Майдан» є позапартійним, він все ж має політичні вимоги. Серед них відновлення політичного балансу в Україні і нова Конституція, перераховував один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк

«Народ України повинен сказати своє слово про нову українську Конституцію, яка має бути Конституцією 45 мільйонів громадян,- сказав Арсеній Яценюк.- Парламент повинен представляти волю українського народу, де президент не буде царем, а український народ повинен отримати право відправляти такого президента у відставку. Український уряд повинен не тільки навчитись розмовляти українською, але і думати по-українськи», – наголосив політик.

Це зародився новітній Народний Рух України, що теж в перекладі означає : «Рятуймо Україну, Хлопці!»


Олександр Середюк,
доктор філософії, член Асоціації назалежних письменників імені Павла Чубинського

Олександр СЕРДЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини